Településről való leválás


nanemaaa # 2020.06.16. 07:07

Az önkormányzatokról szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény értelmében:
A területszervezési eljárás közös szabályai
96. § (1) * Az állami területi tagozódást érintő területszervezési kezdeményezésről az Országgyűlés, a köztársasági elnök - az országgyűlési képviselői és az önkormányzati általános választás éve és az egyéni választókerület határának módosítását érintő területszervezési kezdeményezés esetén az országgyűlési képviselői általános választás évét megelőző év kivételével - évente egy alkalommal dönt.

(2) A Kormány, valamint a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős miniszter (e fejezet alkalmazásában a továbbiakban: miniszter) a kezdeményezést június 30-áig nyújtja be az Országgyűlésnek, és javaslatot tesz a köztársasági elnöknek. Az Országgyűlés és a köztársasági elnök a területszervezési kezdeményezésről - a várossá nyilvánítás kivételével - december 31-ig dönt.

(3) Az Országgyűlés döntése az országgyűlési képviselők választását érintően a következő országgyűlési képviselői általános választás kitűzésének napján, az önkormányzati választást érintően a következő önkormányzati általános választás kitűzésének napján lép hatályba; erről szükség esetén az Országgyűlés a területszervezési döntéssel egyidejűleg határoz.

(4) A köztársasági elnök hatáskörébe tartozó ügyben - a várossá nyilvánítás kivételével - a döntés az önkormányzati általános választás napján lép hatályba.

(5) A köztársasági elnök július 31-ig dönt a várossá nyilvánításról, döntését a Magyar Közlönyben közzéteszi. *

97. § (1) A község, a város nevét úgy kell megállapítani, hogy ne lehessen összetéveszteni az országban lévő más helység nevével.

(2) A területváltozás költségeit az a község, város viseli, amelynek javára történt a területátcsatolás.

gerbera317 # 2020.06.03. 07:51

Nemrégiben Balatonakarattya vált ki Balatonkeneséből. Az ottani jegyzőt meg lehet kérdezni, hogyan csinálták. Nem volt egyszerű mutatvány.
Meglesz ennek a böjtje. Néhány utcányi lakos a helyi vegyesboltot sem tudja rendesen eltartani (a kocsma már rég' bezárt), ti meg saját önkormányzatot, óvodát, rendelőt, kultúrházat akartok? Nem inkább a kéviseleteteket kellene erősíteni a közös testületben?

Szandaváralja # 2020.05.31. 07:03

Tiszteletem!

Szeretnénk a lakosokkal összefogva, egy önálló kis települést kialakítani. Jelenleg, egy nagyobb településhez tartozunk és van köztünk 1,5km ami abban befolyásol minket, hogy minden pályázati pénzt mi nyerünk meg, mert ránk hivatkoznak, azonban saját magukra fordítják. Így a mi településünk nem fejlődik, csak ha mi közösen magunk teszünk érte valamit. Szeretnénk leválni, viszont ehhez nem nagyon találok információt a neten.

Köszönettel
Szandaváralja.