Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


BAR lista

drbjozsef #   2019.09.19. 17:41

kristinamehes,

Ha a Diákhitel Zrt eladta a tartozásodat, akkor az feltehetőleg 90 napon túli tartozás volt. Tehát a KHR listára jogosan kerültél.

Onnan pedig jogos felkerülés után két módon kerülhetsz le.
Egy év múlva azután, hogy minden tartozásodat alku nélkül kifizetted, vagy öt évvel azután, hogy megegyeztél a jogosulttal, és elengedés után törlesztetted le az általa kért összeget.

Rögtön csak azt törlik, aki valamilyen esetleges adminisztrációs hiba miatt kerül fel.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kristinamehes # e-mail 2019.09.19. 16:54

Sziaszztok.
Segítségre lenne szükségem ha volna valaki aki tudna ebben a zavaros ugyemben tisztán látni és helyes infot adni mert mára már teljessen kifuladttam.
2018 nov. 18.-án a NAV Csongrád Megyei
Igazgatóságának letéti számlájára megérkezett a Diákhitel ZRT által eladott tartozásom, hagyatéki tárgyalás után behajtva.A kifizetés után
Érdeklődtem a Diákhitel ZRT-nél, akik tájékoztattak, hogy ez még nem minősül kifizetésnek, mert még ki kell számolniuk a késedelmi kamatot. És ennyi....
Számomra információt tovább nem adtak, és arról, hogy nevem a BAR listán szerepel, tájékoztatást nem kaptam.
2018 szeptemberben haza jöttem és a rám váró hiteltartozást kiegyenlítettem. A kifizetés után, a Diákhitel ZRT- arról hogy a tartozás 98 százaléka kifizetésre került értesítést nem küldött.
A Szegedi Járásbíróságtól kaptam egy utólagos értesítést, hogy a fenálló további tartozásom, kamattartozás címén, 122 000 Ft. Ezt megprobálták a munkabéremből egyösszegben azonnal leemelni, amihez én tertmészetesen nem járultam hozzá.
Külföldi munavállalásomból adódóan, most jutottam el a fél éves foglalkoztatáshoz, és így alkalmam nyílt a fenálló tartozást egyösszegben megfizetni. (123.469 FT, 2019.09.13)
Mivel a tartozás 95 százalékát megtérítettem, 1 évvel ezelőtt, így nevem BAR listáról történő törlését kezdeményezniük kellett volna,tudtommal, ami nem történt meg. De ebbennem vagyok biztos.
Nem tudom, ki tudja ezek után megállapítani , hogy mi a helyes sorrend. A tartozás nagyobb részének kifizetése a figyelendő, vagy a kamat kifizetése.
Mivel az elöbbi esetében nem töröltek, utobbi esetében pedig köteleznek még 1 év BAR listás jelenlétre.
Most, hogy megfizettem a teljes tartozásomat, nem tudnak tájékoztatni, hogy kitől kell kérnem a BAR listás törlést. Ki az, aki jogosult a törlést végrehajtani?. Miért kell nekem kétszer végig állni a BAR listát, miután a kamat követelés nem érte el a mindenkori minimálbért?!Egyébként az egész ügy az MKK ZRTnél van, aki hajta hogy csak az kérheti a törlést, aki feltett.

Várom segitö válaszotokat,Tisztelettel Kriszti

drbjozsef #   2019.08.23. 13:53

Zsanna01,

Célszerű lenne indítani vagy egy bankon keresztül, vagy akár közvetlenül a BISZ Zrt-től egy lekérdezést.
Akkor kiderülne, pontosan miért van fent a KHR listán.

Ha a tartozás 2016-ban úgy lett megfizetve, hogy a teljes összeg, alku nélkül, hiánytalanul, akkor az ún. "passzív" státusz csak egy év. Vagyis már tavalyelőtt törölni kellett volna őt a rendszerből.

