Telekadó megsemmísítése visszamenőleges hatállyal


Papp Zsolt # 2019.04.03. 12:06

Kedves Jogtudorok!

Van egy telkem amit jól megadóztatott az önkormányzat évekig. Ezt a telekadót pedig a Kúria tavaly megsemmisítette, a kihirdetés napjára visszamenőleg.
Az előbb küldtem el a fizetési felszólítást az önkormányzetnak, hogy szépen adják vissza a pénzem.
Jól tettem?
A visszamenőleges hatály azt jelenti?
És ha erre nem fizetnek, mehet a fizetési meghagyás is?

Köszönöm szépen!

lajcsó # 2019.04.03. 21:29

"a telekadót pedig a Kúria tavaly megsemmisítette, a kihirdetés napjára visszamenőleg."
Ezt honnan szedted?

Ez a törvény:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Bőven benne van a telekadó!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.04. 05:30

A vonatkozó helyi rendeletet (valószínűleg annak is csak egy bizonyos szabályát) helyezte hatályon kívül a Kúria önkormányzati tanácsa.

Papp Zsolt # 2019.04.04. 11:28

Köszönöm szépen a válaszokat és az inspirációt!
Igyekszem pontosabb lenni:
Erről van szó:
https://kuria-birosag.hu/…mu-hatarozat

És a lényeg a rendelkező részből:

  • megállapítja, hogy Kisköre Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 9/2015. (IX. 25.) számú önkormányzati rendelete 31. § (1a) bekezdés b) pontja a C–26-os telektömb vonatkozásában törvénysértő, ezért a 31. § (1a) bekezdés b) pontját kihirdetése napjára visszamenőleges hatállyal, 2017. február 1-jével megsemmisíti;

És a rendelet:
https://www.google.com/url?…

Ez a tavalyi Kúriás kb 400, közművesítetlen telek tulajdonosára vonatkozik. Az a C26-os telektömb.

oligaliga # 2019.04.04. 12:00

Papp Zsolt

A Kúria határozata miatt a telekadóban túlfizetésed keletkezett. Nem a visszafizetést kell kérni, hanem a kiutalást, amit az adózás rendjéről szóló törvény 196.§ alapján fognak elbírálni:

196. § [Visszatérítési igény érvényesítése az Alkotmánybíróság, a Kúria, illetve az Európai Unió Bírósága döntése alapján]
(1) Ha az Alkotmánybíróság, a Kúria, illetve az Európai Unió Bírósága az adófizetési kötelezettséget előíró jogszabály alaptörvény-ellenességét, önkormányzati rendelet esetén más jogszabályba ütközését, illetve az Európai Unió általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó jogi aktusába ütközését a döntés kihirdetéséhez képest visszamenőleges hatállyal állapítja meg és a döntés alapján az adózónak visszatérítési igénye keletkezik, az első fokú adóhatóság az adózó kérelmére a visszatérítést - a döntésben foglalt eltérésekkel - e § rendelkezései szerint teljesíti.
(2) Az adózó a kérelmet az Alkotmánybíróság, a Kúria, illetve az Európai Unió Bírósága döntésének közzétételétől, illetve kézbesítésétől számított száznyolcvan napon belül az adóhatósághoz írásban terjesztheti elő. A kérelmet az adóhatóság határozattal utasítja el, ha a döntés közzétételének, illetve kézbesítésének napjáig az adó megállapításához való jog elévült.
(3) A kérelemben az adózó adóhatósági azonosításához szükséges adatokon túl meg kell jelölni a kérelem előterjesztéséig teljesített, visszatéríteni kért adót és azt a végrehajtható okiratot, amelyen az adó befizetése alapult, utalni kell az Alkotmánybíróság, a Kúria, illetve az Európai Unió Bírósága döntésére, továbbá nyilatkozni kell arról, hogy

  1. az adózó a visszatéríteni kért adót a kérelem előterjesztéséig más személyre nem hárította át,
  2. hatósági vagy bírósági eljárás alapján a kérelem előterjesztéséig az adó visszatérítésére sem az adózó, sem más személy részére nem került sor, és ilyen eljárás a kérelem előterjesztésekor nincs folyamatban vagy az adózó az eljárás megszűnését a kérelem előterjesztésétől számított kilencven napon belül az adóhatóságnál igazolja.

