Tisztelt Szakértők!
A családi adókedvezményről szeretnék kérdezni. A párom nem dolgozik. Én GYED-en vagyok. Br. 58260 Ft a Gyed-em ebből JÁr.-kot vonnak, ami 5534 Ft volt. Adóelőleget nem, ebből gondolom, hogy így adójóváírást nem kértem. Nem emlékszem rá, de most nem is ez a kérdésem.
Ha megigénylem a családi adókedvezményt, akkor milyen összegben tehetem, mennyire járnék jól vele. Illetve ha kérnék adójóváírást, akkor mi történne? Kevesebb pénzt kapnék ugyan havonta, de az adókedvezmény megkérése talán segítene ezen?
Lehet zavaros a kérdésem, de azért remélem megfejthető. Megéri vagy sem kérni a cs. adókedvezményt? Vagy ha nem kérem, akkor utólag esetleg kiutalhatják?
családi adókedvezmény 2011
Egyébként az előző kérdezőknek azt elmondanám,hogy a törvényt olvasva nem az esküvőt hiányolják hanem a vérszerintiséget tehát hiába házasodtok ha a gyereket az új apa nem fogadja örökbe akkor én azt olvastam ki ugyanolyan mintha élettársak lennének tehát az esküvő nem számít ebben a kérdésben.
Egyébként az előző kérdezőknek azt elmondanám,hogy a törvényt olvasva nem az esküvőt hiányolják hanem a vérszerintiséget tehát hiába házasodtok ha a gyereket az új apa nem fogadja örökbe akkor én azt olvastam ki ugyanolyan mintha élettársak lennének tehát az esküvő nem számít ebben a kérdésben.
Na az előbb én rossz helyre tettem fel a kérdéseim.Elég felháborítónak találom,hogy élettársam az én előző kapcsolatomból született gyerekemre nem kapja az adókedvezményt pedig egy csomó minden meg pont azért nem jár mert egy családnak számolnak minket és a párom fizetését figyelembe véve nem jár a gyereknek a rendszeres gyermekvédelmi támogatás ami a kedvezményes közétkeztetést jelenti pld de nem kapok egyedülállósági csp-t sem és magam fizetem a tb-m is pont azért mert a párom fizetését beszámolják a a család költségvetésébe.Sajnos regisztrált munkanélküli vagyok így nincs jövedelmem.A nagyobb gyermek apjától vonnak 15 ezer forint gyermektartást de a gyerekkel évek óta nem foglalkozik tehát az élettársam foglalkozik,tanul vele ő egészíti ki a jövedelmével a gyerek tartását és csak a közös gyermekre jár az adókedvezmény..szerintem nagyon nem fair és sokan járnak még így akik pld gyesen vannak a közös gyermekkel.Magyarul az én nagyfiamra nem kaphat jelenleg senki adókedvezményt pedig Magyar állampolgár,tanul rendesen és én is szorgalmasan járok a munkaügyi kp-ba pedig nem kapok semmilyen segélyt de eddig sajnos egyetlenegy állást sem tudtak ajánlani pedig van szakmám is egy a nagy gond,hogy óvodás korú kisgyerekkel nem nagyon kapkodnak az emberért hacsak nem tudja megígérni,hogy meg tudja oldani a betegségek alatti felügyeletet.Szerintetek ezt mérlegelni fogják a későbbiekben?
Sziasztok!
A párommal törvényesen összeházasodtunk, őneki van 3 gyermeke, mindhárom tanul, de csak kettő után érvényesíthető a családi kedvezmény. Velem, mint nevelőapával nem oszthatja meg a kedvezményt?
A választ előre is köszönöm'
Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy a párommal élettársi viszonyban vagyunk, van három közös gyerekünk, és a párom még májusig gyeden van, hogyan tudnánk maximálisan kihasználni a kedvezményt, pl. összevonás, megosztás stb. Én kb idén 200e bruttót fogok keresni.
Előre is köszönöm a választ, és a segítséget.
Csaba
Sziasztok!
3 gyermeket nevelünk a férjemmel.1 az enyém,1 a férjemé és 1 közös.A családi pótlékot én kapom a 3 gyermek után.Az lenne a kérdésem,hogy hogyan lehet ebben a helyzetben igénybe venni a családi kedvezményt.A férjem munkáltatója lehúzta az én lányomat és azt mondta hogy őrá nem jár csak én vehetem igénybe.Vagy is a férjem a 2 gyerkőc után én pedig 1 gyerkőc után vehetem igénybe.Szeretnék segítséget kérni hogy van ez valójába.
Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
A jogosultsági hónappal kapcsolatban lenne kérdésem.
