Társasház


nanemaaa # 2022.02.16. 07:56

Ha jól értem, a társasházban ez a hangoskodás egyedül téged zavar, bár nyilván a hangszigetelés hiányában a szerkezetekben más irányba is terjed, mert a hang már csak ilyen. Így alighanem nem tudod magad mellé állítani a társasházat, ezért neked kell megoldást keresned, találnod. Nyilván neked nem az albérlőkkel kell tárgyalnod, hanem a tulajdonossal. Ha a tulajdonos közreműködő, akkor örülhetsz. Ha e miatt az albérlők megsértődnek és elköltöznek, akkor szintén.
Ellenkező esetben jegyzőnél, mint birtokvédelmi hatóságnál eljárást indíthatsz, vagy mehetsz perre ugyanezen célból. Utóbbi esetben kérheted jognyilatkozat pótlását, vagy tűrésre kötelezést is, hogy elvégeztethesd a szükséges hangszigetelést, aminek egyébként már alapból a ház építésekor be kellett volna, hogy kerüljön, de ezt nagyjából minden kivitelező ki szokta spórolni. Bár az is igaz, hogy a beépítésre kerülő hangszigetelések jellemzően nem kritikus szintű hangterhelésekre vannak méretezve.

Prevencio # 2022.02.15. 13:44

Szép napot!
Segítséget szeretnénk kérni, de nem tudjuk kihez kellene ilyen esetben fordulnunk.

Az alaphelyzet a következő:
Felettünk lévő lakás elviselhetetlenül hangos. Mikor próbáltuk ezt megbeszélni, kiderült hogy a 6 éves gyermek, anyja állítása szerint "beteg és ő ezzel nem tud mit kezdeni, se gyógyszerezni se verni nem fogja". A zajongás maga egész napon át tart kisebb néha nagyobb kihagyással (főleg ha nincsenek otthon) és ez nem szűnik meg esténként. Általában éjfélig eltart és van amikor hajnal 3-kor is felkelünk a dübörgésre. Ez a dübörgés általában páros lábbal ugrálás, futkározás vagy bútortologatás. A kiabálás, üvöltés, szirénahangutánzó süvítés, ezekhez képest "kisebb" zajjal járnak. Felvetettük a hangszigetelés lehetőségét. Kezdetben úgy tűnt benne vannak és jó ötletnek tartják ekkor vettük fel a kapcsolatot a lakás tulajdonosával is mivel a jelenlegi lakók albérlők és rajtuk keresztül sikerült elérni őt. A tulajdonos ragaszkodott hozzá, hogy helyszíni felmérés történjen habár minden helyen már a szóbeli konzultáció során kijelentették, hogy a helyszíni beavatkozás a megoldás. A lakók amikor ez a felmérés megtörtént ellenségessé kezdtek válni, már az is felmerült náluk, hogy mi miért költöztünk egyáltalán ide. Amitől ők félnek, hogy sok munkával ("dzsuvával") jár a hangszigetelés elhelyezése illetve a tulajdonos majd rájuk fogja terhelni a kiadások összegét. A szakvélemény elkészült ahol leírták, hogy egyértelműen a felettünk lévő lakás padló-hangszigetelését javasolják, mivel az sokkal hatékonyabb, kevesebb munkával jár és jelentősen olcsóbb is. Mi felajánljuk a tulajdonosnak, hogy a hangszigetelés összegét álljuk.
A kérdésünk az lenne, amennyiben teljesen elzárkózik a tulajdonos és/vagy a lakók ettől a lehetőségtől, hogy a hangszigetelés megvalósuljon viszont számunkra nem élhető a környezet, pihenésre/alvásra teljesen alkalmatlan , milyen jogi eszközeink lehetnek amelyekkel megoldható lenne a helyzet anélkül, hogy egyszerűen elköltözünk.

Szomorú örökös # 2022.01.24. 04:36

matthiasi

A műanyagba ugyanúgy bémegy a facsavar.
Azonkívül az ilyen akciókat nem kell nagydobra verni !

Tehát ha valaki elmebajos egy társasházban, azt te úgy oldanád meg, hogy megrongálod az ablakot.
Őszintén csak gratulálni tudok ehhez a hozzáálláshoz!

matthiasi # 2022.01.23. 19:43

Szomorú.... !
A műanyagba ugyanúgy bémegy a facsavar.
Azonkívül az ilyen akciókat nem kell nagydobra verni !

