igen, már visszaadtam.
Félreutalás
- 1
- 2
Szerintem a topicnyító Zols által feltett kérdés már túl van tárgyalva., a kérdésére a szükséges választ a jogászoktól megkapta - és mások is hozzászóltak.
Az a pénz nem őt illeti, ergo erkölcsi kötelesség is a mielőbbi visszautalása.
Nem abból fog bulizni...
A Kommentár a jogalap nélküli gazdagodás esetén fizetendő késedelmi kamatról az alábbaiakat írja, azt hiszem, ez egyértelműen választ ad nyusz66 kérdésére:
A meg nem lévő előny értékének megtérítésén felül - a Ptk. 364. §-ának utaló szabálya folytán - a gazdagodó a visszatérítés esedékessé válásától késedelmi kamat fizetésére is köteles [Ptk. 360. § (2) bekezdés, Ptk. 301. §].
Ha a gazdagodó rosszhiszemű volt, a Ptk. 360. § (1) bekezdésének megfelelően a visszatérítés nyomban esedékessé vált.
Jóhiszemű gazdagodó esetén a visszatérítés esedékessége ahhoz az időponthoz igazodik, amikortól már a gazdagodó számára is nyilvánvaló vált, hogy a vagyoni előny jogalap nélküli.
A kamat nem büntetés, nincs köze ahhoz, hogy az adós vétkes-e vagy nem.
Kedves jogtudók!
Akkor teljesen kizártnak tartjátok, hogy adott esetben a jogalap nélküli gazdagodás esetén a bíróság elutasítsa a kamatok követelését az illetőn?
Mert két esetben jogos szerintem is, hogy kamatot fizessen:
- ha vélelmezhetően észrevette a plusz pénzt, vagy,
- ha miután jelezték neki a tévedést, késlekedik az összeg visszajuttatásával.
Abban az esetben viszont, ha vélelmezhető, hogy az illető nem is szerzett tudomást a plusz pénzről, nem tartom jogosnak. (Erre utalhat pl. ha minden hónapban az az összeg rajta is maradt a számláján.)
Nos? Tévedek? Mári néni igenis megszívhatja?
A jog kezeli ezt a problémát- jogalap nélküli gazdagodás intézménye- és szerintem nem is jogi helyzetet vitatja a fiatalember. Itt erkölcsi a kérdés, hogy ami nem az enyém és tévesen került hozzám azt haladéktalanul vissza kell adni. A kérdező megörült ennek a váratlan pénznek, nem akarja visszaadni, csak azután érdeklődik, hogy mi a polgári vagy büntetőjogi vonzata a dolognak. Erre egy választ lehet adni: "Ejnye-bejnye kisfiam, add vissza a pénzt!"
:)
Nyusz66. Hogy egy utaló normát nem tudsz egyben értelmezni az utalttal, az nem baj. Ilyenek miatt - is - tanuljuk ezt a valamit 5 évig.
De az érvelés, amit elénk tártál, ordító logikai hibában szenved. Nagyjából azt mondtad, hogy "1. a jogalap nélküli gazdagodásra a kártérítés szabályait kell alkalmazni. 2. A károkozó kamatot fizet. Tehát: a jogalap nélküli gazdagodónak nem kell kamatot fizetnie." A két premisszából minden jogi képzettség vagy ismeret nélkül is a te konklúziód ellentetje következik. S mivel a premisszák helyesek, szükségképpen a művelet volt hibás.
Formálisan: szerinted ha A is B, és minden B C, akkor A nem C.
nyusz66,
szerintem meg nem.
ld. Ptk. 360. § (1) bekezdés.
Nem jogtalan, hanem jogalap nélküli gazdagodás.
Jó, majd gyúrok.
De az általad megadott paragrafus csupán azt rendeli, hogy a jogtalan gazdagodásra a kártérítés szabályait kell alkalmazni.
Ebből viszont nem következik, hogy a kamatot a jogtalanul gazdagodottnak kellene megfizetnie.
