Kéne egy kis segítség. Az egész történet ott kezdődött hogy júniusban melóztam diákszövetkezetnél. Ez eddig ok, de most kiderült hogy a júliusi elszámolásokat összekeverték és egy gyerek 49.000 FT-ját nekem utalták. Ezt nekem elvileg bekéne vinnem a szövetkezetbe, de mivan ha elköltöm inkább, és aztmondom nekem nem jött semmi? Erről van úgymondjam "log", vagy akármi? Ha esetleg ki is derül hogy elköltöttem mik a következményei? (elmúltam 18..) És ha elköltöm a gyerek megkapja a fizetését? Vele nem akarok szemét lenni, de ezt most egy szerencsés napnak veszem, hisz igazából ez nekem szerencse, nem az én hibám. (ja és már hívtak hogy bekéne vinnem)
Félreutalás
- 1
- 2
Jogalap nélküli gazdagodás tipikus esete. Jobb, ha minél előbb visszafizeted, mert fizetési meghagyással és utána polgári perben is visszakövetelhetik, és többe fog kerülni, mint maga a tartozás. Az utalásnak meg persze hogy marad nyoma.
De ez nem tartozás, hanem egyszerüen hibáztak és félreutalták a pénzt. Nem az én hibám.
A jogalap nélküli gazdagodástól ez egy kicsit súlyosabb értékelést is nyerhet: jogtalan elsajátítás:
Aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, avagy nyolc nap alatt a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, úgyszintén aki a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja vagy nyolc nap alatt vissza nem adja, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
Jogalap nélküli gazdagodásnál nincs jelentősége a hibának. Megillet vagy nem? Ha a boltban rosszul adtak neked vissza, az se a tied. A Te esetedben ráadásul utalásról van szó, tehát bizonyítani se lesz nehéz.
Röpke hozzátétel (amellett, hogy vissza kell utalnod, akár a diákszövetség költségére...), hogy elvileg a banknak ellenőriznie kellene az utaláskor, hogy a kedvezményezett számlaszám tulaja megegyezik-e a feladó által megadott kedvezményezett nevével.
Arról meg nem is beszélve, hogy a téves utalás miatt a banki ügyintéző felel.
Ha diákszövetkezet, akkor véletlenül nem vonatkozik rád a Munka Törvénykönyv?
Merthogy az meg kifejezetten rögzíti, hogy a jogalap nélküli kifizetést 60 napon belül vissza lehet követelni (ha jól értem nálad ez már meg is történt) - és a visszakövetelés alapján nyilván vissza kell fizetni.
Ahogy többen is írták a pénzintézetek minden tartzakciót rögzítenek, így természetesen nyoma van annak, hogy a pénz hozzád került. Az meg, hogy kinek a hibája a téves utalás (munkáltató, bank) teljesen lényegtelen.
„kifejezetten rögzíti, hogy a jogalap nélküli kifizetést 60 napon belül vissza lehet követelni”
60 napon belül lehet visszakövetelni.
Nem kis különbség.
Engem a titkárnő hívott fel telefonon, aki félreutalta a pénzt. Semmi hivatalos útja (levél stb.) nincs. Ez most így mennyire számít hivatalosnak?
Zols,
Jogi álláspontokat már olvashattál (jogalap nélküli gazdagodás, visszakövetelés stb.)
Én a helyedben nem hezitálnék ennyit, hanem már rég visszautaltattam volna a bankommal az összeget a diákszövetkezetnek.
Arról pedig, hogy minek - hol van nyoma: minden kiutalásról több helyen is vannak bizonylatok:
1./ diákszövetkezet
2./ GIRO elszámolásforgalmi rendszer
3./ saját számlavezető bankod
Légy előrelátó!
Üdv: kismókus
KBS: :-) a kérdező szempontjából az volt a lényeg, hogy vissza lehet követelni - erre próbáltam helyezni a hangsúlyt.
Nem igazán hiszem, hogy az összeg vissza lesz utalva...
Bár csak elrettentésképpen: diákszövetkezet megbízó cég kétszázezres tartozása miatt felszámolta a céget. Secperckerekperec :) Úgyhogy nem kispályáznak a "diákszövetkezetek".
Te sem hiszem, hogy örülnél neki, ha kapnál egy bírósági fizetési meghagyást (melyen már ott lehet az ügyvédi költsége a diákszövetkezetnek, a meghagyás illetéke, a esetleges kamatok, stb.).
Szerintem neked is érdeked, hogy rendezd el a dolgot. És akkor van esélyed utána továbbdolgoznod :)
Arról nem is beszélve, hogy el sem tudod képzelni egy-egy diákszövetkezet vezetőjének milyen jó kapcsolatai vannak az iskolaigazgatókkal, tanárokkal, más szövetkezetekkel.
Ennyit nem ér az a 49000 Ft!!
SF
A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.
Semennyi pénz nem ér meg "annyit"...
„Nem igazán hiszem, hogy az összeg vissza lesz utalva...”
Azért az számomra hihetetlen, hogy egy 18. életévét betöltött "felnőtt" ember mit nem ért azon, hogy amit tévedéből kapott, vagyis nem jár neki, azt vissza kell fizetni.
Érteni érti...
Nem-akarásnak meg nyögés a vége.. :D
Remélhetőleg Zols még olvas minket.
(Ennyi (jó)tanáccsal ellátva...)
Kártérítést mennyit fizet a diákszövetkezet a hibájukért?
Kinek? Zolának tartozhat kártalanítással, azaz amibe neki került ez a félreutalás (magyarán a banki költséget követelheti rajtuk Zola), valamint késedelmi kártérítéssel tartozhat annak, akinek valójában el kellett volna utalni a pénzt. (Ugyanis nem vagyoni kár egyik esetben sem merülhet fel, ami pedig vagyoni kár, azt forintosítva lehet...)
Mivel - mint az alább többen is kifejtették - jogalap nélkül gazdagodott a részére tévesen átutalt összeggel - ő tartozik kamatfizetési kötelezettséggel a tévesen átutaló részére.
A kettő együtt.
Egyjogász!
Ezt azért nehezen tudom elképzelni - mármint, hogy a jogalap nélkül gazdagodott illetőn kamatot lehessen követelni.
Képzeld el, hogy Mári néni, hitelfelvétel miatt elkezdi bankszámlára utaltatni a nyugdíját. A számlakivonaton ő ugyan el nem igazodik, de nem is érdekli. A közüzemi számláit fizeti a bankon keresztül, meg jön a nyugdíj, azt annyi.
Ha Mári néninek - mondjuk egy szám elírása miatt - valaki átutal 100 ezer forintot, amit ő észre sem vesz, és az illető csak fél év múlva kezd el intézkedni, akkor Mári néninek a 100 ezer forintra ki kell fizetnie még plusz 4 ezer forintot? Na ne már!
Gyúrnod kéne képzelőerőre: Ptk. 364. §.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02