Ha jogosan van fent az 5 éves törlésig, mert pl. nem a teljes összeg lett visszafizetve, akkor nincs lehetőség annak kikerülésére. Kezesnek lenni sajnos kockázat, amit nem mérnek fel, akik beleugranak. Nektek beütött sajnos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsanna01 # e-mail 2019.08.23. 13:36

Üdvözletem,

Tanácsot szeretnék kérnék, mi a teendő a következő helyzetben:
Férjem egy 2007-ben kötött szerződésben kezességet vállalt egy banki hitelben (ingatlan-ház vétel). A szerződésben 4 név szerepelt, a házaspár akik az ingatlant vették, és a 2 kezes- köztük a férjem.
A házaspár akik felvették a hitelt, egyszer megcsúsztak a törlesztéssel, amikor svájci frank alap váltás volt. Feltételezem én, hogy emiatt kerülhetett fel a férjem a KHR listára.
Az egész ingatlanra felvett hitel összeg egy összegben rendezve lett a Bank felé (K&H) pontosan 2016.07. hó közepén. A férjem meg is kapta a nullás igazolást, és a papírt, hogy semmilyen fizetési kötelezettsége nincs a bank felé.
Szeretnénk igényelni a babaváró hitelt+CSOK-ot (2gyermekünk van, albérletbe lakunk) , de a nemrégiben lekérdezett KHR listán még rajta van a férjem és nem értem az egész dolgot, hogy miért. A bankban azt mondták, hogy 5 év, amíg ez elévül, és lekerül a listáról. Nagyon elvagyok keseredve, mert semmiféle hitelt nem vehetünk fel emiatt az ügy miatt. ez valóban így van? Tényleg még várnunk kell ha az 5évből már 3 letelt 2 évet, hogy saját otthonunk legyen? Mindketten évek óta bejelentett munkahellyel rendelkezünk, semmi tartozásunk nincsen, van valami kiút????

Lindus$89 # e-mail 2019.07.26. 07:51

Köszönöm a választ! Azt tudom, hogy egy évig fent lesz még a férjem. Idő közben az is kiderült, hogy miért aktív még mindig. Túl fizetése volt és addig nem változtatják meg a státuszt, amíg vissza nem kérjük a bent maradt összeget. Ilyet sem hallottam még egyébként .

dr.Varga # e-mail 2019.07.24. 13:13

Kedves Lindus,

A KHR-ben a késedelmes tartozás megfizetésétől számított 1 évig még látszódnak a tartozásra vonatkozó adatok, azkat a KHR törvény alapján 1 év elteltével lehet csak törölni. Aktív és passzív KHR státusz kifejezés a törvényben nem szerepel, ilyen státuszokat a KHR nem ismer. A köznyelvben passzív státusznak mondják ezt az 1 éves időszakot, amikor a tartozás már ki lett fizetve, de az 1 év nem telt el, és a bankok saját elhatározásától függ, hogy ilyen személyeknek adnak-e kölcsönt vagy sem. Ha a tartozását kifizette, a banknak ezt az adatot is át kellett adnia a KHR részére, ha nem így van, akkor kérhetik a helyesbítést a banktól vagy a Bisz Zrt.-től. De mondom: ettől még 1 évig szerepelnek a tartozásra vonatkozó adatok a rendszerben, és akadályozhatják a hitelfelvételt.

Lindus$89 # e-mail 2019.07.23. 21:00

Üdv! Mi a teendő ebben az esetben? A férjem 2019.06.13. dátummal teljes egészében kifizette egy otp faktoringos adósságát, amiről meg is kaptuk az igazolást, minden adattal, a kifizetett összegekkel és azzal a mondattal, hogy további követelésük a férjem felé nincs. Ma derült ki, hogy még mindig AKTÍV bárlistásként van fent a KHR-en. Ez nekünk igen csak gond, mert nem szeretnénk az ő butaságuk miatt még plusz hónapokat várni amíg letelik az egy év és törlik a KHR- ről. Mi a teendő azon kívül hogy rájuk borítjuk az asztalt? Visszamenőleg be tudják állítani az eredeti dátummal a passzív státuszt? Esetleg perrel lehet ilyen esetben élni? Előre is köszönöm a választ: Linda

drbjozsef #   2019.06.12. 21:03

zsoca86,

Nemigen hinném, hogy a BISZ belső adminisztrációs ügymenetéről itt bárki konkrét információt tudna mondani.

Ha valahol, a BISZ-től lehetne ilyesmit megkérdezni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zsoca86 # e-mail 2019.06.12. 19:48

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem az lenne,hogy 2 napja kifizettem egy aktiv státuszt,az eos faktor felé teljes követelést egy összegben,menyi idő allat állítják át az aktív státuszt passzív statuszá?Az eosz faktor 2 munkanapon belül lekönyvelte a kifizetést és két napja van hogy le jelentse a bisz zrt felé..ennek függvényében mégis menyi idő mire a bisz frissíteni fogja az új statuszomat...?Előre is köszönöm

bgreta0530 # e-mail 2019.05.31. 12:11

Tisztelt Szakértők!