Majordomus # 2022.01.23. 13:29

jogilona
Erre a problémára nem egy jogi fórumon kell megoldást keresni. Mert nem jogi probléma az elmebaj.

Szomorú örökös # 2022.01.23. 10:54

matthiasi

Kell szerezni egy hosszú létrát és a magasban facsavarral rögzíteni csukott állapotban.

Mivel nagy valószínűséggel műanyag bukó-nyíló ablakokról van szó a leírás alapján - „a 3-4 és az 5-6 emelett között folyamatosan bukóra nyitja az ablakot.” - így én azt gondolom, hogy ez egy helyreállíthatatlan rongálás lenne az ablak tekintetében, amit aztán az elkövetőn joggal fog számon kérni a társasház lakóközössége.

matthiasi # 2022.01.23. 07:41

drbjozsef !
Eccerű a megoldás. Kell szerezni egy hosszú létrát és a magasban facsavarral rögzíteni csukott állapotban. A facsavar lehetőleg speciális fejű legyen. A mániákus nyitogató mire rá jön erre, sok idő telik el.

Hapciusz # 2022.01.23. 07:06

jogilona

a mi házunkban is vannak parasztok az egyik lakásból, akik a legnagyobb melegben direkt kinyitják a lépcsőházi ablakokat, miközben ők légkondit használnak. És nem elmebetegek, csak parasztok/gonoszak.

Szerinted mit lehet csinálni? Folyamatosan lesni és becsukni...

drbjozsef # 2022.01.19. 13:12

Nem könnyen. De azért műszakilag semmi sem lehetetlen.
Érdekes, vannak társasházak, ahol nincs is nyitható ablak a lépcsőházban. Vagy nem...?

Mondjuk, ha nem tud játszani az ablakkal, biztos keres magának más szórakozást, és az nem biztos, hogy jó lesz nektek...

jogilona # 2022.01.19. 12:49

drbjozef
Lelakatolás szóba se jöhet, leszedtük a kilincset, ezért a katasztrófavédelem büntet, illetve vett egy kilincset és azt használja.
Különben is egy műanyag ablak 1 db kilincsét hogy tudod lelakatolni?

drbjozsef # 2022.01.19. 11:47

Nem sokat. Jogszerűen.
Hiszen ez nem jogi probléma (pontosan úgy : amíg nem történik valami jogellenes), hanem legfeljebb orvosi.

Az utca-lépcsőház ablakot nyitja ki? Hát lakatoljátok le, kulcs a közös képviselőnél.

jogilona # 2022.01.19. 11:16

Adott egy társasház, ahol 32 család lakik együtt. 50 éve élek itt s mindenkivel megtalálom a közös nevezőt. Van viszont egy lakó aki idős (eléggé összeférhetetlen, mindenkivel haragba van) s neki van egy majdnem velem korú lánya akihez nem volt kegyes a sors, mert úgy látszik az elméje elborult. Ez a lánya nem dolgozik, jelenleg úgy néz k hogy itt tartózkodik az apjánál. 4. emeleten laknak s a napi szórakozása, hogy a 3-4 és az 5-6 emelett között folyamatosan bukóra nyitja az ablakot. Ez nyáron nem zavar senkit, de azért télen senki nem azért fűti a lakását, hogy a lépcsőház melegedjen. Ez a hölgy folyamatos megjegyzéseket tesz mindenkire aki vele szembe találkozik , vagy éppen az ablakon kiabál utána sértő módon illetve köp egyet, s minden féle régi dolgokat hánytorgat fel. Sajnos arra van esze, h mindezt akkor tegye amikor más nem hallja és nem látja. Mindenkinek van vele kapcsolatban rossz élménye. Ablakor kinyitja, csak azért is úgy hagyja, hogy bosszansa a többieket, ha kérdőre vonja a rendőr letagadja. Önkormányzattól kért birtokvédelmet a lakóközösség, de elutasították, mondván minden lakónak egyesével kell a kérelmet beadni.
A lakásba nincs bejelentve, de mint gyermek tartózkodhat itt. Folyamatos vagyis már napi szintű a rendőrség megjelenése, mert már mindenki hívja őket. Tehetetlenek vele szemben mindaddig amig büncselekmény nem történik. A rendőrőrsön ismerik a helyzetet, de ők sem tudnak lépni ez ügyben.
Rosszabb esetben valakinek elborul az elméje és nemfogja bírni cérnával, csak az a baj hogy neki lesz belőle baja.
Mit tehet ilyenkor a többi tulajdonos, kihez fordulhat?

fszabo # 2021.12.20. 17:54

Tisztelt Fórumozók! Szeretnék segítséget kérni azzal kapcsolatosan, hogy a 2021. október 6.-án a tulajdonosok 10%-ának kezdeményezésére meghirdetett és október 19.-én megtartott társasházi közgyűlésen leváltható volt-e az addigi közös képviseletet ellátó társaság (Önkormányzati tulajdonban lévő Zrt.) annak ellenére, hogy a megbizatása nem járt le és a megbízási szerződést nem mondta fel. Különös tekintettel a vészhelyzeti jogszabályok érvényességére és annak értelmezésére. Nagyon köszönöm segítséget.

