működési engedély


báróegon # 2013.03.25. 19:25

Kedves fórumozók !
Sajnos úgy látom, hogy kérdésemre senki sem tud érdemben hozzászólni, de hogy "bonyolítsam" az ügyet, megkerestem a Népegészségügyi Szakintézet ez ügyben illetékes munkatárást, aki közölte, hogy ezen termékek forgalmazásához nem kell az engedélyük, de ha az Önkormányzati adóügyintéző bejelöli őket, akkor ki kell fizetni az eljárási díjat, kijönnek és a semmiről papírt adnak. Milyen jogon fizettetik ki a vállalkozóval a semmiért a pénzt??? Az szakhatósági engedély elegendő lenne a működési engedélyhez, de ragaszkodnak az ügyben ezek szerint teljesen illetéktelen szervhez! Bármilyen segítséget szívesen fogadok , ill. várok !

báróegon # 2013.06.27. 17:29

Kedves Fórumozók !

Bár előző kérdésemre nem kaptam semmiféle választ, ismét feltennék egyet,hátha... Remélem jó helyen teszem fel, mert szintén kereskedelemmel, azon belül, túl nagykereskedelemmel kapcsolatos. Kérdésem: megteheti-e a nagykereskedés, hogy nem szolgálja ki a megfelelő (az általa forgalmazott termékkört tartalmazó) igazolással rendelkező kiskereskedőt, illetve "első vásárlását" több százezer- félmillió Ft elköltéséhez köti?
Köszönve az esetleges választ, hozzászólást, báróegon

beáta75 # 2013.07.02. 09:11

A következő kérdésem lenne

Ismerősőmnek van egy sörözője egy lakó-pihenő övezetben (tóparton)

A működési engedélyben benne van a zeneszolgáltatás( tv, hifi) ,és fizet is érte havonta az Artisjusnak

Hétvégén egy buli volt náluk és a kedves szomszédok rendőrt hivtak, h hangos a zene ( este fél 10-kor)

A rendőr elkérte a működési engedélyt, nem érdekelte h benne van a zeneszolgáltatás ,azt mondta h ha nem kapcsolják ki( tehát nem lehalkítást kért) akkor nagy baj lesz belőle

Mihez van joga ilyen helyzetben a rendőrnek?

beáta75 # 2013.07.09. 11:33

a következő kérdésem lenne
Ismerősőmnek van egy sörözője egy lakó-pihenő övezetben (tóparton)
A működési engedélyben benne van a zeneszolgáltatás( tv, hifi) ,és fizet is érte havonta az Artisjusnak
Hétvégén egy buli volt náluk és a kedves szomszédok rendőrt hivtak, h hangos a zene ( este fél 10-kor)
A rendőr elkérte a működési engedélyt, nem érdekelte h benne van a zeneszolgáltatás ,azt mondta h ha nem kapcsolják ki( tehát nem lehalkítást kért) akkor nagy baj lesz belőle
Mihez van joga ilyen helyzetben a rendőrnek?

Whisper # 2013.07.16. 14:12

T. beáta75!

Igen van joga ehhez a rendőrnek, sőt... A zavaróan hangos zene lehet szabálysértés (csendháborítás) a rendőrnek kötelessége fellépni, ha szabálysértést észlel.
Másrészt a zaj határértékeket is túllépheti, főleg lakóövezetben, este.

Ez alól nem ad felmentést sem a működési engedély, sem a jogdíjfizetés. A szabályokat ezek mellett is be kell tartani.

Üdv,

Erzsike11 # 2013.08.31. 11:52

Abban szeretnél segítséget kérni, hogy mennyi ideje van egy előző bérlőnek a működési engedélyét visszavonatni jogilag? Mert gondolom addig nem adhatnak ki egy újabb működési engedélyt ugyan arra az üzlet helységre. Sürgős lenne. Előre is köszönöm.

Erzsike11 # 2013.08.31. 15:21

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy üzlet működési engedély megszüntetésére mennyi idő van adva jogilag? Tehát ha egy üzletre van már engedély, mennyi ideig tudja hátráltatni a következő engedély kiadását?

