családi adókedvezmény 2011

C a s a b l a n c a # 2011.07.13. 09:38

Kedves Ügykezelő!

Az élettársi kapcsolatnak nem kell bejegyzettnek lennie, illetve még azonos lakcím sem szükséges, mindössze nyilatkozol azon a bizonyos családi adókedvezményre vonatkozó nyomtatványon.

A magzat után is igényelhető az adókedvezmény, meg kell jelölni a várható születési idejét.

Amennyiben GYES-en vagy, az fix összeg, nincs utána kedvezmény, a GYED-is a fizetésedhez igazodik, mentes az adó alól stb.
Lényeg: az adóbevallásra kötelezett jövedelemnél érvényesíthető az adókedvezmény.

Javaslom, hogy az élettársad igényelje.

klasszikus # 2011.07.13. 08:36

Kedves Szakértők !

Engem is a családi kedvezmény lemondása érdekel. Az egyik gyermekem egyetemista, a másik pedig most érettségizett és egyetemre jelentkezett.
Le kell mondani a családi kedvezményt ?
Úgy tűnik kár volt kérni, mert nem kaptam fizetéskiegészítést sem és félek az év végi bevallásnál is károsan érint. Sajnos semminemű tájékoztatást nem tudok kicsikarni a munkahelyi munkaügyestől.
Köszönettel

sity # 2011.06.06. 13:43

Köszönöm a gyors, korrekt hozzászólást....
:-(((

ügykezelő # 2011.06.03. 05:32

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy családi adókedvezmény igénybevételénél mi számít élettársi viszonynak - a közjegyző által bejegyzett élettársi kapcsolat, vagy pedig az azonos lakcím/tartókodási hely is megfelelő. Továbbá szeretnám még kérdezni, hogy a több, mint három hónapos magzat után az élettárs(apa) is igényelheti az adókedvezményt? Ha igen, akkor gondolom előtte az apasági nyilatkozatot meg kell tenni, vagy rosszul gondolom? 14 hetes terhes vagyok, úgyhogy igazából már igényelhetnénk, csak nem nagyon igazodok el ebben, a munkáltatónál, pedig nem igazán segítőkészek! Amennyiben én veszem igénybe, akkor nem veszik el az összeg, amikor táppénzre megyek, vagy a tgyás, gyed, gyes ideje alatt? Vagy ez akkor is kérhető? Kérem segítsenek! Válaszukat előre is köszönöm!!

sziszavok # 2011.05.27. 12:29

Sziasztok!
Érdeklődi szeretnénk,hogy a családi adókedvezményt szeretném lemondani júniustól,és hogy erre van-e valamilyen formanyomtatvány,vagy elég írásba tájékoztatnom a munkáltatómat?
Köszönöm.

sity # 2011.05.20. 11:46

Tisztelt Cím!

Házastársamnak van két kiskorú gyermeke az előző házsaságából. Augusztusra várjuk a harmadik egyben közös gyermek születését. Adózás szerint én két gyermekre /ebből az egyik a magzat mivel 90 nap elmúlt /vettem igénybe a családi adó kedvezményt. A brutóm 250.000-Ft. A feleségem brutója 93.000-Ft, aki már tápénzen van a terhesség miatt és ő igényelte a harmadik gyermek után a kedvezményt. A munkahelyemen javasolták, hogy osszuk meg a kedvezményt mivel én nem tudnám kihasználni a 3 gyermek után a teljes kedvezményt. Az interneten bármely kalkulátort használom, 3 gyermek után valahogy még is többet kapnák kézhez mint 2 gyermek után.

Kérdésem a következő: Érdeme-e változtatni, hogy mind három gyermek után én vegyem igénybe a kedvezményt? /Egyáltalán lehet-e? / Amennyiben igen, úgy meg kell-e várni a harmadik gyermek születését?

