Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatos kérdés

lajcsó # e-mail 2018.02.06. 08:07

Célszerű már most belefoglalni a szerződésbe, mert így legalább a B400-as adatlapon is meg lehet jelölni a kedvezményt!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.06. 07:16

Nem ügyvéd készíti a szerződést?

www.kbs-ugyved.hu

eprecs # e-mail 2018.02.05. 23:47

Kedves forumozók!
Tavaly augusztusban adtuk el a lakásunkat 18M-ftért és idén áprilisban veszünk 16M ftért házat. A szerződésbe bele kell írnunk hogy cserét pótló illeték kedvezményzt szeretnénk igénybe venni? Vagy ezt csak a NAV felé kell majd jeleznünk? Ebben az esetben a 2M ft után kell illetéket fizetnünk?

ObudaFan # e-mail 2018.01.04. 12:40

Lehet pedig, hogy igaza lesz Petika127-nek, mert csak annyit mond a törvény, hogy ez 2018. jan. 1-én lép hatályba, akkor pedig miért ne vonatkozna a most kötött szerződésekre is.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

drbjozsef #   2018.01.04. 08:01

A három év 2018.január 1-étől hatályos új szabály. Ahogy az adózásnál a hatálybalépés utáni szerződéseknél már egyéb ingatlanra is "visszamenőleg" számított az 5 év (15 helyett), feltételezem, hogy itt is így van : ha tavaly még nem vettetek lakást csak most fogtok majd, akkor érvényesíthető a 3 éven belül eladott lakásokra is az illetékkedvezmény.

Legalábbis nem találtam a hatálybalépésre semmi más rendelkezést.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Petike127 # e-mail 2018.01.03. 21:02

Köszönöm a választ!

Én úgy tudom, ha 3 éven belül adta el, akkor levonható:

"Magánszemély vagyonszerző esetén az illeték alapja lakástulajdon vásárlásakor, ha a vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, a vásárolt és az eladott lakástulajdon- terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének különbözete."

Vagy nem jól értelmezem?

Köszönöm!

Péter

ObudaFan # e-mail 2018.01.03. 08:31

Ha a vásárolt ingatlan értéke 15m alatti, akkor érvényesíthető a kedvezmény.
2015-ben eladott ingatlan ára már nem vonható le.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Petike127 # e-mail 2018.01.02. 19:23

Jó estét!

Feleségemmel lakóingatlan vásárlását tervezzük.
Feleségem 32 éves, szülei válásakor édesapja ráíratta az akkori ingatlanjuk 1/6 részét. Ezt az ingatlant 2015. októberében eladták.
Mivel feleségemnek nem volt 50%-os tulajdonrésze ingatlanban, jól értjük, hogy akkor neki a vásárolni kívánt lakóház első tulajdona lenne, így jogosult a 2%-os illetékkedvezményre?
A forgalmi értékéből levonható lenne illetékszámításkor az eladott ingatlan 1/6 része?

Köszönöm!
Péter

pinterati # e-mail 2017.12.12. 20:43

Szép estét!

2017 márciusában adásvételi szerződést kötöttünk egy családi ház megvételére. A ház maga 2014 decemberében készült el, meg is kapta a használatbavételi engedélyt stb., de a tulajdoni lapon az ingatlan „kivett beépítetlen terület” megnevezéssel szerepelt. Ez zavart minket, így ki is kötöttük a szerződésben, hogy az eladók kötelezettsége a birtokbaadásig ezt kijavítani a földhivatalnál és gondoskodni a megfelelő megnevezés bejegyzéséről (ez az adásvételi szerződés megkötését követően néhány héten belül meg is történt). Továbbá a szerződésben szintén kiemeltük, hogy cserét pótló vétel iránti kedvezményt szeretnénk kérni a visszterhes vagyonsátruházási illeték meghatározásakor, mivel a lakásunkat értékesíteni fogjuk egy éven belül (ez meg is történt 3 hónappal később).

