családi adókedvezmény 2011

Tergu # 2012.02.08. 15:22

Tisztelt Szakértő!

Egy nemrég megjelent cikkben olvastam, hogy a 3 gyermeket nevelő, regisztrált élettársi kapcsolatban élők, a teljes családi kedvezményt vehetik igénybe. Ezt év közben is lehet, vagy csak továbbra is az adóbevalláskor?
Én is igénybe vehetem a teljeset ebben az esetben, akkor is, ha csak 1 gyermek a sajátom, a másik kettő gyermek nevelt? (Párom mindhárom gyermekünk édesanyja, de ő főállású anya jelenleg)

Válaszát előre is köszönöm!

szegoa # 2012.02.07. 08:34

Tisztelt Szakértő!

Konkrét kérdésem lenne a családi adókedvezmény érvényesítéséről:
2 gyermeket nevelek egyedül, mindkettő kedvezményezett eltartott. Nyilatkoztam a családi kedvezmény érvényesítéséről, de nem a teljes összeget kértem, csak havonta 10.000 Ft/gyermek. A munkáltatótól kapott 11M30A jelű nyomtatványon 16. sorban az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett családi kedvezmény rovatban ez a 240.000 Ft-os összeg szerepel. Ezt kellene-e beírnom az SZJA bevallásban a megfelelő sorba, vagy az éves szinten igénybe vehető maximális adóalap-kedvezményt? (Nem értem ez az összeg melyik: adóalap-kedvezmény vagy adókedvezmény. )

Válaszát köszönöm!
Szegoa

sissy074 # 2012.02.06. 11:14

Tisztelt fórumozók!
Jelenleg GYED-en vagyok,munkáltatóm nem kifizetőhely így az OEP-től kapom a pénzem.Kérdésem az,hogy a családi adókedvezményhez a nyomtatványt a munkáltatómnak kell aláírni vagy az OEP-nek?
Köszönöm a választ előre is.

zedan # 2012.02.02. 20:49

"Zöld utat kapott a kismamák jövedelempótléka

Elfogadták a kormányrendeletet, mely szerint jövedelempótlékot kapnak, azok a kismamák (kispapák), akik 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben részesültek, s ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is. A kompenzáció adómentes és nettó összegben állapítják meg."

http://www.anyabarat.hu/…elempotleka/

kriberion # 2012.02.02. 20:04

Tisztelt Szakértő!

Legkisebb gyermekem 2011 júniusában szakmunkás bizonyítványt szerzett így tanulmányait befejezte. 2011 szeptemberétől újra tanul érettségizni szeretne. Nyáron visszavonásra került a családi pótlék és ezzel együtt a családi adókedvezmény is. Mire én észrevettem, hogy emiatt csökkent a jövedelmem, addigra jó pár hónap eltelt és nem igényeltem meg újra a családi adókedvezményt. Kérdésem, hogy most a 2011. évi szja bevallási időszakban érvényesíthetem-e mind a 12 hónapra,a családi adókedvezményt, vagy csak a ténylegesen igénybe vett 6 hónapra.
Várom válaszát!

Szabocsilike # 2012.02.02. 07:57

Kedves Szakértő!Több kérdésem is lenne családi kedvezménnyel kapcsolatban.

1. gyermekem 2011.01.03-án született. A kedvezmény (62500.- erre a hónapra) részarányosan jár (62500/31×28=58.468.-), vagy nem foglalkozom vele, mert a várandóság idejére is jár?

2. kérdésem párom 9 éves kislánya 2011. 01.21-től bíróság által nálunk lett elhelyezve. Sajnos a párom mivel 2 órára van bejelentve nem tud családi kedvezményt igénybe venni. Az SZJA bevalláshoz küldött útmutatóban én úgy olvasom, hogy "A "hozott" gyerekekre tekintettel év végén a bevallásban oszthatják meg a családi kedvezményt." ha ő nem tudja igénybevenni részben vagy egészben én is kérhetem a nevelt gyermek után. Jól értelmezem?

3. Ha jól értelmezem akkor még egy kérdést felvet a 62500.- január hónapra teljes egészében jár, vagy töredék időre. (62500/31×11=22177)

Előre is köszönöm a válaszokat.

zkriszti # 2012.02.01. 07:47

Hahóóóó :)))
Esetleg kaphatok választ a kérdésemre?
Köszike

Ajsa1 # 2012.02.01. 07:42

Tisztelt Cím!

Családi kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Jelenleg GYED-en vagyok, februártól GYES-en. Nyilatkoznom kellene, hogy ki veszi igénybe a családi adókedvezményt. (3 gyerek van, 2 kedvezményezett 1 főiskolás) A férjem épp munkanélküli. Tehát csak én tudnám igénybe venni jelenleg, bár teljesen felesleges a februártól járó GYES-re , ami úgy tudom, nem adóköteles. A kérdésem az lenne, hogy kötelező-e most nyilatkozni? A férjemnek lehet, hogy jövő hónapban már lesz munkája, így jobb lenne, ha Ő venné igénybe. Mi a teendőm?
Válaszát előre is köszönöm.
Ajsa

1angyalka # 2012.01.30. 19:53

Tisztelt Cím!