Februárban vonták az utolsó törlesztő részletem /legalábbis ezt hittem/, de nem bízván a véletlenben mind a munkáltatómtól, mind pedig a faktoring cégtől kértem megerősítést,hogy sikerült törlesztenem az adósságom. Mindkét esetben azt a megerősítést kaptam, hogy már nincs tartozásom. Májusban kaptam egy levelet miszerint még van tartozásom... Az lenne a kérdésem,hogy ebben az esetben van e rá lehetőségem, hogy az a bizonyos 1 év onnantól teljen amikor megkaptam a hitelesítést miszerint eleget tettem a kötelezettségeimnek, avagy az efféle helytelen és téves adat átadás nem jár következményekkel sem a faktoring sem pedig a cég dolgozóinak? Van bármiféle jogi lehetőségem "fellázadni" az eset miatt?

v@gábor # e-mail 2019.05.21. 20:54

Tisztelt Szakértők!
Van egy 20 éves b-hiteles otp-s tartozásom amiről 19 évig azt hittem,hogy ki van fizetve mert válás után a volt feleségemmel szóban úgy egyeztünk meg,hogy kifizeti.A lényeg,hogy a bátor zrt küldött egy levelet,hogy egyenlítsem ki a tartozásom a kamatokkal együtt vagy khr listára tesznek.Beszéltem velük telefonon,hogy nem ismerem el a tartozást.Úgy alakult az életem,hogy hitelt szerettem volna felvenni de kiderült,hogy fent vagyok 2001.04-től a listán ezek után a bátortól levélben kértem a törlést amire válaszként elküldték azokat a papírokat amivel ők hivatkoznak a tartozás meglétére.Ők az otpfaktoringtól 2013-ban vették át a tartozás én 2018-ban kaptam tőlük sima postai levelet.A hivatkozó levélben ott volt,hogy az otpfaktoring mit tett a pénz beszedése érdekébe.2005-ben volt az első a listán amit nem tudok értelmezni az volt,hogy "a behajtás megkezdése" ezt mondjuk nem tudom náluk mit jelent.Az egyik kérdésem,hogy a otpfaktoringnak nekem kellet volna-e 30 nappal a listára rakás előtt küldenie egy értesítést? Két hónapja voltam bent az otpfaktoringnál,hogy a elküldött levelek másolatát küldjék már el nekem.Az ügyintéző azt mondta 3 héten belül küldik de még azóta sem kaptam semmit.A másik,hogy mit lehet ilyenkor tenni.Hozzáértő válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef #   2019.04.18. 07:37

Tatilla,

A KHR rendszerbe jelentést az adatszolgáltatók adják le a státuszt, tehát a BISZ részéről biztosan lehet. Kérdés, a bank részéről? Ezt nála kell megkérdezned. Egyfelől miért ne, hiszen az csak nem lehetne ellenükre, hogy még pénzt akarsz nekik adni. Másfelől viszont a szerződésedet a megegyezéssel minden bizonnyal lezárták. Hogy ezt újra lehet-e tárgyalni, jó kérdés.
Én azt mondanám, hogy a banknál érdeklődj, de ne a pultnál vagy a call centernél. Vagy egy tértis levél a jogi osztálynak, rövid, de pontos adatokkal, vagy valamilyen ezzel foglalkozó back office-t kellene keresni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Tattila # e-mail 2019.04.17. 18:31

Tisztelt Szakemberek,

Kérem, hogy segítsenek az alábbi kérdésben;

Egy folyószámla hitel miatt kialakult tartozást, megegyezéssel fizettem meg a pénzintézet számára. Ennek okán kialakul az 5 éves nyilvántartási folyamat. Ez történ 5 hónapja. Most szeretnék egy jobb státuszba kerülni, azaz az 1 éves időszakkal megfogalmazottba.

Van e arra lehetőség Önök szerint, hogy most újra megkeressem a pénzintézetet, azzal, hogy szeretném kiegyenlíteni az elengedett tartozást, az előzőekben körülírt ok miatt.