2017 augusztusában a NAV levélben kért minket, hogy igazoljuk, hogy a megszerzett ingatlan a szerzés időpontjában már elérte a szerkezetkész állapotot, illetve hogy a felépítmények ingatlan-nyilvántartásban való feltüntetése érdekében a kérelmet mikor nyújtottuk be a földhivatalhoz. Ezt a levelet elmulasztottuk időben megválaszolni, így októberben helyszíni szemlét tartottak nálunk. Akkor a NAV képviselője nem kért semmilyen szerkezetkész állapot időbeli elérését igazoló iratot, nem is említette, hogy gond lehet, de december elején a meghatározott illetéknél sajnálatos módon azt tapasztaltuk, hogy az eladott lakásunk értéke nem került levonásra a megvásárolt ingatlan értékéből és a teljes vételár után kell megfizetnünk az illetéket. Az indoklás: a visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség a szerződés megkötése napján keletkezik, az aznapi ingatlan-nyilvántartás szerint pedig a megvásárolt ház nem felel meg a lakástulajdon fogalmának, így nem teljesülnek a cserét pótló vétel iránti kedvezmény igénybevételének feltételei.

Kérdésünk, hogy tudunk-e valamit tenni annak érdekében, hogy mégis beszámítsák az eladott lakásunk értékét és a kettő különbözete alapján állapítsák meg az illetéket? Nem igazán korrekt, hogy egy olyan tényező miatt, amelyről nem tehetünk és amelynek korrigálását kifejezetten kértük az adásvételi szerződésben elessünk ettől a kedvezménytől és úgymond minket büntessenek, holott a tulajdonjogunk tényleges megszerzésekor már helyesen szerepelt az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban és dokumentumokkal tudjuk igazolni, hogy elérte a szerkezetkész állapotot már évekkel ezelőtt. Ha nincs is megoldás a fentiekre, van-e esetleg más módja, hogy bármilyen kedvezményt érvényesítsünk a lakásunk eladása miatt?

Köszönöm.

drbjozsef #   2017.12.04. 14:02

Az illetéktörvényben ennyi van :

"21. §134 (1)135 Ha a lakástulajdon szerzője a vásárláshoz vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül, ennek összegét a lakástulajdon forgalmi értékből le kell vonni."

Definíciós rész nincs.

A CSOK törvényben meg ez :

"1. § A gyermekvállalás és gyermeknevelés támogatása, a családok új lakáshoz jutásának elősegítése és az új lakások építésének ösztönzése érdekében az e rendeletben meghatározott feltételekkel Magyarország területén új lakás építéséhez vagy vásárlásához az alábbi lakáscélú állami támogatások vehetők igénybe:

  1. vissza nem térítendő állami támogatás (a továbbiakban: családi otthonteremtési kedvezmény);"

De ez nyilván csak erre a rendeletre vonatkozik.

Az LTP törvényben pedig egészen konkrétan semmi nincs, ami "vissza nem térítendő állami támogatás"ról szólna.

Szóval nem tudom, mi lehet a hivatalos álláspont.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

konjab # e-mail 2017.12.04. 13:47

Köszönöm szépen.

lajcsó # e-mail 2017.12.04. 13:40

Az általad megjelölt összegek pontatlanok, de nem ez a lényeg.
A CSOK összegével biztosan csökken a forgalmi érték.
Mintha a lakáskassza megtakarításról is ezt olvastam volna, de ebben nem vagyok biztos.
A többi egyezik.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

konjab # e-mail 2017.12.04. 10:26

Szép napot.Azt szeretném kérdezni hogy Mi a feleségemmel vettünk 1 ingatlant 9.500000ft-ért 50-50% vagyunk tulajdonosok.A feleségem 35 év alatti és első lakásvásárlása Nekem már volt a nevemen ingatlan és 35 is elmúltam.Ezek szerint Én úgy gondolom hogy a feleségemnek kell illetékként fizetni 2%-ot Nekem pedig 4%-ot.Azt szeretném kérdezni hogy felvettük a Csókot 2 gyermekre ami 1.400000 ft volt illetve a feleségemnek volt fundamenta lakásmegtakarítása is 1.000000 ft volt hogy az illetékszámításnál fizetni kell-e a csók összege után illetve a fundamenta megtakarítás után?

Nanny #   2017.12.03. 19:24

Igen érdekes, de majd kiderül,hogy lesz,hátha figyelembe vették mégis nem tudom..Elolvastam amit utánam írt a Zoltán02 hasonló nagyon a két történet igen..

drbjozsef #   2017.12.03. 12:32

Akkor jó, előbb-utóbb Te is meg fogod kapni a sajátodat, és akkor ezek szerint figyelembe vették a kedvezményt.

