Egyéni vállalkozás megszüntetése


Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.03. 18:39

Mindent el lehet adni, amiért valaki hajlandó fizetni. De ő itt legfeljebb egy névjegyzéket (adatsort) tud értékesíteni. Azzal meg az a baj, hogy kellene minden egyes ügyfélnek a hozzájárulása az adatok harmadik személynek átadásához. (Már magához a kezeléshez is kellett volna.)

drbjozsef # 2019.04.03. 17:46

Azt értékesíthet, ami a tulajdonában van. Az ügyfélkörét szerződés köti hozzá?

Püszü29 # 2019.04.03. 17:04

Kedves Fórumozók!

Az alábbi eset kapcsán szeretném kikérni a véleményeteket:

Egyik családtagom KATA-s, kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas), alanyi adómentes egyéni vállalkozó. Fizikai közérzetet javító szolgáltatás nyújtás a fő tevékenysége (magyarul: masszőr). Idén a vállalkozását végérvényesen meg fogja szüntetni (nem szünetelteti, hanem "tokkal-vonóval" megszünteti). Felmerült a kérdés, hogy a praxisát (talán jobb kifejezés ennél a példánál az, hogy vendégkörét) értékesíthet-i? Ugyanúgy leszámlázhatja-e az Őt követő egyéni vállalkozónak a vendégkörét mintha kvázi egy tárgyi eszköz értékesítéséről lenne szó? Úgy gondolta, hogy készpénzfizetési számlát kiállítva (a számlát alátámasztandó szerződés mögé csatolva), alanyi adómentesen a készpénzes értékesítés értékhatárát nem túl haladva leszámlázná a helyét átvevő másik egyéni vállalkozó részére.
Ez jogilag járható út ebben a formában, vagy az ilyen vendégkör értékesítés ennél jóval komplexebb és bonyolultabb adózást von maga után?

Köszönöm a segítséget!

wers # 2016.11.17. 16:13

Ilyen szempontból teljesem mindegy, hogy megszűnik a vállalkozás, vagy szünetel. Annyi a különbség, hogy szüneteltetni csak ügyfélkapun keresztül lehet, megszüntetni személyesen is. Szüneteltetés mim. egy hónapra, max. öt évre lehetséges. Ha öt éven belül nem kéri a folytatást, akkor hivatalból fogják megszüntetni. (bár ki tudja, mi lesz öt év múlva)

italy7 # 2016.11.17. 14:14

Kristálygömb nekem is jó lenne, nem jövőbe látást kérdeztem, csakhogy esetleg valakinek volt-e már tapasztalata hasonló helyzetben, egyébként köszönöm :)

italy7 # 2016.11.17. 14:13

Nem rólam van szó, engem csak megkértek hogy segítsek :) A tartozás megmarad, mint magánszemély adózó nem szűnik meg létezni az tiszta sor. Már kb. 2 éve nem érkezik fizetés felszólítás, bankszámla, autó, ingatlan nincs az adós nevén, Tavaly kapott levelet a NAV-tól, hogy van X millió tartozása, ebből X millió elévült.

pazs # 2016.11.17. 14:01
  1. Kristálygömbünk nincs.
  2. Ne, ha nem végzed a tevékenységet és nem is fogod, miért szünetelnéd?
  3. Igen.

És ha meg is szünteted a vállalkozást, a tartozás rajtad marad, igaz, legalább nem nő. MIért gondolod, hogy évülnek el a tartozások? NEm szoktak felszólítani fizetésre? Nem inkasszálják a számládat például?

italy7 # 2016.11.17. 13:29

Tisztelt Szakértők!

Nem találtam ezzel kapcsolatban nyitott témát, így nyitottam egyet. Egyéni vállalkozást szeretnék megszüntetni. 2014. decembere óta nincs bevétel és alkalmazott sincs. A működő évek alatt többmilliós tartozás halmozódott fel, amiből lassan évülnek el összegek. A NAV jogi osztályát kérdeztem, meg lehet-e szüntetni tartozással, hogy ne növekedjen tovább az adótartozás (főállású EV, máshol nincs m.viszony), azt mondták jogi akadálya nincs. Mennyi az esélye annak, hogy megszüntetem és ellenőrzik? Inkább szüneteljen? Előfordulhat, hogy nem lettek bevallások beküldve (az előző könyvelő nem küldte be), ezért büntethetnek?
(Az adószám 1,5 éve fel van függesztve, nem is értem miért nem törölték..)

Köszönöm előre is.