Jármű Forgalmi Engedély


wers # 2021.01.06. 11:13

ezt mondom én is az okmányirodában és a végrehajtó is ezt mondta az okmányirodistának, hogy a 2/6 -od csak a vevő tájékoztatására van benne a szövegkörnyezetben éppen azért mert a többi tulajdonrészt is árverezni akarja a végrehajtó.

Úgy érted, hogy azt a szövegrészt a 2/6 résztulajdon megszerzéséről úgy kell olvasni, mintha ott sem lenne?

(mint az egyszeri férj, mikor felesége rajtakapja a szomszédasszonnyal "drágám kinek hiszel, nekem vagy a szemednek?")

Hát tényleg elég katyvasz amit itt írsz.

Az ügyintézőnek a dokumentumban foglaltak alapján kell eljárnia.
Nekem úgy tűnik, hogy elsősorban a forgalmi engedélynél akadtatok meg. Ahhoz, hogy te legyél az üzembentartó kell a többi tulajdonos (akiket te korábbi volt tulajdonosoknak nevezel) hozzájárulása.

drbjozsef # 2021.01.06. 05:20

alfateam,

Ki a fenét érdekel, hogy árverés előtt hogyan oszlottak meg a tulajdoni hányadok.

Te még mindig úgy gondolod, hogy 1/1-ben árverezték az autót, és a kérdező a teljes tulajdonogot vette meg? Nekem még mindig nem egyértelmű, és a pontok és vesszők nélküli mondatokból nem is igen tudom kihámozni, hiába kérdeztem vissza.

Miért ne árverezhette volna a végrehajtó a három örökös egyikének tulajdonrészét, vagyis 1/3-at? Ha jól értem, a másik kettőnél még nem tart ott az ügy...

JOLY-JOKER # 2021.01.05. 18:50

ezt mondom én is de az okmányirodából elhajtanak, most közigazgatási eljárás keretében az ügyintéző elkezdte az örökösöket felkutatni -miközben már végrehajtási eljárás indult az örökösök ellen és a gépjármű (és ezzel a tulajdonrészük) lefoglalásra került, ennek ellenére az okmányirodista szükségesnek tartja a volt tulajdonosok felkutatását.

köszönöm szépen mindenkinek a fejtágítót, most lépek holnap visszanézek, jó fórumozást mindenkinek,
hali

alfateam # 2021.01.05. 18:36

a hivatalnok pedig szerintem félre érti a jogállást és az ingatlan tulajdonláshoz hasonlítja a dolgokat

Nem, a hivatalnok érti, a végrehajtó csinált olyan jegyzőkönyvet amit az ingatlan-végrehajtásnál "KELL"
Még egyszer, az ingóság árverési jegyzőkönyvben csak vételár van oda nem kell semmiféle tájékoztató hiszen te tudod mennyiért vetted az autót. Ki a fenét érdekel, hogy árverés előtt hogyan oszlottak meg a tulajdoni hányadok.

JOLY-JOKER # 2021.01.05. 18:17

alfa ezt mondom én is az okmányirodában és a végrehajtó is ezt mondta az okmányirodistának, hogy a 2/6 -od csak a vevő tájékoztatására van benne a szövegkörnyezetben éppen azért mert a többi tulajdonrészt is árverezni akarja a végrehajtó.
Ettől függetlenül engem be kellene jegyezni a hivatalnok pedig szerintem félre érti a jogállást és az ingatlan tulajdonláshoz hasonlítja a dolgokat miközben kényszer értékesítésen a korábbi tulajdonosi jogok megszűntek.

ilyesmire gondoltam a zavaros betűhalmazom közbe:
ha tulajdonszerzéskor a dolgon fennállt ugyan egy előző tulajdonjog, az új tulajdonos tulajdonjoga mégsem azon alapszik, hanem attól függetlenül, arra tekintet nélkül keletkezik. Elméletileg ezt az esetet is – a tulajdonszerző szempontjából -eredeti szerzésmódnak mondjuk.