Jeno # 2013.09.03. 17:28

Az üzlet megszűnését a megszűnést követő nyolc napon belül - a 4. melléklet szerinti igazolás leadásával egyidejűleg - be kell jelenteni a jegyzőnek. A jegyző a bejelentést követően haladéktalanul visszavonja a működési engedélyt, és az üzletet törli a nyilvántartásból. (210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 10. § (5) bek.)

A kérdésre válaszolva az üzlet bezárásától számítitt nyolc napon belül be kell jelenteni e tényt a jegyzőnek, s ezzel véglegesen bezár az üzlet (természetesen ehhez hozzá kell adni az adott hatóságnál az iktatási és tényleges adminisztrációhoz szükséges időt is, ami pár nap).

No persze a valóságban megteheti az üzemeltető, hogy nem tesz eleget a fenti előírásnak, ekkor a jegyzőnek célszerű bejelenteni e tényt, akinek meg kell vizsgálnia, hogy az üzlet tényleg bezárt-e (viszonyleg könnyen tisztázható). Ebben az esetben elhúzódhat a történet, nehéz lenne pontos időtartamot mondani...

katalin11 # 2013.09.18. 19:49

Használatbavételi engedéllyel kapcsolatban lenne kérdésem (bocs, ha nem teljesen jó helyen járok):
saját telken felépített ipari épület (raktár, 320nm) használatba vételéhez szükséges előírásokat hol találom? Egyáltalán vannak konkrét előírások - engem a VÍZ érdekel. Van ugyanis egy fúrt kút, az üres telken volt, amikor vettük, erre akartunk hivatkozni de az előző tulajt nem egyszerű utolérni, hogy erről nyilatkozzon, még a végén bajba kerülünk, hogy engedély nélkül fúrattuk (nem, de az igazság a hivatalos ügyekben ugye nem fő szempont). Elképzelhető tehát, hogy más módon kell igazolni, hogy van víz (ivóvíz egyáltalán kell-e?), illetve gondoskodni róla - pl esővízgyűjtő tartály, stb. Határidő van, nem szeretnénk emiatt lecsúszni a használatba vételről, a helyi önkormányzatnál meg nem túl segítőkészek - pedig nyilván tőlük lenne a legegyszerűbb választ kérni. B terv kell...
Előre is köszi a tippeket.

nanemaaa # 2013.09.18. 20:26

katalin11
B terv: olvasd el az építési engedély határozatot és az engedélyezett terv műszaki leírását.

katalin11 # 2013.09.19. 07:19

köszi-tehát ez egyedileg van meghatározva, nincs rá máshol hüvelykujjszabály. A dokumentumokból nekünk nem volt világos, hogy kell-e ivóvíz minőségű víz, és ha igen, mennyi. De ha nincs jobb ötlet, keresgélek tovább, talán más önkormányzat építési osztályán.

nanemaaa # 2013.09.19. 07:48

Ennél prózaibbak az okok. Van egy engedélyezett terved, amit látott a közegészségügyi szakhatóság is. Ha a tervben fúrt kútról szerzett víz szerepel, akkor valószínűleg erre reagált az ÁNTSZ és vagy előírta vezetékes vízhálózatra kötést, vagy minősített vízminta vizsgálat becsatolását. Ha vezetékes ivóvíz bevezetését tartalmazza, akkor a szerint illene étkezned. Ha attól eltérsz, akkor előtte nem árt tudakozódni.

Marcsi56 # 2013.09.21. 09:37

Tisztelt Fórumozók!

A következő esettel kapcsolatban lenne kérdésem.