Palyi Margo # 2021.12.02. 11:30

Kötelező 2022 01 01-től a kettós-könyvitel a 75 mill ft-os árbevételnél a Társasházak számára ????

Palyi Margo # 2021.12.02. 11:25

75 mill ft.-os árbevételnél kötelező a kettös könyvitel alkalmazása 2022jan.01-töl ???

ropicica # 2010.03.02. 08:16

Sziasztok

Én még új vagyok itt. Csak annyit akarok hozzáfűzni a témához, hogy fel vagyok háborodva, mivel 2009. májusában megszületett a kislányom és a jövedelmi helyzetünk is rosszabb lett, a gázártámogatást leadtam változás miatt most januárban. Felhívtam a Kincstárat, hogy elbírálták-e, és azt mondták hogy nekünk nem jár mivel nem 2008-ban született a kislányom. Ez a támogatás meghosszabbítása és nem jár a nagyobb támogatás csak az ami eddig is volt. Ez felháborító. Azért mert nem 2008-ban szültem, akkor már nem vagyok jogosult a nagyobb támogatásra. Akkor most ez hogy is van?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.06. 19:16

Cseréljünk egy időre, most úgy érzem, bárhová.

Egyébként feljelentést kell tenni, a rendőrök nem nagyon szeretik a papírmunkát. Még olyat is mondanak, hogy legközelebb fáradjon be a sértett a kapitányságra és ott tegye meg a feljelentését, vagy az önkormányzatnál tegyen panaszt, csak ne nekik kelljen a feljelentéssel foglalkozniuk.

szomszédom fenyeget hogy így meg ver és úgy rám rúgja az ajtót.

Mindenkinek ezt mondják. Van egy üveges telefonszámom, még hétvégén is és este is kijön:)

hogy ki akartak kihajítani minket az emeletről

biztos nekik is van egy fórumuk, ahol szöveget cserélnek.

Egy biztos. Nem szabadna félni tőlük, mert kihasználják, a határ meg a csillagos ég. Annyiszor kell kihívni a rendőrséget, ahányszor szükséges.

(aztán előfordul, hogy verekedést követel a pillanatnyi helyzet, az ember alkalmazkodjon a szomszédaihoz, de akkor egy ideig csönd lesz)

1elkeseredettember # 2008.05.06. 14:30

Sziasztok!Nagyon remélem hogy jó helyre írok és pár segítő tanácsot is kapok.Lényegében szeretnék minnél hamarabb megszabadulni otthonomtól vagy jelenlegi szomszédomtól.Önkormányzati lakásban lakok és azzal ugyan tisztában vagyok hogy oda kell hosszú időn kereszetül bejárnom és kuncsorogni hogy hagy kapjak máshol egy kis zugot de sajnos a helyzet egyre rosszabodik és nem igazán van időm minimum 1 évet könyörögni az önkormányzatnál.Sőt mi több már jártam is bent elmondtam hogy mi a helyzet majd 2 perc alatt leráztak azzal a szöveggel hogy ott a pulton vannak lapok azokon hogy mely lakásokat lehet megpályázni és nem tudnak semmit tenni.Hozzátenném a megpályázható lakások mind nagyobbak voltak a jelenleginél és meg se tudnám fizetni.Se egy normális hangvételű ember,se egy jó tanács.Miközben a szomszédom fenyeget hogy így meg ver és úgy rám rúgja az ajtót.Konkrét eset ma reggel még a rendőrséget is ki kellett hívni hogy anyám el tudjon menni dolgozni.A rendőrők késtek fél órát (megértem sok dolguk van) és ahelyett hogy megdorgálták volna őket meghallgattak minket majd őket majd elmentek.Ezt meddig lehet folytatni?Meg kell várni míg tetlegességre kerül a sor?
Hogy ne csak azt mondjam el hogy ki akartak kihajítani minket az emeletről elmondom az indokát is.A macskánk "odapiszkított" eléjük.Ez volt a mai indok.Miközben egy macskatulajdonos pontosan jól tudja h aki alomra jár az máshova nem végzi.2. benti macska tehát naponta 10 percet van kint felügyelettel.Nem a macskáról van szó konkrétan hanem hogy nap mint nap kötekednek és indoktalanul fenyegetnek.Hova lehet még fordulni hogy minnél gyorsabban segítsenek.Vannak valamiyen szervezetek?
Nagyon megköszönnék pár segítséget mert nagyon el vagyunk keseredve!

