közüzemi tartozás


kisrita # 2007.07.04. 07:12

Segítsen valaki!
Arra szeretnék választ kapni hogy közüzemi tartozás esetén elutasíthatja -e a részletfizetési kérelmemet a szolgáltató azzal az indokkal hog ynem részesülök rendszeres szoc járadékban? Két gyerek bérből fizetésből nem indok - ezt mondták. Az hogy az én adóforintjaimból fizetika szoc járadékot ? Annak jár a aki szoc segélyen él, de nekem nem akinek kösznhetik hogy tudnak seglyélt adni bárkinek!
100 ezer feletti összegről van szó. Hiába hívom a központot mihndig más ügyintéző - midegyik mást mond. Itt helyben szintén ez a helyzet. Nem tudom hova forduljak már, de a fizetési felszólítás már megjött 8 napom van......különben
Nem az a problémám hogyki kell fiizetni - bár nem tudjuk hogy jött össze ennyi mi fizettük az általányt - mégis éves leolvasásnál ilynen nagy összeg jött ki! És nem lehet havi óraállást bediktálni.

monalisa1 # 2007.07.04. 08:45

A részletfizetés engedélyezésekor egyéni elbírálás alapján, és melyik cég miként... Ezen kívül lehet hogy 100 ezer forint"a" küszöb: alatta igen, fölötte nem.

A telefongatálgatások helyett javaslom személyesen keresd fel az ügyfélszolgálati irodát, és mindjárt fizess is be egy "nagyobb" összeget a felgyülemlett tartozásból.

Egy mosógép típustól és alkalmazott mosási programtól függően sok vizet fogyaszthat, aztán egy gyors tusoláshoz harmada vízre van szükség mint a kényelmes fürdéshez, de még a vécé lehúzásra is oda lehet figyelni...

Ami az óraállás alapján a havi fogyasztás kiegyenlítését illeti, azért hadd ne a szolgáltató határozza meg hogy az ügyfél hogyat tud ill. akar fizetni.

Én csak mint laikus hozzászóló.

kisrita # 2007.07.04. 11:13

A heyli irodában semmit nem lehet intézni - mindig azt mondják csak a központban hívjam fel /irjak nekik. Voltam én itt is, ezzel kezdtem.
A fogyasztásról: múlt év óta semmilyen új fogyasztót nem kapcsoltunk a háztartásba, ugyanazokat a gépeket használjuk mint egy éve -ezért sem értjük, de a számok magukért beszélnek. Arra gondoltunk hogy esetleg tavalyi elszámoláskor rosszul olvasták le az órát - nem ellenőriztük le. Mert idén a gázórát olvasták le rosszul 100m3-rel többet mint amennyin áll az óra jelenleg.

kisrita # 2007.07.04. 11:17

Ja és igen - a szolgáltató határozza meg hogyan fizessek - náluk nincs havi fogyasztás utáni fizetés, csak éves általány. És ha túlfizetek akkor sem akarják nagoyn vosszaadni a pénzt ( bár ha jól tudom mostmár muszály), ha vissza is fizetik hónapokba telik.
Egyébként áramszolgáltatóról van szó -ezt assz'em nem írtam.

Gaius # 2007.07.04. 13:04

Keresd meg a Hálózat Alapítványt, mert komondottan közüzemi díjhátralékosok megsegítésére jöttek létre, bár azt nem tudom, hogy áramdíj tartozásra is adnak-e támogatást, de a többire tuti...

monalisa1 # 2007.07.04. 13:23

Bár a költségedre, de le kell cseréltetni a villanyórát hitelesre, mert lehet hogy akkor is pörög a számláló ha MINDEN ki- és le van kapcsolva a lakásban.

monalisa1 # 2007.07.04. 20:49

Ha fogyasztás nélkül is jár/pörög az a fárnya számláló, akkor a cég jelen lévő villanyszerelőjével jegyzőkönyvet kell felvetetni, és annak alapján egyezkedhetsz a szolgáltatóval a kiszabott és a vélelmezhettő/tényleges áramfogyasztás különbözet elengedéséről.

