Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


BAR lista

drbjozsef #   2019.11.16. 19:44

nanasiviki,

A lényegi választ megkaptad kettő nappal ezelőtt egy másik topikban. Remélem, nem gondolod, hogy majd itt mást fognak mondani.

Megteheti ekkora összeggel?
Igen.

Több, mjnt t éve nem kerestek?
Nem tudom, engem biztos nem.

Elévült a tartozásom?
Nem tudhatjuk, te se tudhatod, lehetséges. Ez függ pl. az engedményezés dátumától, és egyéb dátumoktól is.

Hova forduljak?
Attól függ, milyen ügyben.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nanasiviki # e-mail 2019.11.16. 18:39

12.000 + kamatok, azaz 41.000 Ft-os összeegel jogosan szerepelek khr-en? Követeléskezelőnek adta át a bank 2010-ben a 12.000-t és tett khr-re. Megteheti ekkora összeggel? Több, mjnt t éve nem kerestek? Elévült a tartozásom? Hova forduljak? Köszönöm.

drbjozsef #   2019.10.14. 18:37

Igazad van, rosszul mondtam.

a bíróságon kívüli adósságrendezési megállapodás hatálya megszűnését megállapító bírósági határozat jogerőre emelkedésének dátuma,

Innen öt év a nyilvántartás.
Ha teljes tartozást mindenestül rendeztétek volna, onnan van egy év, (ún. "passzív" státusz).

Viszont ha lejár a határidő, „ Az öt év letelte után, illetve a 9. § szerinti további adatkezeléshez való hozzájárulás visszavonása esetén a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás a referenciaadatokat véglegesen és vissza nem állítható módon törli.

Várjátok ki a határidőt, aztán akár közvetlenül a BISZ-től, akár a bankon át kezdeményezhető egy adatlekérés, ha még rajta vagytok, akkor írjatok az otpnek, vagy a bisznek, hogy miért nem töröltek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szundika01 # e-mail 2019.10.14. 14:45

drbjozsef!

Köszönöm szépen.Lehet van jeletősége, hogy faktoringnál volt már...és beleestünk a 90 napot és a mindenkori minimálbért meghaladó tarozásba. Szinte biztora veszem, hogy 5 évetmondtak elévülésnek.

drbjozsef #   2019.10.14. 14:34

Szundika01,

Ha megegyezéssel fizettétek ki a tartozást, vagyis kevesebbet, mint kellett volna, akkor 1 évig kellett volna szerepelnetek még a KHR listán. Írjatok az OTP-nek hogy töröltessenek a rendszerből (esetleg a BISZ Zrt-nek is, hogy miért vagytok még fent, és mi kell ahhoz hogy töröljenek).

Ez után nem lehet akadálya a babavárónak a már kifizetett tartozás.

(Lásd. pl.: https://hitelnet.hu/…zetese-utan/)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szundika01 # e-mail 2019.10.14. 14:09

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Október 21.-én lesz 5 éve , hogy egy otp hitelt kifizettünk megegyezéssel. Szeretnénk a babaváró hitelt felvenni, de ugye ez még akadályoz minket a pozitív elbírálásba. Kérdésem az lenne,hogy ha letelik az 5 év akkor ez teljesen meg fog szünni a khr ből vagy még így is nyoma marad és az elbírálásnál ismét vissza dobják a kérlmünket?Fizessük ki teljes tarozás és megegyezézett összeg közötti külömbséget?
Előre is köszönöm a választ

drbjozsef #   2019.09.19. 17:41

kristinamehes,

Ha a Diákhitel Zrt eladta a tartozásodat, akkor az feltehetőleg 90 napon túli tartozás volt. Tehát a KHR listára jogosan kerültél.

Onnan pedig jogos felkerülés után két módon kerülhetsz le.
Egy év múlva azután, hogy minden tartozásodat alku nélkül kifizetted, vagy öt évvel azután, hogy megegyeztél a jogosulttal, és elengedés után törlesztetted le az általa kért összeget.

Rögtön csak azt törlik, aki valamilyen esetleges adminisztrációs hiba miatt kerül fel.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kristinamehes # e-mail 2019.09.19. 16:54

