Építési engedély


MBazsi81 # 2020.10.25. 14:54

Tisztelt Válaszoló!
Van nekünk egy zártkertünk, rajta egy 42m2 alapterületű gazdasági épület + oszlopra épített fedett terasz, ami át van véve. Ehhez szeretnénk mi 4 métert hozzáépíteni, és a teraszt felfalazni. Azt szeretném megkérdezni, kell-e hozzá építési engedély? Ha szükséges hozzá és anélkül kezdjük el, vagy esetleg hozzáépítünk, milyen következményekkel kell számolni? Előre is köszönöm a választ!

hakansukur # 2020.10.24. 18:48

Üdvözlet

Van egy 40 nm-es téglából épült nyaraló, amelyen jelenleg sátortető van. Szeretnénk a tetőt lecserélni, amire két elgondolásunk van, ezekből az egyik a tető formájának átalakításával járna. Ebben az esetben, ha jól tudom bejelentés köteles az átalakítás és terv kell hozzá. Nem szeretnénk a tetőtérbe semmilyen pluszt, nincs szükségünk vizesblokkra, csak egy szimpla hálófülkét szeretnénk ott kialakítani. A kérdésem arra vonatkozna, hogy ebben az esetben is szükséges nekünk mindenképp villamossági illetve gépészeti tervet is készíttetnünk, még akkor is ha az átalakítás során ilyenek nem kerülnek kivitelezésre? Ha igen, akkor azok mit fognak tartalmazni?
Köszönöm

gerbenako # 2020.10.23. 16:08

Szép napot!
Családi házunk hátsó homlokzatához szeretnénk 2-3 alátámasztással pergolát hozzáépíteni, arra polikarbonát, vagy cserép fedést tenni, azaz lefedni a meglévő teraszunkat.
Kérdés: bővítésnek minősül-e a tervezett építési munka?
Majd később, a fedett terasz beépítése (szoba lenne) bővítésnek minősül?
Hatósági engedély szempontjából érdekel csak a kérdés.
Köszönöm!

nanemaaa # 2020.10.07. 06:41

csiatt
Ha kisebb 300 m2-nél az épület össz-szintterülete, akkor egyszerű bejelentés. AZ, hogy bővítés, vagy sem nem abból vezetendő le, hogy engedély köteles, vagy sem, inkább fordítva.
A kutyaólak létesítése mindenképpen bővítés az eredeti tetőtérhez képest. Az épület egyéb helyein, térfogatban történő visszaléptetése már átalakítás, amire nem kell engedély.
Az építési szabályzat ellen nincs orvosság, pláne, ha az átgondolatlan. Elvileg meg lehetne próbálni egy képviselőt magad mellé állítani, és kezdeményezni a módosítását, de az egy részt költséges, de leginkább borzasztó időigényes, és egyáltalán nem biztos, hogy az önkormányzatot meghatja a problémád.

csiatt # 2020.10.06. 07:15

Köszönöm a válaszát. Az épület 300nm-nél kisebb. Abban az esetben is bővítés a tetőcsere, ha megjelenik a homlokzat síkjától bentebb eső kutyaól és egy olyan térfogatot kiváltó fedetlen tetőterasz (lapos tető) az oromfal bentebb hozásával ? Sajnos csak kutyaólban tudunk gondolkozni a nagyon alacson tetőszög miatt. Egyébként egy 5,5m-es kutyaól lenne (ami a homlokzat hosszának 1/3-nál rövidebb.

