Kutyaugatás


balmar # 2012.07.18. 22:49

Állítólag a víz használ. Mi van ha lelocsolod a szomszéd kutyáját slaggal amikor ordít? Ha ő küldhet hanghullámot nekem, küldhetek-e én vizet vissza neki? Hogy állna meg ez egy bíróságon? :-)

Gabicsek # 2012.07.18. 18:48

Ezt már korábban jól kiveséztük. Nem a kutya, hanem a gazdája a hibás.

Állandó ugatás esetén lehet a jegyzőhöz fordulni birtokvédelemért.

gyorgye # 2012.07.18. 17:44

Tibi8805
Ma már egy kutyának több joga van,és nagyobb becsülete van mint egy embernek.Én megmérgezném az biztos.Én többre tartanám a nyugalmamat egy rühes kutyánál.Neked törvényes út nincs.Egy dolgot tehetsz,vagy elköltözöl,vagy veszel egy ultrahangos kutya riasztót,és bekapcsolva hagyod a ház sarkán és utána nyugtod lesz.De természetesen nem kell eldicsekedni vele senkinek sem.

Tibi8805 # 2012.07.18. 17:36

Pontosítanám az első hozzászólásomat:
a kutya egy kb. német juhász méretű keverék és egy 3x3-as kennelben van elhelyezve. Egyébként 3-4 éves fiatal kutya, tehát óriási mozgástér kellene neki, illetve naponta igényelné a futtatást. Számtalanszor "tanácsoltam" nekik, hogy engedjék már ki szerencsétlent napi 2-3 órára, de semmi.

Már így is elég puskaporos a levegő a szomszéd kutyája miatt ,mert a szóban forgó szomszéd melletti szomszédunknak is van egy iszonyatosan idegesítő kutyája. Nekik rajtunk kívül még 2 család szólt, persze rögtön megsértődtek és azóta kb. nem is akarnak köszönni. Az a kutya kb. 110 decibellel visított minden éjjel.

Visszatérve a mellettünk lakó szomszédra.
Tovább nehezíti a dolgunkat, hogy múlt héten halt meg a felesége, és bár az utóbbi években most a legelviselhetetlenebb a kutyája, nincs pofám most odaállni és újra felhozni neki a régi nótát.

De az állatvédő liga tényleg jó ötletnek tűnik. Meg is keresem neten, hogy hol lehet őket elérni.

nanemaaa # 2012.07.18. 15:37

Állatvédőknek szóltál már? Kutyát ketrecbe? És te elnézted, mint állatbarát? Nanemáááá!

Tibi8805 # 2012.07.18. 07:10

Üdv mindenkinek!

Egy elég gyakori, mondhatni szokványos probléma kapcsán szeretnék különböző véleményeket, tanácsot kapni.

Adott egy világ életében alkesz szomszéd, akivel egyébként 20 évig jóban voltunk, semmilyen összetűzés nem volt köztünk.

Megint csak adott a szóban forgó szomszéd elég nagy testű korcs kutyája, 3 éve ketrecbe zárva és ez idő alatt kb. 3 hónapra a kertbe engedve. Mióta idehozták egyszer sem volt sétáltatva, senki nem foglalkozik vele.

Mondanom sem kell, hogy a kutya már rég megőrült, ezáltal 0-24-ig ugat,csahol,vonyít. Eddig kb. 8 alkalommal volt összetűzés a szomszéddal emiatt. Többször átrohantam éjszaka, magamból kikelve, hogy csináljanak valamit, mert nem állok jót magamért. Persze nem fogok kutyát ölni, sem pedig verekedni a szomszéddal, mivel szeretem az állatokat és távol áll tőlem minden törvénytelen eszköz alkalmazása.

De! Aki ismeri a helyzetet az tudja, hogy mennyire ki tudja készíteni az embert az állandó, hangos és zavaró ugatás. Ha be van csukva az ablak, ha nincs, egyszerűen elviselhetetlen. Gondolkodtam, hogy feljelentem őket vagy a jegyzőnél panaszt teszek, de szerintem csak kiröhögnének és elküldenének a piti problémámmal melegebb éghajlatra. Persze, akinek nincs ilyen gondja az kiröhög vagy hülyének néz, de aki tudja, hogy milyen az, amikor 3 éve nem alszol nyugodtan és füldugóval is visszhangzik a fejed az ugatástól az megérti a problémát.