kisrita # 2007.07.05. 08:46

köszönöm a segítségeket, megnézzük, hátha valóban pörög az óra ha kell ha nem.
Az alapítvány címét is köszi.
Egyébként tegnap megint felhívtam őket és azt mondták: hog yelvileg jár ekkora összegre, de ÜGYINTÉZÕTÕL FÜGG hogyan bírálja el a kérelemt. Magyarul ha rossz napja van akkor nem kapsz. És akkor most írjak újra kérvényt stb stb - kérdeztem minek ha első körben elutasítottak? Mi rá a garancia hogy most majd kapok és nem járok úgy hogy jönnek és kikötik az áramot, mivel még nem kaptam hivatalos választ az első levelmre se, de a befizetési határidő már rég lejárt. Erre nem kaptam választ.

monalisa1 # 2007.07.05. 09:36

A fizetési szándékot bizonyítandó, tőled telhetően egy "nagyobb" összeget fizess be mielőbb - ezt mindenképpen kedvezően fogják venni a díjhátralékod ügyében. És nem utolsó sorban a villanyórát sem kötik ki ekkor... (A befizetési csekkről mindig legyen fénymásolatod!)

A fellebbezést és a részletfizetési kérelmet ismét add be, mert "második körben" már nem ugyanaz az ügyintéző bírálja el a kérelmet.

Az esetleges "pörgő" óráról tegyél említést, de csak akkor ha előbb meggyőződtetek erről.

kisrita # 2007.07.05. 18:49

Azon gondolkodtam, hogy ha a pénztárban fizetem be részletekbe- az nem ugynaz mintha ők adnak részletet,? Nekem oly mindegy, legfeljebb így én határozom meg az összeget. Ésnem mondhatják hogynem kaarok fizetni.
A hálózat alapítványnál is ezt mondták: fizessek amennyit tudok részletetnként, nem kényszeríthetnek arra hogy egyösszegben fizessem ki a tartozást. Mire meg pert indiítanának addigra már tuti kifizettem csak még a renszerben nem látják mert olyan gyorsan mennek az infók náluk.
Csak papír legyen mindenről. Ez a lényeg. Bár nem tudom a papír mennyire akadályozza meg az ürgét aki jön kikötni - nem az jön ki, aki ügyintéz és elbírál dolgokat. Neki csak kiadja a valaki hogy ide meg ide kell menni és dolgozni. és aza valaki nem az akinél befizetek, vagy aki bírálja a kérelmemet, ne ajd isten akinél esetleg megjelenik hogy fizetek ahogy tudok. Mert ezek mind, mind más személyek - de tuti hogy egy irdoában ülnek.....

Gaius # 2007.07.06. 06:51

csak áramdíjról van szó?

kisrita # 2007.07.07. 09:41

igen, igen csak áram.

kisrita # 2007.07.10. 19:34

Tegnap megkaptuka levelet - nem jár részlet mert sokan élnek hasonló körülmények közt mint mi ( szeretném tudnimire alapozza ezt a kijelentést!) és idézem : "a határon túli mélányosság az áram árárnak növekedséhez vezet! Nem értem az összefüggést: ha kamatos részletet fizetek az mért okozza az áram árának emelkedését?
És megírták azt is ne is próbálkozzak azzal hogy újból kérem a részletfizetést, ezzel nem lehet időt húzni és úgysincs esélyem.
Erre ma már meg is jött a fiz felszólítás, mindjár kammatttal együtt! Mert ugye egynap alatt összeszedem apénzt és b is fizetem. Lényeg családon belül megoldódott - kamatmentes részlet kedvező futamidővel - még jó hogy kadt ilyen megoldás.
Köszönöm mindekinek az együttérzést és a segítséget.
Ui. azt a hozzáértő szakemberek sem értik hogy lehetett ennyi fogyasztásunk, mert ez sok szerintük is - de az órát megnéztük az (sajnos) jó.

