Az én véleményem szerint akinek van legális programja hozzá az nyugodtan végezhet függetlenítést, illetve, ha te beadod egy maszek boltba a készüléket, akkor az a bolt dolga, hogy van-e legális programja vagy nincs.
A szolgáltatókkal kötött ászf-ekben (amikor legutoljára nézetem) nem volt benne kikötés, hogy nem függetlenítetheted, annyira nem, hogy ha beviszed a szolgáltatóhoz, ők is kifüggetlenítik miután lejárt a szerződési idő.
De mondom én nem találtam benne kikötést, hogy nem lehet megcsinálni.
Szóval érdekes dolog ez az ügyészség azt mondaj, hogy ez az, miközben még a LB-nek sincs fogalma a simkártya, függetlenítés és imei szám módosítás közti különbségről....
Az imei szám megváltoztatása az már egyedi azonosítójel megváltoztatása és 300/C-is (szerintem)
De, hogy milyen jogon vádolnak meg bárkit is bűncslekeménnyel, ha vesz egy magánszemélytől egy telefont és kifügetleníti amikor semmi köze az előző vevő és a szolgáltató közti szerződéshez, pláne ha az nem is tiltja...
Megnéztem a pannonnál,
„Az ElBfizetB által vásárolt készülék kizárólag Pannon SIM-kártyával használható.
Amennyiben ezen készüléket más mobil szolgáltató ElBfizetBi kártyájával kívánja használni az egyedi
ElBfizetBi szerzBdésben meghatározott határidBn belül, úgy kérelmére az általa igénybe vett kedvezmény
fenti összegének és a korlátozás – a mindenkori Díjszabásban rögzített – egyszeri feloldási díjának egyidejO
megfizetése mellett, a Pannon GSM Távközlési Zrt. a mobiltelefon-hálózatának kizárólagos igénybevételére
irányuló korlátozást feloldja. Az egyedi ElBfizetBi szerzBdésben meghatározott idBtartam leteltével a
korlátozás feloldása egyszeri feloldási díj megfizetése ellenében hajtható végre.
Az ElBfizetB a készülék IMEI-számát nem változtathatja meg és egyidejOleg tudomásul veszi, hogy az IMEIszám
megváltoztatása az 1978. évi IV. törvény (Btk.) 300/C. § szerinti számítástechnikai rendszer és adatok
elleni bOncselekmény, illetBleg a 300/E. § szerinti, a számítástechnikai rendszer védelmét biztosító technikai
intézkedés kijátszásának tényállásába ütközhet.”
Szóval -szerintem- a függetlenítés max. polgári nem büntetős ügy.
telefon vásárlás kéz alól
világesze2: ezt hívják felelőtlenségnek. Mivel így 20-30e forintal olcsóbb a készülék, ráadásul nem kell hűségenek lennem senkihez, elcsábultam. Persze azóta megbántam, ugyanis valójában, a megbízhatóság nem éri meg azt az összeget.
Több okból biztos vagyok benne, h. nem lopott, nem váltam orgazdává, a megbízhatatlanság részemről "legfeljebb" a garanciára vonatkozik. Mindenesetre nem fogom függetleníteni, ha ez törvénybe ütközik.
Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény
300/C. § (2)
Legalábis az ügyészség szerint.
"Világesze2"! A Btk. melyik különösrészi törvényi tényállásának felel meg a "mobil függetlenítés"? Én nem találom. Segítesz?
Lehet, hogy a kéz alól vett telefon esetén a vásárló nincs jogviszonyban bármelyik mobilszolgáltatóval, azonban a telefon függetlenítése BTK-ban definiált bűncselekmény.
Szóval ne bátorítsunk ennyire.
Azt hadd kérdezzem meg:
Amikor a szolgáltatók akciózzák, újonnan, hibátlanul, számlával, garanciával, megbízhatóan, gyakran a független készülék vételárának 20%-áért adják a telefonokat, akkor miért kell kéz alól venni nagy értékben telefont?
Főleg papír nélkül?
Világos.
