Külföldre kilehet vinni kiskorú gyereket?

umut # 2017.02.02. 04:55

Tisztelt fórumozoók!

Igen kiköltöztettem!

Pontossan ezért kérdeztem,hogy NEM Uniós államban költöztem a kislányommal.Elváltam a kislány apjától.De beleegyező nyilatkozatot adott a költözéshez.
Mivel azt olvastam,hogy gyámügyi engedély NEM kell,2014 Márciusától,biztos akartam lenni benne,mert az nincs!
Tehát a kérdésem ez volt,apai beleegyező nyilatkozat elég???Nem kell gyámügyi engedély?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.02. 06:44

Az ég áldjon meg, ha már kint vagy, akkor nem mindegy?

tomi21 # 2017.02.09. 16:16

Kedves Forumozok,
talan ez a kerdes meg nem volt, hogyan lehet a gyerekünket külföldre vinni ugy, hogy allam bacsi ne tudja meg. Felreertes ne essek, a gyerek-12 eves- iskolaba jar kinnt , stb, de, hogy kinnt biztositva legyen, az otthoni lakcimet meg kell szüntetni, es ezt csak a külföldi lakcimenek igazolasaval lehet. Kinti lakcimkartyat nem szivesen hamisitanek, de szerintem semmi közük ahhoz, hol vagyunk, mit csinalunk. Elvileg szabad Europa vagy mi. Mi ugye lehetünk "papiron" hajlektalanok is, de ö nem. Tud valaki ügyes megoldast? Tudom,hogy baromsag, vagy paranoia, de mi közük hozza? Esetleg akar el is lathatjak TB ileg, par evente hazamegyünk kivaltani neki a zöld kartyat, ha meg beteg elvisszük az otthoni gyerekorvoshoz, igaz ez kicsit hosszadalmas, de ha allamunk fizetni akarja, legyen. A gyerek a mienk nem az allame. Köszöszöm szepen.

mindennapegyalma # 2017.04.23. 18:18

Tisztelt Szakértők!
többen kérdezték, hogy kiskorú gyermekkel ki lehet-e költözni külföldre, és ha igen, hogyan. Egyértelmű választ nem találtam eddig, a gyámhivatal nem tud segíteni. Én elvált vagyok, apuka rendszeresen látogatja a kisfiunk, viszont nagyon rossz a kapcsolat, és ott tesz keresztbe, ahol tud. Gyámhivatalnál nyújtanék be kérelmet, hogy jelöljék ki a külföldi lakóhelyet, ill. pótolják a másik szülő hiányzó beleegyezését a külföldre költözéshez, de a hölgy ott azt mondta, hogy úgyis elutasítanák, mert a (mostani kétheti) kapcsolattartás nem megoldható és a gyermek kapcsolattartása az apjával mindent felülír. Én most távkapcsolatban élek, ami már nem sokáig tartható, vagy ki tudunk költözni (EU-s ország) a mostani páromhoz, vagy rámegy a kapcsolat :-( Mit tudok tenni, ha a gyámhivatal nem pótolja a hiányzó beleegyezést az apuka részéről? Ill. mennyi időt lehetünk kint beleegyezés nélkül?
Köszönöm előre is a segítséget!

Immaculata # 2017.04.23. 18:25

1 év

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.23. 19:57

Nincs időtartammegkötés. Másképpen: nem azon múlik.

Burn Out # 2017.04.24. 03:29

A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi
és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 24. §-a rendelkezik erről.

Ha a járási gyámügyi osztály elutasítja a kérelmed, akkor a döntést megfellebbezheted, utána majd a megyei kormányhivatal dönt. Ahogy KBS írta, nincs időmegkötés. Ha kiviszed a gyermeket, akkor is lehet kapcsolattartás, nyilván nem kéthetente, de évente például háromszor-négyszer, telefonon, neten keresztül stb.

mindennapegyalma # 2017.04.24. 10:24

Kedves Burn Out, Ügyvéd Úr,
Köszönöm a választ. A gondom pont az, hogy apuka nem szeretné, ha csak évente párszor láthatná a fiunk, és ezzel egyetért a gyámügy is. Persze az ő szemszögéből érthető, de nekünk pedig páratlan lehetőség lenne (gyermeknek is) ha kint élhetnénk, dolgozhatnánk, ő pedig kint tanulhatna, ill. a nyelvet is még anyanyelvi szinten tudná megtanulni. A volt férjemnek amúgy már új családja van. A gond ott van, hogy amíg megy nekünk a gyámügyi eljárás (már most is) apuka ellene beszél a kiköltözésnek a gyermeknél és ha arra kerül a sor , hogy őt megkérdezik, akkor ő az apja befolyása miatt nemmel válaszol majd. Legalábbis ettől félek (apukának nagy a befolyása a gyermekre, a válás is bántalmazás miatt volt. Erről nincs hivatalos papírunk, hiszen nem tudtam bizonyítani, hogy mi történik a négy fal között. Amióta külön élünk, azóta "csak" lelki terror van, de egy 5-6 éves gyereket könnyen tud befolyásolni, manipulálni) Pont ezek miatt szeretnénk mindent legálisan csinálni, hogy ne kelljen hazajönnünk, csak ha mi szeretnénk. Köszönöm

