birtokvédelem


nanemaaa # 2010.05.20. 16:29

A tényleges telekhatár megállapítása a bíróság hatáskörébe tartozik.
Szerintem bőven elég, ha elutasítod a birtokvédelmi kérelmet, és tájékoztatod az érintetteket, hogy a telakhatár vitával fordulhatnak a bírósághoz.

myldred # 2010.05.20. 09:37

Kedves Sándor!

Köszönöm a választ. Akkor, ha jól értem, el kell utasítanom a birtokvédelmi kérelmet, mivel jelenleg ha ő is a tulajdonos, nincs a birtokában az adott ingatlan rész. Ettől a telekhatár kérdése még megmarad köztük, aminek a megoldását szintén tőlem várják. Azt magánúton kell elrendezniük, vagy javasoljak nekik bírói utat?

Köszönettel:

Ivett

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.20. 08:20

A birtoklás nem kérdéses, hiszen az ténylegesség: nyilván az a szomszéd van birtokban, aki a kerítés saját oldalán kubikolt. A kerítés túlsó oldalán lévő szomszéd nincs az árokkal érintett terület birtokában (hiába illeti meg esetleg a tulajdonjoga); birtokvédelemre csak akkor jogosult, ha a kubik az általa ténylegesen birtokolt ingatlant használatában akadályozza, zavarja.

myldred # 2010.05.20. 08:14

Kedves Fórumozók!

A következő ügyemben kérnék gyors segítséget:
2 szomszéd veszekiszikegymással évek óta mindenfélén, leginkább a telekhatáron és a kerítésen. Többször bíróságra utasítottam őket, de most cselesen kiragadtak az ügyből egy 1 éven belüli mozzanatot és arra kérik a birtokvédelmet. Az "ügy" röviden: a kerítés egy rövid szakaszának - kb 3 m - mentén az egyik szomszéd 10-20 cm mélységben kapafej szélességű csíkot, a kerítés oszlopok mellett pedig gödröt ásott, mindezt a kerítés saját telke felőli oldalán. A szomszéd persze feljelentette.
Tartottam helyszíni szemlét, ahol megállapítottam az ásást, azonban a két fél máshol jelölte a telekhatárt. Az "ásó" szerint ott a határ, ahol a kerítés, vagyis ő saját telkén ásott, míg a másik szerint kb 20-22 cm-rel (!!!) a szomszéd felé van a határ, vagyis az ásott rész az ő területe.
A lényeg, hogy kérdéses, kié is az a darabka felásott föld. Ilyenkor hogya kell továbblépnem?

  1. hívjak földmérőt és a végén sózzam rá a díját arra, aki a vétkes az ügyben?
  2. hivatkozzak a ptké 26. §-ára "A birtokvita eldöntéséhez szükséges tényeket annak a félnek kell bizonyítania, akinek érdekében áll, hogy

azokat a jegyző valónak fogadja el." és a feljelentőt hívjam fel további bizonyítékok csatolására és függesszem fel az eljárást, amíg ő elrendezi a földmérését?
3. utasítsam őket bíróságra a birtoklás kérdésének eldöntése érdekében és addig függesszem fel a saját eljárásomat?
Köszönettel:

myldred - Ivett

nanemaaa # 2010.05.13. 17:38

Ez azért már nem ugyanaz, amit először írtál. Az áthelyezi a kerítést nem azonos azzal, hogy új kerítést épít a saját telekhatárán. ;)

Melellseg azt is megtehetnéd, hogy felszólítod azzal, hogy vigye el a kerítését meghatározott időn belül, mert ha nem, akkor te elviteted. Csak ez utóbbi esetben előfordulhat, hogy a végén egy kártérítési perben találod magad. A végrehajtó ezért jobb, ráadásul ő a szomszéd költségére fogja megtenni, s nem neked kell futnod, perelned a pénzedért is.

nanemaaa # 2010.05.13. 10:40

A szomszéd kerítését akkor sem helyezhetted volna át.

