Tartózkodás külföldön


Sztyopa # 2008.12.09. 16:53

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megkérdezni, hogy magyar állampolgár milyen feltétellel jelentkezhet ki állandó magyar lakcíméről, úgy hogy Írországban kíván állandó jelleggel a továbbiakban élni.Munkahelye ott van, albérletben lakik.
Válaszokat köszönöm.

nyuszika01 # 2008.06.09. 18:46

Kedves fórumozók!

Kérdésem a következő lenne: mi kell ahhoz, hogy valaki Ausztriában végleges tartózkodási engedélyt kapjon?
Elképzelhető, hogy az ember csak fogja magát, kimegy, viszi a kiskorú gyereket a másik szülő tudta nélkül, és egyszerre megkapja?! Mellesleg a mai napig nem is dolgozik, csak szült még egy gyereket. Ilyen esetben el lehet valahogy érni, hogy visszajöjjön Magyarországra?

cheko # 2008.02.25. 14:57

Mi a teendő, jelenleg Németországban élő mozgássérült rokkantnyugdijas vagyok. Kiváltottam az európai egészségbiztositási kártyámat. Kinntartozkodásom idején, elállitódott a protézisem térdszerkezete (ennek következtében állandóan elestem), elmentem vele egy itteni orvoshoz aki irt egy beutalót egy orphoped technik céghez. (mivel ezt az eljárási utat adta meg egy itteni egészségbiztosito cég). Az orthoped technik cég viszont nem fogadta el az európai kártyámat, elküldött, rossz lábbal együtt, azt mondták csak akkor fogadják el, ha hozok egy lepecsételt papirt, hogy ki vállalja át a költség megtéritését. Hiába mutattam meg az europai biztositási kártyámat. Ez egy elsősegélynyujtás lett volna. Ha nem fogadják el, akkor mire jó ez a kártya?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.27. 17:22

A tartózkodási engedélyt valamely szlovák hatóságtól kell megkérni, bővebb felvilágosítást si ők tudnak adni. Ráér akkor, ha már ott vagy. Mint alant mondták: három hónapig mindenféle engedély nélkül időzhetsz.

(Deen Reed volt az egyetlen ismertebb személy, aki a hidegháborús években nyugatról - jelesül épp az USA-ból - emigrált keletre, és nem fordítva.)

Skinner # 2006.08.27. 16:12

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Nem vagyok Rokona Deen Reed-nek, azt sem tudom ki ő. :-) Kitől kell megkérni a tartozkodási engedélyt? Hova kell befáradnom ezügyben? Milyen költségekkel jár ez? Gondolom fizetni kell érte, "mert a pap sem ingyen prédikál". :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.27. 13:43

Meg kell kérni a tartózkodási engedélyt, és akkor az életedet is leélheted ott.

(Nem vagy rokona Deen Reednek? ;) )

Skinner # 2006.08.27. 11:33

Tisztelt Vadalma!

Szlovákiában szeretnék lakást/házat vásárolni ha lehetséges, és bejelentkezni oda.

Vadalma # 2006.08.07. 11:29

úgy érted, hogy tartózkodási engedély nélkül.

főszabályként jell. három hónap után kell ilyet igényelni, de ez az egyes tagállamokban változó.

mi a célország?

Skinner # 2006.08.07. 11:05

Tiszteletem!
Azt szeretném megkérdezni, hogy Magyar állampolgár meddig tartózkodhat más EU tagországban? Van meghatározva idő?