családi adókedvezmény 2011

luisa # 2012.01.10. 12:44

Tisztelt Szakértők!

Családi adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatban szeretnék kérdezni, különös tekintettel a megosztás szabályaira. 2 gyermekünk van, a harmadikkal már várandós vagyok, és túl vagyunk a 91. napon. Összesen 3206500 Ft-ot vehetnénk figyelembe adólap csökkentésként, de férjem keresete csak bruttó 400eFt így ő teljes mértékben nem tudja kihasználni. Kérdésem: én a táppénzből illetve majd az azt követő TGYÁS, GYED-ből igénybe vehetem (bérem:bruttó 187eFt)? Ha igen,akkor milyen mértékben? Felhasználhatom ténylegesen a férjem maximális igénybevételéhez szükséges maradék részt vagy csak a gyerekeket megosztva lehet? Ő 2 gyermek után 2206500, én pedig 1*206500? Viszont így én sosem tudom teljesen kihasználni,mert a táppénz, tgyás, gyed minden esetben alacsonyabb 206500Ft-nál. Mi lenne a teendőm, hogy a legkedvezőbben használjuk ki a kedvezményeket?
Köszönöm válaszát előre is!

Katuc77 # 2012.01.09. 08:40

Tisztelt Szakértők!

Családi adókedvezménnyel kapcsolatos kérdésem a következő lenne.
Az elmúlt évben, 2011-ben élettársam vette igényben egyetlen gyermekünk után a családi adókedvezményt. Sajnos munkaviszonya 2011. szeptember 5. napjával megszűnt, azóta is munkanélkülin van. Sajnos akkor erre nem gondoltunk, de erre az "elveszett" időszakra, szeptember-december hónapokra visszamenőlegesen lehet-e érvényesíteni ezt a fajta kedvezményt? (sajnos a választ sejtem az utánaolvasásokból, de azért egy megerősítést szeretnék).

Másik kérdésem: jelenleg második gyermekünket várjuk, betöltöttem a terhesség 16. hetét. Él-e még az a szabályozás, hogy a magzat után, a magzat életének 91. napjától szintén igényelhetjük a családi adókedvezményt?
Nagyon fontos lenne a válasz, mivel szorít a határidő, hogy munkahelyemen leadjam a szükséges papírokat.

Nagyon köszönöm!!

mara67 # 2012.01.07. 15:56

Sziasztok!
A családi adókedvezményről szeretnék érdeklődni,ezt a támogatást lehet-e az évvégi adóbevallás során érvényesíteni.

sascsali # 2011.12.08. 21:41

Tisztelt fórumozók, jogi képviselők.
Elvált vagyok 2 gyermekem van. az exférjemmel a gyerekfelügyelet közös. gyerektartást is kapunk. viszont egy a lakcimünk. a válás óta szétköltözni nem volt lehetőség egy el nem készült ingatlan miatt. Ami persze hiteles és 8 éve fizetjük. úgy alakult hogy az exemmel lesz még egy közös gyermekünk. a családi adókedvezményt az exem igénybeveheti mindhárom gyermekre vagy nem?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.05. 16:01

Természetesen ki lehet ezt úgy kerülni, hogy egy összegben az adóbevallásban érvényesítem az egy évnyi összeget
Nem, úgysem lehet kikerülni.

Jodaster # 2011.12.05. 15:11

Tisztelt Fórumozók!

Érdekes kérdésem lenne. A Családi adókedvezményből kell-e fizetni tartásdíjat? Férjemmel közös gyermekünket várjuk, a családi adókedvezményt csak ő tudná igénybe venni, miután én a babával leszek és nem fogok dolgozni, kvázi nem tudom igénybe venni. Férjem tartásdíjat fizet. Elég igazságtalannak tartom, hogy a saját gyermekem után, akire tekintettel az adójóváírást fogom kapni, abból a másik gyermek javára tartásdíjat fizessünk. Nyílván, ha dolgoznék, én kapnám az a.jóvárást, de mivel adófizetési kötelezettségem nem lesz, nem is tudom visszaigényelni, így marad a férjem. Természetesen ki lehet ezt úgy kerülni, hogy egy összegben az adóbevallásban érvényesítem az egy évnyi összeget, de akkor is hol van itt az igazság?

jennyman # 2011.11.18. 08:40

Kedves Szakértők!