Gaius # 2007.07.11. 07:22

Nem lopja valaki az áramot Tőletek?

Mert, ha az óra jó, de a fogyasztás irreálisan magas, akkor az is elképzelhető, hogy valaki megbontota a vezetéket és onnan fogyaszt....

kisrita # 2007.07.11. 07:41

Nem te vagy azelső aki ezt kérdezi.
De hogyan lehet ezt észrevenni. Hol tudja megbontani? Meg hát akkor az csak vlamelyik szomszéd lehet nem?
Gondoltunk mi arra is, hogy tavaly rosszul olvasták le az órát ( és abból adódik most ez a nagy számla. ( mivel idén meg a gázórát olvasták le rosszul, 100 m3-rel többet mint amennyin jelenleg áll)

Gaius # 2007.07.11. 07:48

Ki kellene próbálni, hogy ha lezártok minden fogyasztóberendezést, pörög-e az óra... Ha igen, akkor lopják

kisrita # 2007.07.11. 16:22

Kipróbáltuk, nem pörög. Akkor marad a rossz leolvasás variáció.
Most hallottam hogy állítólag vlaki perben áll ezzel aszolgálatóval ilyen ügyben: nála a rosszul leolvasott óra miatt 1 millát követelnek rajta - egyösszegben!

Gaius # 2007.07.11. 16:37

OMH. Országos Mérésügyi Hivatal. Velük és nem az elektromos céggel kell bevizsgáltatni az órát. Ha ott is jól mér, akkor nincs mese, fizetni kell.

kisrita # 2007.07.15. 12:00

Nem az a problémám hogy fizetni kell, hanem az hogy nem tudom/tudtam egyösszegben kifizetni. És erre kötelezett a szolgáltató - mert én már idézem: " a határon túli máltányosság" - ba tartozok - szerintük.

monalisa1 # 2007.07.15. 16:27

Lehet hogy náluk 100 ezer forint a határvonal: alatta magadják a részletfizetés lehetőségét, fölötte meg nem., fizess most egy "nagyobb" összeget, aztán a visszamaradt összegre kérj két-három alkalommal történő részletfizetést.

kisrita # 2007.07.16. 13:46

Szóban ahatár 30 ezer volt, írásban meg nem indokolták csak azzal hogy nem kapok szoc segélyt, összeghatárról szó nem esett. De nyomatékosan felhívták a figyelmemet arra hogy NE IS PRÓBÁLKOZZAK ÚJBÓLI KÉRELEMMEL.
És azt is írták hogy ha túl sok embernek adnak részletfizetést akkor az az energia árának EMELKEDÉSÉT okozza! És van aki ezt elhiszi?
Megoldottuk, most másanak tartozunk, nem a szolgáltatónak..........no comment.

szamár # 2008.05.18. 07:01

Tisztelt Szakértők!
A problémám a következő: a tulajdonomban lévő lakást albérletbe adtam. Az albérlő hetekig nem fizetett, csak hitegetett (azzal tartott vissza hogy kitegyem, hogy megveszi a lakást, folyamatban van a kölcsönfelvételi ügye én pedig nagyon szerettem volna a lakástól megszabadulni). Felszólítottam a tartozás rendezésére, majd a lakás elhagyására. Ezt meg is tette, de a közmű-óraleolvasás után kiderült, hogy a meglévő 150e ft-os tartozása mellett még bosszúból kb. 100e ft-os vízszámlát csinált (a szolgáltató azt hitte valami gyár óráját diktálom be, nem hitte el hogy ember ennyit fogyaszthat, fogalmam sincs mit csinált), amit természetesen nem akar kifizetni. Kérdésem az, hogy van-e valami lehetőségem arra, hogy ezt az embert feljelentsem a rendőrségen? Lehet, hogy naiv vagyok, de nem bírom feldolgozni, hogy szándékosan ekkora kárt okozott.
Az összegre való tekintettel gondolom már polgári peres eljárást kell indítanom ellene. Vállalkozóként dologozik, de ott is van tartozása az apeh felé, úgyhogy nem hiszem, hogy a pénzemet valaha is viszontlátom. Kocsija, lakása nincs. Munkája van ha igaz bejelentett, minimálbéren, de ha megindul ellene az eljárás szerintem ezt is kijátssza majd, inkább kirúgatja magát mint hogy fizessen. Elérni nem tudom, a telefont nem veszi fel vagy a családtagjaival hazudtat valamit.
Van valami bíztató javaslata valakinek?
Köszönettel
Egy hatalmas szamár

