Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Lakcímkártya érvényessége

Vic07 #   2020.02.15. 16:22

drbjozsef,

Életvitelszerűen mindig ott lakott, ahova költözött a férjével, vagyis sok helyen, de ennek gondolom nyoma sosem volt, ha nem engedték bejelenteni. Mostani helyre már csak a ruhái és tárgyai kerültek, mert kórházi ottléte alatt költözött máshova a férje, annyit tudunk, hogy Pestszentlőrincre.

Az a gond, hogy az ember mindig utólag tud meg dolgokat, amikor a probléma felüti fejét (ezt általánosságban értem).
Egyébként meg hogy miért ne oda vigyék? Mert van férje, amit leírtam 1-2 alkalommal, neki kötelessége vállalni az általa kialakult helyzetet, még akkor is, ha láthatóan hárítja a felelősséget.

drbjozsef #   2020.02.15. 14:21

Vic07,

Értem, de te is hidd el, hogy ehhez a problémához a lakcímkártyának lényegében semmi köze nincsen. Se az (esetleges) érvénytelenségének.

Hol élt életvitelszerűen azelőtt, hogy kórházba került? Oda kellene visszamennie.

Akár meg is fordíthatnám a kérdést : ha Ti nem vettétek a fáradságot, hogy fiktiváljátok a lakcímét, ha egyszer nem lakik ott, akkor miért ne oda vinnék vissza?
De valójában ez sem számít.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Vic07 #   2020.02.15. 13:25

drbjozsef,

Higgye el, aggaszt eleget, hogy anyámnak hiányosak az okmányai, meg az állapota is, mert sajnos úgy néz ki, éjjel-nappali ápolást fog igényelni. De ami a tesóm, apám és az én lakcímem, oda nem is lehetne vinni, ha valóban érvénytelen a kártyája az alább feltett kérdésem miatt. Jogilag van egy férje, aki mint több helyről is visszahallottuk, kötelessége anyámat, vagyis a feleségét befogadni, és a vele járó kötelességeket vállalni. Nem szívtelenségről van itt szó, csak szerintem nem kötelezhető arra apám, hogy anyámat, aki más ember felesége, befogadja, nem beszélve arról, hogy ő maga se egészséges, ápolni nem tudná anyámat.

drbjozsef #   2020.02.15. 12:17

Vic07,

Ha jól értem nem az a gondod, hogy szegény anyukádat a csendőr meg ne büntesse, mert érvénytelen egy igazolványa, vagy lejárt.

Mi az igazi gondod?

Az, hogy nem akarod, hogy az "általuk ismert" lakcímre vigyék, és ott be kell engedned? Vagy mi?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Vic07 #   2020.02.15. 12:08

Abból gondolom, hogy nem lett kicserélve, mert tesóm mondta, hogy lejárt anyu személyije egy jó ideje, az még a régi nevén volt, de új nincs helyette, vagyis a lakcímkártya is a régi. Illetve pár hónapja kórházban fekszik, oda is valószínűleg csak a TAJ és lakcímkártyája alapján vehették fel, mert az ápolási díj befizetésekor a kórház rendszerében a régi (zzsné) neve alapján van rögzítve (mindkét kártyán akkor zzsné). Nemsoká kiteszik a kórházból, és félő, hogy a kórház az általuk ismert lakcímre viszik, amihez köze nincs, apám tulajdona kizárólag. De, anyu örökre elment onnan -persze átjelentetni magát máshova, azt nem tette meg soha-, mindenét elvitte onnan. Nem utolsó sorban van egy férje (szerencsére nem az apám), aki persze kivonja magát minden alól, telefont se veszi fel, jelenlegi lakhelyét se tudni..
Szóval emiatt érdekelne ez az érvényesség dolog, mert ha tényleg igaz, hogy érvényét veszti a lakcímkártya, ha valaki megházasodik és nevet változtat, de a régi kártya helyett nem csináltat újat az új nevével, akkor nem érvényes.

wers #   2020.02.15. 06:37

Biztos, hogy nem cserélték ki a lakcímkártyát is a személyi igazolvánnyal együtt? Elvileg kötelező lett volna. Szerintem így is történt.

Vic07 #   2020.02.14. 22:08

Üdvözletem!

Lakcímkártyával kapcsolatban szeretnék érdeklődni.

Anyám 10 évvel ezelött férjhez ment egy emberhez, és lelépett onnan, ahova állandó lakcímre volt bejelentve. Hozzátenném, hogy egyáltalán nem él ott.
Felvette a férje nevét (xyné lett belőle). Tudomásom szerint a házasságkötés után nem cserélték le a lakcímkártyáját, vagyis a jelek szerint a jelenlegi neve (az xyné) nem azonos azzal, ami a lakcímkártyáján van régi név (zzsné). Kérdésem az lenne, hogy ezáltal érvénytelenné vált a lakcímkártyája? Illetve emiatt a lakcíme se igazolható, ha érvénytelen a kártya?

Köszönöm előre is a választ.

Vadrózsa1 # e-mail 2013.10.03. 15:09

A lakcímkártyának NINCS érvényességi határideje, érvénytelenné csak adatváltozás miatt válhat!

Véleményem #   2012.01.03. 07:58

köszi, akkor biztos lejárt nekem is. de hát a lakcímem nem változott.

Gabicsek #   2012.01.02. 21:51

Véleményem!
5 év.

Gabicsek #   2012.01.02. 21:51

Jobb, ha kicserélteted, a lakcímnyilvántartásban ilyenkor úgy szerepel, hogy lejárt tartózkodási hely.

Véleményem #   2012.01.02. 16:07

nem is tudtam hogy lejár a lakcím kártya, bár nekem csak állandó lakcímem van. a tartózkodási helynél van lejárati idő?

kunkori # e-mail 2012.01.02. 13:15

Lakhelyem (állandó lakcím) budapesti, tartózkodási helyként egy vidéki cím volt/van bejelentve 2006-ban. A lakcímkártya érvényességi ideje lejárt tavaly, 2011 szeptemberében. Külföldi tartózkodás miatt csak ma, 2012. január 2-án tudtam a vidéki cím szerinti illetékes okmányirodába bemenni.
Azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem számít, ha az érvényességi idő lejárt, attól még a lakcímkártyám érvényes marad. De ha nem hiszem ezt el, akkor 500 Ft-ért csináltathatok egy új kártyát.

  • Kérdésem, hogy valóban érvényes marad-e egy lejárt érvényességi idejű lakcímkártya?
  • Valóban nekem kell-e fizetni, ha újat kérek a lejárt érvényességi idő miat? (Nem az 500 Ft zavar, de úgy gondolom, nem nekem kellene ezért fizetni.)
  • Okozhat-e gondot, ha a lejárt érvényességi idejű kártya marad?

Köszönet!

P.S.
Furcsának találtam az egészet, mert alapból azzal lettem volna elküldve, hogy mivel budapesti az állandóm, majd menjek oda a lakcímkártyámmal. Ami szerintem hülyeség, ráadásul a mostani kártyám is a vidéki okmányirodában volt kiállítva 2006-ban, ha akkor nem volt gond, hogy az állandó lakcím bp.-i, miért lenne most másképp? Ja, az év első hivatali napja, sokan voltunk...