2011 áprilistől (terhesség 90. napjától) 3 gyermek után veszünk igénybe családi adókedvezményt. Sajnos nem tudjuk a teljes 99.000 forintot érvényesíteni.

Kérdésem, hogy a jövő évi bevalláskor az egész évi bruttó bérünkből vissza tudjuk-e igényelni majd a 3x20.000 + 9x99.000 huf adókedvezményt?
Kvázi az első 3 hónapban befizetett szjá-ból is majd tudunk visszaigényelni vajon vagy jogosultsági hónapókat szigorúan veszik és időarányosan lesz majd a kalkuláció?

Köszönettel

J.

symbolon # 2011.10.06. 06:58

Tisztelt Hozzáértők!

Egyedül nevelem két gyermekemet. A nagyobbik most szeptemberben kezdte meg egyetemi tanulmányait, a kisebbik még csak 8. osztályos. A nagyobbik után még augusztusra kaptam a családi pótlékot, arra való hivatkozással (ezt az államkincstártól kaptam), hogy a hallgatói jogviszony addig tart. Viszont a családi adókedvezményemet a 2. gyermekre júliustól (vagyis a júniusi fizetésemből)már megvonták.
Ha jól értelmeztem, akkor csak arra a gyerekre jár a családi adókedvezmény, aki után családi pótlékot kapok. (Megjegyzem kb 25.000 Ft hiányzik így a családi kasszából, ami más esetben is nagy összeg, nem még egy egyetemista gyerek finanszírozása esetén.)
Az adóbevallásnál érvényesíthetem-e igényemet arra a 3 hónapra, ami alatt elméletileg járt volna?

Köszönettel.

C a s a b l a n c a # 2011.10.04. 10:11

Kisbarna!

Ez a bejelentésed időpontjától függ, önmagában a terhesség 91. napjától alanyi jogon nem jár az adókedvezmény!

Azaz: ha bejelentetted, akkor a szeptemberi béreden októberben láthatod. Ha még most sem jelentetted be, akkor igyekezz...

C a s a b l a n c a # 2011.10.04. 10:08

Persze, max. 2011. december 31-ig, utána az adójóváírás megszűnik.

Érdeklődő24 # 2011.10.04. 09:56

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék , hogy aki családi kedvezményt vesz igénybe,annak jár mellette az adójóváírás is?

kissbarna810120 # 2011.09.14. 07:01

Tisztelt Szakértők!

Az alábbiakkal kapocsolatban szeretnék érdeklődni:

Párom a 2011. augusztus 29-én töltötte be a terhesség 90. napját.

Kérdésem az lenne, hogy jár-e a családi kedvezmény augusztus hónapora is?

Köszönettel.

C a s a b l a n c a # 2011.08.22. 12:59

Igen, meg kell jelölnie a születés várható időpontját, (a születési anyakönyvi kivonaton nyilván szerepelni fog a neve, mint apa.)

A Munkáltató munkaügyesét kérdezzétek a részletekről, egyébként a 91 naptól számítva jelenthető be.

Kittymaci # 2011.08.18. 11:03

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni. Igényelheti e a családi adókedvezményt a várandós nő élettársa, ha a terhesség a 90 napon túl van? Nagyon fontos és sürgős lenne a válasz! Előre is köszönöm!!!

Ágnes64 # 2011.08.14. 16:24

Kedves Fórumozók!
Szabadság ügyben már kaptam segítséget tőletek, remélem most is kapok segítséget.
A munkahelyemen tulajdonos váltás történt. Az új főnök könyvelője kéri, hogy nyilatkozzak családi kedvezmény érvényesítéséről. Jelenleg 4 órában dolgozom, 59000 Ft a nettóm, családi pótlékot én kapok 2 kiskorú, és 1 egyetemista gyermek után. A páromnak nincs munkahelye , a családi adókedvezményt nem tudom igénybe venni, (2x 206250 Ft) sajnos. Miért kellene akkor nyilatkoznom?? Szerintem erről értelmetlen nyilatkoznom hogy ennyi meg ennyi összegben kívánom igénybe venni ha egyszer nem tudom?
A másik az adójóváírásról való nyilatkozat. Ezzel kapcsolatban is úgy döntöttem tavaly évvégén, hogy majd visszaigényelem adóbevalláskor. az év hátralévő 4 hónapjára nem látom értelmét hogy nyilatkozzak. Kb havi 3000 Ft-tal lenne több a fizetésem. Szerintetek jól gondolom vagy van valami jobb tanácsotok.Vagy lehet hogy rosszul értelmezem ezeket a nyilatkozatokat?
A választ és a tanácsokat előre is nagyon köszönöm :
Ágnes

