Szerelhető - e fel kamera?


Ugyvedvalaszol.com # 2019.08.29. 21:47

gytibi75

Nem. A lakóközösségnek kétharmados szavazattal ezt jóvá kell hagynia.


AZ ÜGYVÉD VÁLASZOL
Jogorvoslat Azonnal
https://ugyvedvalaszol.com

gytibi75 # 2019.08.29. 19:29

Kedves Fórumozók!

Annyi kérdésem lenne, hogy lakótelepi társasházi szomszédunk az ajtajára néző kamerát szerelt fel. Felirat sehol a közelben. Nem tudjuk mit lát a kamera, de valószínű nemcsak az ajtót.

Szabályos és törvényes ez így?

Üdv: Gy. Tibor

hunhis # 2009.12.04. 21:21

Más ügyből kifolyólag már folyik ellene jelenleg egy birtokvédelmi eljárás, de mikor megkapta a papírt elkezdett fenyegetőzni (ezért már voltak itt rendőrök is, akikkel sajnos nem tudom mit beszélt, mert csak bejelentést tettem, nem feljelentést).
Most meg felszerelte ezeket a kamerákat. Nem szeretném "blamálni" magam, mert azt nem tudom, hogy valódi vagy ál-kamerák és azt sem múködnek-e. A másik kényes ügy, hogy a kedves szomszéd rendőr... emiatt pedig teljesen tehetetlennek érzem magam.

monalisa1 # 2009.12.04. 18:00

Bírtokháborítás végett tértis levél: írásbeli panasz a jegyzőnek, ő majd kivizsgáltat és elrendel.

A kamera csakis a saját területét pásztázhatja, másokat nem zavarhat és nem figyelhet meg.

(Addig is, ha a szomszéd nem ért a szóból, akár egy csúzli is megoldja a gondot - persze ezen utóbbi nem jogi tanács volt...)

"Mona"
laikus hozzászóló

hunhis # 2009.12.04. 14:32

Tisztelt Fórumozók!

(Ezt a hozzászólásomat egy másik topikban is megejtettem, de csak később vettem észre, hogy már jópár éves hozzászólásokat tartalmaz. Mivel itt viszonylag friss információk vannak, itt is felteszem a kérdésemet, ezért előre is elnézést kérek.)

Ikerházban lakom és az ikrem felszerelt két térfigyelő (vagy annak látszó) kamerát, egymás mellé az ablaka feletti tetőgerendára. A belső kapun egy papírra fel is kanyarította a ‚Kamerával megfigyelt terület‘ szöveget. Ezzel még nem is lenne semmi bajom.

A gondom az, hogy a kamera beállítása miatt gyakorlatilag tökéletesen belát a szobámba ami engem eléggé zavar. Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen kamera felszerelése előtt nem kellett volna-e neki értesítenie engem, illetve kötelezhető-e arra, hogy a kamerával csak a saját területét figyelje meg (pl, magasítsa meg a kerítést a kertjeink között annyira, hogy a kamera már ne lásson át hozzánk) Van-e valami módszer arra, hogy a saját kertemet, szobámat megvédjem attól, hogy rögzíteni lehessen ?

Válaszukat köszönöm.

m.balazs # 2009.12.02. 03:50

Tiszteletem!

Nagyjából eligazodok az itt adott válaszokon de egy kis megerősítést kérnék...

Kamerát szerelt fel valaki a társasházunk bejárati ajtajához,pontosabban a bejárati ajtót és a liftet összekötő folyosóra a leveles ládák fölé.
Gyakorlatilag minden ki és bemenő személyt valamint a postaládát használó személyeket veszi a kamera...
Nem tudjuk ki szereltette fel, a közösképviselőnek írtam levelet,egyelőre még nem reagált rá semmit,igaz 3 napja történt...
Nálam az gond,hogy csak bérlem a lakást,de úgy gondolom ezáltal is megilletnek a személyhez fűződő jogaim....(ha,jól írtam mint laikus).
Egyik kedves szomszédtól már megkaptam, "minek pattogok,hisz csak bérlő vagyok..."

Egy másik topikon javasolták itt ezen a fórumon, hasonló cipőben járónak....

"Előbb azért írásban szólitsd fel a szomszédot a kamera leszerelésére, és ird bele mindezeket, hogy amennyiben x időn belül ezt nem teszi meg, Te ezt fogod tenni"

Tehát,ha nem történik semmi,akkor leszerelhetem?
(van egy érzésem ez lesz...)

Nem távolítják el a kamerát,hová lehet fordulni?

Köszönöm: M:Balázs

Egyjogász # 2009.10.08. 15:56

Az adatvédelmi biztos honlapján erről van egy részletes állásfoglalás, ennek az összegzését lsd. alább. A társasház és a rendőrség között elég lényeges különbség, hogy a társasháznak nincs törvényi lehetősége a kamerázásra, nem hatóság és nem a rendőrségi törvény alapján működik, nem feladata a bűnüldőzés.