A 1995.évi 117.SZJA tv.2011.év szerint:
"...(6) E § alkalmazásában jogosultsági hónap az a hónap,
- amelyre tekintettel a családi pótlékot juttatják,
- amelyre tekintettel a rokkantsági járadékot folyósítják,
- amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll, kivéve azt a hónapot, amikor a megszületett gyermek után a családi pótlékra való jogosultság megnyílik..."
A folyósítás ténye szükséges? Vagy elegendő az, hogy abban a hónapban folyósíthatták volna? Pl. gyám esetén érdekes, ha a gyámhatósági határozat szerint jogosult, de valami okból pl. átmenetileg szünetel a folyósítás (mert pl. pereskednek a szülők...). Ilyenkor a gyámnak se családi, se kedvezmény nem lenne?
Mártika, nagyon elszomorít, hogy ennyire tudatlan, felkészületlen, lusta emberek ilyen fontos pozíciót betölthetnek... mint nálatok.
Sajnos muszáj harcolnod, és szerintem szólj a kollégáidnak is, mert a munkáltató csak attól a hónaptól tudja figyelembe venni a kedvezményt, amikor ott van a nyilatkozat. Pl. januári bér számfejtésénél jan. 31-ig, vagy legkésőbb a bérszámfejtés napjáig (nem tudom, nálatok mikor van).
Ha később adod le a nyilatkozatot, akkor visszamenőleg már nem lehet év közben figyelembe venni, csak év végén, az adóbevallásnál. Tehát kb. másfél év, mire megkapod.
Ezért nem mindegy, hogy a bérszámfejtő mennyire felkészült, hiszen sok-sok ember pénze múlik rajta...
Luckymami:
APEH-os kitöltési útmutatóból:
Tételezzük fel, hogy a szülők élettársak, és a családban nevelt három kiskorú gyermek közül
mindhárom az anya vérszerinti gyermeke, de a három gyermek közül csak egy közös az élettárssal. Az
anya a három kedvezményezett eltartottra tekintettel fejenként és havonta 206 250 forint, együttesen
618 750 forint adóalap kedvezményt vehet figyelembe. Az apa a közös gyermek tekintetében minősül
jogosultnak. A jogosultakat jogosultsági hónaponként együttesen megillető családi kedvezmény e közös
gyermekre értelmezhető, melynek összege 206 250 forint. Az apa tehát a közös gyermekre tekintettel -
mint a családi kedvezmény érvényesítésére jogosult személy - az egy kedvezményezett eltartott
tekintetében jogosult legfeljebb 206 250 forint összegben adóelőleg nyilatkozat megtételére. A
munkáltató ekkora összegben akkor veheti figyelembe a családi kedvezményt az apánál, ha az apa és az
anya adóelőleg-nyilatkozata is a rendelkezésére áll, és az anya nyilatkozatából megállapítható egyrészt az,
Köszönöm,majd utánaérdeklődök. http://hvg.hu/…dokedvezmeny A linken található táblázatot mutatták, és azt mondták,mivel 62500 FT felett van a keresetem, és csak 1 gyerek után érvényesíthetem az adókedvezményt,így nem vagyok jogosult a kedvezményre...a munkahelyemen többen is így jártunk,és ez egy általános iskola.
Miket ki nem találnak.
Jól képben vannak, nem mondom.
Már hogyne vehetnéd igénybe... Bárki igénybe veheti, akinek van gyermeke, jövedelemtől függetlenül.
Azt javaslom, holnap kérdezz rá újra a munkáltatónál, hiszen neki (vagy a könyvelőjének, bérszámfejtőjének) ezt tudnia kellene!
Jó estét kívánok!
A mai napon szerettem volna igényelni a családi adókedvezményre vonatkozó nyilatkozatot,de a munkaadóm közölte velem,hogy mivel 62500 forintot meghaladja a bekeresetem, nem vagyok jogosult a családi adókedvezmény igénybevételére. 1 családi pótlékra jogosult gyermekem van,aki a tanév végéig(20 éves koráig) jogosult családi pótlékra. Ezek szerint tényleg nem vehetem igénybe a családi adókedvezményt?
Amennyiben élettársak, akkor a gyerekeket külön kell kezelni.
Azaz életttársnak van kettő, akkor nettó 20 ezer, közös gyerek után pedig bármelyik nettó tízezer.
Azonban ha van esküvő, akkor úgy tudom, már a jobb szabály lesz az irányadó, azaz 3*33000 nettóban.
Sziasztok!
Hasonló kérdésem lenne:
Élettársi kapcsolatban vagyok. A páromnak az előző házasságából született két gyermek./ 10 éves, 15 éves / Egy háztartásban vagyunk, ő kapja a családi pótlékot is a gyerekekre. Most lett terhes, így közös gyermekünk is születik. 8 hetes korban van. Kérdésem ki igényelheti és milyen formában a kedvezményeket?? És mi van akkor ha elveszem őt feleségül?? Ugyan is márciusra tervezzük az esküvőt. Ez változtat valamin? Nekem nagyobb a bruttó fizum, így jó lenne ha én tudnák igénybe venni mindet... Lehetséges ez??? Mik a lehetőségek?? HELP!!!!
