BAR lista


drbjozsef # 2019.10.14. 16:37

Igazad van, rosszul mondtam.

a bíróságon kívüli adósságrendezési megállapodás hatálya megszűnését megállapító bírósági határozat jogerőre emelkedésének dátuma,

Innen öt év a nyilvántartás.
Ha teljes tartozást mindenestül rendeztétek volna, onnan van egy év, (ún. "passzív" státusz).

Viszont ha lejár a határidő, „ Az öt év letelte után, illetve a 9. § szerinti további adatkezeléshez való hozzájárulás visszavonása esetén a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás a referenciaadatokat véglegesen és vissza nem állítható módon törli.

Várjátok ki a határidőt, aztán akár közvetlenül a BISZ-től, akár a bankon át kezdeményezhető egy adatlekérés, ha még rajta vagytok, akkor írjatok az otpnek, vagy a bisznek, hogy miért nem töröltek.

nanasiviki # 2019.11.16. 17:39

12.000 + kamatok, azaz 41.000 Ft-os összeegel jogosan szerepelek khr-en? Követeléskezelőnek adta át a bank 2010-ben a 12.000-t és tett khr-re. Megteheti ekkora összeggel? Több, mjnt t éve nem kerestek? Elévült a tartozásom? Hova forduljak? Köszönöm.

drbjozsef # 2019.11.16. 18:44

nanasiviki,

A lényegi választ megkaptad kettő nappal ezelőtt egy másik topikban. Remélem, nem gondolod, hogy majd itt mást fognak mondani.

Megteheti ekkora összeggel?
Igen.

Több, mjnt t éve nem kerestek?
Nem tudom, engem biztos nem.

Elévült a tartozásom?
Nem tudhatjuk, te se tudhatod, lehetséges. Ez függ pl. az engedményezés dátumától, és egyéb dátumoktól is.

Hova forduljak?
Attól függ, milyen ügyben.

Brigi1984 # 2020.01.09. 09:15

Tisztetelt szakértők!
Lehet, hogy kicsit kusza lesz amit leírok, de szeretnék segítséget kérni!
Adott egy cég a Santander Zrt. akitől lízingeltünk egy autót 2006 ban, a svájci frank alakulása illetve a megnövekedett törlesztés miatt, ezt nem tudtuk fizetni, 2007 ben az autót a bank visszavette, és "állítólag "eladta, amelyről nekünk értesítést nem küldött.880.000 ft ért vettük annak idején, és telefonban 2007 ben közölték, h 600.000 eladták a fenn maradó összegről pedig majd értesítést kapunk, de kérhetjük a méltányosági elengedést is a fenn álló kicsi összegről. Valahogy ez a dolog el is ült, senki sem keresett, jól van az úgy alapon el is felejtettem. Mindezidáig. Tegnap előtt lakást akartunk hitelre elindítani, ahogy kiderült, BAR listán szerepel a párom, az ő néven volt az autó. Persze jött a felismerés, h mi nekünk ez 13 éve eszünkbe sem jutott. Persze egyből elkezdtem telefonálni, régi cég Santander Zrt.ezen a néven a cég megszűnt mint lízing cég új neve Casper Zrt. Telefon oda is.Ügyintéző kedves volt, elmondta, h ők már réges régen nem tárolnak dokumentumot, át adták az Instrumnak. Telefon oda is. Látják látják, de 2011 ben lejárt a szerződés, adatot nem közölhetnek, ha le akarunk kerülni a BARról bírósági ítélet kell. Jó. Mint kiderült a BAR lista kimutatása hiányos. Állítólag a lap jobb oldalán egy nagyobb kockában szerepelnie kellene a mulasztás okának, idejének, ki mikor kinek adott át stb. Na ez nincs. A bal oldalt is csak annyi, h 180.000 ft tartozás, Intsrum, illetve a párom adatai illetve, h a szerződés 2011 ben megszűnt. Kérdésem az volna, ha a BISZ nem tud törölni, az Isntrum nem akar, de fizetni nem tudjuk mert lejárt a szerződés akkor hova forduljak még?

