ingatlan bérbeadás


vilu # 2005.02.11. 10:42

Adószámmal rendelkező magánszemély cégnek adja bérbe a lakását. 2002 óta erre 20% adót fizet külön adózó jövedelemként. 2004-ben már csak ez a jövedelme volt, valószínűleg az idén is csak ez lesz. Így is a 25%-ot kell fizetnie, vagy át lehet térni az adótábla szerinti 18%-ra (az összeg nem éri el az évi 1,5 milliót). Év végén hallottam ilyen lehetőségről, de lehet, hogy már késő. Tud valaki erről valamit?

Rexor # 2005.02.11. 13:06

Igen van olyan lehetőség, hogy az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet az összevont adólalap részeként számolják és fizessék meg utána az adót. Ebben az esetben viszont ettől 4 évig nem lehet eltérni (tehát ha esetleg más jövedelem is lenne és magasabb adókulcs alá kerülne, akkor sem térhet vissza a 25%-os adózásra.)

Bubó # 2005.02.11. 21:18

Kedves vilu!

Mindaz igaz, amit Rexor írt, de én még kiegészíteném a tájékoztatást egy igen lényeges információval:

Továbbra is az eddigiek szerint, havi díjfizetés esetén is, a bérlő cég minden alkalommal a kifizetett bérleti díj 25 %-át köteles levonni (és befizetni az Apeh-nek), tehát csak a bérleti díj 75 %-át kapod kézhez!

A választási lehetőséged majd az adóbevalláskor nyílik meg, amikor a teljes bérleti díj összegét az összevonás alá eső jövedelmek között vallod be, tényleges költséget is elszámolhatsz, vagy 10 % költségátalánnyal számolsz, majd a jövedelem után - 1,5 mFt-ig - 18 %-os kulccsal adózol.

Sajnos, az előre levont adó így jóval több, mint a végül ténylegesen fizetendő összeg. Pl. ha 1,2 mFt az éves bevétel, 1,08 mFt a jövedelem, 194,4 eFt az adó, az előre levont adó pedig 300 eFt. A különbözet: 105,6 eFt, csak az adóbevallás benyújtása után, 2006, márciusában kapható vissza.

Üdv.

vilu # 2005.02.14. 09:59

Kedves Rexor és Bubó!
Köszönet a kimerítő válaszért.
vilu

zituci # 2005.02.15. 11:27

Kedves Mindenttudok!
Férjemmel évek óta állás nélkül vagyunk, jövedelmünk csak elkülönülten adózó van: ingatlaneladásból származó, valamint a férjem - adószámmal rendelkezö magánszemély -ingatlant ad bérbe. Ebböl élünk.Mivel ezeket a bevételeket nem terheli egészségügyi járulék, kérdésem, hogy kell-e ( kellett volna-e) valamilyen járulékot fizetnünk. Jár-e az ingyenes egészségügyi ellátás? ( állampolgári jogon..?) Taj kártyánk van, de nem tudom így érvényes-e? Büntethet-e az apeh,esetleg évekre visszamenöleg mivel a tudatlanság nem mentség...
Remélem jól tudom, hogy nincsen ilyen kötelezettségünk.
Köszönettel

Bubó # 2005.02.15. 17:31

Kedves zituci!
Rossz hírem van: nem jól tudtad! Majd összeszedem a gondolataimat és részletesen tájékoztatlak.
Üdv.

Bubó # 2005.02.15. 21:56

Az általad elmondottak alapján nektek nem jár ingyenesen az egész-ségügyi ellátás!

Az 1997. évi LXXX. törvény 39. § (2) bekezdése alapján (1998. jan. 1-óta) - miután az egészségbiztosítási szolgáltatások nem járnak állampolgári jogon! - a bérbeadással foglalkozó magánszemélyeknek (is) be kellett jelentkez-niük az apeh-nél, mint a 11 %-os mértékű egészségbiztosítási járulék fize-tésére kötelezetteknek. Figyelem, ez nem tévesztendő össze az egészség-ügyi hozzájárulással (eho), mert azt nem kell fizetnetek!

Tehát az egészségbiztosítási járulék (melynek mértéke a mindenkori mini-málbér 11 %-a) fizetése kötelező, és visszamenőleg is meg kell fizetni a jelzett időn belül arra az időszakra, amikor nem voltatok biztosítottak (vagy biztosított eltartott hozzátartozója).
A taj-kártya birtoklása csak a regisztrációt jelenti, nem pedig azt, hogy a biztosítást eredményező jogviszony, vagy a törvény erejénél fogva (mint pl. az iskoláskorúak, nyugdíjasok, stb.) ténylegesen is jogosult volnál az ingyenes ellátásra.
A valóságban a biztosítás hiánya, az ingyenes ellátásra való jogosultság ez idáig csak azért nem derült ki, mert nem volt megbízható, naprakész, országos nyilvántartása az apeh-nek a biztosítottakról. Ez a probléma azonban várhatóan még az első félévben megoldódik, és azt követően az esetleges eü. ellátás számláját nem az tb, hanem a biztosítással nem rendelkező személy fizeti meg. Nem beszélve a kötelező bejelentkezés elmulasztásából fakadó mulasztási bírságról!