Sziaszztok.
Segítségre lenne szükségem ha volna valaki aki tudna ebben a zavaros ugyemben tisztán látni és helyes infot adni mert mára már teljessen kifuladttam.
2018 nov. 18.-án a NAV Csongrád Megyei
Igazgatóságának letéti számlájára megérkezett a Diákhitel ZRT által eladott tartozásom, hagyatéki tárgyalás után behajtva.A kifizetés után
Érdeklődtem a Diákhitel ZRT-nél, akik tájékoztattak, hogy ez még nem minősül kifizetésnek, mert még ki kell számolniuk a késedelmi kamatot. És ennyi....
Számomra információt tovább nem adtak, és arról, hogy nevem a BAR listán szerepel, tájékoztatást nem kaptam.
2018 szeptemberben haza jöttem és a rám váró hiteltartozást kiegyenlítettem. A kifizetés után, a Diákhitel ZRT- arról hogy a tartozás 98 százaléka kifizetésre került értesítést nem küldött.
A Szegedi Járásbíróságtól kaptam egy utólagos értesítést, hogy a fenálló további tartozásom, kamattartozás címén, 122 000 Ft. Ezt megprobálták a munkabéremből egyösszegben azonnal leemelni, amihez én tertmészetesen nem járultam hozzá.
Külföldi munavállalásomból adódóan, most jutottam el a fél éves foglalkoztatáshoz, és így alkalmam nyílt a fenálló tartozást egyösszegben megfizetni. (123.469 FT, 2019.09.13)
Mivel a tartozás 95 százalékát megtérítettem, 1 évvel ezelőtt, így nevem BAR listáról történő törlését kezdeményezniük kellett volna,tudtommal, ami nem történt meg. De ebbennem vagyok biztos.
Nem tudom, ki tudja ezek után megállapítani , hogy mi a helyes sorrend. A tartozás nagyobb részének kifizetése a figyelendő, vagy a kamat kifizetése.
Mivel az elöbbi esetében nem töröltek, utobbi esetében pedig köteleznek még 1 év BAR listás jelenlétre.
Most, hogy megfizettem a teljes tartozásomat, nem tudnak tájékoztatni, hogy kitől kell kérnem a BAR listás törlést. Ki az, aki jogosult a törlést végrehajtani?. Miért kell nekem kétszer végig állni a BAR listát, miután a kamat követelés nem érte el a mindenkori minimálbért?!Egyébként az egész ügy az MKK ZRTnél van, aki hajta hogy csak az kérheti a törlést, aki feltett.

Várom segitö válaszotokat,Tisztelettel Kriszti

drbjozsef #   2019.08.23. 13:53

Zsanna01,

Célszerű lenne indítani vagy egy bankon keresztül, vagy akár közvetlenül a BISZ Zrt-től egy lekérdezést.
Akkor kiderülne, pontosan miért van fent a KHR listán.

Ha a tartozás 2016-ban úgy lett megfizetve, hogy a teljes összeg, alku nélkül, hiánytalanul, akkor az ún. "passzív" státusz csak egy év. Vagyis már tavalyelőtt törölni kellett volna őt a rendszerből.

Ha jogosan van fent az 5 éves törlésig, mert pl. nem a teljes összeg lett visszafizetve, akkor nincs lehetőség annak kikerülésére. Kezesnek lenni sajnos kockázat, amit nem mérnek fel, akik beleugranak. Nektek beütött sajnos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsanna01 # e-mail 2019.08.23. 13:36

Üdvözletem,

Tanácsot szeretnék kérnék, mi a teendő a következő helyzetben:
Férjem egy 2007-ben kötött szerződésben kezességet vállalt egy banki hitelben (ingatlan-ház vétel). A szerződésben 4 név szerepelt, a házaspár akik az ingatlant vették, és a 2 kezes- köztük a férjem.
A házaspár akik felvették a hitelt, egyszer megcsúsztak a törlesztéssel, amikor svájci frank alap váltás volt. Feltételezem én, hogy emiatt kerülhetett fel a férjem a KHR listára.
Az egész ingatlanra felvett hitel összeg egy összegben rendezve lett a Bank felé (K&H) pontosan 2016.07. hó közepén. A férjem meg is kapta a nullás igazolást, és a papírt, hogy semmilyen fizetési kötelezettsége nincs a bank felé.
Szeretnénk igényelni a babaváró hitelt+CSOK-ot (2gyermekünk van, albérletbe lakunk) , de a nemrégiben lekérdezett KHR listán még rajta van a férjem és nem értem az egész dolgot, hogy miért. A bankban azt mondták, hogy 5 év, amíg ez elévül, és lekerül a listáról. Nagyon elvagyok keseredve, mert semmiféle hitelt nem vehetünk fel emiatt az ügy miatt. ez valóban így van? Tényleg még várnunk kell ha az 5évből már 3 letelt 2 évet, hogy saját otthonunk legyen? Mindketten évek óta bejelentett munkahellyel rendelkezünk, semmi tartozásunk nincsen, van valami kiút????

