Külföldre kilehet vinni kiskorú gyereket?

Dr.Attika # 2015.07.10. 10:56

Örülnie kellene, hogy a gyermek világot lát, külföldre megy, nem pedig gáncsoskodni.

Tordesillas # 2015.07.13. 11:10

barta.ibolya.66-ra visszatérve

Személyi igazolványt kell csináltatni a kislánynak. Ehhez be kell menni az okmányirodába az anya személyi igazolványával, a gyermekkel és a gyermek születési anyakönyvi kivonatával. Ezzel lehet aztán külföldre menni. Lehet úgy személyi igazolványt igényelni, hogy jogilag nincs apja a gyermeknek.

Aztán mivel EU-n belül nincs ellenőrzés, senki be nem bizonyítja, hogy mikor ment külföldre pontosan.

Egyébként utazásról volt szó, ha mégsem csak utazás a cél, akkor a magyar gyámhatóság a Gyer. 24. §-a szerint jár el. Mivel a gyermeknek nincs jogilag apja, azaz a szülők közötti vita kizárt, így a gyámhatóság nem jár el jelen esetben hatáskör hiánya miatt.
Egyébként a jogszabály szerint csak huzamos időtartamú vagy letelepedés célú esetben lehet gyámhatósági eljárás.
A huzamos időtartam a 3 hónapot meghaladó időt jelenti az én tudomásom szerint.

drkr # 2015.07.18. 04:45

Tisztelt Szakértők !

Jelenleg 15 éves lányomat szeretné anyuka Angliába, az új férjéhez költöztetni. A gyerek közös szülői felügyelet alatt van, az anyánál elhelyezve, lányommal a kapcsolattartásom folymatos, hetente többször találkozunk, remek a viszonyunk. Mivel a gyerek itt remekül elvan, barátait szereti, jó tanuló, gimnáziumba jár - nem szeretném, hogy elmenjen, nem szolgálná az érdekeit jelenleg. Mit tehetek ?
Köszönöm a javaslatokat !

Üdv:

drkr

aherd # 2016.03.08. 07:02

Tisztelt Szakértők!

A kislányom most 10 éves. 9 éve váltunk el az exférjemmel, én kaptam a teljes felügyeleti jogot. A gyermektartás díjat nem fizette, így 3 évvel ezelőtt először végrehajtóhoz, majd rendőrséghez fordultam. Nem szerettem volna, ha ebből bírósági ügy lesz, reméltem, hogy ha rájön, hogy komolyan gondolom, és nem fogom ráhagyni, akkor "észbe kap", és inkább fizetni fog. Sajnos nem így lett. Most a jogi tárgyalásunk folyamatban van, fizetgeti a tartásdíjat.
Viszont lassan 6 éve nem látta a lányát, nem tartja vele semmiféle formában a kapcsolatot.
2 éve megismerkedtem a jelenlegi párommal, aki külföldön az EU-n belül dolgozik. Mivel komolyra fordult a kapcsolatunk, felmerült a lehetőség, hogy utána mennénk és mi is kint élnénk.
Próbáltam utána olvasni, hogy erre van-e lehetőségem, illetve kellene-e a volt férjem engedélye, de ellentétes információkat találtam. Amiatt írtam le az előzményt, hogy teljes legyen a kép a jelenlegi helyzetről, tehát nem tartom valószínűnek, hogy hozzájárulását adná a kiköltözéshez, amennyiben mégis szükséges lenne.
Sokat küzdöttem azért, hogy a pénztől függetlenül tartsa a lányával a kapcsolatot, én nem az a típusú szülő vagyok, aki "bemártja" a gyerek előtt az exét, de sajnos mindennek ellenére nem tartotta a kapcsolatot a lányával.
Kérem, segítsenek abban, hogy kell-e hozzá az exférjem engedélye, hogy külföldre költözzek a lányommal (rövidebb vagy hosszabb időre, ezt még nem tudjuk), illetve a gyámhatóság engedélye kell-e esetleg?

Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.08. 08:51

Kell a különélő szülő hozzájárulása, de a gyámhatóság pótolhatja.

zizi99 # 2016.03.09. 13:26

Kedves Kovács Béla Sándor ügyvéd úr!

