KATA fizetés


Crystalheart # 2015.03.08. 19:34

Kedves nálam hozzáértőbbek! Lehet, hogy nem teljesen katás kérdés, de mivel erősen ebben az adózási formában gondolkodunk, itt teszem fel elsőként. Tehát a helyzet a következő: négyen élünk egy háztartásban, a tartalékaink kifogyóban... Édesanyám kézműves ékszereket készít, azokat szoktuk adószámos magánszemélyként vásárokon árulni - már amikor. A kézművesekkel, akik aprólékos, időigényes és mesteri munkával is csak szerény bevételt képesek szerezni hazai kereslet mellett, elég mostohán bánik az adótörvény... Az adószámmal rendelkező magánszemély sok falba is ütközik, ha tovább szeretne lépni: ugyanis nem indíthat webboltot, nem szívesen üzletelnek vele a kereskedők (mert plusz adminisztrációt jelent nekik), és úgy általában senki sincs tisztában az amúgy sem túl egyértelműen megfogalmazott törvény előírásaival. Sokszor még két NAV-os is kétfélét mond.

Ezért gondoltunk a KATA-ra, amivel végül is 100 ezer Ft bevétel fölött már jól is járhatnánk, de mindenesetre kevesebb adminisztrációval járna, kiszámíthatósággal és plusz lehetőségekkel. Igen ám, de édesanyám készíti az ékszereket, viszont egészségi állapota miatt az értékesítést nekem kellene mostantól végeznem, és én tudok angolul is. Mivel egy háztartásban élünk, mindezért nem kapnék pénzt - de ekkor már felmerülne annak a gyanúja, hogy illegális foglalkoztatott vagyok a saját anyámnál.

Az érdekelne, hogy ezt a dilemmát nem lehetne-e valami törvényes dologgal feloldani. Annyi bevételünk - és olyan rendszeres bevételünk pláne - nem várható, amennyiből két katás átalányadót, 100 ezret ki tudnánk gazdálkodni úgy, hogy még meg is érje. Igazság szerint már a 75 is erősen necces volna, valamiből meg is kell élni a családnak. Nem tudok igazán sok mindenre gondolni - talán ajándékozás, átruházás, valami hasonló, és talán nem is édesanyámnak, hanem nekem kellene katásnak lennem. Tehát arra gondoltam, hogy az ékszereket, amelyeket édesanyám elkészít, nekem ajándékozza, vagy valami jelképes összegért eladja nekem... Csak sajnos nem tudom, ezek egyáltalán törvényesek-e, vagy van-e erre valami tiltás. Tudna valaki megoldást javasolni? Köszönöm előre is...

janika12345 # 2015.02.21. 16:50

Sziasztok

Meg tudná nekem mondani hogy ha 2014.01-03-ig sima munkavállaló voltam utána 2014.04-09 KATAs és utána újra sima munkavállaló lettem akkor most be kell vallanom a katas rész feb 25-ig ( melyik nyomtatványon?) és majus 20-ig meg a két másik részt szja ként a 1453 nyomattványon? helyesen modom mert én ezt a információt kaptad de valahogy nekem ez kicsit sántit...

köszönöm

nagybal007 # 2015.02.11. 10:02

Üdvözlet mindenkinek!

A következő problémára nem találtam megoldást: főállású KATA-s vállalkozó vagyok. A 2014 teljes évben.
2014 szeptemberétől a KLIK egyik intézményébe szerződtettek tanítani, de nem mint vállalkozóval, hanem mint magánszeméllyel szerződtek. Állítólag csak így lehet.
Kerestem a NAV honlapján az adóbevallásomhoz nyomtatványt, de olyat nem találok amiben ezeket egyszerre be tudnám vallani.
Merre kellene elindulnom? Hol keressem? Külön két bevallást kell benyújtanom?

Segítségeteket, javaslatotokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Balázs

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.06. 06:07

Az Áfa tv. semmilyen kivételt nem tartalmaz, még csak nem is utal a tételes adóra. Más kérdés, hogy nem nagyon látom az értelmét, hogy miért lenne áfás egy katás. (Az adminisztrációs terhek csökkentését hazavágja, és a fizetendő terhei is nőnek vele - hacsak nem tartósan veszteséges.)

fblade # 2015.02.05. 19:13

Sziasztok,

az lenne a kérdésem hogy katás vállalkozásnál ha áfa körbe tartozom akkor a beszerzési számlákon lévő áfát le lehet vonni a kiadott számlák áfa tartalmából?
Tehát ugyan azok a szabályok vonatkoznak mint általában az áfa körben?

dikosz # 2015.01.27. 17:35

Az önkormányzatnál be kell jelenteni a szüneteltetést.

chily # 2015.01.06. 21:06

Sziasztok!