(4) Ha a (3) bekezdés a) és b) pontjában foglalt egyéb feltételek nem teljesülnek, az adóhatóság a kérelmet határozattal utasítja el. A végrehajtható okiratban foglaltakkal kapcsolatban az adóhatóság a kérelem benyújtásától az eljárás végleges befejezéséig és a visszatérítést elrendelő határozat esetén a véglegessé válást követően - e határozat végleges megsemmisítéséig, hatályon kívül helyezéséig - végrehajtási cselekményt nem foganatosít.
(5) Az adóhatóság a visszatéríteni kért adó befizetését megalapozó végrehajtható okiratban foglalt tényállást veszi alapul, illetve - ha az a tényállás tisztázásához szükséges - az ellenőrzés során alkalmazható bizonyítást folytat le azzal, hogy az adó áthárításával kapcsolatos bizonyítás arra a személyre is kiterjedhet, akire, amelyre az adózó a visszatéríteni kért adót átháríthatta.
(6) Ha az adózó visszatérítési igénye megalapozott, az adóhatóság - az adó visszatérítésével egyidejűleg - a visszatérítendő adó után az adó megfizetésének napjától a visszatérítés teljesítéséről szóló határozat véglegessé válásának napjáig a jegybanki alapkamattal azonos mértékű kamatot fizet. A visszatérítés a teljesítését elrendelő határozat véglegessé válásának napján esedékes, a visszatérítést az esedékesség napjától számított harminc napon belül kell kiutalni. Az e §-ban szabályozott visszatérítésre - a 65. § kivételével - egyebekben a költségvetési támogatás kiutalására vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

Papp Zsolt # 2019.04.04. 14:02

Köszi szépen Oligaliga!

Hú, de bonyi!
Hát akkor az önkormányzat majd jól kiröhögi a fizetési felszólításomat... :-)
Ezek szerint a NAV-nak kell írnom az ilyen adók miatt is?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.04. 15:26

Nem.

oligaliga # 2019.04.04. 17:29

Nem a NAV adja vissza, mert nem a NAV az adó jogosultja.

A valószínű forgatókönyv: kapsz egy hiánypótlást, amiben le lesz írva, hogy milyen adatokat kell még megadnod. Teljesíted a hiánypótlást és az önkormányzat határozatot hoz. A határozat jogerőre emelkedése után kapod vissza a befizetett adót (mínusz az esetleges adó- vqgy köztartozás) arra a számlára, ahová kéred.

Ha ismersz olyat, akit érint, érdemes őket tájékoztatni, mert a visszatérítési kérelmet a döntés közzétételétől számított 180 napon velül kell előterjeszteni.

wers # 2019.04.05. 04:59

a visszatérítési kérelmet a döntés közzétételétől számított 180 napon velül kell előterjeszteni.

Csak magánvélemény:

Nagyon jól tudják, kiktől szedtek be és mennyit, és mi az, amit immár jogosulatlanul. Maguktól kellene hivatalból visszafizetni. Esetleg elnézést kérve a kellemetlenségek miatt, és hogy használták a pénzüket megkérdezni, hogyan szeretnék azt visszakapni.

oligaliga # 2019.04.05. 05:13

Az adóhivatal magától nem térít vissza, a törvény erre nem ad lehetőséget. Amúgy a határidő nem jogvesztő.

wers # 2019.04.05. 05:17

a törvény erre nem ad lehetőséget.

értem én, csak Juliska néni kap egy csekket, befizeti. Arról sem a kiskegyedből, sem a brazil sorozatok közötti reklámból de még a sarki zőccségestől sem értesül, hogy ezt ő visszakaphatja.
Nem vitatkozom én a törvénnyel, de annak kell(ene) tudnia, hogy vissza kell fizetnie, aki kiszabta. Szerintem.

drbjozsef # 2019.04.05. 05:24

Az ilyen utólag megsemmisített rendelkezésekről rendelkező rendelkezésben kellene a visszafizetést is előírni, az lenne az ügyfélbarát. De hát ez nem az a hely.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.05. 05:48

Általános határozatban egyedi rendelkezés? Elég hülyén venné ki magát.

wers # 2019.04.05. 05:56

Általános határozatban egyedi rendelkezés?