Aki neked azt mondta: "a szomszéd kerítését elbontani és áthelyezni nem kell félned jó lesz ha mindenki beleegyezik én nem ellenzem"... szóval nem véletlenül nem tette ki a vesszőket. ;)
Az épp olyan szabálytalan, mint ahogy ő használja a te telekrészedet.
A helyes eljárás mindenképpen a bírói ítélet végrehajtásának kérése lett volna. Amit te csináltál az lényegében önbíráskodás.
Ha van bírói ítélet, a jegyző minek bírságolgatta volna a szomszédot. Őt is köti a bírói ítélet, ugyanabban az ügyben eljárást nem kezdhet és nem is folytathat.

chrisnemeth # 2010.05.10. 16:59

Nincs még per. Csak önkormányzati határozat, amiben benne van hogy 15 napon belül lehet fellebbezni a bíróságnál. Arra vonatkozott a kérdés, hogy mi van akkor ha a szomszéd fellebbez a bíróságon és a bíróság az ő javára dönt (ellentétben az önkormányzati határozattal)

nanemaaa # 2010.05.10. 16:29

chris...
Már a kérdést sem értem. Ha a per lezárult, akkor a bíróság rendelkezett is a perköltségek viseléséről.
Lehet, hogy el kellett volna olvasnia határozatot (ítéletet)?

chrisnemeth # 2010.05.10. 14:27

Köszönöm szépen!

monalisa1 # 2010.05.10. 14:14

Aha, mert hát akkor elbuktad a pert.

Illetőleg a bíróság megoszthatja a perrel kapcsolatos költségek fizetését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

chrisnemeth # 2010.05.10. 09:21

Ha az Önkormányzat a javamra ítél egy birtokháborítási ügyben, de a szomszédom fellebbez és a bíróság felülírja a határozatot, és a javára dönt, abban az esetben nekem kell fizetnem a perköltséget,ügyvédi költségét, szakértőt, stb.?

nanemaaa # 2010.04.13. 17:16

Az az igazság, hogy kbs-nek alapjaiban igaza van. A tház nem áll szerződéses viszonyban a liftessel. A liftes csak a megbízóján követelheti a kilkudott pénzt. Ha a tház fizet, akkor a tház és a vállalkozó közötti megállapodás teljesül, a liftesnek nem lesz tovább követelése, a vállalkozó meg röhög a markába. Már az is röhej volt, hogy saját magánál kötötte le a fedezetetül szánt pénzt. Mert, ha véletlenül úgy döntött volna, hogy félbehagyja az egészet, úgy eltűnt volna pénzestül, s pont a célját veszítette volna el a letét.

A tulajdonjog azért még érdekes lehet. Ha maga lift sem került még kifizetésre, akkor a leszállítással még nem lett a vállalkozóé (tházé) a lift. Majd csak akkor ha ki is lesz fizetve. Legalább is ilyen alapon szokták szétszadni a házakat országszerte az alvállalkozók. Eddig tudomásom szerint még egyetlen alvállakozót sem csuktak le ezért. Persze, ha már csak a munkadíj lóg a levegőben, akkor a tulajdonjog már nem lehet kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.12. 22:06

A leggyorsabban akkor lenne működőképes a lift, ha a szerelő belátná, hogy jogszerűtlen az eljárása. (A beszerelt alkatrész már nem az övé, ah elviszi, az lopás.) Ha magától nem szereli vissza, csináltassákj meg mással, a költségeket simán be lehet hajtani az önkényeskedő szerelőn.

Miért, ha nekiálltok a letét visszaszerzésének, az gyorsabb lesz? (Most szólok: nem csak nem lesz gyorsabb, ahnem sikertelen lesz a per.)

fidodidododo # 2010.04.10. 22:30

Tisztelt KOvács Úr!

Először is köszönöm szépen a tanácsát.
Megmondom őszintén a javasolt verziót is boncolgatuk már.
Azért került elvetésre, mert a hozzáértők valószínűsítették, hogy mivel tulajdonjogi vita áll a háttérbe, a hatóság a polgári peres eljárás felé terelné az ügyet.
Amennyiben mégis büntető eljárás indulna, jó pár hónap múlva a liftes esetleg kaphatna egy megróvást. Viszont a lift addig sem működne. Ezt követően meg kezdhetnénk egy polgári peres eljárást.
Szóval évekig gyalog járnának a 60 éves nyugdíjas lakók a negyedikre.