JOLY-JOKER # 2021.01.05. 18:06

ha örökölték mindahányan a végrehajtó mindenkitől lefoglalta a járművet a tulajdon része erejéig, és az a végrehajtás része - én azt a hányadot szeretném bejegyeztetni amit megvettem, és annak alapján gyakorolni a tulajdonosi jogaimat amihez a végrehajtó és a bank mint harmadik résztvevő hozzájárult.a forgalmiban és a törzskönyvben nincs feltüntetve kizárólag az elhunyt örökös akinek a részét megvettem, ennek a helyébe szeretnék lépni oly módon, hogy a nevemre kerül kiállításra a forgalmi és a törzskönyv, ettől függetlenül az okmányiroda nem korlátozhat semmilyen módon , vagy igen?

drbjozsef # 2021.01.05. 17:33

a gépjármű átírásnál nincs 1/3 vagy 2/6-od ott tulajdonos

Tegyük fel. Szerinted mit jegyeznek be amikor két (három, öt, negyvenhét) testvér örököl egy gépjárművet?

Segítek : az összes tulajdonost. És de, a nyilvántartásban szerepelnek a tulajdoni arányok.

végrehajtó elkobozta tőlük.

Csodálkoznék. Legfeljebb lefoglalta a gépjárművet, majd árverésen értékesítette. Ha csak az egyik tulajdonos volt végrehajtás alatt, akkor csak az ő tulajdonrészét.

Arra célzol, hogy az eddigi kicsit zavaros betűhalmazod ellenére nem 2/6 vagy akárhányad rész tulajdonos vagy, hanem 1/1-ben szerezted meg? Ez esetben GOTO alfateam tanácsa : ez akkor valami hiba a jegyzőkönyvben.

alfateam # 2021.01.05. 17:24

a gépjármű átírásnál nincs 1/3 vagy 2/6-od ott tulajdonos van"
ingóság árverezési jegyzőkönyvben nincs is ilyen rovat csak vételár.
A végrehajtónak nem telefonálni kéne hanem javítani.

JOLY-JOKER # 2021.01.05. 16:41

a gépjármű átírásnál nincs 1/3 vagy 2/6-od ott tulajdonos van és nem úgy van mint az ingatlannál, hogy a tulajdoni lapra be van vezetve a tulajdonlási arány. Akinél a törzskönyv van és az adásvételi, jelen esetben a vh jgykv. akkor az a tulajdonos -közigazgatási értelemben- a polgári vonatkozású egyéb tulajdonmegoszláshoz az okmányirodának semmi köze -ezt hogy világítsam meg nekik?

JOLY-JOKER # 2021.01.05. 16:37

drbjozsef
a bejegyzett tulajdonosoknak már semmi közük a tulajdonjogukhoz mert a végrehajtó elkobozta tőlük.Még az én tulajdonomat sem akarják bejegyezni, talán túlbuzgó az ügyintéző és a polgári jogba való járatlansága na és a felettes fő osztályvezetőé is.
Eddig is több tulajdonos volt a BM nyilvántartásba bejegyezve, hiába érvelek, hogy a tulajdonosi jogomat nem engedik gyakorolni és ha értékesítem a gépjárművet akkor polgárjogi elszámolási vita lehet ha valaki fellép a volt tulajdonosok közül de mint írtam a végrehajtó hozzájárult a bejegyzéshez onnantól pedig a volt további bejegyzett tulajdonosok - az ügyből ki vannak zárva.

szerintem kötelessége a végrehajtási jgykv. alapján a tulajdonjogomat bejegyezni és a nevemre kiállítani az új forgalmit és törzskönyvet. Azért fordultam hozzátok hátha valaki tudja, hogy milyen jogszabályra hivatkozzak még?

drbjozsef # 2021.01.05. 16:20

JOLY-JOKER,

Úgy érted, hogy azt 2/6-ot SEM írják át? Nyilván nem a teljes 1/1 tulajdonjogot akarod átíratni.