Mi a teendő? Tisztázni kell, hogy ki az, aki nem rendelkezik a minimálbér 30 %-ának megfelelő jövedelemmel, és ki az eltartó. A bérbe adott ingatlan a férjed külön tulajdona? Mert ha nem, akkor a jövedelmet meg kell oszta-notok egymás közt (szja tv.), és akkor te sem vagy eltartott, az egészség-biztosítási járulékra mindkettőtöknek be kell jelentkezni.

Üdv.

zituci # 2005.02.16. 16:46

Kedves Bubó!
Nagyon köszönöm a rám fordított energiád!
A helyzet a következö: a bérbeadott ingatlan közös szerzemény, de csak a férjemnek váltottunk ki adószámot és csak az ö bevallásában szerepeltetjük. Ez havi 200 000.- mínusz a 25 % forrásadó. Az általad említett eü.járulék miatt az Oep-hez vagy apeh-hez kell bejelentkezni?Remélem Oep... Megoldást jelentene-e ha gyorsan elhelyezkednénk (ismerösök cégénél) és inkább fizetnénk az összes közterhet, ami ezzel jár. Elég-e ha egyikünk helyezkedne el, akkor a másik már jogosult?
A kötelezö bejelentkezés elmulasztása miatt most meg fognak birságolni??? Tudom, hogy a jogszabályok nem ismerete nem mentesít, de így minden embernek fújnia kellene az adó, és mindenféle jogszabályokat és önkorm, rendörségi, stb törvényeket, hiszen minden embernek van valamiféle ügye. Ezt jól példázza ez a forum is.

Bubó # 2005.02.16. 22:15

Az egyik gond az, hogy az szja tv. 4. § szerint a házassági vagyonközös-ségbe tartozó ingatlanok bérbeadásából származó jövedelem után a há-zasfeleket (hacsak az egyikőjük nem egyéni vállalkozó) fele-fele arányban terheli adókötelezettség. Tehát mindketten havi 100-100 eFt bevétellel számolhattok, 25-25 eFt az adó, így egyikőtök sem eltartott, mert a határ most havi 17100 Ft.

Ha a bérbeadás a férjed nevén történik, akkor az év végén, a bevalláskor, meg kell osztani a bevételt és a jövedelmet is, ehelyett szerencsésebb, ha te is kiváltod az adószámot, és a fele bevételt te számlázod.
Az adózásról még annyit, hogy gondolom, az összevonás alá eső jövedel-mek szerint adóztok a bérbeadás után is, ez évtől mindenképpen előnyö-sebb (2x1,5 mFt-ig 18 % az adókulcs), és az adókedvezmények is igénybe vehetők.

Az U 041011 számú Bejelenkezési lapot (a 11 %-os mértékű egészségbizto-sítási járulék fizetésre kötelezettek részére) az apeh-hez kell benyújtani 2 példányban, mindkettőtöknek, egyúttal be kell fizetni az elmulasztott járu-lékot, amit nektek kell kiszámítani. Ha nem az ellenőrzés tárja fel a mulasz-tást, hanem így utólag, önként bejelentkeztek, nincs mulasztási bírság, csak késedelmi pótlék, amit majd utólag az apeh kiszámol, és megküldi részetek-re. Egyébként a járulék havi összege most 6270 Ft.

Ha egyikőtök elhelyezkedik, akkor ő már biztosítottnak minősül, az U041021 számú Adatmódosító lapon kell kijelentkeznie, és azután a munkáltató fizeti a járulékokat. Ismerőshöz bejelentkezve, teljes járulékot kifizetve sokkal többe kerül a dolog, mert a minimálbér után is közel 30 eFt a fizetni való, igaz ezért a minimum téppénz is jár, nemcsak a természetbeni egészségügyi szolgáltatások, valamint a szolgálati idő is szaporodik a nyugdíjhoz. A má-siknak ebben az esetben is változatlan marad a helyzete, mert az ilyen mér-tékű bérbeadás-jövedelemmel rendelkező nem eltartott!

Remélem, érthető voltam, ha nem, kérdezz bátran. Üdv.

zituci # 2005.02.17. 15:07

Kedves Bubó!
Nagyon szépen köszönöm, kimerítö és érthetö valaszod.
Rohanok könyvelöhöz..
Üdvözlettel

Porcicu # 2005.08.06. 07:30

Kedves Hozzáértők!

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok.
Magánszemélyként ingatlant szeretnék bérbeadni másik magánszemélynek, és eddig a következőt tudtam meg (apeh infovonal). Kötelességem bejelenteni a teljes lakbért (rezsiköltséggel együtt!), majd ezután, ha nincs más jövedelmem, kb. 20 % szja-t fizetni. Ezt egyáltalán nem tartom ésszerűnek, ugyanis a rezsiköltség nem az én jövedelmem, akkor miért kell utána adót fizetni? Illetve még egy kérdés, egy lengyel barátnőm szerint, Lengyelországban létezik egy kiskapu, és megoldható, hogy a bérbeadó csak 7 %! adót fizessen a kiadott ingatlan után (egyébként ott is 22 %). Magyarországon nem tudtok ilyen lehetőségről?
Előre is köszönök minden hozzászólást!

