választottbíróság


Kacsa11 # 2008.08.29. 13:03

Kedves ghabbor,

attól tartok, hogy a vàlasz màr nagyon megkésett...

de ha sem a görög, sem a magyar VB nem felel meg a szerzödö feleknek, akkor érdemes elgondolkodni a London Court of International Arbitration-ön, valamely svàjci kamara VB-jén (Svàjcban egyésegitették a müködésüket, tarifàkat és a szabàlyzataikat) ill. az International Chamber of Commerce-en.
kereskedelmi ügyekben ezeknek a VB-knek kiemelkedö gyakorlatuk van Európàban. (tarifàjuk is asszem hasonló)

arra ügyeljetek, hogy sajàt szabàlyzatukat kössétek ki, mert ezek màr jól bevàlt, müködö szabàlyzatok, és értelemszerüen mindegyiknek a sajàtjàban van gyakorlata. (tehàt nem igazàn érdemes àltalàban ezzel kavarni)

eljàràs helyének talàljatok valami semleges helyet, ami mindkét félnek megfelel. esetleg érdemes erröl értekezni a kivàlasztott fórum titkàrsàgàn is...

persze az is egy megoldàs lehet, hogy ad hoc VB-t köttök ki, de ez màr rizikósabb, mert hatékonysàga függhet a màsik fél együttmüködési hajlandósàgàtól és szofisztikàltabb szerzödést kivàn.
ha erre vàllalkoznàtok, akkor a biràk kijelölésének a módjàt kell pontosan rögziteni.
az eljàràsi szabàlyzatukat. dijazàst. hatàridöt. stb. (valamelyik kamara szabàlyzatàra hivatkozàssal nagyjàból le lehet ezeket fedni, de akor is maradnak "fedetlen" helyek, amiket a szerzödésben kell rendezni.)
ad hoc-nàl a biràk kijelölése az egyik kulcskérdés, ott sok idöt lehet veszteni, ha rosszul van megfogalmazva a szerzödés. ill. késöbb a kikényszerithetöségét is veszélyeztetheti egy rosszul ésszàllitott, ezért hatàskörrel nem rendelkezö panel...

röviden ennyi.
nem javaslom az ad hoc-ot, inkàbb a fenti intézmények valamelyikét.

ghabbor # 2007.08.06. 08:31

Sziasztok!

A felek (magyar-görög) nem engedik kikötni egymás országainak választottbíróságát jogvita esetére.

Kérhetnék javaslatot (pontos megnevezéssel) - gyakorlat hiánya miatt - milyen más bíróságot szoktatok ilyenkor kikötni?

Köszönöm

PG