családi adókedvezmény 2011

Luckymami # 2011.01.12. 14:15

A következő kérdésem lenne:
Munkaüggyel foglalkozom a munkahelyemen és az egyik dolgozónknál a következő a helyzet:
Élettársi viszonyban él. Élettársának két gyermeke van, és most született egy közös gyermek. Családi pótlékra még mindhárom gyermek után jogosultak, azonban a családi kedvezményt hogyan számoljam?
Az élettárs a két gyerek után 2x62500 forintot, míg a közös gyerek után az én dolgozóm szintén csak 62500 forintot vehet igénybe, vagy összeadódik a gyerekszám és háromgyerekesként kell kezelni?

buskrisztina # 2011.01.12. 11:22

Sziasztok!

Néhány kérdésem lenne a "nyilatkozat a családi adókedvezmény" c. lap kitöltéséhez.
Konkrétan:
1.) Férjem leszázalékolás alatt áll (már beadtuk a papírokat a ONYF-hoz, van orvosszakértői véleménye is). Munkaviszonya 2011. február 19-én megszűnik (lejár az 1 éves táppénz, jelenleg sincs aktív állományban).
No, most hogyan töltsem ki azt a részt a II. blokkban, hogy van-e a férjemnek munkáltatója? Van, vagy nincs?
2.) 3 gyerekünk van a legnagyobb főiskolás, júniusban végez, így ő eltartott, a másik kettő kedvezményezett eltartott. Hány gyerek adatait töltsem ki? És meddig? Esetleg 2 lapot töltsek ki?
Köszi a segítségeteket előre is :-)

Szamóca78 # 2011.01.12. 05:36

Sziasztok!

1. Azt szeretném megkérdezni, hogy a férjem, aki vállalkozói igazolvánnyal rendelkező biztosítási tanácsadó, igénybe veheti-e a családi kedvezményt gyermekünk után? Így ugyanis Ő nem magánszemély, vagy tévedek?
  2. Amennyiben igényelheti, az Ő munkáltatója akkor kicsoda? A biztosító, akinél "alkalmazásban" áll, avagy Ő maga?
  3. Én jelenleg GYED-en vagyok, tehát én igényelhetem-e, és akkor ki az én munkáltatóm? A MÁK?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

anyuka05 # 2011.01.11. 19:49

hozzá fűzném hogy nálam vannak a gyerekek.

anyuka05 # 2011.01.11. 19:11

sziasztok.
én konkrétan aziránt szeretnék érdeklődni hogy tavaly az exférjemnek utalták a gyerekek után járó adókedvezményt még de már el voltunk válva és külön is éltünk akkor is. Nem adta ide se pénzbe se sehogy. Tudok tenni valamit hogy megkaphassam ezt? Vagy veszett ügy? Köszönöm mielőbbi válaszát.

imimari # 2011.01.11. 18:04

Sziasztok!
A férjemmel 3 kiskorú gyermeket nevelünk, ebből 2 saját gyermek, egy pedig a testvérem akinek én vagyok a kirendelt gyámja. A családi pótlékot három gyerek után kapom én. Kérdésem pedig az hogy a férjem javára lemondok a családi adókedvezményről akkor megkapná a 3 gyerek után az adókedvezményt? Vagy hogyan számolják ilyen helyzetben?
Köszönöm a segítséget.

makosi # 2011.01.11. 17:29

Jó estét,

válófélben vagyok, még nem mondták ki a válást. Két gyereket nevelek. A családi pótlékot én kapom, a kisebbikkel gyesen vagyok. Nekem jár a családi adókedvezmény, vagy a még jelenlegi férjem ugyanúgy igényelheti?

Válaszokat köszönöm.

harangvirág # 2011.01.11. 17:08

Szép estét!
Bocsánat, ha már érintve volt a kérdés: van-e lehetőség arra, hogy a gyermek után járó adókedvezményt ne vegyük igénybe (én nem dolgozom, férjem igen), hanem majd jövő ilyenkor, az adóbevallásban egy összegben igényeljük vissza? 4 év múlva továbbtanul, havonta simán elfogyna ez a 10ezer ft, inkább egy összegben kérnénk, lekötnénk.
Köszönöm, ha valaki válaszol.