Párommal 2010 szeptembere óta élünk közjegyző előtt is nyilatkozatot téve élettársi kapcsolatban. Közösen neveljük az én előző kapcsolatomban született gyermekeket.
A kérdésem, hogy a párom ilyen feltételek mellett igényelheti a családi adókedvezményt?
Válaszát köszönöm!

1angyalka # 2012.01.30. 19:50

gggg

ObudaFan # 2012.01.29. 11:19

Nem jól értelmezed.

budaineedit # 2012.01.28. 11:06

Tisztelt Cím!

Lakáscélú adókedvezmény igénybevételével kapcsolatosan szeretnék állásfoglalást kérni:

2002. évben új lakás építésére 5.400.000,-Ft forint alapú hitelt vettünk fel férjemmel. Az 1995. évi CXVII. törvény 38. §-ának hatályos rendelkezései alapján egy gyermekemre még kapok családi pótlékot. Értelmezésem szerint a törvény azon pontjának is megfelelek, miszerint a hitelintézet által az adóévben igazolt összeg 40%-át, maximum 120.000,-Ft-ot vissza lehet igényelni, ha a felvett hitel összege nem haladja meg a 15.000.000,-Ft-ot és új lakás építésére szól. Éves jövedelmem sem haladja meg a törvényben meghatározott összeghatárt.

2003. évben használt lakás vásárlásra felvettem még 9.000.000,-Ft forint alapú hitelt, de erre nem szeretném igénybe venni az adókedvezményt.

Kérdésem az lenne, hogy jár-e nekem igazolás, illetve kérhetek-e a hitelintézetemtől annak függvényében, hogy csupán az 5.400.000,-Ft, új lakás építésére szóló hitel esetében szeretném igénybe venni a lakáshitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezményt.

Madar # 2012.01.26. 16:49

Előző házasságomból van két gyermekem, akikkel nem élek közös háztartásban. Az új kapcsolatomból született egy 3. gyermekem, aki után a párom veszi igénybe a családi pótlékot, mivel a másik két gyermek után értelem szerűen én nem vehetek igénybe családi pótlékot és annak kiszámításánál sem vehetem őket figyelembe (külön háztartás). A fenti cikk szerint azonban a családi adókedvezmény kiszámításánál a további eltartottak figyelembe vehetők – azaz a 3. gyermekem után nekem érdemes a kedvezményt igénybe vennem – 1 X 206,250 Ft-ot. Jól értelmeztem?

zkriszti # 2012.01.26. 12:29

Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. Két lánykám van, az egyik a férjemmel közös gyermek, a nagyobbik pedig az első kapcsolatomból van. Tavaly a férjem a munkahelyén nyilatkozatot tett, hogy a közös gyermekre kéri a családi adókedvezményt, viszont a nagyobbik lányom után nem vettük igénybe, sem ő, sem pedig én.
Kérdésem:
Az adóbevallásban hol kell ezt kitölteni, hogy szeretném igénybevenni? Van ennek valami formanyomtatványa?
Mert a nyilatkozatot megtaláltam az adócsomagban, de nem igazán értem, hogy hogyan töltsem ki, ha az egyikre igénybevettük, a másikra pedig nem.
Köszi

zedan # 2012.01.24. 20:51

Casablanca-t megkövetem. Kicsit jobban elolvasva az Szja törvény 29/B. § (1) pontját én is arra a következtetésre jutottam, hogy igénybe veheti az élettárs is a magzat után járó adókedvezményt az éves adóbevallásánál az anyával megosztva. A NAV adóigazgatását felhívtam, és megerősítettek abban, hogy a már említett jogszabályi hely értelmében megosztható a kedvezmény.
A 1153-as nyomtatvány 155., 156 pontját mindkét félnek ki kell tölteni.
A 29/B. § (2) pontja azt írja, hogy a családi kedvezmény érvényesítésének feltétele a magánszemély ....., adóbevalláshoz .....tett írásbeli nyilatkozata.

1. a jogosultságáról, magzat esetében a várandósságról,
  2. a családi kedvezmény megosztása esetén a megosztásról,

Arról nincs információm, hogy a megosztást milyen módon, hogy, és hol lehet kérni, (pl: anya 1000,- Ft./jogosultsági hónap, élettárs 61.500 Ft./jogosultsági hónap) hogy maximálisan kihasználható legyen a kedvezmény.

Üdv: Zedan

Crazygirl0210 # 2012.01.24. 17:42

Sziasztok!

Crazygirl0210 # 2012.01.24. 17:38

Sziasztok!

Van egy Ismerősöm akinek a munkaadója bejelentette igaz, de csak a minimálbér összegének erejéig.
Így akármilyen kedvezmény is járna Neki, nem kapja meg év közben mert ha igényli az adókedvezményeket, ha nem, a Pénze akkor is ugyan annyi lesz, kivéve, ha az év elején nem igényli azokat, csak az éves adóbevallásnál igényli vissza.
Úgy hallottam hogy idén már semmit nem lehet visszaigényelni, csak az év elején kérni az adókedvezmény figyelembe vételét.
De így végül is, nem kapja meg azt ami "jár" neki.
Mit tud ilyenkor tenni, hogy ne a munkáltató kapja meg azt ami neki járna?

