ingatlan bérbeadás


kalcedon # 2015.05.04. 18:12

Üdvözlöm!

Lehet , hogy nem jó helyre írok.A kérdésem az lenne, hogy üzlet helységet bérlek és a személyi jövedelem adót nekem mint bérlőnek vagy a bérbe adónak kell megfizetnie?
Választ előre is köszönöm.
Kalcedon

boszko01 # 2015.03.28. 11:22

Kérdésem!
Milyen kötelezettségem van lakás bérbeadása esetén. Ha be kell jelentenem a NAV-nak hol találok nyomtatványt.
Mikor és hány %-os adó terhel, azt elég ha az évi bevalláskor rendezem?
boszko01

ati177 # 2015.03.20. 09:44

Üdzözlöm!

Egy ingatlant szeretnék bérbeadni. Az állandó lakcimem Ausztria, ideiglenes pedig Magyarország. Az ingatlan a tulajdonomat képezi.
Cég lenne a bérlö. Kérdésem az lenne hogy oldható meg adózás szempontjábol hogy számlát tudjak kiállitani.

Régebben rendelkeztem adószámmal, de a kijelentkezéskor ezt megszüntettem..

Köszönöm válaszát

Gyurika23 # 2015.02.01. 13:03

Üdvözlöm!

Nyugdíjas vagyok, van egy lakás a nevemen Budapesten.
Szeretném bérbe adni.
Mikor milyen fizetési kötelezettségeim vannak?
Az órákat a bérlő nevére íratnám, a bérleti díj 65000 Ft lenne.
Válaszát előre is köszönöm.

Rexor # 2014.07.23. 11:55

Ugyanakkor ismét mondom véleményem szerint ez nagyon övön aluli és gusztustalan módszer, még megemlítés szintjén is. Ha igazad van érvelj, de ez már a zsarolás kategória.

Rexor # 2014.07.23. 11:51

Semmi külünös formája nincs ennek. Írsz egy levelet a NAV-nak, hogy ennél és ennél az adózónál adóhiány merülhet fel. A többit ők intézik (ahogy a bírság mértékéről is ők döntenek).

PeliScan # 2014.07.23. 11:46

Rexor, köszönöm a választ!

Ismét, nem célom a bejelentés, ám szeretnék vele tisztában lenni, mi a folyamat és a következmény, hogy meggyőzően tudjak érvelni a közös megegyezés mellett - a másodfokkal szemben.

Pár szóban le tudnád írni, mi egy ilyen bejelentés menete, kb. mennyi a bírság összesen (1.7M adózatlan lakbér után) vagy, hogy honnan tudok erről informálódni?

Nagyon köszönöm!

Rexor # 2014.07.23. 11:41

A NAV-nak jelezheted, elég masszív bírságra, késedelmi pótlékra és mulasztási bírságra számíthat ha tényleg úgy van ahogy mondtad. Elévülés 5 év. De inkább ilyet ne csinálj szerintem.

PeliScan # 2014.07.23. 11:32

Sziasztok! 2011/2012-ben béreltem egy lakást, a kiköltözés után pár hónappal a tulajdonos teljesen alaptalanul beperelt, most lett ítélet, nyertem, a fellebbezés/másodfok most a kérdés.

Peren kívüli megegyezésben felhozzam-e/felhozhatom-e, hogy biztosan tudom, hogy nem adózott az általam fizetett lakbér után, pedig szerződéssel és rendszeres banki átutalással tudom igazolni (plusz magával a perrel) a bérlés tényét.

  1. Hogy működik az állampolgári bejelentés ilyen esetben?
  2. Milyen szankciókra számíthat?
  3. Elévült esetleg 2-3 év alatt?

Nem fő célom, hogy bejelentsem, de el szeretném kerülni a fölösleges másodfokot.

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.03. 16:04

Haha.