Az az alapvető probléma, hogy az utcában, és a környező utcákban a 60-as és 70-es években 4 lakásos egyforma típus házak épültek. Az idők folyamán nagyon soknak a tetőterét beépítették gerincmagasság és így dőlészszög növeléssel vagy szélesebb kutyaól és tetőterasz kombinációval. Viszont 2018-ban a városi építési szabályzat módosult oly módon, hogy erre a városrészre 2 lakásban maximalizálták a rendeltetési egységeket, így az építéshatóság semmilyen bővítéshez nem járul hozzá, mondván nem felelnek meg az épületek az előírásoknak. A régi töredezett pala tető cseréje sürgős, ugyanakkor szeretnénk hasznosan tetőcserét (minden a környékre előírt egyéb előírást betartva), hogy a környék többi házához hasonlóan majdani felső lakás bővítése lehetséges legyen.

nanemaaa # 2020.10.06. 05:58

csiatt

  1. Csak abban az esetben bejelentés, ha 300 m2-nél kisebb az épület. Egyébként építési engedély.
  2. Bővítés. Nem belső térfogatról beszélünk, hanem bruttó térfogatról. Egyébként a "belső térfogat" mint olyan nem létezik, nettó térfogat van, de nem a bővítés fogalmában. Ott csak térfogat szerepel. Egyébként a nettó térfogatnak sincs fogalommeghatározása, a nettó alapterületből kell levezetni.
  3. Mivel a kutyaól alapból kilóg az épület külső térfogatából, így mindenképpen bővítés. A loggia nem megoldás.
  4. A kutyaólnál szakmailag kevés dolog van, ami rosszabb lenne. Sokkal kevesebb fényt enged be, és sokkal több a beázási pont a tetőn. Egyetlen előnye, hogy a vállalkozók több hasznos alapterületet tudnak így eladni. Egyébként addig voltak jellemzőek a kutyaólas megoldások, amíg a síkban fekvő tetőablakok nem érték el a kellő minőséget, sőt valójában nem is voltak igazi tetőablakok, mindenki egyedi megoldásokkal kísérletezett. Ma ez már nem kérdés.
csiatt # 2020.10.05. 08:48

Jó napot!

4 lakásos társasházon szeretnénk a régi alacsony dőlésszögű repedezett palatetőt lecserélni. Tervben van “kutyaólas” megoldás, egy majdani felső emelet bővítése miatt. Kérdéseim:

  1. Mivel változik a kubulus a kutyaól miatt, így a tetőcsere bejelentés köteles, amennyiben marad a padlás funkció? (A beépítetlen padlás nem számolandó a nettó alapterületbe)
  2. Beépítés átalakításnak minősül, amennyiben nem történik homlokzatmagasság növelés és “belső térfogat” növelés. A belső térfogat mit jelent, mert ez a fogalom nem szerepel sehol csak az OTEK átalakítàs fogalma alatt.
  3. Amennyiben a kutyaól növeli a belső térfogatot, az az átalakítás szempontjából kiváltható egy legalább akkora térfogatú loggia beiktatásával, ami az oromfal megnyitásával keletkezne (fedett belső terasz). Azaz a loggia beleszàmít a belső térfogatba?
nanemaaa # 2020.09.23. 06:18

Dtemesi
Építési.

Dtemesi # 2020.09.22. 13:08

Jó napot,

Szeretnék érdeklődni, hogy üdülő/nyaraló besorolású ingatlannál a bővítéshez jelenleg kell-e engedély, ha igen, akkor milyen.

Nagyon köszönöm a választ előre is.

nanemaaa # 2020.09.22. 07:08

Apcancs
A jogszabály szerint kellene az építésügyi hatóságtól. De szerintem telken belüli útra nem sokan kértek az elmúlt 100 évben.

nanemaaa # 2020.09.22. 07:04

Apcancs
Ha a jelenlegi szabályok szerint nem kellene rá építési engedély, akkor jobban jársz, ha azt mondod, sose volt rá építési engedély, és kérsz rá a kormányhivatal építési hatóságától egy hatósági bizonyítványt ingatlan-nyilvántartási átvezetéshez. De vázrajz azért kelleni fog.

Apcancs # 2020.09.21. 14:41

Szintén lakószövetkezeti téma.
A szövetkezet épületei közötti utat (közforgalom elöl elzárt magánterület) szeretnénk felújítani, aszfaltozni és parkolóhelyeket kialakítani.
Szükséges építési engedély, ill. más építési vagy engedélyezési eljárás?