Ezt nem értem. Mikor kivetik az adót, az is egyedi rendelkezés. Vagy ez csak egyirányú út tud lenni? Odafelé mehet, vissza kérni kell?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.05. 06:02

No látod. Az adót is egyenként, egyedi határozattal vetik ki, nem pedig az adót szabályozó rendeletben. Item a Kúria sem rendelkezhet a hatályon kívül helyező határozatában arról, hogy kinek mennyit kell kifizetni.

wers # 2019.04.05. 06:13

a Kúria sem rendelkezhet a hatályon kívül helyező határozatában arról, hogy kinek mennyit kell kifizetni.

én sem ezt mondtam, hogy a Kúria írja le, hogy Julis néninek mennyit kell visszafizetni. De nem is magának kellett kérnie, hogy fizethessen, max. bejelentkezett előtte egyszer adózóként. Onnantól az önkori vetette ki az adót. Ők tudták a helyi rendelet alapján, Julis néninek mennyit kell fizetnie, és erre fel is szólították.

Itt akadtam fenn: „Ha ismersz olyat, akit érint, érdemes őket tájékoztatni,
Ok, hogy kérni kell a visszafizetést, de legalább arra legyen az önkormányzatnak kötelezettsége, hogy erről az érintetteket tájékoztassa. Nem csak arról, mit kell fizetniük.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.05. 06:20

Te nem is. De drbjozsef igen. Én arra reagáltam.

oligaliga # 2019.04.05. 06:25

Ok, hogy kérni kell a visszafizetést, de legalább arra legyen az önkormányzatnak kötelezettsége, hogy erről az érintetteket tájékoztassa. Nem csak arról, mit kell fizetniük.” Jelszó: pénzt vissza nem adunk - ha nem muszáj.

A visszatérítést befolyásolja az is, hogy az adózónak van-e más adó- vagy köztartozása az adóhatóság felé. Egyébként ezzel a rendelkezéssel az adózónak túlfizetése keletkezik, Az adóegyenlegről pedig levelet küldenek az adózónak. Szvsz: az adózó értesül arról,hogy pénzt kérhet vissza.

wers # 2019.04.05. 06:35

KBS, tényleg, drbjozsef volt :)))

Jelszó: pénzt vissza nem adunk - ha nem muszáj.
le vagyok nyűgözve

drbjozsef # 2019.04.05. 06:54

Biztos félreérthető voltam.

A rendelet gondolom nem egyenként írta elő név szerint az adófizetést.
Ha igen, akkor tőlem név szerint is rendelkezhet róla megsemmisítő határozat.

Ha nem, akkor pontosan olyan kötelezést kell belefoglalni, mint ami a kiszabás volt, csak fordítva. Az adó jogosultja (illetve a megsemmisítés után helyesebben "jogsulatlanja") részére kell előírásokat tenni, hogy szedje össze ő, keresse meg levélben azokat akik fizettek. Ahogy wers írta, elnézést kéréssel egyetemben.

Értem én, hogy se szándék nincs rá, és a valóságban ez sem lenne ilyen egyszerű, én csak azt mondom : egy ügyfélbarát helyen ilyesmi azért úgy általánosságban megoldható kellene hogy legyen. Valahogy.

oligaliga # 2019.04.05. 06:55

wers

Az adózók bármikor kérhetnek egyenleget, és akinek van a számláján akár túlfizetés, akár tartozás, az évente egyszer kap is. Csak példaként: 2017-ben a NAV 49 ezer adózónak 445 millió forint elévült túlfizetést törölt, vagyis ezek az összegek az államkasszában maradtak, mert az adózóknak nem volt tartozása, de nem is kérték vissza a pénzt.

Az alapelv egyébként ebben az esetben is az,hogy az adózó rendelkezik a pénzéről, mert a túlfizetés még nem az államé vagy az önkormányzaté, ezért az meg sem mondhatja, mi legyen vele.

Személy szerint az a véleményem, hogy oda kell figyelni az adóra (is) legalább olyan alapossággal, mint a villanyszámlára. És Mari néninek nem kell kidobnia a levelet, amit az önkormányzattól kap, csak azért mert nem érti, mi van benne.

wers # 2019.04.05. 07:13

És Mari néninek nem kell kidobnia a levelet, amit az önkormányzattól kap, csak azért mert nem érti, mi van benne.