Útlevéllel már rendelkező 4 éves egyszülős gyermekem EU-n belüli kiutaztatásához nincs kitől beleegyezési nyilatkozatot kérni, mivel nincs apja papíron (anykönyvi kivonatban sincs). Milyen igozolás kell vinnem a reptérre, hogy ne keressék se az apát, se a nyilatkozatát? Mivel tudom igazolni, hogy egyedüli szülő vagyok születésétől kezdve.
Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.09. 14:16

Bocsásson meg, fogalmam sincs. (Igazából arról sincs tudomásom, hogy bármilyen okmányt, igazolást kérnének a szülőjével együtt utazó kiskorútól a schengeni térségen belül.)

zizi99 # 2016.03.11. 13:46

Állítólag, ha csak az egyik szülő van ott a határnál, akkor kellhet a másik szülőtől egy beleegyező nyilatkozat, amiben beleegyezik, hogy a gyermek kivihető az országból.
Viszont, ha csak egy szülője van a gyermeknek, akkor ilyen beleegyező nyilatkozat nem is lehet. Ilyenkor kérdés, hogy elhiszi-e a vámos, hogy valóban csak egy szülője van a gyermeknek.
Esetleg a születési anyakönyvi kivonatot vigyem magammal mindenhova?

wers # 2016.03.11. 14:29

Ez az "állítólag" érdekelne, honnan származik.

Szerintem EU-n belül még útlevél sem kell, a személyi igazolvány is elég, annak igényléséhez pedig nem kell két szülő beleegyezése.
Az útlevélnél a kiállító hatóság fogja elbírálni, hogy kiállítható-e az útlevél.

Azt viszont nem tudom, kell-e egyáltalán vele utazó szülő, ill. azt az útlevél alapján hogyan azonosítják, mert még az anyja neve sem szerepel rajta.

Dido8308 # 2016.03.13. 09:01

Kisfiam 3 éves korában édesányám lett a gyerek gyámja mivel külföldön kaptam munkát.Most a "kisfiú" már 13 éves de évek óta együtt lakunk így 3an Magyarországon.A gyámságot nem fordítottam vissza.Most édesanyám kitalálta hogy külföldön kíván dolgozni és a gyereket is vinné.mit tehetek hogy megakadályozzam???

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.13. 09:28

Kéred a családba fogadás megszüntetését.

Dido8308 # 2016.03.15. 09:02

Köszönöm ☺ további kérdésem hogy akár csak pár napra kiviheti e a beleegyezésem nélkül?? Szerinte nincs beleszólásom hogy hova viszi.

Zoltán1983 # 2016.04.28. 05:34

Tisztelt Szakértők!

A helyzet a következő:
A volt párom (nem volt házasság) nem hajlandó a közös gyermekünk személyi igazolványát kiadni abban az időszakban, mikor megegyezésünk szerint a gyermeket elvihetem.

Tudomásom szerint a személyi igazolvány mindenkinek a saját tulajdona. Amennyiben engem megállítanak a rendőrök és nincs meg az igazolvány akkor hogyan is igazolhatnám hogy az én fiam? Igazolvány nélkül bármelyik másik gyerekre is ráfoghatnám hogy az enyém, ezért nem hiszem hogy igazolvány nélkül bármit is tudnék igazolni.
Többszöri kérésemre sem adja ki annak ellenére, hogy a fenti lehetséges eseményt is elmondtam neki.

A kérdés az volna, hogy milyen jogon tarthatja vissza az igazolványt? Milyen lépéseket tehetek, ha ez a helyzet nem változik és továbbra sem kapom meg?

Az én olvasatomban szándékosan korlátozza a szabad mozgás és helymegválasztási jogát, mert házon kívül bárhol baj lehet ebből. Külföldi kiruccanásra meg végképp esélytelen.

Az már csak mellékes, hogy semmilyen más iratot sem kapok a gyermekkel.

Az eddigi megegyezést mindig betartottam, soha nem beszéltem ellene és nem tettem olyan dolgokat, amivel az anya-gyermek kapcsolatot rombolnám, vagy ellehetetleníteném az életüket.

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Betti1983 # 2016.05.05. 13:06

Tisztelt Szakértők!

3 éve külön élünk a férjemmel.Papíron még háasak vagyunk.Van egy 9 éves lányunk aki velem él.Jó a kapcsolatunk az édes apjával.Nyáron szeretném kivinni Horvátországba nyaralni 1 hétre.A gyermek apukája ezt tudja és engedi is de ilyen esetben kell valami okirat vagy egy beleegyezési nyilatkozat hogy ki vihessem a gyermekemet?Nem szeretném esetleg emiatt vissza kellene fordulni a határtól.Személyi igazolványa van de útlevele nincs a gyermekemnek.
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.05. 14:28

Ha az a kérdés, akkor nem kell semmiféle engedély az apától. (Szerinted a határőr tudja, hogy te házas vagy-e vagy nem, és ha igen, akkor a gyerek apja a férjed vagy valaki más?)

paxia # 2016.05.18. 17:40

Horvátország nem része Schengen-nek, tehát van
határellenőrzés. Ez a rossz hír. A jó pedig az, hogy
Horvátországba nem kell útlevél, elég a személyi is.