Egyébként úgy van, ahogy 30-06 írja, ugyanakkor egy társasháznál elég nehéz megítélni, hogy kinek mi a saját területe, és különösen problémás, hogy a közös képviselőnek a társasház terülte nem "saját terület"
(ugyanis az egész társasház területe nem a közös képviselőé, így ő milyen alapon tekinthet be az ott készült felvételekbe?)

Ha én kamerázom a saját családi házam kertjét, csak én látom a felvételt, ill. aki rajta van a felvételen, az vélhetően jogellenesen jutott be oda.
A kk. viszont láthat olyat is a felvételeken, amihez semmi köze nincs (lsd. alábbi példám).

"A Rendőrségről szóló törvény 42. § (2) bekezdése alapján közterületen képfelvevők elhelyezésére tett rendőrségi előterjesztést jóváhagyó döntése előtt az illetékes települési önkormányzat köteles érdemben megvizsgálni. A vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy a térfigyelés valóban az egyetlen megmaradt lehetőség arra, hogy az adott területen elkövetett bűncselekmények számát csökkentsék. Az önkormányzatnak visszakereshető módon számba kell vennie és mérlegelnie kell a közbiztonságra jótékony hatást gyakorló, az alkotmányos jogokat kevésbé sértő megoldások alkalmazhatóságát. Ilyen mérlegelés, és a térfigyelő kamerák elhelyezésének elkerülhetetlenségét igazoló eredmény hiányában a térfigyelés nem felel meg az Rtv. követelményeinek, és a képfelvevők révén folytatott adatkezelés jogszerűtlennek tekintendő;
Az Rtv. 2008. január 1-jén hatályba lépett új szabályai alkalmazandók az ezt megelőzően felszerelt térfigyelő kamerák révén folytatott adatkezelésekre is. Ennek megfelelően ezek jogszerű üzemeltetéséhez az önkormányzatok fent leírt jóváhagyó döntését a rendőrségnek be kell szereznie."

ragyasdezso # 2009.10.08. 13:45

Egyjogász

A rendőrség és az önkormányzat térmegfigyelési rendszereinél ki adta (adja) meg az engedélyt?

Egyjogász # 2009.09.19. 04:15

Dezső,

Lehet, hogy hatékony, de nem törvényes. (Mint ahogy mostanában a "Kádár-rendőrségről" is mondani szokás..:) )

Valakinek a képmása, illetve a róla készített felvétel személyes adatnak minősül. Ha a kamera által megfigyelt kép rögzítésre kerül, ez adatkezelést valósít meg, így vonatkoznak rá az Adatvédelmi törvény előírásai.

A törvény szerint pedig más törvény ilyen jellegű rendelkezése hiányában valakinak a személyes adata (ezen belül a képmása) kizárólag az adott személy hozzájárulásával kezelhető (rögzíthető, akár ideiglenesen is).

Ez az Alkotmányban is rögzített információs önrendelkezési alapjog, ezért ezt társasházi közgyűlés határozata nem vonhatja meg, nem váltja ki az adott személyek konkrét hozzájárulását, azaz ahhoz, hogy "Kovács János" képmását kezeld "Kovács János" hozzájárulása kell és nem a társasház közgyűléséé. (Megint az örökzöld problémám: a közgyűlés hatáskörét meghaladó témában határozott, ezért határozata törvénysértő.)

Az alapcél nagyon dícsértetes, csak tudok olyan konrét ügyről, amikor a kamera azt rögzítette, hogy "Kovács János" felesége távollétében egy ismeretlen hölggyel ment fel a lakásába, ezt a kk. látta a felvételen, és hogy hogynem a feleség tudomást szerzett a férj "kalandjáról".

Szép, hosszú mocskos per lett belőle a társasház és a kk. ellen, ha jól tudom, még most is folyik...., és ezek után más tulajdonosok is perlik a társasházat a jogellenes kamarázás miatt....

ragyasdezso # 2009.09.17. 14:41

fasyrt

Nálunk már 2 éve fel van szerelve. 14 emeletes társasház 6 kamera.(a liftekbe most történik a beépítés) A tulajdonosok közgyűlési határozatban rendelkeztek a felszereléséről.(egyszerű többséggel)
Az SZMSZ-be is bevettük, hogy a ház belső terei kamerával megfigyeltek! A lépcsőházban mindenhol ki van téve hogy kamerával megfigyelt terület. A számítógép ami rögzíti a 14. emeleten van zárt helyen, és csak a k.k. -nek van joga betekintésre. 5 naponként a program automatikusan törli az előzményeket. A felszerelés óta megszűnt a lopás és a betörés! Elkerülnek bennünket a "jófiúk"!! Kb. 300 ezer Ft.-ba került a kiépítés, a számítógép és a program. de jó befektetés volt!!!