Adott egy söröző amely 1993-ban nyitott melegkonyhai engedéllyel, amire azért volt szükség, mert a bejárattól számított 200 méteres körzetben található egy óvoda. Az egyéni vállalkozóként működő tulajdonos 2012-ben meghalt. A sörözőt a házastársa vette át, azonban így új vállalkozásnak számított. A melegkonyhai engedélyét visszavonták, mivel ami megfelelt az előírásoknak '93-ban az ma 2013-ban nem felel meg. Így az önkormányzat az italkimérést nem engedélyezte (óvoda kapu, söröző kapu távolság 170 méter). A tulajdonos ügyvédet fogadott és a bejáratot távolabb helyezték, ám a hivatal szerint az úgy is csak 186 méter. Így a levélbe beleírták, hogy nem engedélyezik az italkimérést, DE A MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYT NEM VONTÁK VISSZA. A papírra fellebbezés történt a bejáratot még távolabb tették úgy már megvan a 200 méter pontosan 201 méter a távolság. Erre papírra azonban még nem érkezett írásos válasz, a 30 nap letelt. A kérdésem, mivel még az ügy függőben van, megbüntetheti-e a NAV ha a söröző nyitvatart és folytatja tevékenységét amíg nem érkezik válasz a fellebbezésre? Működési engedély nincs visszavonva. Válaszukat köszönöm!

GYALOGBÉKA # 2013.10.03. 15:45

Üdvözlöm Önöket!
Szeretnék átvenni egy boltot, mely jelenleg pékárukat forgalmaz. Van benne egy kávéautomata, egy tejes hűtő /tej, tejföl, Túró Rudi, kefír stb./ és egy Coca-Colás hűtő üdítőkkel.
Szeretném bővíteni a választékot, hot dog, hamburger, hideg és meleg szendvics, esetleg sült krumpli.
Árulnék még dobozos sört, féldecis szeszes italokat.
Milyen boltformába illeszthető ez bele? Sehol nem találom, milyen üzlettípusban mely árufélék forgalmazhatók. Teáor számnak is örülnék.
Segítségüket előre is köszönöm!

vikkk # 2013.10.19. 12:41

Üdv!
Nekem a következő lenne a kérdésem:
Szórakozóhelyet szeretnék nyitni péntek-szombat éjszakai nyitvatartással, és néztem egy pincehelyiséget, azonban csak egy bejárata van. Ez akadály? Nem lehet a bejáratot egyben vészkijáratnak is kijelölni? Köszönettel, Viktor

nanemaaa # 2013.10.21. 14:39

vikkk
Keress egy tűzvédelmi tervezőt, vagy szakértőt, majd ő kiszámolja és megmondja.

Endisz # 2013.11.04. 22:54

Jó napot.
Abban kérném a segítő javaslatokat, hogy Budapesten kertes házas övezetben, a házunk mellet lévő 15 m2 melléképületben szeretnék nyitni egy zöldséges üzletet. A kerületi önkormányzat építési osztályán nem engedélyezik az üzlet kialakítását a melléképületben.
Van rá valami javaslat, hogy meg kaphassam ezt a engedélyt? Sajnos a főépülettel nem tudom egybe építeni. Előre is köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # 2013.11.06. 07:57

Endisz
Most komolyan. Erre milyen választ vársz?
Ha nem kaphatsz rá engedélyt, mert nem szabályos, akkor hogyan kaphatod meg mégis? Hogy lefizesd-e a hatóságot? Vagy mire gondoltál?

Az alapkérdések a következők:

  1. Létezik-e a helyi építési szabályzat szerint melléképület fogalom? Mert az országos előírások ezt már rég eltörölték.
  2. Konkrétan mi az akadálya az átalakításnak?
  3. Tervezői eszközökkel megoldható-e a kérdés? Mennyibe kerül és megbíztál-e már egyáltalán a problémád tisztázására egy építészt?
  4. Honnan veszed, hogy „sajnos nem tudom egybeépíteni a főépülettel”? A nem tudom, vagy nem akarom szintén két fogalom.
bucimaci12 # 2014.01.12. 10:50