Lindus$89 # e-mail 2019.07.26. 07:51

Köszönöm a választ! Azt tudom, hogy egy évig fent lesz még a férjem. Idő közben az is kiderült, hogy miért aktív még mindig. Túl fizetése volt és addig nem változtatják meg a státuszt, amíg vissza nem kérjük a bent maradt összeget. Ilyet sem hallottam még egyébként .

dr.Varga # e-mail 2019.07.24. 13:13

Kedves Lindus,

A KHR-ben a késedelmes tartozás megfizetésétől számított 1 évig még látszódnak a tartozásra vonatkozó adatok, azkat a KHR törvény alapján 1 év elteltével lehet csak törölni. Aktív és passzív KHR státusz kifejezés a törvényben nem szerepel, ilyen státuszokat a KHR nem ismer. A köznyelvben passzív státusznak mondják ezt az 1 éves időszakot, amikor a tartozás már ki lett fizetve, de az 1 év nem telt el, és a bankok saját elhatározásától függ, hogy ilyen személyeknek adnak-e kölcsönt vagy sem. Ha a tartozását kifizette, a banknak ezt az adatot is át kellett adnia a KHR részére, ha nem így van, akkor kérhetik a helyesbítést a banktól vagy a Bisz Zrt.-től. De mondom: ettől még 1 évig szerepelnek a tartozásra vonatkozó adatok a rendszerben, és akadályozhatják a hitelfelvételt.

Lindus$89 # e-mail 2019.07.23. 21:00

Üdv! Mi a teendő ebben az esetben? A férjem 2019.06.13. dátummal teljes egészében kifizette egy otp faktoringos adósságát, amiről meg is kaptuk az igazolást, minden adattal, a kifizetett összegekkel és azzal a mondattal, hogy további követelésük a férjem felé nincs. Ma derült ki, hogy még mindig AKTÍV bárlistásként van fent a KHR-en. Ez nekünk igen csak gond, mert nem szeretnénk az ő butaságuk miatt még plusz hónapokat várni amíg letelik az egy év és törlik a KHR- ről. Mi a teendő azon kívül hogy rájuk borítjuk az asztalt? Visszamenőleg be tudják állítani az eredeti dátummal a passzív státuszt? Esetleg perrel lehet ilyen esetben élni? Előre is köszönöm a választ: Linda

drbjozsef #   2019.06.12. 21:03

zsoca86,

Nemigen hinném, hogy a BISZ belső adminisztrációs ügymenetéről itt bárki konkrét információt tudna mondani.

Ha valahol, a BISZ-től lehetne ilyesmit megkérdezni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zsoca86 # e-mail 2019.06.12. 19:48

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem az lenne,hogy 2 napja kifizettem egy aktiv státuszt,az eos faktor felé teljes követelést egy összegben,menyi idő allat állítják át az aktív státuszt passzív statuszá?Az eosz faktor 2 munkanapon belül lekönyvelte a kifizetést és két napja van hogy le jelentse a bisz zrt felé..ennek függvényében mégis menyi idő mire a bisz frissíteni fogja az új statuszomat...?Előre is köszönöm

bgreta0530 # e-mail 2019.05.31. 12:11

Tisztelt Szakértők!

Februárban vonták az utolsó törlesztő részletem /legalábbis ezt hittem/, de nem bízván a véletlenben mind a munkáltatómtól, mind pedig a faktoring cégtől kértem megerősítést,hogy sikerült törlesztenem az adósságom. Mindkét esetben azt a megerősítést kaptam, hogy már nincs tartozásom. Májusban kaptam egy levelet miszerint még van tartozásom... Az lenne a kérdésem,hogy ebben az esetben van e rá lehetőségem, hogy az a bizonyos 1 év onnantól teljen amikor megkaptam a hitelesítést miszerint eleget tettem a kötelezettségeimnek, avagy az efféle helytelen és téves adat átadás nem jár következményekkel sem a faktoring sem pedig a cég dolgozóinak? Van bármiféle jogi lehetőségem "fellázadni" az eset miatt?