tvarai2 # 2020.01.29. 08:07

Tisztelt Szakértők,

2007-ben vettem fel személyi kölcsönt Beneficial Zrt-től (jelenleg Amana Zrt. - végelszámolás alatt)
A kölcsönnel 2009 szeptemberére értem el az akkori minimálbér összegét meghaladó tartozást 90 napon keresztül, így az adataimat KHR felé továbbítniuk kellett volna (ezt sajnos nem tudom, hogy megtörtént-e).
A tartozást (700 ezer Ft lejárt követelés) a Beneficial akkori jogutódja a HSBC Zrt 2010.10.13-án engedményezte EOS Faktor Zrt részére.
A tartozást sok éves huzavona, adategyeztetés, után (elsősorban a felszámolt kamat mértékét vitattam EOS felé) 2016.07.06 napján.
Ez az általuk nyilvántartott 2,3 millió Ft helyett az általam jogosnak vélt 1,3 millió Ft összeggel történt meg, viszont úgy, hogy a javaslatomat, és a kamatszámításom módját elutasították, viszont a levelük következő pontjában ugyanezt az összeget, mint megegyezéses összeget felajánlották.
Ezek alapján tavaly ügyfélkifogást nyújtottam be feléjük, hivatkozva arra, hogy az összeg megegyezik az általam jogosnak vélt összeggel, ezért ezt "teljesített" törlesztésként kellett volna KHR rendszerbe átadni, és így 1 év után törlődnie kellett volna.
Ezt azzal az indokkal utasították el, hogy én az ő kedvezményes ajánlatukat fogadtam el, ami a levelük szövegezése alapján még magyarázható is lehetett volna.

VISZONT:
A mai napon érvényes KHR adatok alapján a szerződés "nem átruházott" státuszt mutat, szerződés kezdete 2010.10.13, a mulasztás kezdete pedig 2014.04.08.
A teljesítés 2016.07.06 dátum az valós.

A 2011 évi CXXII
7§ (1) szerint " A 11. és 14. §-ban foglalt rendelkezések alkalmazása során a lejárt és meg nem fizetett tartozás összegének és időtartamának számítását abban az esetben is folyamatosan kell végezni, ha az adatszolgáltatás tárgyát képező szerződésből eredő követelés egy másik referenciaadat-szolgáltató részére átruházásra kerül."
illetve
8§ (2) szerint "Az (1) bekezdésben meghatározott határidő számításának kezdete:

  1. a 11. § szerinti esetben, ha a tartozás nem szűnt meg, a 11. § (1) bekezdés szerinti adatátadás időpontjától számított ötödik év vége"

Ezek alapján én úgy értelmezem, hogy KHR-ben az eredeti szerződés időpontjainak (2007-es szerződés kötés dátum, 2009 szeptemberi mulasztás dátum) kellene szerepelnie, és ebből kifolyólag 2019 szeptemberében legkésőbb törlődnie kellett volna (jelenleg nyilván azért nem törlődik, mivel EOS Faktor a saját szerződéses dátumait adta át KHR-be - külön nem értem, hogy egy 2010-ben átvett lejárt tartozást hogy adhatnak át 2014-es dátummal...).

KÉRDÉSEM: A fentiek figyelembe vételével ha ügyfélkifogást jelentek be EOS Faktor felé, akkor kötelesek-e a KHR rendszerben az adatokat javítani, és ezek alapján törölni?

(megjegyzés: egy hasonló sorsú hitelem - Citybank
  • > Intrum - hasonló törlesztési adatokkal és időpontokkal, de a referencia adat szolgáltatók által helyesen beküldött eredeti szerződés és késedelembe esés időpontokkal tavaly szeptemberre törlődött a rendszerből).

Válaszukat előre is köszönöm.

Tamás

Kati72 # 2020.02.14. 01:09

Üdvözletem,

Kérdésem a következő lenne: Felteheti-e egy követeléskezelő utólag, 4 év elteltével negatív KHR-re mulasztással az otp banktól átvett hitelemet, ha azt akkor, amikor átvette az engedményezett hitelt a banktól, 4 évvel ezelőtt nem tette meg?
Jelenleg semmilyen hátralékos törlesztésem nincs, sőt, a megállapodás szerinti részletekkel még előrébb is vagyok.

Két másik, mulasztó hitellel együtt adták el 4 éve ezt a hitelemet, ez utóbbi viszont nem felelt meg a 2 feltétel fennállásának, nem volt 90 napon túli a minimálbér összegét meghaladó tartozás, nyilván ezért nem került fel akkor negatív KHR-re ez az összeg. Ezért sem értem, honnan jött ez a gondolatuk.

Nemrég kifizettem a két negatív KHR-es tartozást teljes mértékben, beleértve a rablással felérő kamatösszeget is, azaz teljes tartozásrendezés történt. Köszönetül most elkezdtek vizsgálódni, miért nincs negatív KHR-en a maradék hitelem is? Így jött az ötletük, hogy biztosan ez is odavaló, hiszen faktoringos. Érthetetlen és etikátlan az egész eljárás, az ügyintézőik stílusáról nem is szólva.