Szerintem a tulajdonjogodat be kellene jegyezniük. Viszont közös tulajdon esetén a forgalmi engedélyt annak a nevére állítják ki, akit a tulajdonosok közös akarattal neveznek meg. Lehet, hogy ez kellene nekik. Ugyanis a forgalmiban nem szerepel, hogy kinek mekkora a része, csak annyi, hogy több tulajdonos van (eladás esetén a vevő lássa, hogy nem egy emberrel kell szerződést kötnie).

JOLY-JOKER # 2021.01.05. 15:46

köszönöm alfateam de a kormányablakban arra hivatkoznak hogy az árverési jgyk.-ben csak 2/6 -od tulajdonjogot szereztem ezért nem írják át. még a végrehajtó is felhívta őket, hogy a 2/6 szerepeltetése a vevő tájékoztatásra van az ügyintéző pedig ebbe köt bele.

alfateam # 2021.01.05. 15:22

1. Eredeti tulajdonszerzési módok

  1. Tulajdonszerzés hatósági határozattal és hatósági árveréssel

Általában a hatósági határozattal és árveréssel történő tulajdonszerzésről

A hatósági határozattal és hatósági árveréssel való tulajdonszerzés a tulajdonjog megszerzésének eredeti módja. A Ptk. 120. § (1) bekezdése szerint az, aki a dolgot hatósági határozat vagy árverés útján jóhiszeműen szerzi meg, tulajdonossá válik, tekintet nélkül arra, hogy korábban ki volt a tulajdonos. Ezekben az esetekben a tulajdonszerzés a hatósági kényszeraktuson alapszik. Aki valamely dolog tulajdonjogát hatósági határozattal vagy hatósági árverés útján szerzi meg, hatóság közreműködésével, eredeti jogcímen szerez.

JOLY-JOKER # 2021.01.05. 14:12

lehet az előbb rossz helyre írtam :-D

sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy kényszer értékesítésen vett gépjármű átírását megtagadhatja-e az okmányiroda akkor ha csak a gépjárműre vonatkozó résztulajdont 2/6 -ot vettem meg mivel az árverési jegyzőkönyvben az szerepel, hogy 2/6-od tulajdonjogot szereztem?

Az ügy röviden annyi, hogy árverésen vettem egy bank által finanszírozott autót.
Az autó tulajdonosa meghalt, az 1.sz. örökös szintén, így a gyermekek örököltek (3-fő) akik közül az egyik szintén meghalt. A gépjárműre vonatkozó törlesztőket az örökösök nem fizették, ezért a bank végrehajtásra adta a járművet.
Így került a tulajdonomba a gépjármű.A Bank részemre kiadta az elidegenítési jogra vonatkozó teljes törlési kérelmet, a végrehajtó a gépjármű átvételekor a forgalmit és a törzskönyvet részemre átadta, plusz a tulajdon szerzést igazoló árverési jegyzőkönyvet.
Az okmányirodában nem engedik a nevemre írni a gépjárművet azzal, hogy csak 2/6 -od tulajdonrészt szereztem és azt mondják kérjek az örökösöktől hozzájárulást a bejegyzéshez.
Azzal érveltem, hogy mivel kényszer értékesítés történt ezért a volt tulajdonosoknak már nincs rendelkezési joguk a gépjármű tulajdonjogával kapcsolatban a végrehajtási jegyzőkönyvben pedig írva vagyon, hogy én vagyok a tulajdonos a többi részében pedig a végrehajtó aki hozzájárult a nevemre történő átíráshoz.

Tudnátok a megoldásra vonatkozó tanácsaitokkal segíteni mitévő legyek?

wers # 2020.07.27. 04:45

Magdika70
Pontosítani kellene milyen jogosítványt vettek el. Ha eredetileg is német jogsi volt, akkor mit szeretnétek Magyarországon visszakapni? Ha eredetileg magyar volt és honosította Németországban akkor valóban visszakaphatja a magyar jogosítványt, de ezt már eddig is visszakaphatta volna. Ilyen szempontból magyar jogosítványt vettek el, ezt a német hatóság csak saját határain belülre korlátozhatja.