Igazán nem bármiféle ítélettől tartok, hanem hogy ez egyáltalán szóba kerül.
Nem az én világom és nem áll szándékomban arra költeni a szabadidőm, hogy másoknak bizonygassam az ártatlanságomat.
Köszönöm a véleményeket, maradok az ismert úton...
Az ősszel betörtek a cégünkhöz. Sok mindent elvittek, köztük 2 db telefont és 2 db SIM kártyát is.
Ez sajnos csak akkor derült ki, amikor megkaptuk a telefonszámlát.
Felhívtuk az egyik számot, aki mondta, hogy kéz alól vette a készüléket a SIM-mel együtt.
Mi persze letiltattuk a számot.
Ez cikis annak akihez végül került a telcsi.
Sajnos sok bírónak a telefonokról, simkártyáról, imei számról függetlenítésről semmi fogalma.
Láttam olyan LB határozatott (majd levadászom a számát, ha valakit érdekel) amiben olyan ítélet született amitől égnek állt a hajam...
Össze vissza írt mindent a bíró az ítéletben kifügetlenített simkártyát meg minden baromságot.
Valami szakértő nagyon be lehett rúgva, vagy akkor látott először mobilt aztán jól megszakértette sok pénzért....
Számítógép rsz és adatok elleni bűncselekmény alapján szoktak ilyenkor eljárni az ügyészek.
Köszi.
Nem, természetesen nem aluljáróban stb. és egyáltalán nem ár alatt vettem, közel van a 6 számjegyhez, tulajdonképp én nem kételkedek nagyon a származását illetően, csak arra vagyok kíváncsi h. más kételkedni fog-e és pl. ilyen esetben mivel védhetem magam.
De ez viszonylag megnyugtatott.
A függetlenítésről még meg kellene győződnöm.
Kösz még egyszer.
Nem vagy nyomozó hatóság. A legtöbb problémádra az írásban (vagy több tanú előtt) kötött adásvétel a megoldás.
Ha azonban jócskán ár alatt, az aluljáróban vagy kocsmában vetted, orgazdaságot elkövethetsz, hiszen tudnod kellene a körülményekből, hogy feltehetően lopott az áru.
Te nem kötöttél szerződést a mobilszolgáltatóval, az eladó sem jelezte ezt a korlátot feléd. (Persze Nemo plus iuris...). Szóval nem vagyok ebben biztos, de véleményem szerint a készülék függetlenné tételét (elméletileg sem) nem verhetik le büntetőjogilag rajtad.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Üdv mindenkinek!
Kérdéseim lennének a tárgyban nevezett témával kapcsolatban.
Tegnap vásároltam hirtelenfelindulásból egy méregdrága telefont, a hirdetést interneten láttam, felhívtam a megadott számot, egyeztettünk, stb. stb.
Az aggodalmaim:
- Bár minden tartozékát (némelyik bontatlan) megkaptam a telefonnal, de nem volt hozzá sem garancia levél, sem egyéb, a vásárlást igazoló dokumentum.
a, Hogy bizonyosodhatok meg arról, hogy a tel. nem lopott, esetleg tehereautóról lepottyant darab, annélkül, hogy kár érne (értsd: a telefonra vagy az árára szükségem van...)
b, Ugyan nem nézem ki vkiből, akinek ekkora autója van, de mi a garancia arra, h. később (ha az illető a jogos tulaj, ami valószínű), nem jelenti be, h. a telefont ellopták Tőle? Semmiféle adás-vételi, egy tanúm van mindössze...
- Mivel függő telefonról van szó és persze miért is a kedvenc szolgáltatómtól függene, tehetek e ez ellen valamit?
a, Úgy sejtem nem legális dolog a telefon szoftverét módosítani, de mi a helyzet a szoftver cseréjével? Természetesen semmi haszonszerzés v. ilyesmi, mindössze használni szeretném.
b, Az előző tulaj, gondolom aláírt valamit a szolgáltatójával, de ebből mi az ami rám vonatkozik? Feltételezem semmi, de egy kis üldözési mánia sosem árt.
Köszönet előre is!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02