Ez azért fura, mert Zoltán02 esetén pont az volt a kedvezmény elutasításának indoka, ha jól értem, hogy a frogalmi érték számít a kedvezmény igénybevehetőségénél, és a CSOK csak az illetékalapnál számít.

Hát, érdekes ez így - vagy valamit elnézek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Nanny #   2017.12.02. 21:08

Az utóbbit.Valószínű hogy az ügyvédünk aki írta az adásvételit már csatolta ezt az adatlapot amit már előző hozzászólásoknál is látok,hogy részesüljünk kedvezményben nem tudom hétfőre kaptunk időpontot tőle akkor kiderül.De engem is érdekel ez az egész milyen alapon hogy jön ki a végösszeg ezért írtam a fórumra.Köszönöm a segítséget.

drbjozsef #   2017.12.02. 19:45

Nanny,

mire szabták ki végülis a 4% illetéket? A 16millió mínusz CSOK FELE után, vagy a 16millió mínusz CSOK NEGYEDE után?

Előbbi a férjed tulajdonrésze után fizetendő normál illeték, utóbbi lenne, ha figyelembe veszik az első lakáshoz jutási kedvezményt is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2017.12.02. 19:42

Amúgy Nanny, nem pontosan tudom mire és hogyan vezette le a NAV, hogy alámegy a 15 milliónak, de ha jól értem az előző hozzászólsodat, hogy a párodnak az 50%-ára 4% illetéket szabott ki, abból az következik, hogy az első lakáshoz jutási kedvezményt - ugyanúgy, ahogy Zoltan02-éknél az új lakásos kedvezményt - NEM vették figyelembe. Csak azt vezetik le, hogy miért alacsonyabb az illetékalap, de a kedvezmény nem jár, mert a lakás forgalmi értéke magasabb 15 milliónál. Minden valószínűség szerint előbb-utóbb Te is fogsz kapni egy határozatot a fizetendő illetékről, amiben ugyanúgy 4%-ot kell majd fizetned, nem a felét.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2017.12.02. 19:39

Tényleg? Ne mondd már. Jó hely ez a NAV.

Olvasod ezt, Zoltan02?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Nanny #   2017.12.02. 13:32

Köszönöm válaszát.16 millió volt a vételár teljesen de levezette a levélben a nav hogy mivel csok-ot vettünk fel rá azt levonja a végösszegből...így alá megy a 15 milliónak.(egyébként részben felújítandó maga a ház).
Üdv.

drbjozsef #   2017.12.02. 13:04

Nanny,

a vásárolt ingatlnotok forgalmi értéke 15 millió forint alatt van?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.12.02. 11:17

Nem valószínű.

www.kbs-ugyved.hu

Nanny #   2017.12.02. 08:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Még az előző hozzászólásomhoz annyit fűznék hogy nem lehet,hogy mivel jogosultak vagyunk a csökkentett illeték fizetésre az ingatlan után így 2-2%os illetéket kell fizetnünk a tulajdonrészünk után,hogy a nav egyben küldte ki a férjem nevére a 4%-os illetékfizetési meghagyást részünkre és hogy ezért nem kaptam én külön a fizetési meghagyást csak a férjem?Mert megemlíti a küldött levélben,hogy "feleségével együttesen szerzett ingtlant". Válaszát előre is köszönöm.

lajcsó # e-mail 2017.12.01. 20:30

A NAV-nak igaza van. Sajnos ki kell fizetni az illetéket. Esetleg lehet kérni részletfizetési kedvezményt.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef #   2017.12.01. 20:03

Aham, így már világos. Sajnos nem vagyok ügyvéd, és majd kijavítanak a szakemberek, de akkor sajnos én tévedtem az előbb, és mégis a NAV-nak van igaza. Vagy lehet.

Az illetékalap kiszámításakor le lehet vonni a CSOK összegét (1990. évi XCIII. törvény 21. §), ez így van.

De az illetékkedvezmény kifejezetten forgalmi értéket ír (26. § f.pont), nem azzal csökkentett értéket. Tehát a kedvezmény nem jár, de az illetéket csak a csökkentett alap után kell megfizetni.

De mondom, laikus vagyok, nem jogász.

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.