Az álláspontunk megfogalmazását előre is köszönöm

helloka # e-mail 2019.02.21. 08:34

köszönöm. Akkor csendben örülök neki, lehet elnéztek vmit.

drbjozsef #   2019.02.21. 06:38

Nem változott.
2011. évi CXXII. törvény 8§.
Egy év a teljes kifizetéstől. Azonnal csak akkor törölnek, ha szabálytalanul kerülsz be.
Talán hiba? Nem tudom.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

helloka # e-mail 2019.02.20. 16:29

Sziasztok,

1 hónappal ezelőtt kifizettem a barlistás tartozásomat egy összegben a teljes összeget. Az ügyintéző is azt mondta hogy 1 év passzív státusz után véglegesen lekerülök, meg ezt is írják mindenhol, viszont most lekértem a hiteljelentést és már nem vagyok rajta se passzívba, se aktívba. Ez változott vmikor, hogy már nem tesznek 1 évig passzívba, hanem azonnal törölnek a teljes összeg kifizetése után? Intrumos követelés volt.

drbjozsef #   2018.11.05. 15:02

Nincs ilyen státusz. "Aktív" meg "passzív" van, más nincs.

Ha késedelembe estél a törvény szerinti mértékben és felkerülsz a listára, de megegyezéssel később fizetsz, akkor a teljes teljesítésig aktív KHR listás vagy, majd ez után is rajta maradsz még passzív státuszban 1 évig. Ha időközben nem fizetnél, akkor 5 évig marad fent a passzív.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Jonci # e-mail 2018.11.05. 14:41

Üdv!

A következő kérdésem lenne aki lrt hozzá:

meglévő banktól MKK által átvett hitel, ami most a banki fizetési könnyítési megállapodás szerint van fizetve, a KHR-en azonnal, egyben visszafizetendőként van feltüntetve.

Amennyiben sikerül megállapodni az MKK-val egy a mostaninál magasabb részletben, akkor a státuszát megváltoztatják-e folyamatban lévő, fizetve lévő hitelre?

Előre is köszönöm!

Tommy82 # e-mail 2017.12.27. 20:22

A lényeg hogy a tartozás veszteségként le lett írva.Tehát nem behajtható.viszont így azt mondták hogy a khr-en maradok.5 év már bőven eltelt és mégis.A kérdés hogy ilyen esetben le tudom e vetetni magam.
A válaszokat előre és utólag is köszönöm.

ius latratus # e-mail 2017.12.27. 16:55

Én vagyok a hülye, elnézésed kérem. Jogtárból néztem, rossz szakaszt adtam meg.

drbjozsef #   2017.12.27. 16:40

Én azt hittem, a KHR-ről akar lekerülni. Lehet, ez nem jó, de egy próbát megér, hátha megindokolják neki, miért is maradna élethosszig rajta.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ius latratus # e-mail 2017.12.27. 15:39

Ez mondjuk nem pont az, amire a kérdező kíváncsi.
:)

drbjozsef #   2017.12.26. 18:47

Elvileg a szerződés megszűnésétől számított öt évig tarthatják nyilván.

Bogarászd át melyik passzus vonatkozhat rád a 2011. évi CXXII törvényből (8. és 9. paragrafus), és írjál nekik egy szép levelet, hogy szerinted lejárt, azonnal és véglegesen töröljenek.

Aztán vagy megteszik, vagy válaszolnak, hogy miért nem, és akkor okosabb leszel.

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Tommy82 # e-mail 2017.12.26. 18:12

Tisztelt szakértők!

2002 a hitel szerződésének időpontja.
2006-ban megszünt a szerződés és a KHR listán úgy szerepel hogy veszteségként leírva.
Az lenne a kérdésem hogy lehet levetetni magam ezek tekintetében a KHR-ről.
A Bisz zrt kollégája azt mo dta hogy hiába szűnt meg életem végéig fent lesz.
Ebben az esetben az elévülés mennyi idő?
Joci úton le tudom magam vetetni?
Előre is köszönöm

nonolet # e-mail 2017.12.17. 16:22

"nem vagyok adós a KHR-ben? "

És?

Attól még lehetsz adós ... csak már nem banknak tartozol.

- -

Anno kifizetted amit kellet vagy nem?

Úgy tűnik, hogy nem.

Akkor pedig: ha még nem évült el a tartozásod, jogosan követeli az akinek éppen tartozol (mert ő megvette a banktól a tartozásod) plusz a behajtási költségeket is rád veri .

- -

"évekig egyezkedés a pénzintézettel eredménytelenül"

Esélyes, hogy a tartozásod még nem évült el.
Hisz 2012. december vége még játszik...

Mikor kaptál utoljára fizetési felszólítást a banktól, vagy bárkitől?!