Mi a sok rossz megoldásból azt szeretnénk kiválasztani, amely esetében leghamarabb helyreállna a rend, működne a lift. Így született a 2 lentebb részletezett alternatíva.

Ön szerint hibás a gondolatmenet?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.10. 21:11

Ez szimplán lopás. Mondjátok meg annak a liftszerelőnek, hogy ha két napon belül nem szereli vissza az alkatrészeket, feljelentitek. A pénzét meg követelje attól, akitőlé a megrendelést kapta.

fidodidododo # 2010.04.10. 19:38

Tisztelt Szakemberek!
Egy (kicsit hosszabban elmesélhető) üggyel kapcsolatban felmerült két kérdésemben szeretnék tanácsot kérni Önöktől. Először, természetesen ügyvéd kollegájukhoz fordultam a kérdéseimmel, de nem vagyok teljesen biztos benne, hogy kollegájuk válasza tökéletes, ezért szeretnék tanult véleményeket begyűjteni ezzel kapcsolatban.

Az eset leírása:
Adott egy társasház, amely eladta a tetőterét egy Vállalkozónak, aki ezért effektíve nem fizetett a társasháznak, hanem az ellenértékből a ház felújítását vállalta. Pontosabban a vállalkozó a társasháznak fizetendő ellenértéket (saját ügyvédje által kezelt) letétbe helyezte, amely összegből a társasház - a vállalkozó egyes munka lépéseit követően - felszabadítgatott a letétből a vállalkozó számára. A vállalt felújítás része a ház liftjének cseréje is.
A kétkezi munkát természetesen nem a vállalkozó csinálta, hanem megbízott egy kivitelezőt. Egyes speciális munkálatok esetében, mint pl. a lift kicserélése a kivitelező is további alvállalkozót vett igénybe ez esetben ő volt a liftes. Tehát a társasház és a liftes között szerződésileg két, úgymond middle-man áll, nincs közvetlen szerződéses kapcsolat.

A vállalkozó a lift hivatalos átadásának kivételével bevégezte a munkát. A munkálatok átadására a lift is működött, de csak ideiglenesen. Ideiglenesség azt jelenti, hogy a liftes beszerezte a hatósági engedélyeket, elindította a liftet, de semmilyen papírokat (engedélyek, gépkönyv) nem adott át társasháznak. Az ideiglenesség oka az volt, hogy a liftes munkája (lift beszerzése és beszerelése) után nem kapta meg a teljes összeget.

A liftes aztán egyszercsak megelégelte, hogy nem tudja behajtani a (én valószínűsítem, hogy) jogosan neki járó összeget sem a kivitelezőtől, sem a vállalkozótól, így fogta magát, és a minap behatolt a társasházba, leverte a liftakna lakatját, és elvitta a lift két értékes alkatrészét. Mondanom sem kell használhatatlanná téve ezzel a liftet. Majd ezt követően felhívta a társasház közös képviselőjét, hogy csak akkor adja vissza az alkatrészeket, ha a társasház kifizeti neki a lift miatti maradék követelését.
Hozzá tartozik a történethez, hogy az ügyvédi letétben maradt még annyi pénz, amennyi elég lenne a liftes kifizetésére, de valahogy a vállalkozó nem akarja ezt felszabadíttatni. Kicsit bonyolult a mögöttes oka, ebbe nem mennék most bele.

A liftes akcióját követően elmentünk a társasház ügyvédjéhez, de annyira nem meggyőző nekem az a pali, hogy szeretnék feltenni 2 kérdést szakemberekhez.