fasyrt # 2009.09.17. 13:50

Rögzíteném a felvételt, "esemény" dokumentálására.

efi99 # 2009.09.17. 11:00

Most nem azért, de ahova egyébként a saját szememmel odanézhetek (tehát pl nem a szomszédasszony fürdőszoba ablakáról beszélek) hanem pl egy folyosóról, oda kamerával miért nem? Tudtommal a rögzítés tiltott, nem a figyelés.

monalisa1 # 2009.09.17. 07:15

Véleményem szerint a saját lakásodhoz szereltethetsz kamerát - de csak a bejáratod előtti részt pásztázhatja -, bármely egyéb helyre történő kameraelhelyezés sértené a lakótársak személyes jogát, nemkevésbé a házba bejövökét, távozókét. (Nem vagy te titkosrendőr, hogy bárkit is megfigyelhess - és ez vonatkozik másokra is.)

Az emeletenkénti 2. v. 4. lakástulajdonos saját költségére a lépcsőházi köztes bejárati ajtót kicseréltetheti betörésbiztosra - ennyi. Ha még ez is kevés akkor biztonságtechnikai céget kell felkérni a betörésvédelem megoldására.

Előzőekben itt a fórumon volt már hasonló téma, de a jogászok szerint mindenki csak a saját portája előtt söpörhet...

"Lisa"
laikus hozzászóló

fasyrt # 2009.09.16. 11:09

Tisztelt Topikolvasók!

A topikindító kérdését egy kicsit más fénybe helyezve várok választ tőletek.
Adott egy társasház (10 emelet, kb. 60 lakás) egy földszinti bejárattal. A bejárat kb. félemeleten van, egy párméteres beugróban. Minden emeleten a folyosók külön ajtókkal zárhatóak, amihez csak a folyosóról nyíló lakások lakóinak (2 v. 4 lakás) ill. a gondnoknak van kulcsa. Az ajtó hegesztett zártszelvény teliüveg megoldás normál hengerelt síküveggel, zömében olcsó zárbetétekkel. Nem betörésbiztos, és ezt sajnos idén már kétszer kihasználták: egyszer egy folyosóról egy kerékpárt, második alkalommal pedig lakásba törtek be.
11 éve nem volt erre példa, így gondolkozom, hogy kamerát szerelek fel a földszinti bejárati ajtóhoz a társasház engedélyével/felhatalmazásával, amit közgyűlésen megbeszélnék a többi lakóval. A kamera az ajtón belül lenne elhelyezve, azokat rögzíteni, akik áthaladnak az ajtón, nyílt ajtónál kilátna a ház előtti területre. Figyelemfelhívás (kamerával megfigyelt terület) az ajtón lenne elhelyezve.

  1. kérdés: a tulajdoni hányad hány százalékának a beleegyezése kell a kamera felszereléséhez?
  2. kérdés: a kamera a bejárati ajtót figyelni, ki, mikor jött be a házba. Van-e értelme a kamerának, feljelentés esetén hordoz-e valami többlet információt? A kamera nem mondaná meg, hogy x.y. valóban betört, csak hogy az épületben tartózkodott. Ez nem jelent semmit, mert bejöhetett eső elől, úgy tartotta kedve, stb. Feljelentés után ha a többi felvételen szereplő ember házba való bejutásának célját tisztázzák, akkor "kizárásos alapon" lehet x.y-t gyanúsítani?
  3. kérdés: a kamera felvételeit 3 napig lehet tárolni, utána törölni kell. Jól tudom?
  4. kérdés: Én vagyok X lakó, Y lakó lakásában/tulajdonában (a házon belül) történt károkozás esetén ki láthatja a felvételt? Láthatom én (a felvétei eszköz karbantartója), láthatja a károsult, a közös képviselő, a gondnok és a rendőrség?

Előre is köszönöm az esetleges hozzászólásokat, válaszokat!

ObudaFan # 2007.03.02. 19:43

És egy négyzetmétert se mutasson, ami mér nem a te ingatlanod.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.02. 17:25

A kirakat teljesen rendben van, a bejárat már necces. Ahhoz sem hatósági engedély kell, hanem a személyiségi jogok védelme miatt jól láthatóan írd ki, hogy a területen biztonsági kamera működik.

Minyurkó # 2007.03.02. 11:17

Üdvözlöm a fórum olvasóit!

Az Én kérdésem az lenne, hogy működtethetek-e egy biztonsági kamerát hatósági engedély nélkül egy társasház aljában úgy, ( üzlethelyiség- irodáknak kialakított részen bérlő vagyok) hogy az csak az általam bérelt helyiség kirakatát és bejáratát látja?