Büntetőper & Polg. jogi igény


bobo123 # 2005.12.07. 10:20

Köszönöm mégegszer.

Újabb kérdés merült fel ezzel az üggyel kapcs. Mi van akkor, ha a bíróság érdemben elbírálja a p. jogi igényemet is, de számomra kedvezőtlen módon a vádlottat felmenti és nekem nem itéli meg.
Ezután indíthatok e polgári pert ugyanezzel az üggyel kapcs. ugyanez v. más személy ellen.

Egy cégnek (azóta megszünt) adtam pénzt, de az a személy akit kihozott a nyomozás "hunyónak" azt sem tudom hogy ki, ezért gondolkozom hogy bejelentsem e a p. jogi igényt, és esetleg ennek a büntetőpernek a végeredményétől függően ki ellen indítsak polgári pert.

Nick Name # 2005.12.06. 16:24

Csakhogy az Itv (1990. évi XCIII. tv.) 62.§-ának /1/ bekezdés c./ pontja alapján a bűncselekménnyel okozott kár megtérítése iránt indított perben a polgári eljárásban is tárgyi illetékfeljegyzési jog illetne meg, azaz az illetéket csak az eljárás végén, a bíróság döntéséhez képest kellene megfizetni. És mivel a Be 335.§-ának /1/ bekezdése szerint még a vádlott felmentése esetén sincs helye a polgári jogi igény elutasításának (akkor egyéb törvényes útra kell utasítani), így nem állhat elő olyan helyzet, hogy neked kelljen fizetni.

Rászorítani meg sűrű indítványozással és az összegszerűség minél pontosabb tisztázásával lehet.


Nick Name

bobo123 # 2005.12.06. 14:05

Köszönöm a gyors válasz:
Milyen módon lehet (hatásosan) rászorítani őket?

Közben ezt találtam a jogtárban:
1998. évi XIX. törvény a büntetőeljárásról
6. A Be. 54. § (7) bekezdése értelmében, amennyiben a törvény nem rendelkezik a polgári jogi igény érvényesítésével kapcsolatos eljárási kérdésről, úgy a polgári eljárásjogi szabályokat kell alkalmazni. ............................stb stb
A magánfelet a büntetőeljárásban is a polgári eljárásra vonatkozó illeték- és költség kötelezettségek terhelik.

Bocsánat a hitetlenkedésért, de megnéznéd te is, én nem értek hozzá, hogy hol van a + rendelkezés. Sok pénzt dobnék ki az ablakon és még mindig csak 3:2 az illetékmentesség javára.
Köszönettel!

Nick Name # 2005.12.06. 13:24

A bíróságon valamit félreérthettek, a büntetőperen belül nem kell illetéket fizetni a polgári jogi igény érvényesítésével. Egyébként természetesen van értelme bejelentened, bár a bírák - sokszor törvényellenesen - valóban ritkán bírálják el érdemben, de amennyire lehet, rá kell szorítani őket.


Nick Name

bobo123 # 2005.12.06. 12:46

Sziasztok!

Nagy összegű sikkasztással kapcs. büntetőperben vagyok tanú és sértett. Interneten olvastam és telefonon a bíroságról is azt mondták, hogy a per során a polgári jogi igény bejelentéséért illetéket kell fizetni (3% és esetleg +3%). Jogi végzettségű ismerősök meg azt mondták, hogy ilyenkor nem kell illetéket fizetni. Akkor most mi az igazság?

Van-e értelme bejelenteni, ha a bírók úgy sem foglalkoznak (internet, ismerősök általános véleménye) a kártalanítással és ugyis polgári jogi útra terelik?
Köszönettel,
Péter