Én úgy tudom, hogy a szülés utáni gyes és gyed állítólag adó mentes, így nincs értelme a páromnak igénybe venni semmilyen kedvezményt, így jobban járunk ha mindhárom gyermek után én igénylek kedvezményt. Hogyan járnánk a legjobban?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Horváth István

nandy # 2011.04.23. 20:35

Az élettárs csak év végén, ha nem közös a gyermek.

simonssen # 2011.04.20. 19:48

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem,hogy ha a páromnak van egy gyermeke,és az utána járó adókedvezménynek csak a felét tudja érvényesíteni,akkor a fennmaradó részt,az éves bevallásban érvényesíthetem-e ha élettársak vagyunk,és a gyermek nem közös?Sajnos ez a törvényből egyértelműen nem olvasható ki.

nandy # 2011.03.06. 11:50

Azt azért megjegyezném, hogy a munkáltató csak akkor veheti figyelembe a kedvezményt, ha a munkavállaló arról írásban nyilatkozott.
Nyilatkozat hiányában nem lehet év közben a kedvezménnyel számolni.

efi99 # 2011.03.05. 19:15

lopakodó férje svarcban kapta a fizetése egy részét, de persze amikor a kedvezmény kéne, akkor szívja a fogát emiatt, szóval sajnálandó eset gyanánt ne hivatkozz rá szerintem.
Ahol meg nincs bérjegyzék, a fizetésnek egy részét (SZJA-csalási adókdv. különbségét) meg a munkáltató egyszerűen megtartja magának, ott meg akkora bajok vannak, hogy már rég fel kellett volna nyomni.

sancsi # 2011.03.05. 18:46

Üdvözletem, sziasztok!

Nálunk is ez a helyzet mint lopakodóéknál a párom munkáltatója lenyúlja a családi kedvezményt, és azzal jön hogy a párom kérje az államtól. De ha egyszer érvényesíti ő már jövőre a bevallásba se fogja tudni feltüntetni. Bérjegyzéket még csak hírből se lát a párom, nem tudjuk mit lehetne tenni!

lopakodó # 2011.02.02. 06:42

Kedves Fórumozók, szakértők !

Pár sorral lejjebb már írtam arról, hogy mi történt....most még rosszabb a helyzet, a párom főnöke egyszerűen lenyeli a családi kedvezményt, nem hajlandó odaadni a páromnak, ( kevesebbel van bejelentve, mint amennyit kap), és kirúgással fenyegetőzik . ( hozzáteszem : nemrég merítette ki a párom a munkanélküli segély keretet, hány év múlva jár újra az a keret ? ), mit tegyünk ?
Évközben hogyan lehet változtatni, hogyan tudnám mégis én igényelni a családi kedvezményt, mi a feltételek ???
Köszönöm !

klara86 # 2011.01.29. 21:24

Kedves Olvasok. A családi adókedvezményt igényelhetjük mindkét gyermekünkre mindketten? Ugyanis a hiradó szerint igen de cégnél azt mondták hogy nem.Akkor most mi az igazság? A segítségt előre is köszönöm.

szk0271 # 2011.01.28. 13:43

Aki jogosult családi pótlékra - ha nem ő is veszi fel, hanem a házastársa vagy élettársa, az jogosult a családi kedvezmény érvényesítésére is.

Házastársaknál a nem vér szerinti gyerekre is jogosult bármelyik fél.(havonta is, évesnél is)Még akkor is, ha a házastársnak egyik gyermek sem vér szerintije, azaz nincs közös gyerek.

Élettársaknál a nem vér szerinti gyerekre az éves szja bevallásban lehet érvényesíteni, havonta nem.

Hm..

A jogi fórumtól sokkal precízebb és gyorsabb választ várnának el az itt kérdezők.
Csak nem másban érdekeltek??

Hm..

GyKriszta # 2011.01.28. 08:45
GyKriszta # 2011.01.27. 08:21

Kedves Nandy!

A többiek nevében is köszönöm a válaszokat!

Végigolvastam az egészet, de sajnos arra a kérdésre továbbra sem tudom, hogy ha a nem-apával házasságot kötök, akkor az én két gyerekem és a tervezett közös gyerekünk összesen 3, vagy egyenként 3 gyereknek számít. Azt értem, hogy megoszthatjuk a kedvezményt, de MENNYIT? Mert ha nem kapjuk meg az emelt adókedvezményt a három gyerekre, akkor kár is házasodni...

Továbbá az is kérdéses, ha élettárskánt élünk, elég, ha egy címen lakunk? Vagy el kell menni a közjegyzőhöz és 26.000 Ft-ért nyilatkozni az együttélésről? Mert akkor inkább 2 tanús házasság, az ingyen van. :)

Köszönöm a segítséget!

kévus # 2011.01.26. 07:30

Köszönöm a választ,
ha házasok lennénk, járna-e a férjemnek adókedvezmény a közösen nevelt gyerekeim után akiknek ő nem vérszerinti apja?

nandy # 2011.01.25. 21:27

Élettárs a nem-közös (nem saját) gyermek után csak az éves adóbevallásban érvényesítheti az adóalap-kedvezményt.

kévus # 2011.01.25. 10:56

Bocsánat, a T. (tisztelt) lemaradt a Szakértők előtt...

kévus # 2011.01.25. 10:55

Szakértők!