Amúgy vitatkoznék a szakértővel (KBS): az azért nem
teljesen úgy van, hogy fogok egy gyereket és átlépem
a határt.

Konkrét eset: Jön Németországból a magyar születésű
anyuka saját 2 gyermekével, akik német állampolgárok.
Mindenkinél útlevél, érvényes. Határellenőrzésnél
feltették a hölgynek a kérdést: és hova is viszi ezt a
két német gyereket? Ott dekkoltak a határon, amíg az
apuka be nem ment a rendőrségre és nem nyilatkozott
arról, hogy tud a gyerekek utazásáról. Ezt a
nyilatkozatot lefaxolták a határra és mehettek. Az eset
2004 előtt történt.

paxia # 2016.05.18. 17:44

KBS :: a határőr természetesen nincs tisztában, hogy
az illető hölgy házas-e. De azzal sincs tisztában, az
utazás mögött nincs-e hátsó szándék. Tudtommal létezik
a családi jogállás megváltoztatásának fogalma, ami erősen
köthető olyan szituációkhoz, hogy elviszem a gyereket
nyaralni, azt viszlát szevasz apuka volt gyerek nincs
gyerek.

wers # 2016.05.18. 18:19

Az okmány kiállításánál vizsgálják a másik szülő engedélyét.

érdeklődő anyuka # 2016.08.02. 17:28

Üdvözlöm önöket!

Szeretnék a kiskorú gyerekeimmel külföldre költözni, és a kérdésem az volna, hogy ehhez (az alábbi feltételeket figyelembe véve) kell e a férjem bármiféle írásos engedélye, ill. ezt ki lehet e kerülni valahogy, hova fordulhatok segítségért.

A férjemmel külön élünk egy éve, kiköltözött Kanadába négy hónapja, és haza sem szándékozik jönni. Egyenlőre legálisan tartózkodik ott, dolgozik is. Éppen ezért nem él a láthatási jogaival. Igaz, nem vagyunk elválva sem. Gyerektartást két hónapja kapok, az itteni minimálbéres összegnek megfelelően, 36e ft-ot, és van két fogyatékos gyerekünk.

Kérem segítsenek információval, hogy ki tudok e költözni külföldre e az engedélye nélkül (nem fog beleegyezni, mert azt mondja, ha egyszer haza jön, akkor látni akarja őket), itt viszont lassan lehetetlen életben tartanom magunkat.

Köszönöm!

petanni # 2017.01.06. 20:36

Tisztelt Szakértők!

Következő kérdésem lenne: Ausztriában élek férjemmel több éve, de Magyarországon nem jelentettünk be a hatóságoknál letelepedési szándékot, csupán átmenetileg élünk külföldön, otthon állandó lakcímmel rendelkezünk. Pár hónap múlva lesz esedékes kisfiunk megszületése, Budapesten fog világra jönni. Miután a magyar hatóságoknál beszerezzük a születési anyakönyvi kivonatot, személyi igazolványt, lakcímkártyát és TAJ-kártyát, mire van még szükség ahhoz, hogy férjemmel szabályszerűen kivigyük Ausztriába, ahol ismét egy csomó hivatalt minél gyorsabban végig kell járni, mivel ott fogok Gyest kapni? Be kell jelenteni a Gyámhivatalban vagy máshol, hogy a magyar állampolgárságú baba külföldön fog tartózkodni azután? A kötelező védőnői látogatások lemondására is gondolok. Interneten semmi használható információt nem találtam erről a témáról.
Előre is nagyon köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.06. 21:07

Nope.

Dr.Attika # 2017.01.12. 16:21

Tisztelt petanni!
A gyermek magyar állampolgár lesz a szülők jogán. Megilleti az Unión belüli szabad mozgás joga, mint ahogy Önöket. Nyugodtan vigyék ki Ausztriába. Semmilyen jogszabályi kötöttség nincs.

umut # 2017.02.01. 19:46

Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdésben szeretném a segítségüket kérni,hogy nem unios országba költöztem a lányommal.Apai beleegyező gyilatkozattal.(Elváltunk)
Úgy tudom 2014 márciustól nem kell gyámügyi engedély,ha egyetértünk,tehát a volt férj engedélyezte.
Ez így van,vagy rosszul tudom?
Választ köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 20:16

??
Most akkor kiköltöztél vagy nem költöztél ki? Hozzájárult a különélő szülő vagy nem?

ObudaFan # 2017.02.01. 22:13

Úgy tudom 2014 márciustól nem kell gyámügyi engedély,ha egyetértünk,tehát a volt férj engedélyezte.
Ez így van,vagy rosszul tudom?

Ez így van.