De ha csak ez a baja, egy megfelelően szerkesztett okiratot nyugodtan aláírhatsz neki.

laurea # 2014.07.03. 15:34

Szerintem se kell, de a bérlő azt mondja, hogy nem vagyok az előző tulaj jogutódja, ezért új szerződést akar velem és addig nem is fizethet.

Mivel érveljek?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.03. 15:07

Nem kell. Minek kettő?

laurea # 2014.07.03. 14:43

Tisztelt Jogászok!

Megvásároltunk egy bérleti szerződéssel terhelt ingatlant, nem lakóingatlan, nem termőföld.

Nekem, mint az új tulajdonosnak kell e új bérleti szerződést kötnöm a tulajdonossal. Az eredeti szerződés alapján még öt év van a lejáratig.

Köszönöm a válaszokat

landlord # 2014.06.09. 11:10

Üdvözletem!

Lakást adnánk ki először.
Bérlőt találtunk, szóban már megállapodtunk vele, foglalót már adott, arról papírt is írtunk. Napokban költözne, akkor írnánk alá a szerződést is. Nézegettem mintákat a neten, de azért szakértőket kérdeznék: mire kell ügyelni, mi az ami mindenképpen szerepeljen a szerződésben, ami általában az ilyen mintákban nem szokott szerepelni. Kell-e, érdemes-e közjegyzőhöz/ügyvédhez fordulni, akkor is ha csak a beköltözés után kerülne sor rá?
Sok rémtörténetet olvastam már, hogy a bérlőt nem tudták kitenni meg ilyesmi. nem szeretnék ilyesmibe beleszaladni, szeretném magunkat minden oldalról levédeni.
Kezdetnek év végééig írnánk alá a szerződést.
Gondolom kell egy átadás átvételi papír is, hogy mi van a lakásban beköltözéskor.
A számlák hozzánk jönnének, mi fizetnénk azután, hogy bérlővel minden hó 15.-én egyeztetünk. Ezt külön le kell papírozni minden hónapban? És ha igen, hogyan?
Mit kell tartalmazzon a szerződés, hogy a fix idő ellenére, ha nem megfelelően használja az ingatlant, kárt tesz, vagy a többi lakó panaszkodik, felmondhassuk a szrződést?
Lakásnak papíron van haszonélvezője(szülő), de ő nem él a jogával, és tisztába van azzal, hogy a lakás ki lesz adva. Ez mennyiben számít?

Esetleg valaki tudna küldeni/linkelni egy korrekt szerződésmintát?

Előre is köszönöm

KTAlex # 2013.12.10. 13:15

Papír nincs,viszont hivatalos,közalkalmazott is tanúként alá tudja támasztani az albérleti viszonyt.Akkor ez azt jelenti,hogy az APEH-tól ez miatt semmilyen vonzata nem lesz az illetőnek? Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2013.12.10. 12:58

Nem minden esetben szükséges az írásbeliség, szóban is meg lehet állapodni. A szja bevallás az ő dolga/gondja, jövő év május 20-ig ráér eldönteni.

KTAlex # 2013.12.10. 12:15

Igen,vagyis szobát adtak ki nekünk bérbe,de már nem ott lakunk és nem akart albérleti szerződést adni,arra hivatkozva,hogy rokonok vagyunk,viszont a bérleti díjat elkérte. Azért kérdeztem,hogy én ezzel a panasszal be mehetek-e az APEH-hoz. Kap-e érte valami bírságot?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.10. 12:08

Úgy érted, lakás bérbe adása után személyi jövedelemadót? Kell.

KTAlex # 2013.12.10. 12:01

Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy nyugdíjasnak kell-e albérlet után fizetnie? És ha igen van-e összegkorlát? Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.04. 17:09

Úgy értette, hogy a vállalkozás nyereségét bérleti díj címén vonná ki, mert annak nincs járulékterhe. Csakhogy az osztalékot sem terheli járulék, és a minimálbér utáni járulékot akkor is meg kell fizetni, ha nincs jövedelem.