monalisa1 # 2008.05.18. 08:16

A fürdőkádba a víznek állandó folyatása/elpocsékolása feltételezhető - de ezen szándékosság nem bizonyítható, így feljelentést tenni ellene ez ügyben nemigen lehetne.

Az egyéb közüzemi tartozások rendezésének elmaradásása miatt is, szerintem indíts ellene fizetési meghagyást., ha az eljárás jogerőre emelkedik legalább van a kezedben egy jogerős bírósági rendelkezés - hátha a későbbiekben mégis valami csoda folytán...

Ezzel párhuzamosan, vagy még előtte, próbáld felvenni a kapcsolatos "a" sárga emberrel - a topicot itt a fórumon megtalálod., hátha őneki(k) van valami tipp a probléma esetleges egyéb megoldásra.

És végezetül, próbáld a lakást jó áron (...) eladni, akkor a veszteségedből valamennyi csak megtérül.

barbab # 2008.05.19. 07:03

Új téma :elvi kérdések:

Ha működne a fogyasztóvédelem - nem kerültem volna a Körház Koronária osztályra infarktussal.
Képviselők hozzák a törvényeket - de nem figyelnek oda hogy működik-e a rendszer. Figyelem az Ogy.-i közvetítéseket, szépeket mondanak az urak, de hogy abból mi kerül a törvénybe ????

Itt tehetetlenek vagyunk ? Hány emberhez jön a végrehajtó egy rosszul könyvelt tétel miatt (a szolgáltató mulasztása), és kálvária járásra kényszerül de minden hiába : a gépezet autaomatizmusa leállíthatatlan. Ezt most említették (??)
Hol képviseli a "Képviselő" a lakosság érdekeit ??

"Segítséget kérek " 2

alkotmánybíróságtól kérdezném : a képviselőknek kötelessége egyáltalán a választópolgár-ral foglalkozni ?? Hogy lehet ezt kikényszeríten??

Sajnos ilyen csúnya módzserekhez kellene folyamodni, mert levelekre, tel,ra nem reagál, a titkárnő is kerek perec megmondja : ilyesmire nincs ideje a képviselőnek.

Mit lehet tenni , kedves fiatal kezdő jogászok!
Foglalkozzatok ilyen alkotmányjogi (elvi ) dolgokkal !

Választ, segítséget !!!

imeon # 2008.05.19. 10:53

Társasházunkban évek óta a főmérő által mért vízfogyasztás köszönő viszonyban sincs a lakók által mért és bevallott fogyasztással (mindenkinek van vízórája). Arra gyanakszunk páran, hogy valamelyik kedves szomszéd lopja a vizet, és erre elvben van is lehetősége, mert anno beépítette magának a közös vécéket, az most a konyhája. Lehet, hogy az ottani fogyasztást nyeli le, és fizetteti ki a többi lakóval. Hogyan lehetne erről valahogyan meggyőződni, ill. általában mi a teendő, ha ilyen nagy különbség van a főmérő és a mellékmérők által mért fogyasztás között, és nem tudni, hova megy el a sok víz? Segítsetek!