családi adókedvezmény 2011

Márti135 (törölt felhasználó) # 2011.01.09. 14:21

Sziasztok. Hálásan köszönöm a választ Mindenkinek.

Még egy kérdés: Tehát a férjem ugye jogosult lenne a csp-ra, tehát a családi kedvezményt is igényelheti, de ha a csp. az én nevemre jön akkor is?, vagy akkor a csp-t át kell íratni az ő nevére. Bocsi, ha értetlennek tűnök, de szeretek egy kérdést körbe járni.

Köszönöm a hozzá értők válaszát előre is.

Márti

buksi13 # 2011.01.09. 13:24

Sziasztok
Én rehabilitációs járadékot kapok, mellett hat órában dolgozom. A férjem vállalkozó, viszont minimálbérrel van bejelentve. A nagyobbik gyerek már főiskolás.
akkor most igénybe vehető a családi kedvezmény, vagy ha vállalkozó akkor nem? A családi pótlék is az Ő nevére jön. Hát nekem ez most nagyon zavaros. Ha valaki tud, kérem segitsen.
Köszönöm szépen.

nandy # 2011.01.09. 12:18

A férj tehát jogosult a feleség -más apától származó- gyermeke után is a családi pótlékra, ezért családi kedvezményt is érvényesíthet.

Ugyanez nem lenne elmondható, ha csak élettársi kapcsolatban élnétek, mert akkor csak a közös (saját) gyermek után lenne jogosult.

nandy # 2011.01.09. 12:17

Szja. tv. 29/A. §
(3) A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult

1. az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, kivéve (...)

Cst. 7. § (1) Nevelési ellátásra jogosult

1. a vér szerinti, az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs,
Márti135 (törölt felhasználó) # 2011.01.08. 19:27

Üdvözlök Mindenkit.

Kérem, akit tud, legyenszíves segíteni:
A férjem igénybe veheti-e az adókedvezményt a fiam után, nem az ő vér szerinti gyermeke (a gyerek az én "hozományom" volt a házasságba: :-)

Köszönöm a választ előre is. Zné

mara67 # 2011.01.08. 15:26

A családi adókedvezményről érdeklődnék.
A fiam 18 éves nappali tagozaton tanul, akit közösen nevelünk a férjemmel. A családi pótlék a férjem nevére jön, de ő jelenleg álláskeresési segélyben részesül.
A kérdésem az lenne hogyan tudjuk a kedvezményt igénybe venni mi a megosztást választanánk, én dolgozom a férjem viszont munkanélküli. Ez esetben hová kell a nyilatkozatot benyújtani?

aprotalp # 2010.12.21. 12:12

Tisztelt Fórumozók.
Nevelőszülő vagyok. A gyermekek után családi pótlékot, és gyest kapok. A férjem igénybe szeretné venni a jövőévben esedékes családi adókedvezményt, DE A MUNKÁLTATÓJA azt állítja, hogy nem jogosult rá. Erre alapozva a pótszabadságot is megtagadta.
Jogszabályi hivatkozást kérnek TŐLÜNK, hogy mi alapján járna páromnak a kedvezmény és a pótszabi.
A Mt. 132.§ (2) és a Szja. tv.a 29.§ alapján a törvényekben nem találtam a nevelőszülőket kizáró okot, de attól még előfordulhat, hogy van ilyen .
Szíves segítségüket kérném a témát illetően.

timcsi0 # 2010.12.15. 07:54

Sziasztok!
Egyik kérdésem az lenne,hogy GYED-ből tényleg nem lehet majd érvényesíteni?
Másik kérdésem pedig,hogy eddig mi évente egyszer az adóbevallásnál érvényesítettük a családi adókedvezményt(egyrészt jobb volt év elején egy összegben megkapni,másrészt nem növelte a férjem nettó havi jövedelmét és így nem kellett még ebből is gyermektartást fizetni)tehát ezt továbbra is megoldható lesz,hogy nem kérjük havonta hanem csak az adóbevallásnál egy összegben?
Köszönöm!