v@gábor # e-mail 2019.05.21. 20:54

Tisztelt Szakértők!
Van egy 20 éves b-hiteles otp-s tartozásom amiről 19 évig azt hittem,hogy ki van fizetve mert válás után a volt feleségemmel szóban úgy egyeztünk meg,hogy kifizeti.A lényeg,hogy a bátor zrt küldött egy levelet,hogy egyenlítsem ki a tartozásom a kamatokkal együtt vagy khr listára tesznek.Beszéltem velük telefonon,hogy nem ismerem el a tartozást.Úgy alakult az életem,hogy hitelt szerettem volna felvenni de kiderült,hogy fent vagyok 2001.04-től a listán ezek után a bátortól levélben kértem a törlést amire válaszként elküldték azokat a papírokat amivel ők hivatkoznak a tartozás meglétére.Ők az otpfaktoringtól 2013-ban vették át a tartozás én 2018-ban kaptam tőlük sima postai levelet.A hivatkozó levélben ott volt,hogy az otpfaktoring mit tett a pénz beszedése érdekébe.2005-ben volt az első a listán amit nem tudok értelmezni az volt,hogy "a behajtás megkezdése" ezt mondjuk nem tudom náluk mit jelent.Az egyik kérdésem,hogy a otpfaktoringnak nekem kellet volna-e 30 nappal a listára rakás előtt küldenie egy értesítést? Két hónapja voltam bent az otpfaktoringnál,hogy a elküldött levelek másolatát küldjék már el nekem.Az ügyintéző azt mondta 3 héten belül küldik de még azóta sem kaptam semmit.A másik,hogy mit lehet ilyenkor tenni.Hozzáértő válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef #   2019.04.18. 07:37

Tatilla,

A KHR rendszerbe jelentést az adatszolgáltatók adják le a státuszt, tehát a BISZ részéről biztosan lehet. Kérdés, a bank részéről? Ezt nála kell megkérdezned. Egyfelől miért ne, hiszen az csak nem lehetne ellenükre, hogy még pénzt akarsz nekik adni. Másfelől viszont a szerződésedet a megegyezéssel minden bizonnyal lezárták. Hogy ezt újra lehet-e tárgyalni, jó kérdés.
Én azt mondanám, hogy a banknál érdeklődj, de ne a pultnál vagy a call centernél. Vagy egy tértis levél a jogi osztálynak, rövid, de pontos adatokkal, vagy valamilyen ezzel foglalkozó back office-t kellene keresni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Tattila # e-mail 2019.04.17. 18:31

Tisztelt Szakemberek,

Kérem, hogy segítsenek az alábbi kérdésben;

Egy folyószámla hitel miatt kialakult tartozást, megegyezéssel fizettem meg a pénzintézet számára. Ennek okán kialakul az 5 éves nyilvántartási folyamat. Ez történ 5 hónapja. Most szeretnék egy jobb státuszba kerülni, azaz az 1 éves időszakkal megfogalmazottba.

Van e arra lehetőség Önök szerint, hogy most újra megkeressem a pénzintézetet, azzal, hogy szeretném kiegyenlíteni az elengedett tartozást, az előzőekben körülírt ok miatt.

Az álláspontunk megfogalmazását előre is köszönöm

helloka # e-mail 2019.02.21. 08:34

köszönöm. Akkor csendben örülök neki, lehet elnéztek vmit.

drbjozsef #   2019.02.21. 06:38

Nem változott.
2011. évi CXXII. törvény 8§.
Egy év a teljes kifizetéstől. Azonnal csak akkor törölnek, ha szabálytalanul kerülsz be.
Talán hiba? Nem tudom.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

helloka # e-mail 2019.02.20. 16:29

Sziasztok,

1 hónappal ezelőtt kifizettem a barlistás tartozásomat egy összegben a teljes összeget. Az ügyintéző is azt mondta hogy 1 év passzív státusz után véglegesen lekerülök, meg ezt is írják mindenhol, viszont most lekértem a hiteljelentést és már nem vagyok rajta se passzívba, se aktívba. Ez változott vmikor, hogy már nem tesznek 1 évig passzívba, hanem azonnal törölnek a teljes összeg kifizetése után? Intrumos követelés volt.

drbjozsef #   2018.11.05. 15:02

Nincs ilyen státusz. "Aktív" meg "passzív" van, más nincs.

Ha késedelembe estél a törvény szerinti mértékben és felkerülsz a listára, de megegyezéssel később fizetsz, akkor a teljes teljesítésig aktív KHR listás vagy, majd ez után is rajta maradsz még passzív státuszban 1 évig. Ha időközben nem fizetnél, akkor 5 évig marad fent a passzív.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Jonci # e-mail 2018.11.05. 14:41

Üdv!

A következő kérdésem lenne aki lrt hozzá:

meglévő banktól MKK által átvett hitel, ami most a banki fizetési könnyítési megállapodás szerint van fizetve, a KHR-en azonnal, egyben visszafizetendőként van feltüntetve.

Amennyiben sikerül megállapodni az MKK-val egy a mostaninál magasabb részletben, akkor a státuszát megváltoztatják-e folyamatban lévő, fizetve lévő hitelre?

Előre is köszönöm!

Tommy82 # e-mail 2017.12.27. 20:22

A lényeg hogy a tartozás veszteségként le lett írva.Tehát nem behajtható.viszont így azt mondták hogy a khr-en maradok.5 év már bőven eltelt és mégis.A kérdés hogy ilyen esetben le tudom e vetetni magam.
A válaszokat előre és utólag is köszönöm.