Bocika04 # 2011.01.11. 11:11

Sürgős választ várok! A családi kedvezmény az eltartott után vehető igénybe, melybe belesorolja a tv. a kedvezményezett eltartottat is. Kedvezményezett eltartottak között nevesíti a rokkantsági járadékban részesülő személyt is. Én rokkantsági járadékos vagyok, mellette keresőtev.et folytatok. Azt a tájékoztatást kaptam az Apeh kék számát felhívva, hogy igénybevehetem én , vagy a férjem. A férjemnek azt mondta a munkáltatója könyvelője, hogy nem veheti igénybe mert én (rok.járadékos) nem vagyok gyerek. Szerintem ez lényegtelen, hiszen a tv. nem ahhoz köti, hogy gyerek után lehet igénybe venni, hanem az eltartott után. Márpedig az eltartottak között szerepel a kedvb. eltartott és azok között a rokk. járadékos személy.Akkor hogyan is van ez?

beus0122 # 2011.01.11. 10:53

Sziasztok!
Családi adókedvezmény akkor is jár a páromnak, ha együtt élünk 2 éve, viszont nem rég íratkoztam át erre a címre és nem jelentettük be sehol az együttélésünket?
Már megkérdeztünk több könyvelőt, munkaügyest és mindenki mást mond. Most akkor milyen kapcsolat kell, hogy legyen köztünk (házastárs, bejelentett élettárs, közös háztartásban élés). Kérem segítsen valaki, hogy van ez.
Választ előre is köszönöm!

aqua6 # 2011.01.10. 17:43

Sziasztok!
Egy konkrét esetben kérek véleményt:
Egyedül nevelek egy 18 éves gimnazistát aki még kedvezményezett eltartott, jár utána családi pótlék a tanév végéig, és egy 20 éves egyetemistát aki eltartott, nappali tagozatos, első egyetemi szakképzésben van.
169 Eft/hó a fizetésem. A munkahelyemen ma nem tudta megmondani a bérelszámoló adminisztrátor, hogyan töltsem ki a családi adókedvezmény igénylő lapot.

Azt írjam be hogy 1 kedvezményezett eltartott után kérek adókedvezményt, vagy összeget írjak?
Vagy két kedvezményezett eltartott után kérek de csak az egyik számít?
Nekem most 62500 Ft al kell csökkenteni a felbruttósított adóalapomat vagy 2x62500 Ft al és az így kapott összeg után állapítják meg a befizetendő a adót? Azt sejtem hogy maga az adó amit be kell havonta fizetni 10 Eft -al csökken, mert csak a kisebb gyerek után jár adó csökkentés,
de az adóalap csökkentés az mindkettő után jár.
Már teljesen belegabalyodtam, pedig elsőre egyszerűnek tűnt. Kérem segítsetek megvilágosodni, mert minden felől mást mondanak a környezetemben.
Előre is köszönöm!

Éva

onom # 2011.01.10. 17:38

Aqua, két eltartott után igényled, de csak egyszeres szorzót vesznek figyelembe.

aqua6 # 2011.01.10. 17:32

Sziasztok!
Egyedül nevelek egy 18 éves gimnazistát aki még kedvezményezett eltartott, jár utána családi pótlék a tanév végéig, és egy 20 éves egyetemistát aki eltartott, nappali tagozatos, első egyetemi szakképzésben van.
169 Eft/hó a fizetésem. A munkahelyemen ma nem tudta megmondani a bérelszámoló adminisztrátor, hogyan töltsem ki a családi adókedvezmény igénylő lapot.

Azt írjam be hogy 1 kedvezményezett eltartott után kérek adókedvezményt, vagy összeget írjak?
Nekem most 62500 Ft al kell csökkenteni a felbruttósított adóalapomat vagy 2x62500 Ft al és az így kapott összeg után állapítják meg a befizetendő a adót? Azt sejtem hogy maga az adó amit be kell havonta fizetni 10 Eft -al csökken, mert csak a kisebb gyerek után jár adó csökkentés,
Már teljesen belegabalyodtam, pedig elsőre egyszerűnek tűnt. Kérem segítsetek megvilágosodni, mert minden felől mást mondanak a környezetemben.
Előre is köszönöm!

Éva

aqua6 # 2011.01.10. 17:26

Sziasztok!

Előre is köszönöm!

Éva

Márti135 (törölt felhasználó) # 2011.01.10. 16:09

Szia Szk0271.

Én ezt nem értem, az apeh-osok nem egyformán tájékoztatnak ezek szerint, mert én is ma beszéltem telefonon az apeh-al, és pont az ellenkezőjét állította a hölgy, ha nem vérszerinti a gyerek, a házastárs nem veheti igénybe a cs.kedvezményt.
Ennyit a hivatalok tájékoztatási moráljáról.

Üdv. Márti

Márti135 (törölt felhasználó) # 2011.01.10. 16:06

Szia Izabella31.

A csp. jár 20 éves koráig, a családi kedvezmény pedig annak jár aki a csp-re jogosult. Tehát 20 éves koráig jár, de csak ha suliba is jár. 18 éves korig tankötelezett, utána pedig iskola látogatási igazolást kell kérni, amit a kincstár felé érdemes be küldeni, mert ugyan ezt hivatalból ők is megteszik, de ez lassúbb folyamat, bár a Ti dolgotokat ez nem lassítaná, mivel a csp. utalása folytatólagos, de szerintem azért célszerű beküldeni. Tehát a családi kedvezmény is tuti jár (én most jártam ezt a témát körbe, mert én is érintett vagyok), mivel eltartott a csemetéd.