SolnesM # 2008.05.06. 07:40

1951anna -nak !

Hát ha 12 lakásos közösség nem boldogul mi van ott ahol 5 x ennyien vannak. ? Hogy a halott vagy a lánya - nyilván az aki vitte a dolgokat. De csak nem királyság (igaz néhol kiskirályság) , ahol a trón apáról fiúr a száll. Habár a trónörököst is ki lehet fúrni. Egy év alatt nem tüntfel az útódlás ?? És itt van ez a vízóra ügy :

184330-ft szerepelt,nem tudom hogy miért.
ez így nem kerek.
A lakásonkénti vízóra alapvető feltétele a méréses fogyasztás utáni fizetésnek. De nem elég. Annak a mérőnek hitelesnek kell lenni azt a szolgáltatónal el kell fogadni.
Na nézzük ezt a 183 330ft -ot - ez lakásonként 15 eft /év. Ez elfolyhatot el locsolhatták vagy valaki el is lophatta.
Annak a 12 lakásos háznak az évi víz -csatorna költsége minimum :720 - 750 eft vagy lényegesen több.
Ettől függetlenül vizsgálni kell a közös víz - csatorna összeget.

De talán nem irreális !!!!

Pjotr # 2008.05.06. 07:09

Egyszerű (legalábbis elméletben...) közgyűlést kell összehívni, ott új k.képviselőt választani a régi lányát elszámoltatni, a számvizsgáló bizottságot leváltani.

1951anna # 2008.05.05. 18:28

Hello sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a következő kérdésekben.
A közös képviselő ellen hol,vagy kinél lehet panaszt tenni.
Kik a közös képviselök felettesei.
A számvizsgáló bizottság nem igazán müködik,vagy ha müködik akkor csak bológat.
Felháborodásom:2006.Nov.15-én a közösképviselő meghalt.
A lánya 2006.01.01-2006.12.31-ig azelszámolást a ház felé megtette,és a halott közösképviselői dijat felvette.
A 2008 május 5.-ei közgyülésen a 2007-évi elszámolásban,a meghalt közösképviselőnek 33600-ft volt elszámolva.Nem tudom ki vette fel a halott,vagy a lánya.A társas házban 12 tulajdonos van mind a 12-nek van vízórája.Ennek ellenére az elszámolásnál 184330-ft szerepelt,nem tudom hogy miért.
Segítsetek mit tegyek.Üdv:Anna

Zoltanuss # 2008.04.30. 11:50

madrus -nak !

Ja az előbbi KBS-nek ment volna !

hogy a négyzetméter mellet még azt is figyelembe veszi, hogy hányan laknak az adott lakásban, és aszerint növekszik a közös költség?

Pedig ha belegondol az ember ez a vegyes lenne az igazi.
Mert ugyi : az általános a m2 -re vetített közösköltség.
Azaz, ha valaki egyedül lakik 85 m2 -en kétszer annyit fizet, mint az a család/társaság/kommuna, aki 42,5 m2 -en negyed magával tengeti az életét.
De mintha a téma már felbukkant volna - itt elmélkedtem a régi jó tömb/lakó bizalmi szisztémán. Ők voltak a 'szeretett' hatalom előrehozott szemei/fülei.

Zoltanuss # 2008.04.30. 11:42

A „társasház kezelő kft“ (van ilyen?) egyáltalán nem állapíthat meg közös költséget,

Na ja ! Van, pl. nálunk a Fiműv kft !

Igen a közgyűlés ami határoz, de általában minden közgyűlésre előterjesztés készül, azt meg mindig a "legilletékesebbek" készítik - azok, akiknek érdeke fűződik hozzá. De lehet opponálni - nem kell mindent megszavazni !
Z.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.30. 10:19

:) Picit bővebben lehetne:)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.30. 09:29

Nem értem mi a bosszankodásod oka, engem az bosszantana, ha ugyan annyit kellene fizetnem egyedüliként, mint egy többgyerekes családnak.