Adás-vétel


szakember # 2004.10.08. 21:40

Így van. Hiába írtok ti a szerződésbe 5M-t, az IH kimegy szemlére és szépen felnyomja az értéket és azután számol. Nem érdemes trükközni. Viszont értékcsökkentő tényező a lakottság (ha a ház az anyósodék által vagy általatok lakott a szerződés megkötésekor, ez ~ 50%-kal csökkenti a forgalmi értéket), valamint a szülőpáros által fenntartott haszonélvezeti jog.

A 35 év alatti fiatalok első lakásvásárlásához fűződő illetékkedvezményt igénybe vehetitek. Ez azt jelenti, hogy a vagyonszerzési illeték felével, de max. 40e-ft-tal kevesebb illetéket kell fizetni. Ha a szerződést 2005-ben adjátok be a földhivatalba, akkor várhatóan az új szabályozás szerint 100e ft-ig terjedhet majd a kedvezmény. Csak vételre, ajándékra nem!

old-guy # 2004.09.25. 13:36

A vételár az "csak" adóügyi kérdés, az illetéket a vételártól függetlenül a forgalmi érték alapján, ill. abból kiindulva állapítják meg.

eszter33 # 2004.09.23. 11:12

Tisztelt Jogtudók!
Ingatlanvásárlással kapcsolatos kérdéseim lennének. A történet arról szól, hogy családon belül történne a vásárlás (házastársak az egyik fél szüleitől). Az ingatlan egy régi, öreg, de még lakható ház kerttel (amit már elkezdtünk felújítgatni). Párommal mindketten 30 év alatt vagyunk.
Az lenne a kérdésem, hogy ki szabja meg azt, hogy mennyiért adják el anyósomék az ingatlant. Adhatja ő családon belül ezt nagyon olcsón pl:3 v. 5 millióért? (ez egy nagyváros, jól frekventált, zöldövezetében van, hasonló telkek 10 millió körül vannak).
A másik kérdésem, hogy milyen feltételek mellett illetékmentes a dolog?
Van e az illetékfizetésnél vmi kedvezmény az élatkorunk miatt ja és ez az első ingatlanunk.
Köszönöm válaszukat