Jogi személy-e az EU?


julius # 2004.11.21. 20:17

Mónika, köszönöm szépen a kimerítő választ!
Így már teljesen tisztán látok!

Koltai Mónika # 2004.11.17. 08:29

Kedves Gyuszó!

Remélem sikerül kérdésedre kimerítő választ adnom. :)

Nos, az Európai Unió pillanatnyilag nem jogi személy, csupán annak első pillére, a föderális alapon működő Európai Közösségek rendelkezik nemzetközi jogalanyisággal.

Azonban az Alkotmányos Szerződés (2004) azt célozza, hogy a hárompilléres szerkezetet váltsa fel egy egységes jogalanyiság, melynek következtében a kevésbé integrált és emiatt kevésbé hatékony "kormányközi" 2. és 3. pillérben is megnőne a belső kohézió, ill. a nemzetközi fellépés esélye. Ezáltal az Európai Unió már nemcsak "gazdasági óriás, politikai törpe" lenne, hanem egy politikai unió (amely nem feltétlenül jelent államot).

Hogy miből származtatják a jogalanyiságát? Hát, az EU ugyan már rég túlmutat egy nemzetközi szervezeten, de itt is elmodható, hogy annyi hatáskörrel bír, amennyit a tagállamok ráruháznak (ld. alapító szerződések) Persze ezen hatáskörök száma folyamatosan nő, az Alkotmányos Szerződés még nagyobb távlatokat nyit meg előtte, tovább bővítve azokat a területeket, amelyeken a minősített többségi döntéshozatal kerül előtérbe.

Az Alkotmányos Szerződés hatályba lépéséhez azonban minden tagállam ratifikációja szükséges, és véleményem szerint ez egyes nacionalista országokban okozhat némi bonyodalmat...


mon

Gyuszó # 2004.11.05. 22:16

Az lenne a kérdésem, hogy jogi személyiséggel bír-e az Európai Unió?
2002-es könyvekben még jogi személyiség nélkülinek említik. Amennyiben perképességgel bír, akkor azt miből származtatják? Az alapító szerződésekből?
Előre is köszönöm a választ!!!