Apcancs # 2020.09.21. 14:29

Lakószövetkezet területén és engedélyével,30 éve, építési engedéllyel telepített, előregyártott vasbeton gépkocsitároló, használatbavételi engedély nélkül de azóta is használatban.
Milyen eljárás szükséges ahhoz, hogy telekkönyvezhető legyen?

nanemaaa # 2020.09.15. 05:56

wers
De úgyis kell egy építész, vélhetően le fogja róla beszélni.

Ennyire azért nincsenek jó tapasztalataim az építész tervezőkkel kapcsolatban. ;)

wers # 2020.09.14. 06:40

:) nem banki szempontból gondoltam, építésügyi hatóságiból.

Amit egyébként se biztos, hogy érdemes.

Enyhén szólva. Inkább nem javasolt. De úgyis kell egy építész, vélhetően le fogja róla beszélni. Nem ezen kellene spórolni, ha egyáltalán spórol vele.

nanemaaa # 2020.09.14. 06:36

wers
„ha a ház régi alapját használnám fel ?”

Ez biztos nem befolyásolja, hogy milyen engedély kell. Inkább építész, statikai kérdés.

Csak annyiban befolyásolja, hogy nem fog rá hitelt kapni, mint új épületre, meg CSOK-ot se. Ez ugyanis, felújítás, újjáépítés, esetleg bővítés kategória, ha meghagyja az alapot. Amit egyébként se biztos, hogy érdemes.

nanemaaa # 2020.09.14. 06:32

verysnake
Mint mondtam, magára a tetőre nem kellene, mert a védőtető deklaráltan nem engedély köteles. De te bővítésről is beszéltél, ami már az.

wers # 2020.09.13. 15:45

ha a ház régi alapját használnám fel ?

Ez biztos nem befolyásolja, hogy milyen engedély kell. Inkább építész, statikai kérdés.

drbjozsef # 2020.09.13. 15:38

Nettykeh,

Főszabályként az épületet terveztetni kell, szerintem keress egy tervezőt, aki meg tudja nézni az övezetet, a besorolását, a helyi építési szabályokat, és meg tudja neked mondani, hogy mi kell pontosan a szabályos építkezéshez.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.13. 10:52

Főszabályként az építkezés nem engedély- hanem bejelentésköteles. De pontosat az építési hatóság tud mondani.

Nettykeh # 2020.09.13. 10:41

Jó napot !
építési joggal kapcsolatban érdeklödnék.
Adott egy telek nagy mamámtól örököltem , az épület le lett bontva az állapota miatt, most felasználnám a telket építeni szeretnék rá . Építési engedély kell rá ha a ház régi alapját használnám fel ? az alap terület a régi lenne és a ház formályában sem változna.
Milyen engedélyeket hol tudnám beszerezni ?
köszönöm a válaszukat
Üdvözlettel Anett

verysnake # 2020.09.12. 05:53

Lett egy fejlemény az ügyünkben: az eredeti engedélyezési tervekben már hasznos alapterületként van elszámolva a teraszunk, ilyen esetben is engedélyköteles lenne a tetőzés?
köszönöm! :)

verysnake # 2020.09.11. 11:52

köszi nanemaaa, azt gondoltuk, hogy az építményszerkezetnek minősül, nem épületszerkezetnek....

így hatósági állásfoglalást kellene kérnünk, hogy egy esetleges konfliktust elkerüljünk?

nanemaaa # 2020.09.11. 11:36

Attis86
Felújításhoz nem kellene engedély. De amit írtál, már nem, hanem bővítés így már engedély köteles. Illetve max 300 m2 alapterületű lakóépület esetében egyszerű bejelentés köteles.

nanemaaa # 2020.09.11. 11:32

verysnake
Ha csak a tetőt mondtad volna, akkor megnyugtattalak volna, hogy az nem engedély köteles. De így oldalfallal mér véleményes a dolog, mondhatni, hogy hatósága válogatja majd.