Ha a katás vállalkozásomat szüneteltetem, továbbra is fizetnem kell az iparűzési adót?

Van még valami csavar olyankor, ha a katás vállalkozásom szüneteltetése alatt külföldön vállaltam munkát?

A válaszokat előre is köszönöm!

Nikkk_ # 2014.12.24. 20:36

Sziasztok,

el kell küldeni a NAV-nak is, de ráér a szünetelést követő hónap 12-éig, a T101E nyomtatványon.
Viszont az adó alól csak akkor mentesülsz, ha a teljes naptári hónap alatt szünetelsz. Ha november 3-án még működtél, akkor novemberre sajnos fizetned kell ugyanúgy, dec. 12-ei határidővel.

zsuov # 2014.11.12. 08:48

SZiasztok

A szüneteltetést a kormányhivatalnak és a Navnak is el kell küldeni?
vagy csak ügyfélkapunk keresztül a kormányhivatalnak.

"Az egyéni vállalkozói jogviszonyt lehet szüneteltetni, a szünetelés hónapjaiban nem kell a KATÁ-t megfizetni.

A szünetelés egész, naptári hónapokra értendő. Ha akár csak 1 napot is aktív vagy az adott hónapban, már fizeted a teljes összeget, nincs időarányosítás."

Egy példa, október 2től Nov 3-ig él a vállalkozás, majd szüneteltetme, azaz Nov 3. elküldöm a szüneteltetést akkor a november hónapra december 12-ig nem kell fizetnem, jól értem?

Ingaham # 2014.11.07. 23:47

Kedves hozzászáólók!

Van egy ügyfelem, aki rendszeresen egy másik (általam neki korábban megadott) számlaszámomra utal, mint ami az általam kiállított számlán szerepel. Lehet ebből gond, hogy a kiszámlázott és bevallott pénz nem a KATA-s egyéni vállalkozásom számlaszámán landol?

Nagyon köszönöm a válaszokat!

nandy # 2014.11.05. 10:25

Huntah, pontosan ezért írtam én is - könyvelőként -, hogy keressen könyvelőt, mert egyáltalán nem egyszerű a történet. :)

A szüneteltetéssel kapcsolatban még megjegyezném, hogy nem csak érdemes, hanem be is KELL jelentkeznie a szünteteltetés időszakára az eü. szolg. járulékra, mégpedig a szüneteltetés első napjától, mert itt nincs 45 napos türelmi idő. Feltételezve persze, hogy egyébként máshol nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal.

huntah # 2014.11.05. 10:14

Nem mellesleg, az olcsó járulékért cserébe a katás éveid a nyugdíjszámításnál kb. szart sem érnek.

huntah # 2014.11.05. 10:07

Creator9, javaslom, ne hagyatkozz másokra, részletesen olvasd el a kata törvényt, mert van benne buktató bőven. (például a színlelt szerződések 6 kitétele)

A szünetelés egész, naptári hónapokra értendő. Ha akár csak 1 napot is aktív vagy az adott hónapban, már fizeted a teljes összeget, nincs időarányosítás.

A szünetelést gyakorlatilag az időszakot megelőző napon kell bejelenteni, sem előbb, sem később nem engedi az űrlap (hacsak nem javították). Töltsd le és próbáld ki, nem pont úgy működik, ahogy a törvény leírja. Ne tévedj emiatt 1 napot.

Ha főállású katásként szünetelsz, akkor mint magánszemély, érdemes bejelentkezned alapellátásra.

Az iparűzési adó bevallásakor is lehet majd egy-két csavar, a helyi szabályoktól függően.

nandy # 2014.11.05. 09:54

A szüneteltetés időtartama minimum 1 hónap, maximum 5 év. De az évi 6 millió forintos kedvezményes korlátot is csökkenteni kell a szünetelő hónapok számának megfelelő összeggel.
Pl. ha te egy évben 9 hónapot szüneteltetsz, akkor a bevételed max. 1.5 mFt lehet, az efeletti rész után 40%-os különadót kell fizetni.