Kedves fórumozók! Már egyszer feltettem ezt a kérdést, de még nem kaptam rá választ, mert mindegyik eset más és más.
Tehát a következő kérdésem lenne:
Munkaüggyel foglalkozom a munkahelyemen és az egyik dolgozónknál a következő a helyzet:
Közös háztartásban, élettársi viszonyban élnek. Élettársának két gyermeke van, és született egy közös gyermek. Családi pótlékra mindhárom gyermek után jogosultak, azonban a családi kedvezményt hogyan számoljam?
Az élettárs a két gyerek után 2×62500 forintot, míg a közös gyerek után az én dolgozóm szintén csak 62500 forintot vehet igénybe, vagy összeadódik a gyerekszám és háromgyerekesként kell kezelni?
Ha valaki erre a konkrét esetre tud segíteni, megköszönöm. Sziasztok. Vali
Majd csak év végén, a májusi bevallásában.
sziasztok!
olyan kérdésem lenne,hogy a családi adókedvezményt igénybe veheti e a párom a következőket figyelembe véve:
az élettársam nem a gyermek apja de vele egy háztartásban lakunk.szval ő tartja el. előre is köszönöm a válaszokat!
fire.bird:
3 eltartott van, és két kedvezményezett eltartott, tehát 2x206.250,-Ft kedvezmény jár.
milumil:
Ugyanazon gyermek után csak egyszer jár a kedvezmény, azt vagy az egyik szülő veszi igénybe, vagy a másik, vagy megosztják. Ha megosztják, akkor együttesen kell nyilatkozni.
De szerintem neked nem érdemes igénybe venni, mert a munkanélküli ellátásból egyébként sem vonnak valami sok adót (ha egyáltalán...) az adójóváírás miatt.
A családi adókedvezményt igénybe lehet venni külön-külön is, vagy megosztva mindketten. Utóbbinak akkor van értelme, ha a 2 szülőnek külön-külön nincs akkora adóalapja (bruttó bér x 1,27), hogy abból az egész adóalap-kedvezmény (1 gyerek: 62500, 2 gyerek 125000, 3 gyerek 620000) levonható legyen, 2 gyerek esetén pl az egyik leír 110000-et, a másik meg 15000-et.
A munkáltatónál azért kell nyilatkozni, hogy tudja mit választottál és ennyivel kevesebb adóelőleget vonjon le minden hónapban. Máskülönben csak jövő év elején nyernéd vissza, amikor kiderült, hogy több SZJA lett levonva, mert - mivel nem nyilatkoztál - 0 gyerekkel kalkulált.
Évvégén lehet még módosítani egyszer, visszamenőlegesen is.
Sziasztok!
Én is a családi adókedvezményről szeretnék többet megtudni, mert mindenki mást mond.
Szóval: van két gyermekünk, hamarosan születik a harmadik. A férjem tavaly szeptembere óta igénybe vette a családi adókedvezményt a 2 gyermek és a magzat után az akkori szabályok szerint.
Az nem világos, hogy a férjemnek be kell-e nyújtania a nyilatkozatot a családi kedvezmény érvényesítéséről az adóelőleg megállapításához ez évben vagy sem, valamint ezzel neki a fizetése lesz több vagy marad a tavalyi feltételekkel megállapított összeg, ha igénybevettük az adókedvezményt tavaly a 2 gyermek és a magzat után, akkor azt vissza lehet-e igényelni az éves bevallásban vagy nem, illetve választani lehet-e, hogy évközben kéri-e vagy egyösszegben a bevalláskor a kedvezményt,ha valaki előzőleg már kérte havonta az módosíthatja-e, hogy havonta vagy évente kéri-e a kedvezményt, és melyik lehetőség a jobb?
Köszönöm előre is a válaszokat.
üdv.:Mónika
Kedves fórumozok!
Az lenne a kérdésem hogy a családi adókedvezményt mindkét szülő igénybe veheti teljes egészében?én munkanélkülin vagyok és onnan kaptam papírt az igényléshez,viszont a párom már leadta a munkahelyén.
Én is megigényelhetem?
köszönöm aki válaszol!
Sziasztok!
Abban kérnék segítséget, hogy a feleségem kap saját jogon családi pótlékot és rokk.nyugdíjas is, van két kisgyerekünk is, a kérdésem az, hogy 2 vagy 3 személy után tudom érvényesíteni a családi kedvezményt(én venném igénybe a feleségemnek nincs munkaviszonya)?
Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02