Kakukkfű # 2011.07.26. 09:50

Kedves Fórumozók,

élettársammal kettő közös gyermeket nevelünk, illetve páromnak van egy egyetemista lánya (nem rendelkezik saját jövedelemmel).
Kérdésem, hogy ebben ez esetben, ha én veszem igénybe a családi adókedvezményt, akkor három eltartott gyerek miatt két gyerek után a magasabb összegű kedvezmény jár?

Következő kérdés: év közben lehet változtatni a nyilatkozaton? (Egyetemista lány eddig az édesanyjával élt, ezentúl nálunk lesz bejelentve, mi tartjuk el)

Köszönettel

Jucus14 # 2011.07.23. 14:09

A bér úgy alakul, hogy alapbér+teljesítménybér.

efi99 # 2011.07.22. 19:31

Ügyes, roppant ügyes.
Majd jön a Rogán Bérkommandó és a fejükre koppint.

Jucus14 # 2011.07.22. 19:23

Az alapbére eddig mindenkinek ugyanolyan volt, de most azt találták ki, hogy aki a gyerek után kap adókedvezményt, az nem kap béremelést.

Rexor # 2011.07.22. 11:37

Hát ha nem ugyanolyan a teljesítménye a két személynek, akkor miért ne tehetné meg?

Jucus14 # 2011.07.22. 11:05

Tiszteletem.

Érdeklődni szeretnék, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő cég, megteheti hogy az ugyan abban a munkakörben dolgozó személyeket máshogy bérezi? Kevesebb a fizetése annak aki gyerek után családi adókedvezmény kap.

Válaszát előre is köszönöm.

jabebi # 2011.07.20. 17:16

Tisztelt Hozzáértők!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy jár-e a 20. életévét betöltött, szakközépiskolában OKJ-s tanfolyamot folytató gyermekem után adókedvezmény. Másik gyermekem 17 éves, középiskolás.

Előre is köszönöm Válaszukat!

hatoska # 2011.07.13. 19:20

Kedves Hozzáértők!
Az én problémám elég fura.
Van az első férjemtől 5 gyermekem,és a másodiktól 1.Az 5 gyerekre az első férjem igényli az adókedvezményt,mert én GYET-en vagyok,és a második férjemnek nincs olyan munkahelye,ahol ezt igénybe vehetné.Eddig nem is volt ezzel baj,mert volt férjem átadta a pénzt.Most viszont pár hete megismert egy 3 gyermekes elvált asszonyt,aki egy emberöltővel fiatalabb nála,és mintha már nem is ugyanaz az ember lenne.Az eddig hozzá érkező családi pótlékból 5 gyerekre átadott 25000 Ft-ot,tartásdíj gyanánt 70000 Ft helyett 65000 Ft-ot,és a többi pénzt,a gyermekeink után járó adókedvezménnyel együtt "lenyelte".Az új élettársa "javaslatára"nem áll velem szóba,nem veszi fel a telefont,és nem hív vissza,ügyvéd jelenlétében fog velem beszélni.(Neki erre is futja,nekünk bezzeg nincsenek kifizetve a rezsi csekkjeink sem.)
Kérdésem,hogy köteles lenne-e átadni a gyermekek után járó adókedvezményt?Hiszen mind az 5 gyerek nálam van.Ha nem köteles átadni,és úgysem kaphatom meg,lemondhatom én egyedül?Hiszen nekem is alá kellett írni az igénylését.Ha lemondhatom,azt hol kell megtennem,az "apuka" munkahelyén?
Előre is köszönöm a választ!

klasszikus # 2011.07.13. 13:23

Köszönöm szépen a választ.

C a s a b l a n c a # 2011.07.13. 09:46

Kedves Klasszikus!

A családi adókedvezményt csak az után a gyermek után veheted igénybe, amelyik után családi pótlékra vagy jogosult, tehát a 20. életévét be nem töltött gyermekedre.

Az egyetemista után nem jár kedvezmény. (Akkor járna, ha 3 gyereked volna és ebből kettő 20 év alatti, családi pótléka jogosult lenne + az egyetemista.)