Mit tehetnék, hogy megszűnjön az évek óta fennálló zavaró tényező? Tudom, hogy nincs jogi szabályozás ilyen téren, de valamit csak lehet tenni! ?? Legalábbis remélem.

Köszönöm a segítséget!

Üdv!

efi99 # 2012.07.17. 21:18

Azért ne kenjünk már megint mindent a technika vívmányaira.
Cáfolni is könnyű: a tv-t ebben az országban nézik 5 millióan, amelyikből 100 E "csinált kutyás" lett, 4 M 900 E pedig nem. Talán mégis inkább az emberekben van a hiba, mintsem a tv-ben.

Csengeri01 # 2012.07.17. 19:52

Az én álláspontom:

Régen, amikor még normális volt minden, voltak azok az emberek, akik szerették a kutyát, ezért tartottak kutyát. Voltak azok, akik nem szerettek volna kutyát tartani, ezért nem tartottak. Nevezem az 1. esetet a kutyásoknak, a 2. esetet pedig a nemkutyásoknak (direkt írtam egybe). A kutyások és a nemkutyások békében éltek egymással. Persze akkor is voltak problémás esetek, ilyen eset volt a SÜKET GAZDA. De akkor a süket gazdának jelezték a problémát a szomszédok (akár kutyás akár nemkutyás), és orvosolta is a azt a süket gazda, mert akkor nagy volt az emberek között az összetartás, és nem szeretett volna senki senkinek az ellenfele lenni. Falkában élt a falvak és a városok lakói, pont úgy, mint a farkasok, vagy ahogy vadonban a kutyák élnének. Így ez a probléma nem volt nagy jelentőségű.

Majd a TELEVÍZIÓ, belevett egy harmadik réteget, a CSINÁLT KUTYÁSOKAT. Mivel az lett Amerikában a trendi, hogy milyen jó dolog a kutyát sétáltatni, meg tartani, utánozni kell őket.

Sokan azt mondják, hogy a kutya "dolga" hogy ugasson. Én úgy mondanám, hogy a kutya funkciója, hogy ugasson. Vagyis jelezzen, ha betörő ólálkodik a környéken. Eredetileg ezért is tartottak-tartanak normáliséknál kutyát.

2 dolog viszont bejött, ami rettenetesen zavaró lett a társadalomban, és a csinált kutyás réteg okozza.

1: A csinált kutyások jópofiból vesznek egy csomó kutyát, majd 2 év után megunják, és kidobják az utcára.

A kutyák megugatják értelemszerűen a környéken kóborló ebeket és ez tart éjszakákon keresztül, mert senki semmit nem tesz ellene.

Ugyanez a réteg szokott rá arra, hogy hétköznap hajnali 2-kor sétáltassa a kutyuskáját. És ezért az utcákban nyilvánvalóan eluralkodik az a bizonyos borzalmas zaj.

És rendszerint mi a vége? A nemkutyás a kutyás ellen van uszítva, hiszen közvetlenül a kutyás kutyája zavarja a nemkutyást éjszakánként.

Ezek miatt a csinált kutyások összezavarják és elveszik a kutya funkcióját (Hozzá tenném még azt is, hogy a csinált kutyások kivétel nélkül mind süketek.)

Sajnos a legtöbb probléma forrása (többek között a kutyaugatásé is) végső soron a televízió! A televízió tönkretette az emberek összetartását. Ellentéteket szült, és rengeteg ember világképét eltorzította! (tulajdonképpen ez kicsit OFF, mert sok fórumba tudnék még irkálni a televízió hatásairól a társkereséstől kezdve az álláskeresésig, de szervesen kapcsolódik ehhez a problémakörhöz is, hiszen a kutyából divatelemet csinált, holott normáliséknál a kutya nem divatelem, hanem kellő módon megtisztelt, és megfelelő funkcióval megáldott élőlény.) A televízió a társadalomban olyasmit csinált, mint egy betegség. A betegségeket kétféleképpen szokás kezelni:

  1. A tüneteket lehet mérsékelni: lehet füldugóval aludni, továbbá, ha a jog engedné (bár tudtommal az állatvédők ezt megtehetik), lehet a csinált kutyástól elkobozni a kutyát (Továbbá bizonyos nemkutyások tudom ilyenkor azt mondanák, az 'egyetlen megoldás az, hogy megmérgezni a kutyát'.) Ezek olyanok, mint a köhögésre a méz, vagy a torokfájásra a fájdalomcsillapító; egyik sem a vírust írtja. Nem szüntetik meg a betegséget, azaz nem oldják meg a problémát. A csinált kutyás ugyanis úgyis magához fogad másik kutyát, ha az előzőt elveszik. A füldugó meg egy idő után elkopik.
  2. A betegség kiváltó okát meg lehet szüntetni, azaz a vírust ki lehet irtani. Ez utóbbi csak a hatékony, mivel az ok elmulasztásával maga a betegség is elmúlik, és a betegségben szenvedő(k) meggyógyul(nak)!