tomi21 # 2017.05.18. 19:31

Kedves Forumozok,
talan ez a kerdes meg nem volt, hogyan lesz biztositva külföldön a gyerek, hogyan lehet a gyerekünket külföldre vinni ugy, hogy allam bacsi ne tudja meg. Felreertes ne essek, a gyerek-12 eves- iskolaba jar kinnt , stb, de, hogy kinnt biztositva legyen, az otthoni lakcimet meg kell szüntetni(?-ezt mondtak), es ezt csak a külföldi lakcimenek igazolasaval lehet. Kinti lakcimkartyat nem szivesen hamisitanek, de szerintem semmi közük ahhoz, hol vagyunk, mit csinalunk. Elvileg szabad Europa vagy mi. Mi ugye lehetünk "papiron" hajlektalanok is, de ö nem. Tud valaki ügyes megoldast? Tudom,hogy baromsag, vagy paranoia, de mi közük hozza? Esetleg akar el is lathatjak TB ileg, par evente hazamegyünk kivaltani neki a zöld kartyat, ha meg beteg elvisszük az otthoni gyerekorvoshoz, igaz ez kicsit hosszadalmas, de ha allamunk fizetni akarja, legyen. A gyerek a mienk nem az allame. Köszöszöm szepen.

gyöngyház # 2017.07.14. 18:16

Szép Estét Kedves Fórum-társak!8éves kislányommal szeretnék kitelepülni Németországba,Az Exem hallani sem akar ilyesmiről.A Gyámügyön is elvérzünk valószínűleg.Még van 2év felfügesztettje.ez nyom valamit a latban,ha s kormányhivatalhoz fellebbezűnk,és ott s kérhetik a hozzájárulását?Vagy bírósági tárgyalás lesz belőle?Mindent megteszünk a párommal,amit csak lehet....esetleg házadodjunk össze?Sajnos itt Magyarországon albérletben lakok a Kislányommal,és lassan ellehetetlenedik a helyzetűnk.Előre is Köszönöm a segítségüket!

Szép Estét Kedves Fórum-társak!A szituáció az esetünkben átlagos.Elváltam,eddig minden rendben ment...A kislányommal,aki 8éves ,szeretnénk Németors

nonolet # 2017.07.14. 19:00

Az apa nélkül nem fog menni a dolog...

Orsolya1986 # 2017.07.20. 14:04

Üdvözlöm
Kereszt fiamat szeretnénk vinni négy napra (10 éves)
Horvátországba
Most kapott személy igazolványt, elegendő ez vagy bizonyítani
Kell valamivel hogy elengedtek?
Köszönöm

ius latratus # 2017.07.20. 14:07

Elegendő egy hozzájáruló nyilatkozat.

Orsolya1986 # 2017.07.20. 15:04

Köszönöm
És azt mi írjuk meg kézzel ?
Koszonom

ius latratus # 2017.07.20. 15:58

Ti? Ti vagytok a szülők?

Orsolya1986 # 2017.07.20. 16:09

Nem nem persze ők koszonom

berke # 2017.07.30. 04:22

gyöngyház

Ha összeházasodtok és a nevére evszi a gyereket, onnantól már nem szólhat bele, tudtommal- laikus-
üdv: berke

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.30. 08:35

és a nevére evszi a gyereket,
Na, most mondtál valamit...

Őszikék57 # 2017.08.05. 13:45

Kedves Fórumozók!
Lehet, hogy nem ide tartozik a kérdésem. Akkor elnézést kérek.
Van egy ismerősöm (nincs regisztrálva itt) aki házasságban él,és a férje osztrák állampolgár. Magyarországon kötöttek házasságot, és rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Most várják első babájukat. A szülést Ausztriában tervezik. Azt szeretnék tudni, hogy mit és hogyan kell intézniük, hogy haza tudják hozni Magyarországra a babájukat?
A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.05. 15:57

Mi akadálya lenne a "hazahozatalnak"?

Őszikék57 # 2017.08.06. 07:07

Akadály csak annyi, hogy a gyerek nem rendelkezik útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal. Az esetek 90%-ában nem is lenne gond. Ott van viszont a 10%.

Burn Out # 2017.08.06. 07:11

ha rákoncentrálsz a 10 %-ra, akkor bizony ott is lesz.

Burn Out # 2017.08.06. 07:12

amúgy senki se fog vele foglalkozni

wers # 2017.08.06. 09:47

Igazolványa az újszülöttnek is lehet, az anyakönyvvel együtt lehet igényelni. (Gondolom osztrák állampolgár lesz a baba) Részlekeről az osztrákok adnak felvilágosítást.
Ha magyar állampolgár lesz, a konzul ad ideiglenes útlevelet, utána Magyaroszágon kell igényelni az ideiglenes leadásával.

wers # 2017.08.06. 09:50

Mellesleg a szülők igazolványa a születési anyakönyvi kivonattal elég szokott lenni. Még az is mindegy, házasok-e a szülők.