Tisztelt Fórumozók!
A közvetlen szomszédunkban egy kocsma van. Tavaly a megnyitása előtt alá kellett írni, hogy hozzájárulunk a működéshez. Ez meg is történt, ám a kocsma bezárt. 4 hónap múlva új bérlőt találtak, a kocsma újra kinyitott, ám hozzájárulást most nem kellett aláirnunk. Folyamatosak a problémák, orditoznak, vandálkodnak, a zene üvölt, bőven a nyitvatartási időn túl. A bérlővel már többször beszéltünk hogy próbáljon rendet tartani, hisz az ő érdeke, ő él belőle, nekünk teljesen mindegy hogy nyitva van-e. Úgy néz ki ez a helyzet kezelhetetlen, szeretnénk a működési engedélyt visszavonatni. Tudtok-e valami okosat mondani, hogy van-e erre egyátalán lehetőség, és ha van mi a módja ennek? Köszönöm!

Piel # 2014.01.24. 21:32

bucimaci12-nek:
Két szempontból is érintettként írok. Sok évig jegyzőként birtokvédelmi ügyeket is intéztem, és ez egy mindenki által került téma, az önkormányzatok is félnek lépni, sok esetben persze a kocsmáros az valakinek a jóbarátja, vagy éppen képviselő, stb.
Reméljük, hogy Önnél nem ez a helyzet áll fenn.
Másrészt saját szerencsétlenségünkre kiköltöztünk egy nagyvárosból egy közeli kis faluba, tőlünk 50 méterre egy békésnek tűnt kiskocsma működik. Ami péntek-szombaton őrült techno-diszkóvá változik át.
Úgyhogy most mint elszenvedett alany is nekilátok én is az ügyintézésnek, ismervén a hatóságokat, nem várok túl sok jót.
Ugyanígy nincs megoldás a jogban a szomszéd hangos kutyájára, az egész hétvégén füvet nyírók kérdésére, stb. Ezeket az emberi együttélés szabályainak kéne rendezni.
Szóval.

Több irányból lehet közelíteni.

  1. Ami mindenkinek beugrik, az a birtokvédelem. A jegyzőtől kérhető (egy éven túl a bíróságtól), tiltsa el a kocsmát az indokolatlan zajkeltéstől. Igenám, de mondjuk mit csináljon a kocsmáros az utcán üvöltözőkkel? Joggal mondhatja, hogy arra már nincs ráhatása.
  2. Sajnos én úgy látom, hogy rendőrt kell hívni. Kellemetlen, de ez egy hatásosabb megoldás. Hatályos ugyanis a csendháborítás szabálysértési tényállása, ami szerint "aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken ... indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát ... zavarja, szabálysértést követ el. Ezt a rendőrségnek is finoman a tudtára kell adni, hogy emiatt teszi a feljelentést, és intézkedést kér. Én úgy látom, kénytelen leszek minden hétvégén megtenni. A végén a kocsmáros és a rendőr is utálni fog, de ez van.
  3. Működési engedély. A kereskedelemről szóló törvény alapján a kereskedő (a kocsmáros a jogszabály alkalmazásakor kereskedő) maga határozza meg az üzlet nyitvatartását. DE. A kereskedelmi hatóság veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet nyitvatartását 22 és 6 óra között korlátozhatja.

Továbbá a 210/2009. Korm. rendelet alapján a jegyző jogszabálysértés esetén az üzlet tevékenységét megtilthatja, azt 90 napra ideiglenesen bezárathatja. A működési engedélyt pedig vissza lehet vonni, ha a bezárás indokául szolgáló jogsértés a későbbiekben is fenn fog állni.
Külön szabály írja elő, hogy a jegyző a működési engedélyt visszavonja, illetve tevékenység folytatását megtiltja és a kereskedőt, illetve az üzletet a nyilvántartásból törli és az üzletet bezáratja, ha a kereskedő a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű környezeti zaj esetén, a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében, a jogsértő állapot megszüntetéséig elrendelt kötelező éjszakai zárva tartási időszak alatt továbbra is nyitva tart.
Ehhez viszont javasolom, hogy végeztessen zajmérést, akár a környezetvédelmi hatósággal, vagy szakértővel, ami nem olcsó. Plusz meg kell nézni a rendezési tervet, melyik ingatlan milyen besorolásba tartozik, mik a zajhatárértékek, és bízni kell benne, hogy a műszeres mérések is igazolják a jogsértést. Mert sajnos sokszor a szubjektív zajérzet és a műszeres eredmény eltérő. Pl. idegesítő, ha az ember éjjel egykor folyamatosan tompa, halk tucc-tucc zenét hall a távolból, holott lehet, hogy a zaj már értékhatár alatti.