Arra felhívnám a figyelmed, hogy bármennyire is egyszerűnek tűnik a KATA, könyvelő nélkül hamar bajba kerülhetsz.

ObudaFan # 2014.11.04. 21:34

Az egyéni vállalkozói jogviszonyt lehet szüneteltetni, a szünetelés hónapjaiban nem kell a KATÁ-t megfizetni.

Creator9 # 2014.11.03. 11:05

Tisztelt Tanácsadó!

Kata-ás szeretnék lenni és a kérdésem a következő:
Az év folyamán tudom , hogy 3x lesz bevételem ( közöttük 3-4 hónap eltérés van, pl. február , április, szeptember ) , egy év alatt hányszor szüneteltethetem és "kapcsolahatom" újra be? és ezt hogyan tegyem?

Előre is köszönöm!

lacka1220 # 2014.08.27. 20:58

Üdv!

Főállás mellett vagyok katás egyéni vállalkozó. Áfa tekintetében alanyi adómentes.. Két kérdésem lenne, az egyik a következő..
Ha az Unión belül, jelen esetben egy németországi cégnek állítok ki számlát a munkámról, akkor fel kell tüntetnem és be kell fizetnem az áfát, vagy ugyanúgy 'áfamentesen' számlázhatok, mint országon belül?
A másik, hogy mellékállású katásként is évi 6 millió forintig mehetek a bevételekkel, vagy itt ez az összeg is feleződik, mint az adó mértéke?
Előre is köszönöm a választ!

tejivó # 2013.12.08. 07:45

És még valami, hátha érint valakit:
Az egyéni vállalkozás szüneteltetése alatt a szüneteltetés időtartamától függetlenül a vállalkozó biztosított marad.
Ez ellentmond a logikának, de a jogszabálynak nem. (NAV információ)

tejivó # 2013.12.08. 07:42

peter6611 és ragyasdezso,
köszönöm a válaszokat, és peter6611-nek a felvetést, beszéltem könyvelővel, aki sajna jogszabályra hivatkozott, idézem:

A KATA törvény valóban engedi, hogy a szünetelés időszakában az egyéni vállalkozó ne fizessen adót. A probléma nem is a Kata törvénnyel van. Az egyéni vállalkozást szabályozó 2009. CXV. törvény 18 § viszont pontosan meghatározza, hogy mi is a szünetelés. Az összes szabályt nem sorolom, csak az egyetlen fontosat. “Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb öt évig szüneteltetheti.”
Ez azt jelenti, hogy egy hónap szüneteltetés kell minimum. Tehát 5 napra nem állhatok le. Ezt benéztem.

ragyasdezso # 2013.12.07. 09:07

Ha a vállalkozás szüneteltetését előzőleg a Kormányhivatalban bejelentette!

peter6611 # 2013.12.07. 06:45

Üdözlet Mindenkinek!

Kérdésem a következő:
A törvény:

"A kisadózó vállalkozás a tárgyhónapot követő hónap 12-ig köteles bejelentenie a NAV-hoz azt, ha a tárgyhónapra vonatkozóan a vállalkozás szüneteltetése miatt nem keletkezik tételesadó-fizetési kötelezettsége."

Tehát ha a nav tejivónak már november 28. regisztrált, december 12.-ig bejelentheti hogy nem
keletkezett jövedelme, így nem kell megfizetnie novemberi hónapra az adót?

péter

Egyjogász # 2013.12.06. 17:52

"A KATA nem tartozik a Számviteli trv. hatálya alá"

És a JÓSKA???:))

tejivó # 2013.12.06. 17:07

ragyasdezso, kösz a választ.

Lenger # 2013.12.05. 13:26

Köszönöm

ragyasdezso # 2013.12.05. 10:23

tejivó
A KATA nem tartozik a Számviteli trv. hatálya alá, ezért nem szükséges vállalkozói számla. KATA-ként nincs éves bevallás, csak bevételi nyilvántartás a befizetett 25 vagy 50 ezer Ft. mindent kivált!

Lenger
Nyugodtan lehetsz KATA-s. Az 1 millió egy helyről származó kp. bevételre vonatkozik, és azt is túllépheted, csak be kell jelenteni.