Üdv. Márti

szk0271 # 2011.01.10. 13:23

Házastársak nem saját gyerekre is igénybe vehetik év közben is, az élettársak nem saját gyerekre éves bevalláskor vehetik csak igénybe, ezt az Apeh mondta ma.

merolivi # 2011.01.10. 13:18

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni!
Férjem gyermekét, aki előző házasságából született közösen neveljük.
Igényelhetem e én a családi adókedvezményt a gyermek után, ha ezt férjem nem teszi?

köszönöm:)

Jeromos # 2011.01.10. 11:28

Sziasztok!

Megbízási szerződéssel dolgozom egy cégnél. Igaz az, hogy így csak az éves bevallásnál tudom érvényesíteni a családi kedvezményt?

A másik kérdésem az lenne, hogy férjemmel (aki nem a lányom apja) neveljük együtt a gyereket. Férjem EVÁ-s vállakozó, ha én nem venném igénybe a családi kedvezményt, ő igénybevehetné? Ő is csak az év végén tudná érvényesíteni?

Köszönöm a választ előre is.

Izabella31 # 2011.01.10. 09:05

A fiam tavaly betöltötte 18. életévét, nappalin szakmunkás tanuló!
Azt szeretném tudni, hogy igénybe vehetem-e a családi kedvezményt 20 éves koráig?

Márti135 (törölt felhasználó) # 2011.01.10. 08:20

Kedves Nandy.

Bocsi, most láttam, hogy mellékeltél egy linket is, majd azt figyelmesen át olvasom, csak tényleg nem értem, ha valóban jogosult rá a férjem, miért mondta ezt az telefonos ügyintéző.

Üdv. Márti

Márti135 (törölt felhasználó) # 2011.01.10. 08:18

Szia Kedves Nandy.

Köszi a válaszodat. Képzeld, most beszéltem egy általános apeh-os üi.-vel telefonon, azt mondta, hogy nem veheti igénybe, még akkor sem, ha a csp-re jogosult, mert nem a vérszerinti gyereke.
A csp-re jogosult valóban, de arra mások a feltételek.
Már jó pár helyen utána néztem, van ahol azt irják, hogy igen, van ahol azt, hogy nem.

Te hol olvastad, hogy jogosult rá?

Üdv. Márti

nandy # 2011.01.10. 07:55

Márti: nem kell átíratni a csp-t, elég, ha csak jogosult lenne rá.

nandy # 2011.01.10. 07:54
szk0271 # 2011.01.09. 17:05

Itt ez a példa:
Példa: Tételezzük fel, hogy a szülők élettársak, és a családban nevelt három kiskorú gyermek közül egy gyermek közös, míg a további két gyermek közül egy csak az anya, egy pedig csak az apa vérszerinti gyermeke. A leírt esetben az anya csak a saját és a közös gyermekkel összefüggésben jogosult a családi pótlékra, így esetében a kedvezményezett eltartottak száma kettő. Ugyanez a helyzet az apa esetében is. Így – függetlenül attól, hogy a családban nevelt gyermekek száma eléri a hármat – a szülők gyermekenként csak 62 500 forint családi kedvezményre jogosultak. Az adóelőleg megállapítása során az anya (hasonlóan az apához) csak a saját és a közös gyermekre tekintettel veheti igénybe az adóalap kedvezményt, havi kétszer 62 500 forintot. Az adóelőleg megállapítása során a közös gyermek után járó 62 500 forintnyi családi kedvezmény osztható meg a szülők között, természetesen azzal, hogy a két szülő erre a gyermekre tekintettel együttesen sem vehet igénybe havi 62 500 forintnál több kedvezményt. Az éves bevallásban lehetőség van arra is, hogy az egyik élettárs vegye igénybe a családi kedvezményt – fejenként és havonta 62 500 forint összegben – mindhárom gyermek után.
*
Ugyanez két gyerek és élettársak esetén is érvényes, ha az egyik gyermek közös? ? Ez lenne a kérdésem.
Azaz:
Az éves bevallásban lehetőség van arra is, hogy az egyik élettárs vegye igénybe a családi kedvezményt – fejenként és havonta 62 500 forint összegben – mindkét gyermek után. ?? Szóval az apa, aki az egyik gyerek vér szerinti apja igénybe veheti a 2 gyerekre, mert az anyának nincs adója, gyesen van?
Adóelőlegként nem, de az éves bevallásban igen?

Köszönöm a választ.