Biztos, hogy kap egyenleget? Jó, tegyük fel, hogy kap (én személy szerint nem szoktam az önkoritól egyenleget kapni, csak értesítést, mit kell és meddig befizetnem)

Az Mari néni hibája, hogy nem érti? Ha azt írja neki, hogy töltse ki a mellékelt kérelem nyomtatványt, és juttassa vissza, akkor visszakap xxxxx Ft-ot, gondolom megértené. De ha mindezt sikerül úgy megfogalmazni, hogy még a sarki zőccséges sem érti (pedig az mindent ért), vagy bemegy a hivatalba, hogy érezzék a hazafiasságot, vagy kidobja.

drbjozsef # 2019.04.05. 07:19

oligaliga,

Azért szerintem a túlfizetés, meg a kiszabott adó befizetése után az adó megsemmisítése nem ugyanaz. Még ha technikailag esetleg mégis, akkor se egy kalap kellene legyen.

wers # 2019.04.05. 07:29

meg a kiszabott adó befizetése után az adó megsemmisítése nem ugyanaz.

Főként, ha az csak az adókötelezettek egy kis részét érinti.

Papp Zsolt # 2019.04.05. 07:37

Köszi mindenkinek a segítséget.
Most már én is nagyjából képben vagyok, egy kicsit guglizgattam is most.
Leírom az egész történetet, szerintem érdemes elolvasni, tanulságos.
Előre is elnézést a szakszerűtlen, pongyola megfogalmazásért, a lényeg asszem azért lejön majd... :-)
Asszem kb. 15 éve vettünk telket Kiskőrén parcellázásból, 5 percre a Tisza tótól klassz helyen.
Én is egyet meg anyámék is. 400 másik emberrel egyetemben.
Megigérték, hogy rövid időn belül meglesznek a közművek.
Apám, meg gondolom más tulajdonosok is, évekig nyüstölték őket, hogy mi lesz már, de semmi se történt.
És egyszer csak, kb. 4 éve körülbelül, kijött az értesítés az önkoritól, hogy 100 ft/m2 telekadót kell fizetni.
Úgy tudom 500 és 1000 négyzetméteres telkek vannak.
Anyáméknak szegényeknek 1000-es van. :-(
Nekem 500-as.
Tehát a közművesítetlen ki se mért nagy semmiért, évi 50-100 ezret kell fizetni.
A telkek értéke nullára esett, láttam az ingatlan.com-on, hogy voltak akik százererét hirdették,
és úgy se vette meg senki. Nem csoda.
A tulajdonosok negyede visszaadta a telket, a tartozása fejében.
Szerintem azért nem többen, mert nem tudtak a lehetőségről...
Valaki megtámadta rendeletet és a Kúria megsemmisítette 2 éve a közművesítetlen telkekre..
Akkor az önkormányzat írt egy levelet, hogy 80ft-ra csökkentik 100-ról a telekadót.
Szó se volt a kúriáról a levélben.
Gondolom senki se kérte vissza a pénzét, mert nem tudott róla, hogy megtehetné.
Aztán a 80 ft-ost megtámadta valaki és a kúria tavaly novemberében azt iseltörölte a közművesítetlne telkeknél.
De ez sehonnan nem derült ki.
Csak írt az önkori, hogy eltörlik az adót idéntől.
Ezt nagyon furcsállottam, mert ők nem olyanok :-) , és ezért elkezdtem guglizni, így találtam meg a Kúria határozatát.
Én minden adómat mindig befizettem, de ezt az egészet olyan felháborítónak tartottam, hogy nekik a kezdetektől nem fizettem
egy fillért se.
Tanácsomra az édesanyám se.
De tavaly év végén, a kúria határozata után, visszadátumozva persze elé :-), az önkori kiküldött egy végrehajtással fenyegető levelet
az elmaradásokra. Gondolom mindenkinek. Édesanyám ott megtört és visszamenőleg befizetett mindent. Mert nem tudott a határozatról. Ahogy senki se.
Hát kb. ennyi.
Most az ő pénzét próbálom meg visszaszerezni.
Azóta is ott áll egy gondozatlan hatalmas terület, 400 ember tulajdona.
Hámijemmá ez az egész, igaz??? :-)