Egyébként senki sem adhat saját magának bérbe semmit. A tulajdonoson kívül a haszonélvező és a bérlő adhat bérbe egy ingatlant, a tulajdonos házastársa - csak azért, mert házastárs - nem.

wers # 2013.12.04. 11:05

egyik legkedvezőbb adózási forma az ingatlan bérbeadása.

ugye ezt nem a könyvelőd mondta neked

400volt # 2013.12.04. 10:04

Kedves Jogászok!

Van egy üzlethelyiségem (magán vagyonomban) és egy egyéni vállalkozásom (kereskedelemmel foglalkozik). Jelenleg a vállalkozás székhelye ez az üzlethelyiség.

Bérbe adhatom-e saját vállalkozásomnak ezt az üzlethelyiséget, vagy más magánvagyonomban lévő ingatlant raktárnak, irodának, telephelynek stb.?

Kérhetek-e magánszemélyként ingatlanbérbradásra is adószámot, úgy hogy egyéni vállalkozóként is van adószámom (Áfa körös).

Ha nem lehet, akkor feleségem kérhet-e magánszemélyként ugyan ilyen adószámot és bérbe adhatja-e ezeket az ingatlanokat az én vállalkozásomnak?

Szabályos és törvényes-e?

Ne kérdezzétek mi értelme, legyen elég annyi, hogy az egyik legkedvezőbb adózási forma az ingatlan bérbeadása.

Köszönöm a válaszokat!

Őszikék57 # 2013.09.11. 16:24

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy kis lakásunk amit szeretnénk bérbe adni. Nem most vettük. Ahogy utána néztem a dolgoknak, azt láttam, hogy két féle módszert választhatok az elszámolásnál. Az egyik amikor a bevétel 90 %-a után fizetem az SZJA-t. A másik az amikor a tételes elszámolást választom. Az addig világos, hogy ebben az esetben mindent számlával kell alátámasztani. Mi van az értékcsökkenéssel? Jól tudom, hogy a mértéke 2 %?
De milyen értékből kell kiindulni?
Efy 2011-es cikkben azt olvastam, hogy a költségekkel csökkentett bevételt szuperbruttósítani kell. Nem szüntették meg ezt azóta?

Mindenkinek előre is köszönöm a válaszát!

kedit # 2013.09.09. 11:35

Tisztelt Fórum! Ingatlan bérbeadás kapcsán a levonható költség mértékének módjáról szeretnék hozzáértő eligazítást kapni. Mivel kicseréltettük a nyílászárókat, ezért a 10% átalányt valószínűleg meghaladó mértékű költséget számolhatunk el, de pontosan milyen mértékben? A felújításra kifizetett ( természetesen számlával igazolt) teljes összeg hány év alatt amortizálódik, vagy itt hogy kell ezt értelmezni? Köszönöm a segítséget!

Remir # 2013.08.24. 12:28

Kedves Fórumozók!
A korábbi hozzászólások között nem találtam meg azt a választ, amit keresek, illetve nem vagyok benne biztos, hogy az rám is érvényes. Ezért kérem a témában jártasak segítségét!
Felmerült, hogy az öröklés útján tulajdonomba került családi házat bérbe adnám 1 évre. A telken garázs is található (ez után kellene adót fizetni, ha jól értelmeztem korábban). Jelenleg tanulok és nincs adózási kötelezettséggel rendelkező jövedelmem (árvaellátást és tanulmányi ösztöndíjat kapok).
Milyen bejelentési kötelezettségem van (NAV, helyi önkormányzat)?
Mit és hogyan kell fizetni? (negyedévente adó, vagy semmit mert nem érem el a 1 millió Forintos jövedelemhatárt)
A bérleti szerződéssel kapcsolatban milyen teendőim vannak? Önkormányzatnál kell kötni, vagy elég, ha tanúk jelenlétében egy szerződést kötünk?
A segítséget előre is köszönöm!