Hirtelen ezek jutottak eszembe, mi még kitartunk, amíg tél van, és zárva az ablakok, de ahogy eljön a jó idő, és nyitott ablaknál tudunk csak létezni, akkor lépnünk kell. Vagy már előbb.

Remélem, tudtam valamennyit segíteni.

Endre71 # 2014.07.23. 11:06

Tisztelt Fórumozók!

A tevékenység megnevezése (TEÁOR)

479906 Tüzelőanyag kereskedelme házhoz szállítással

Ez a tevékenység van bejegyezve az általunk végezhető tevékenységek között.

"Ilyen viszont nincsen a jegyzők által kiadható engedélyek között. A 4799 TEÁOR-nak az a neve hogy "Egyéb nem bolti, piaci kiskereskedelem" erre a jegyzőnek 4 vagy 6 különböző engedélyezhető tevékenység típusa van, de egyik sem felel meg a miénknek."

Ezzel a tevékenységgel kapcsolatba, valaki tud segíteni, hogy milyen működési engedély kellene hozzá a jegyzőtől? Mert jelenleg a jegyző nem tud rá megoldást...
Előre is köszönöm!

Hapi # 2014.07.29. 09:58

Endre71!

A jegyzőnek a 210/2009... Korm. rendelet alapján az általad tett bejelentést nyilvántartásba kell venni. Erre a feni jogszabály szerint meg van a kötelező tartalmi elemekkel bíró adatlap. Ez a tevékenység nem engedély köteles tevékenység, "csak" bejelentés köteles. A jegyzőnek nem kell vizsgálni a TEÁOR számokat, mert ebben az eljárásban mellékes, mivel itt termékkörök vannak.

Endre71 # 2014.07.29. 16:46

Köszönöm szépen a választ (Hapi)!

Ezzel kapcsolatban még olyan kérdésem lenne, melyik jogszabály tartalmazza, hogy melyik tevékenység (TEÁOR 479906) engedély köteles és melyik nem?
Számomra nem derül ki egyértelműen a 210/2009 (IX.29)Kormány rendeletből, hogy az általunk végezni kívánt tevékenység engedély köteles vagy sem.

Segítségét előre is köszönöm!

Hapi # 2014.07.31. 07:28

Endre71!

A 210/2009.... Korm. melléklete tartalmazza az engedély köteles termékek forgalmazását. Amit nem tartalmaz az bejelentés köteles tevékenység.

A kizárólag üzletben forgalmazható termékek

1.
2. a kémiai biztonságról szóló törvény szerinti veszélyes anyagok és keverékek, kivéve a Jöt. szerinti tüzelőolaj, propán vagy propán-bután gáz és az üzemanyag;
3. az egyes festékek, lakkok és járművek javító fényezésére szolgáló termékek szerves oldószer tartalmának szabályozásáról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó termékek;
4. állatgyógyászati készítmények és hatóanyagaik;
5. fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer, gázspray, pirotechnikai termék, a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló kormányrendelet szerinti 1., 2. és 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékek, az ott meghatározott kivételekkel;
6. növényvédő szerek és hatóanyagaik;
7. nem veszélyes hulladék;
8. „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag, kivéve a Jöt. szerinti tüzelőolaj, propán vagy propán-bután gáz és az üzemanyag.

A fentiek alá tartozó termékkörök kivételével bejelentés köteles a tevékenység.

Konkrétan írd le hogy mi az a termék amit házhoz akartok szállítani az sokat segít.

Endre71 # 2014.07.31. 10:09

Köszönöm szépen a választ (Hapi)!Vágott tüzifát szeretnék hézhoz szállítani.