Előre is köszönöm a véleményeket, tanácsokat.

X987 # 2012.01.24. 17:14

Tisztelt Szakértők!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy van egy közös gyermekünk (4 éves) de semmilyen bejegyezett kapcsolatban nem élek barátnőmmel. 2011.03.07 összeköltöztünk egy közös lakásba (háztartásba). Jogosult vagyok e, én az apa családi adókedvezményre ha a családi pótlékot az anya veszi fel. Illetve hogy semmilyen hivatalos papírunk nincs az együttélésről kivéve a közös lakcím.

Üdv. X987

ObudaFan # 2012.01.24. 11:15

Sajnos szerintem egyértelműen nem érvényesítheti az élettárs.

raveace # 2012.01.24. 10:56

Megnéztem az APEH oldalán a 1153-as Útmutatójában találtam ezt:

A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult

• az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre
tekintettel családi pótlékra jogosult

• a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa;

http://apeh.hu/…553/1153.pdf (47. oldal)

Tehát ez alapján én azt gondolom, hogy élettárs magzat után NEM érvényesítheti a családi adókedvezményt.

zedan # 2012.01.20. 19:50

Az előttem lévő hozzászólóhoz (raveace)hasonló cipőben járok, csak nekem decemberben született meg a fiam.
Addig tiszta, hogy decemberre igényelhetem.
De az előtte lévő magzati hónapokra?
Casablanca váltig állítja, hogy az élettárs is igényelheti az éves adóbevallásban a magzat után a családi kedvezményt, de a 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 29/A. § b) pontja szerint a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa jogosult rá. Házastársat ír, nem élettársat.
Az én olvasatomban tehát, a magzati adókedvezményre én mint élettárs (hiába vagyok a gyerek apja, apasági nyilatkozattal) nem vagyok jogosult rá, mert csak élettárs és nem házastárs vagyok.
Amennyiben tévedek (remélem), kérem cáfoljatok meg, és világosítsatok fel, hogy miként is lehetnék jogosult a 91. naptól a magzat után járó kedvezményre.

Köszönettel: Zedan

raveace # 2012.01.11. 12:12

Tisztelt Szakértők!

Végigolvastam a topikot, de nem vagyok biztos a dologban, ezért inkább megkérdezem.

Idei adóbevallásom során szeretném érvényesíteni a családi adókedvezményt, mivel tavalyi évben nem nyilatkoztam erről, gondoltam, majd idén egy összegben adóbevalláskor teszem ezt.

Helyzet a következő: 2011. májusában született kislányom, tehát már 2011 január 1.-én benne voltunk a 91 napon túli magzati várandósági határidőben, azaz egész évre, mind a 12 hónapra érvényesíthető az adókedvezmény.

Viszont: nem vagyunk sem házasok, sem bejegyzett élettársak, állandó lakcímünk azonos, de egy korábbi hozzászólásban írtak szerint, ettől mi még élettársaknak számítunk, ha jól értelmeztem.

Kérdésem, hogy érvényesíthetem én (apuka) a teljes tavalyi évre az adókedvezményt, vagy csak májustól, a születéstől kezdődően?

Tavalyi év folyamán rákérdeztem erre az APEH-nál, ahol azt mondták, hogy csak akkor lehetne a teljes évre, ha házastársak lennék. Az itt olvasottak alapján viszont épp az ellenkező következtetésre jutottam, azaz, hogy lehet. Úgyhogy most nem tudom, hogy mi a helyzet, lehet-e vagy sem.

Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2012.01.10. 19:54

Igen, az adóbevallásban sem késő még.
Idéntől nincs adójóváírás.

Kati0929 # 2012.01.10. 19:50

Tisztelt Szakértők!

2012. március 2-ra várjuk 3. gyermekünket. 2011. augusztus 27-én töltötte be a baba a 91. terhességi napot, de nem igényeltük meg 3 gyermek után a családi adókedvezményt. Az adóbevallásban visszamenőleg is megigényelhetjük ezt?

Férjem fizetése br. 168.000 Ft én gyeden vagyok, mely összege 31 napos hónapban br. 106.330 Ft volt.
Ha jól számoltunk, akkor férjem szja-ja:26.880 Ft, az enyém:17.013Ft.(ezt a két összeget kell beírni az igénylőlapra?????)Tehát összesen 43.893Ft-t tudunk visszaigényelni, mely messze nem éri el a max visszaigényelhető összeget.
Jól tudom, hogy idéntől már nem lehet adójóváírást visszaigényelni?

Köszönettel:
Katalin

ObudaFan # 2012.01.10. 15:39

Tgyásból és gyedből is igénybe lehet venni, ugyanolyan feltételek szerint, mint munkabérből.