Porcicu

Zoltán György # 2005.08.06. 11:59

Bejelenteni bejelented, de a költségeket le lehet vonni.

A jövedelem után fizetsz csak adót, ahogy a neve is mutatja...

Porcicu # 2005.08.08. 07:52

Hát, nekem nem így mondta a hölgy, szerinte, mivel én nem vagyok cég, nem tudok költségeket leírni..
De simán lehet, hogy nem tudja jól, nem tűnt valami magabiztosnak..

Rexor # 2005.08.08. 09:15

SZóval ez úgy múködik, hogy a lakbér után vagy befizeted a most már 25%-os adót (és nem lehet levonni költséget), vagy választahatod azt is, hogy az összevont adóalapod részeként adózod le. Ha nincs más bevételed (és a lakbér mértékétől függően), akkor célszerű ezt választani, de ettől 4 egymást követő adóévig nem lehet eltérni.

HKiki # 2009.10.06. 10:15

Lakást adunk ki idén augusztus közepétől. Két év határozott idő a bérlet időtartama (magánszemélytől magánszemélynek), a bérleti díjat két évre előre kp-ben kifizették a bérlők. Most lesz az adóelőleg befizetése, kérdésem az lenne, mennyit kell ilyen címen az APEH-nek befizetnem. Mivel nincs más jövedelmem, a 25%-os adózást választom. A két évre szóló bérleti díj összege kevesebb, mint egymillió forint.

Köszönet előre is a válaszért,
K.

nandy # 2009.10.06. 11:13

A kapott bevételt (azaz a két évi bérleti díjat) le kell adózni még idén.
Ha az éves jövedelem együttesen nem haladja meg az 1.900.000 forintot, akkor érdemesebb összevont jövedelemként adózni utána, mert csak 18% szja-t kell fizetni.

A befizetést az APEH Személyi Jövedelemadó számlára kell befizetni, melynek száma: 10032000-06056353

HKiki # 2009.10.06. 11:24

Köszönöm a gyors választ!!!!! :-)

st.gnes # 2009.10.15. 07:54

Kedves, Tisztelt Nandy!
Édesapám nyugdíjas, közel 150e Ft nyugdíjjal. Aug. közepétől bérbe adja a lakását havi 50e+rezsiért. Mennénk az APEH-be ez ügyben intézkedni, választani kéne a kétféle adózási lehetőség közül, mert állítólag négy évig nem változtathat rajta. Melyik módszer számunkra a kedvezőbb, illetve melyik módszer választása esetén kéne kevesebbet adózni?
Ezekkel az összegekkel éppen túllépi az évi 2 milliót. Ebben az esetben ha a 25%-os verzió mellett döntünk, akkor az azt jelenti, hogy az 50+rezsiből kell 25%-ot befizetni? Nem teljesen világos nekem ez az egész.
Köszönöm a választ előre is.
st

nandy # 2009.10.15. 08:41

A magánszemély bérbeadó bármely évben szabadon eldöntheti, hogy mely módszer szerint adózik. A 4 éves változtatási tilalom az egyéni vállalkozóra vonatkozik.

Tekintve az éves jövedelmet, idén mindenképpen a 25%-os forrásadó lenne a legjobb.
De jövöre megemelik a 18%-os kulcs sávhatárát, abba már bele fog férni a nyugdíj és a bérbeadás jövedelme is.

st.gnes # 2009.10.15. 09:33

Nagyon-nagyon köszönöm!
st

kitekat # 2009.10.27. 05:19

Érdeklődni szeretnék: kell-e fizetnem adót, ha nem fizetett az albérlőm és tetemes tartozása van? Visszamenőleges-e az adófizetési kötelezettség a lakás bérbeadása után vagy csak a tárgyévre vonatkozik?

boni mores # 2009.10.27. 19:05

Adómegállapítási, bevallási és fizetési kötelezettség csupán a ténylegesen megszerzett jövedelem után áll fenn. Viszont az az elévülési időn belül (5+1 év) fennmarad.

nandy # 2009.10.27. 20:38

magánszemélynél csak akkor keletkezik adóköteles jövedelem, ha annak a pénzügyi teljesítése is megtörtént.

Ennek értelmében ha nem fizet a bérlő, nincs mi után adózni.

kitekat # 2009.10.28. 10:21

Köszönöm a válaszokat!

MINDIANA # 2009.10.29. 16:29

Üdv Mindenkinek!

Kérdésem a társasházzal kapcsolatos bérbeadás. Abban az esetben, ha a társasház tárolóhelyiségeit( tárolásra), és van egy gondnoki helyiségét, amelyet irodának, rendelőnek kiadhatnánk, milyen járulékokat kell ezek után fizetni.

Várom válaszotokat.
Üdv. Anna