A KHR törvény szerint, úgy tudom, hogy az ügyleteket külön kell kezelni. Tehát csak azért, mert volt két mulasztó hitelem, amiatt még nem automatikus, hogy akkor minden átvett hitelem negatív KRH-es kell hogy legyen.

Válaszukat köszönettel várom.

drbjozsef # 2020.02.14. 06:43

Kati72,

Ha nem értesz egyet a listára kerüléssel, akkor a 2011. évi CXXII. törvény 16.§ alapján tájékoztatást kell kérjél, majd ha ez sem felel meg (vagy nem kapsz választ), a 17.§ alapján bíróságon keresetet nyújthatsz be a törlés iránt.

Olvasd el, értelmezd, és járj el aszerint, vigyázz, mert határidők is vannak benne!

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ria80 # 2020.02.27. 11:05

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi ügyben kérném a segítséget!
A férjem az OTP faktoringtól kapott egy értesítést még egy 2007-es engedményezett tartozásról.
A tartozásról eddig nem tudott, de természetesen kifizetjük.

Viszont hitelfelvétel miatt fontos, hogy a KHR-ben negatív listán ne szerepeljen passzívként sem, ezért a kérdésem az lenne, hogy lehet, hogy több mint 10 év után is fent van a KHR listán, mivel az alábbit olvastam:
"Hány év múlva törlik adatait a KHR negatív listáról?
Különféle feltételek fennállása esetén 10, 5, illetve 1 év után vagy azonnal.
10 év múlva, ha a mulasztás mindvégig fennáll..."

A 10 év már letelt, hogy teheti meg a faktoring, hogy újra feltesz a KHR listára, ebben az esetben mi értelme van a 10 éves kikötésnek?

drbjozsef # 2020.02.27. 14:43

Ria80,

Lekértétek az adatokat?
Mi a dátuma a referenciaadat-szolgáltatásnak?

nexuspolaris # 2020.03.07. 10:06

Tisztelt Szakértők!

Lakáshitel kérelem miatt lekérdeztem a KHR státuszomat, amiben szerepel egy folyószámla hitelkeret szerződés 2016.02.18.-ban megszűnt mulasztása (OTP Faktoring), a megszűnés módja "Megegyezéssel megszűnt".
Kérdésem, hogy ilyen esetben mennyi ideig szerepel a mulasztás a hiteljelentésen? Ki kell várnom az 5 évet, vagy kérhetem, hogy töröljék az adataimat?
Válaszukat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.03.07. 11:00

nexuspolaris,

Kérni bármit lehet, de a KHR törvény szerint a megegyezéssel (=nem a teljes tartozás visszafizetésével) zárul szerződések még öt évig láthatóak a nyilvántartásban.
Nem fognak törölni.

melinda8203 # 2020.03.10. 12:32

Sziasztok, segítséget kérnék, honnan tudom megállapítani , hogy az aktív khr státusz elévült? Most kértem le. De nem tudok belőle kimenni

drbjozsef # 2020.03.10. 13:09

melinda8203,

Gyúrjuk még meg ezt a kérdést.

Hivatalosan nincs olyan, hogy "passzív" státusz.
Hivatalosan a bejegyzés nem "elévül".

Mi a problémád?

melinda8203 # 2020.03.10. 13:43

Akkor leírnád hivatalosan. 2006-os hitelszerződés , melynek akkor csak egy része lett megfizetve, 2007- ben került khr- re, ahol még most is ott van. Nem lett kiegyenlítve a tartozás de lehet kérvényezni hogy töröljék a khr- ről ugyanis már eltelt 10 év , ha egyáltalán van e ilyen lehetőség?

drbjozsef # 2020.03.10. 14:08

melinda8203,

A KHR törvény így szól esetedben (ha nem teljesen kifizetett hitelről van szó) :

8. § (1) A KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás - a (3)-(4) bekezdésben, valamint a 9. §-ban foglalt kivétellel - a referenciaadatokat a (2) bekezdésben meghatározott időponttól számított öt évig kezeli. Az öt év letelte után, illetve a 9. § szerinti további adatkezeléshez való hozzájárulás visszavonása esetén a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás a referenciaadatokat véglegesen és vissza nem állítható módon törli.

(2) * Az (1) bekezdésben meghatározott határidő számításának kezdete:

  1. a 11. § szerinti esetben, ha a tartozás nem szűnt meg, a 11. § (1) bekezdés szerinti adatátadás időpontjától számított ötödik év vége

Tehát ha 2007-ben kerültél az adatbázisba, akkor a kezdő időpont 2012.dec. 31, innentől öt év után törölniük kell, vagyis igen, 2020-ban már nem lehetnél benne.