Itt a betegséget okozó vírus nem az influenza, hanem a kereskedelmi média. A hatékony megoldásként a csinált kutyás réteget kéne megsemmisíteni oly módon, hogy a réteg embereiből összefogással és határozottsággal ki kéne nevelni a divathóbortot, átváltoztatni a világnézetüket, megtéríteni, visszailleszteni őket a társadalmi, szociális és kulturális életbe, és megvonni a két nézett kereskedelmi csatornának (RTL Klub és TV2) az analóg sugárzási jogát. Csak közszolgálati adó sugározhasson analóg módon és azok is csak műveltségi, tudományos, gyerekműsorokat, normális emberekről szóló családi filmeket, vagy dokumentumfilmeket vetítsenek.

wers # 2012.06.13. 11:48

Nem kell, hogy támadjon, elég, ha a 60 kg-os kismackóm egy gyerekkel játszani akar és felurik rá. Erről sikerült leszoktatnunk, bár a párom sutyiban megengedi neki, amikor játszanak (két gyerek) Azt hiszi nem látom :)
Volt, hogy haza kellett mennünk a munkahelyről, mert kiszökött, és a gyerekek nem mertek elindulni az iskolába, mert udvarolhatnékja támadt. Na utána csináltunk új kerítést.

tiboca # 2012.06.13. 11:33

nincsen félelmetes kutya. csak elöitélettekel rendelkezö emberek. (nem rád értem ezt ´vers´!)
ha egy kutya nincs semilyen örzövédö "dologra" kiképezve akkor nem probléma vele "szót" érteni. :)
a kutya valamit mindíg véd, félt a "betolakodó" ellen.
ez saját területen helyén való...
egy külsö területen viszont nincs mit védenie, nincs miért veszélyeztetni a saját éppségét.
ezért ha az ember megfelelö módon lép fel akkor nem történik semmi.
ne feledjük, az élövilágban nincsenek ok nélkül gyilkoló lények, ez sajnos csak az emberre lehet igaz... :(

egy pár hete mikor átruccantam a "szomszédunkhoz" ö is nagyon elcsodálkozott, hogy be engedett a kutya.
(egy kaukázusiról van szó)
nem volt semmi, "meg-jel-beszéltük" a dolgot és bementem.

ja, egyet még elmondanék, nem vagyok életunt! ;))

ius latratus # 2012.06.13. 11:28

wers

"álunk az egész udvar "közös", így ott van virágom, ahol megengedik, de nem baj, így"...

Nálunk ez úgy volt, hogy pl. frissen vetett fű esetében az adott területet körbe kerítettem egy madzaggal kb. 30 cm-es magasságban, s a madzagra rossz reklámszatyor-darabokat kötöttem. Megmutattam neki, s határozott nem!-mel felhívtam a figyelmét, hogy ha a bekerített részt megkísérli felfedezni, akkor...
Vagy elhiszed, vagy nem, bejött. Egyszerűen nem is akar a virágok közé mászni, tudja, hogy hová léphet, hová nem. Piszkítani 5-7 hónapos koráig mindenhová, később már csak az udvar egy részére, aztán kizárólag(!) a kennelbe. Én nem szedek az udvarról semmit, s erre nem is kellett tanítani. Kisdolog ugyanez. Nem jelölget birtokot, igaz, nem is nagyon van rá szükség, nem nagyon akar senki a birtokára törni. Egy fekete dög, egész nap a kapu előtt fekszik, ha éhes akkor hátra megy, ha dolga van hátra megy, majd henyél a kapuban.
Macska a szomszédban van, eleinte át-átruccantak, manapság már elkerülik az ingatlant, he-he...

wers # 2012.06.13. 11:20

Én valamilyen szinten egyet értek vele, védjük az állatokat. De vannak határok.
Azzal is egyet értek, hogy ne láncoljuk le a kutyákat - ha nem muszáj. De van, hogy elkerülhetetlen. Ahol nincs kennel, és nem megfelelő a kerítés, ne tartsanak kutyát. Ha mégis, kösse meg.
Nem szívesen lalálkozik össze az ember az utcán szürkületkor - bár fényes nappal sem - egy falkával, vagy egy 60 kg-os ölebbel. És más sem szívesen akar az enyémmel összefutni, mert elég félelmetes tud lenni.