Szerintem a "károkozásért felelős személy" sara a kamat, a jogtalan gazdagodás címén csak a nettó összeget lehet követelni.
Gyúrnod kéne képzelőerőre: Ptk. 364. §.
Egyjogász!
Ezt azért nehezen tudom elképzelni - mármint, hogy a jogalap nélkül gazdagodott illetőn kamatot lehessen követelni.
Képzeld el, hogy Mári néni, hitelfelvétel miatt elkezdi bankszámlára utaltatni a nyugdíját. A számlakivonaton ő ugyan el nem igazodik, de nem is érdekli. A közüzemi számláit fizeti a bankon keresztül, meg jön a nyugdíj, azt annyi.
Ha Mári néninek - mondjuk egy szám elírása miatt - valaki átutal 100 ezer forintot, amit ő észre sem vesz, és az illető csak fél év múlva kezd el intézkedni, akkor Mári néninek a 100 ezer forintra ki kell fizetnie még plusz 4 ezer forintot? Na ne már!
A kettő együtt.
Mivel - mint az alább többen is kifejtették - jogalap nélkül gazdagodott a részére tévesen átutalt összeggel - ő tartozik kamatfizetési kötelezettséggel a tévesen átutaló részére.
Kinek? Zolának tartozhat kártalanítással, azaz amibe neki került ez a félreutalás (magyarán a banki költséget követelheti rajtuk Zola), valamint késedelmi kártérítéssel tartozhat annak, akinek valójában el kellett volna utalni a pénzt. (Ugyanis nem vagyoni kár egyik esetben sem merülhet fel, ami pedig vagyoni kár, azt forintosítva lehet...)
Kártérítést mennyit fizet a diákszövetkezet a hibájukért?
Remélhetőleg Zols még olvas minket.
(Ennyi (jó)tanáccsal ellátva...)
Nem-akarásnak meg nyögés a vége.. :D
Érteni érti...
„Nem igazán hiszem, hogy az összeg vissza lesz utalva...”
Azért az számomra hihetetlen, hogy egy 18. életévét betöltött "felnőtt" ember mit nem ért azon, hogy amit tévedéből kapott, vagyis nem jár neki, azt vissza kell fizetni.
Semennyi pénz nem ér meg "annyit"...
A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.
Nem igazán hiszem, hogy az összeg vissza lesz utalva...
Bár csak elrettentésképpen: diákszövetkezet megbízó cég kétszázezres tartozása miatt felszámolta a céget. Secperckerekperec :) Úgyhogy nem kispályáznak a "diákszövetkezetek".
Te sem hiszem, hogy örülnél neki, ha kapnál egy bírósági fizetési meghagyást (melyen már ott lehet az ügyvédi költsége a diákszövetkezetnek, a meghagyás illetéke, a esetleges kamatok, stb.).
Szerintem neked is érdeked, hogy rendezd el a dolgot. És akkor van esélyed utána továbbdolgoznod :)
Arról nem is beszélve, hogy el sem tudod képzelni egy-egy diákszövetkezet vezetőjének milyen jó kapcsolatai vannak az iskolaigazgatókkal, tanárokkal, más szövetkezetekkel.
Ennyit nem ér az a 49000 Ft!!
SF
KBS: :-) a kérdező szempontjából az volt a lényeg, hogy vissza lehet követelni - erre próbáltam helyezni a hangsúlyt.
Zols,
Jogi álláspontokat már olvashattál (jogalap nélküli gazdagodás, visszakövetelés stb.)
Én a helyedben nem hezitálnék ennyit, hanem már rég visszautaltattam volna a bankommal az összeget a diákszövetkezetnek.
Arról pedig, hogy minek - hol van nyoma: minden kiutalásról több helyen is vannak bizonylatok:
1./ diákszövetkezet
2./ GIRO elszámolásforgalmi rendszer
3./ saját számlavezető bankod
Légy előrelátó!
Üdv: kismókus
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02