Teendőd :

Írsz egy levelet a BISZ Zrt.-nek (vagy közvetlenül annak a pénzügyi szolgáltatónak, aki felrakott a listára), és kéred a 2011. évi CXXII. törvény 16.§ szerint a nyilvántartott adatok törlését hivatkozva a fenti 8.§-ra.

Majd kiderül, hogy tévedésből nem töröltek, vagy Te tévedsz valamilyen dátumban esetleg.

Pár héten belül kötelesek válaszolni a 16.§ (3) - (4) - (5) bekezdések alapján tértis levélben.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

melinda8203 # 2020.03.10. 14:50

Köszönöm a választ!!

tatabike (törölt felhasználó) # 2020.03.17. 17:48

Üdv. Én csak annyit kérdeznék, hogy ha a Provident feltett a KHR-re,(2009-től) átadott az Intrumnak, akinek a követelését a bíróság elutasította 2018ban, én kaptam egy nullás igazolást, most meg ott virít egy KHR bejegyzés az Intrumtól 2018-tól. Vagyis 2023-ig tart a negatív státuszom? 14 évig? Egy tartozás miatt ketten is felraktak a KHR-re. Ez így normális?

drbjozsef # 2020.03.17. 18:00

tatabike,

Sajnos erre így nemigen lehet mondani semmit. Lehet normális, lehet nem.

Elutasította a bíróság? Biztosan "elutasította"?
"Nullás igazolás"? Mi ez, társasházi bíróság?

Kérd le a BISZ-től az adatokat, nézd meg ki, mikor, miért rakott fel a KHR-re.

tatabike (törölt felhasználó) # 2020.03.17. 18:22

Szia, köszi a választ. Lekértem a saját hiteljelentést.

Szerződés kötés dátuma 2009.03.06.

Lejárat dátuma 2009.12.22.

Megszűnés dátuma 2018.01.08.(ez a bírósági határozat dátuma is)

2009 óta folyamatosan KHR-en vagyok ezzel.

tatabike (törölt felhasználó) # 2020.03.17. 18:26

Bocs lemaradt...

Mulasztás adatok

Kezdet 2010. 07.27.

Megszűnés dátuma 2018.01.08.

drbjozsef # 2020.03.17. 19:02

tatabike,

A "megszűnés dátuma" az micsoda? Ha a "mulasztásé", a "szerződésé".

Egyébként, ha nem fizetted ki teljesen a hitelt, akkor 10 évig vagy fent, ami mulasztás évének végén indul, vagyis még elvileg fent lennél 2020.dec 31-ig.

Ezt persze megváltoztathatja a bíróság döntése. Nem tudju, mi van abban az ítéletben, de ha az, hogy nem mulasztottál, és nem jogszerűen kerültél fel a listára, akkor természetesen azonnal törölnek kérésre.

tatabike (törölt felhasználó) # 2020.03.17. 19:21

József,

nem lett kifizetve teljesen, a bíróság elévülésre hivatkozva utasította el az Intrum keresetét. Ezután kaptam egy igazolást az Intrumtól, hogy nincs követelésük felém, ezért írtam a "nullás igazolást". Nemrég hitelt vettem fel, de szőltak a KHR-miatt. A Providentet kerestem, mosta kezeit, ők töröltek. Beszéltem az Intrummal, azt se tudták ki vagyok, nem tartanak rólam semmilyen adatot nyilván. Lekértem az SH-t, erre ott virít az Intrum bejegyzése. Ha nem vagyok náluk ügyfél szerintük, akkor hogyan lehetek a KHR-en általuk bejegyezve? Kicsit furcsának tartom.

drbjozsef # 2020.03.17. 20:43

tatabike,

Intrum elvesztette a pert, a követelés elévült, belátták, az iratokat selejtezték, el vagy felejtve.

Ettől még a követelés nem szűnik meg, pláne nem a KHR bejegyzés.

Amint lejárt a 10 év, törölni fognak. Ez a törvény.

Látod, ezért nem kell "elutasította" meg ilyeneket írni. És máris érthető minden.

tatabike (törölt felhasználó) # 2020.03.17. 23:33

Jőzsef,

köszi, akkor ezek szerint még ezt az évet kihúzom, és jó vagyok?

Amúgy megpróbáltam kifizetni, de nem engedik. Tudom, hogy a tartozás tartozás marad így is, de nem kell nekik a pénzem, úgy néz ki.

drbjozsef # 2020.03.18. 05:43

tatabike,

Most már felesleges lenne, mert a tartozás rendezésétől még 1 évig fent lennél. Ennél már rövidebb idő van hátra a "normál" törlésig.