Nyilatkoznia kell, hogy Magyarországra visszatelepül és nem kívánja a német jogosítványt használni egyúttal tudomásul veszi, hogy Németországban nem vezethet.

Ez év áprilisában lejárt a büntetése, MPU vizsgát kell tennie de a mai napig nem hívták be.

Ez nem nagyon érthető. Időpontot azonnal adnak ha jelentkezik vizsgára és befizeti ennek díját. De nem hívják be automatikusan ha lejár egy eltiltás. Sőt, le sem járnia, eltiltás alatt is el lehet végezni.

Magdika70 # 2020.07.25. 13:54

Férjem Németországban dolgozik , kamionsofőr, német jogosítvánnyal. 2019. augusztusában ittasan vezetett személyaútót. Rendőri igazoltatás során elvették a jogosítványát. 9 hónap eltiltás. Ez év áprilisában lejárt a büntetése, MPU vizsgát kell tennie de a mai napig nem hívták be. Kérdésem, ha hazajön Magyarországra visszakaphatja-e a magyar jogosítványát, hol melyik szervnél kell intézkedni és mi a menete?

alfateam # 2020.04.23. 12:29

Viszont fontos részlet, hogy a szabályt szó szerint értelmezve ez csak magánszemélyek járműveit érinti, a céges autók és motorok nem járhatnak lejárt vizsgával.

drbjozsef # 2020.04.23. 12:04

bigdady,

A kormányrendelet "magyar állampolgárok lejáró okmányait" ír, ami tényleg kérdésessé teszi a forgalmi engedély érvényességét.

Implicite nem szerepel semmilyen rendeletben a forgalmi.

Ugyanakkor egy csomó média megkérdezte, és egyöntetű választ kaptak a Belügyminisztériumtól : nem kell meghosszabbítani, érvényes a forgalmi engedély is.

Pl.:
https://totalcar.hu/…s_csinaljak/

(de van ilyen Origótol hvg.hu-n át egy csomó autós oldalig).

Az eredeti BM közleményt mondjuk nem találom konkrétan.

Ha helyszíni bírság volt, akkor így járt. Ha feljelentették, akkor fellebbeze meg a határozatot és hivatkazzon a rendeletre meg a BM állásfoglalásra.

bigdady # 2020.04.23. 10:52

Sziasztok!

Korábban cikkezték hogy vészhelyzet esetén a forgalmi engedély az autónál vészhelyzet +15 nap és 41/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre hivatkoznak.
Ismerős tegnap megbüntették mert egy hete lejárt a műszaki engedélye és nem ment megújítani, rendőr szerint már nincs hatályban ez az engedmény személyautóra...
Én is keresem de nem látom mi az igazság.
Valóban?

gitron # 2008.12.03. 07:23

Próbálkozz az alábbi fórumon:

http://www.koziglap.hu/index.php

benati # 2008.11.25. 04:05

Szisztok!
Ha tud valaki segítsen. Az állandó lakcímem megszünt ezért a lakcímkártyámon csak tartózkodási hely szerepel.
Természetesen időközben az autóm műszakivizsgája lejárt, levizsgáztattam és kiderült, hogy új forgalmi engedélyt kell csináltatnom mert a régi betelt.
Az Okmányirodában a „kedves“ ügyintéző nem volt hajlandó kiállítani új forgalmi engedélyt amibe a tartózkodási címem kerül, hiszen ez van a lakcímkártyámon, csak kizárólag akkor ha létesítek állandó lakcímet.
Igazuk van? Tehát ahoz, hogy a tulajdonomban lévő autó forgalmi engedélyét lecseréltessem, első lépésben létesítenem kell egy fiktív állandó lakhelyet? Ha a tulajdonosnak nincs állandó lakcíme bekerülhet a forgalmi engedély lakcím rovatába a tartózkodási hely??
Köszönöm a segítségeteket!