Párommal (élettársammal) közösen neveljük az én két kiskorú gyerekemet. Én sajnos munkanélküli vagyok jelenleg, a páromnak van bejelentett állása. A kérdésem az lenne, hogy;
1., jelen esetben ki veheti igénybe a családi adókedvezményt, egyáltalán igényelhetjük-e?
2., ha összeházasodnánk mikortól és milyen kedvezményekben részesülhetnénk?
3., ha közös(3.) gyerekünk is születne, mikortól
vehetnénk igénybe és mennyi kedvezményt.

Válaszukat eőlre is köszönöm.

lopakodó # 2011.01.25. 09:55

Igazad van , Nandy, a pontos tájékoztatás tényleg a munkáltató kötelessége-legalábbis az övé lenne.
Csak sajna ez a gyakorlatban nem működik. Különben se, de főleg úgy, hogy külsős a bérszámfejtő cég- ők tényleg csak a legszükségesebb dolgokat csinálják meg ( bérszámfejtés), ami kicsit extrább, azt külön pénzért !!!
Ha valaki segítséget akar tőlük,na. arra aztán várhat!!

Azt, hogy milyen feltételekkel tudom esetleg érvényesíteni a benn maradt összeget, hol találom meg, ebben tudnál segíteni ?

nandy # 2011.01.25. 09:21

Lehet év közben is, feltételekkel.

A pontos tájékoztatás a munkáltató kötelessége.

lopakodó # 2011.01.24. 21:04

Sziasztok !

A következő a problémám : én gyeden vagyok, és a munkahelyemen már leadtam, a papírt, hogy én csak az adójóváírást veszem igénybe, a családi kedvezményt nem.
A családi kedvezményt a párom veszi igénybe-a papírt az ő munkahelyén is leadta. Csakhogy én rosszul emlékeztem sajnos: kiderült, hogy csak bruttó 90.000 Ft-tal van bejelentve a párom ( én 120 ezerre emlékeztem).
A br. 90 ezernek az szja-ja : 18.288 Ft, ebből levonva a 12.100 Ft adójóváírást = 6.188 Ft marad, amit érvényesíteni tud, a 10.000 Ft helyett, egy gyermekünk van. Tehát havi 3.812 Ft elveszik....
Mit tudunk csinálni, évvégén én valahogy ezt tudom-e érvényesíteni ? Mert a törvény szövegéből mintha nekem az derülne ki, hogy a teljes egészében, vagy részben bennmaradt pénzt évvégén meg lehet igényelni !!!!

köszönöm előre is a választ !!!

babikaa # 2011.01.21. 23:50

Tisztelt Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, ha április elejétől szülési szabadságra megyek (kb. 138-139 bruttó lesz a Tgyás) utána pedig majd Gyedre ami a max lesz (109200Ft) akkor igénybe vehetem-e mind két esetben az adójóváírást is meg a családi kedvezményt is maximálisan? mert a munkahelyemen azt mondták hogy ez akkor valósulhat meg, ha 75625+62500Ft bruttó megvan = 138125Ft bruttó. Több internetes oldalon pedig ezt írják : "Ha maximális gyedet kap valaki, ami a minimálbér kétszeresének 70 százalékát, azaz 2011-től 109 200 forintot tesz ki, akkor az adójóváírás mellett még egy gyerek után tud családi kedvezményt érvényesíteni".
Mi az igazság? Köszönöm a válaszokat!

Ricuska # 2011.01.20. 07:52

Monika 24
Üdv. Nálunk ez ügy működik, hogy férjem bruttó keresetét csökkentik 62 ezerrel, igy adózik.Ami a havi adójánál 10 ezer minuszt jelent. Pl. 50 ezer heklyett csak 40 ezer adót vonnak le. Ha párod nem dolgozik, te otthon vagy gyesen, szerintem a családit nem tudod érvényesiteni, csak esetleg az adójáváirást!! Azt is csak akkor ha jövedelmed adóköteles. De várd meg egy okosabb válaszát!!!