tiboca # 2012.06.13. 10:50

az új törvény(?) szerint pl. már eleve tilos lesz kutyát láncon tartani. (nem úgy mint jelenleg, ahol ugyan még szabad, de a lánc nem lehet 4m-nél rövidebb és meg van adva hogy napi hány órát kell(ene) "szabadon" engedni a láncról.)
de a láncnélküli idöszakot csak 2016-tól vezetik majd be... :(
europai szinten a magyar állatvédelem nagyon hátul van.

tiboca # 2012.06.13. 10:46

´wers´
a birtokot örzi? de hiszen azt senki nem tudja ellopni! ;)
Nem inkább téged és ingóságaidat kellene védeni? ;)

az enyémek bejárhatnak, szinte mindenhová, az engedélyemmel. Tehát hiába tudják nyitni az ajtót, csak akkor van bejárás ha ezt én is jóváhagyom... van egy két helység ami számukra egy abszolut "no go", pl. fürdsz+wc és a speiz. nincs kifogásom ha az ágyraterített pokrocon alszanak (esös idö, hideg, stb...) de ez csak addig él igy, amig szó nélkül átadják nekem az én helyemet. soha nincs morgás ha megjelenek és szándékát mutatom annak hogy leülnék vagy lefeküdnék.
egy falkában ez igy helyes, egy falkában nincsenek "kitaszított" egyedek ill-. ha mégis az a legszigorubb büntetés az egyed számára.

Egy falka mindíg az alfa körül nyugszik, tartózkodik, hiszen az alfa a védendö egyed.
ideális körülmények között ez az ember. :)
a kutya így szokik le pl. az indokolatlan ugatásról is, mert látja a "vezérén" hogy "az" mit sorol be veszélyesnek és mit nem. ;)

mármpedig kutyáink nem merö "humanizmusból" fogadnak el minket, hanem mert szeretnének a mi "falkánkhoz" tartozni.

na ez most már túl mélyre hatol... sorry :)

wers # 2012.06.13. 10:25

Én tíz éve próbálok egyzséget kötni a tappancsossal, én sem megyek be a házába, ő sem jöhet be az enyémbe. Nem mindig sikerül, állandóan próbálkozik.
Nálunk az egész udvar "közös", így ott van virágom, ahol megengedik, de nem baj, így őrzik az egész birtokot. Az pedig nem haszontalan.

ius latratus # 2012.06.13. 09:42

"Neki ezt már szabad, őkelme csak növelte az életterét. Másfelé nem tudja a kutyabiztos kerítés miatt."

Bizony, s ha csökkenteni merészeled az életterét, akkor bepanaszol az EBH-nál. Meg az állat -és/vagy környezetvédő hülyegyerekeknél.
Az én kutyám max. a kazánházig jut be, s érdekes módon nem akarja birtokba venni a házat. Ott az udvar, illetve annak meghatározott területe.
Igen, korlátok közt neveltem fel a hisztis lelkét, s nem, nem érdekeltek a jogai. Most is teszek magasról arra, hogy melyik tizenévesekből álló, vagy klimaxos, otthon senkinek nem hiányzó nőegylet-tagokból összeeszkábált állatvédő egyesület mit javasol.
Igen, ennyire öntelt hólyag lennék...

wers # 2012.06.13. 09:11

Az előbbieket pár méterrel nagyobb szabadsággal "áldja”"

Akkor ezért ballagott be tegnap a tiltott zónába - az előszobába - és szépen lefeküdt csicsikálni. Neki ezt már szabad, őkelme csak növelte az életterét. Másfelé nem tudja a kutyabiztos kerítés miatt.

wers # 2012.06.13. 06:58

gyerekek, ne csináljátok máááár, nehogy elkezdjétek mérlegen méricskélni, ki mit, kit szeret jobban.

Minap hallottam, hogy szigorították az állatvédelmi törvényt, tudja valaki, hogy ez mit is takar?

tiboca # 2012.06.13. 06:13

Kedves egyenes.ági!

"Magasan "versz" az állatszeretet terén??? Jó úton haladok???"

Azért én ebbe mégis jobban "belemennék"...