  1. az ügyvéd birtokvédelmi eljárást javasolt a liftes felé. Kérdésem: Mivel a fenti esetből látható, hogy nem egy egyszerű esettel van dolgunk, számíthatunk-e arra, hogy a jegyző elrendeli az eredeti birtokállapot helyreállítását. Vagy az eset bonyolultságára való tekintettel valószínűleg elutasítja azt? Egyáltalán a társasház tekinthető birtokosnak?
  2. az én javaslatom az volt, hogy indítsunk polgári peres eljárást a maradék ügyvédi letétben lévő összeg megszerzéséért, és ezzel együtt a társasház a saját pénzéből fizesse ki a liftest, hogy ne kelljen a lift működésével várni a per végéig. Erre az ügyvédünk azt mondta, hogy ha a társasház kifizeti a liftesnek a követelését, akkor ez úgy tekinthető, hogy a vállalkozó gyakorlatilag teljesített, hiszen jár a lift, és emiatt még ő perelheti el az ügyvédi letétbe maradt összeget. Ez tényleg így van?

Válaszukat előre is köszönöm!

homonika # 2010.03.26. 14:49

A 228/2009. (X. 16.) Korm. rend. 4. § h) pontja alapján a bizonyítás a felek kérelme alapján a kiterjedhet a hasznok, károk, költségek mértékére és viselésére.
Ha jól értem, akkor a panaszolt hiába vágott ki fákat, rongált meg tujákat nem az ő tuljadonában lévő ingatlanon, ez nem birtokvita, mivel a birtoksértő állapot nem áll fenn. A kártérítési igény pedig a bíróságtól kérhető, függetlenül az eőzőekben hivatkozott rendeletre.

nanemaaa # 2010.03.18. 14:57

A saját telkén a saját fáit úgy vagdalja ahogy akarja. Kivéve, ha az adott példány valamilyen egyedi védelem alatt állna, ami elég ritka eset.
Kártéírtési igény a jegyzőnél semmiképpen sem érvényesíthető, azért már perre kell(ene) menni. Gyanítom, többe kerülne a leves, mint a hús, még akkor is, ha véletlenül megnyernéd.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.18. 13:42

Ha már nem áll fenn a birtoksértő magatartás, akkor mire jó a birtokvédelmi eljárás? Max. megállapítják a tényt, és a jövőre nézve eltiltják a megismétlésétől.

Ez nem birtokvédelmi, hanem kártérítési ügy.

homonika # 2010.03.18. 13:13

Üdvözletem!

Kérhető-e birtokvédelem, továbbá a kár és a helyreállítás költségeinek megállapítása a jegyzőtől az alábbi eset vonatkozásában:
A panaszolt fakivágást végzett a tulajdonában lévő területen. Ennek sorána birtokvédelmet kérő tulajdonában lévő ingatlanon a tujákban és egyéb növényekben a panaszolt kárt okozott, illetve fákat vágott ki.
Elutasítható-e a kérelem, illetve ha nem, akkor milyen eljárási lépések szükségesek.

monalisa1 # 2010.03.08. 17:14

Mind a bevásárlóközpontok kiépített autóparkolói, bár magántulajdon mégis közterület.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.08. 17:05

Kevered a magántulajdont a magánterülettel. A közforgalom számára megnyitott magántulajdonú ingatlan is közterület.

monalisa1 # 2010.03.08. 16:13

Adott város egész területén tilos lehet a nyilt alkoholfogyasztás - és nem egy helyen már a dohányzás is, nagyon helyesen.

Ha a társasház magánterülete körbe lenne kerítve akkor semmi akadálya hogy akár a sárga földig is..., ezzel szemben a házon (= épületen) kívül bárhol is de tilos a nyílt alkoholfogyasztás.

Külön írom: leginkább sörözni álltatok ki a haverokkal a ház elé és nem fűvetnyírni, mert március elején még nemigen van mit nyírni...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Forest Gump # 2010.03.08. 14:34

Hú, de gyors!
Köszi.

Mivel nem vagyok szakértő, felmerül azért a kérdés, hogy bűntethet meg, ha magánterületen állok?
Én is a társasház osztatlan közös tulajdonának résztulajdonosa vagyok. Itt nem a Társasház Házirendje érvényes?
Vagy húzzak egy kerítést a telek köré, akkor már nem bűntethet? Vagyis egy 6m-es füves terület közepére (4m-re) tegyünk kerítést? És ha nem engedi az önkormányzat?

Akkor mit ér a társasház magántulajdona?

FG

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.08. 14:14

Igen, nem.