Szerinted mi az "állatszeretet"? (Amiben ugye negem magasan "versz"...) :)
Miböl gondolod, hogy Te nagyobb állatszeretettel bírsz mint pl. én?

üdv´

tiboca # 2012.06.11. 21:07

tisztelt egyenes.ági!
nem emlékszem, hogy én hol írtam azt, hogy az én kutyáim kennelben vannak tartva... ;)
nálam a kutyák ott élnek ahol én. ök az én ´társaim´, egy kutyát kizárni, elzárni, megköttni nem megfelelö mód. függetlenül attól hogy hogyan nevezzük azt a helyet ahová kizárjuk öket.

egy kutya akkor fog a gazdájával jol együttmüködni ha azt "családtagként" (inkább falkatagként, de ez esetleg félreértödik ;)) ) kezeli.
ha egy kutya a gazdája életében részt vehet, akkor nemis fog ok nélkül ugatni.

szóval, arról hogy ki a nagyobb állatszeretö ne vitatkozzunk... :)

polárbér # 2012.06.11. 12:00

igen, sokan irtak hogy varos vs. falue. de kulonbseget kene tenni haszonallat es hazi kedvenc kozott, ugyanazok a torvenyek vonatkoznak mindkettore? mert szerintem nem.
haszonallatot nem tudsz varoson tartani viszont hazi kedvencet
ezert nem valos ha valaki azzal jon hogy falu akkor nem szamit a csaholas

wers # 2012.06.11. 11:56

egyenes.ági, az én bűnöm a kecske, csak azért jutott eszembe, mert mikor füvet kell nyírni, a párom mindig megígéri, hogy vagy hoz néhány kecskét, vagy lebetonozza (tíz éve minden alkalommal)

Mivel ő egy tanyagazdaságban nőtt fel, elhiszem neki, hogy a kecske mindent megeszik, még a tövist is, a birka válogatós.

wers # 2012.06.11. 11:39

megfelelő szocializáltságot elért kecske

Nagybátyám hajdanában tartott kecskét, és igazad van egyenes.ági, ő is úgy vélte, néhány embertása - főként a perlekedős szomszédasszony - tanulhatna tőle

Igen a forma 1 is... nők kérdéskőrben nem vagyok illetékes, elfogult vagyok, vagyis érintett

ezert ki kell vinni legelni erdo szelre, mezore ami nem egyszeru feladat, varoson talan lehetetlen, ezert sokan nem vallaljak
Nah, ezt elképzeltem, ahogy a pakban kutyasétáltatás helyett Pistike legelteti a kecskéjét.... édes lehet

polárbér # 2012.06.11. 11:31

Sőt!
Sokkal válogatósabb, mint te azt sejtenéd.

  • igen :) a diszfakat elonyben reszesiti

egyebkent a foldrol nem eszik fel semmit

egyenes.ági :egyetertek veled az ugatasos temaban. de a haszonallat tartas komplex tema (nem is ide valo ezert OFF)

a kecsketartast sokan ugy reagaljak le hogy igenytelen allat amit bevagunk az o'lba aztan majd ott ellesz. de nem mindenki igy gondolkozik. v.sz. a teje is csak akkor er valamit ha zoldet eszik (bokrokat eloszeretettel) ezert ki kell vinni legelni erdo szelre, mezore ami nem egyszeru feladat, varoson talan lehetetlen, ezert sokan nem vallaljak. ekozben pedig minden utjaba adodo novenyzetbe (diszfa, tuja, mittomen) belerag [akkor is ha agyoncsapnad - na jo ezt nem kell szo szt. erteni] ami idovel meglatszik.

de mindez nem jelenti azt hogy a gazda nem foglalkozik az allatjaval, v.sz. az allattal nem foglalkozas a boges (mekeges vagy ugatas) formajaban nyilvanul meg.

wers # 2012.06.11. 11:14

Eddig azt hittem, a foci és politika az, amihez szinte mindenki ért, már látom, a kutyatartás mindenképpen a kőrbe tartozik.
De már kecskéből is kupálódunk.

A kecske nem azért rág meg mindent (hogy megrág, megeszik az tuti), mert hanyag nemtörődön a gazdája. Ez ügyen a jóistennél, vagy a kialakult életösztönnél kell reklamálni. Ugyanis a terészetes élettere nem Julis néni udvara, hanem a sziklás hegyvidék, ahol a sziklál között aprócska csokrokban nő némicske növény. Tehát ha túl akar élni, mindent el kell fogyasztania.