Félreutalás

Zols # 2007.08.15. 11:44

Engem a titkárnő hívott fel telefonon, aki félreutalta a pénzt. Semmi hivatalos útja (levél stb.) nincs. Ez most így mennyire számít hivatalosnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.15. 08:54

kifejezetten rögzíti, hogy a jogalap nélküli kifizetést 60 napon belül vissza lehet követelni

60 napon belül lehet visszakövetelni.
Nem kis különbség.

Kála # 2007.08.15. 07:57

Ha diákszövetkezet, akkor véletlenül nem vonatkozik rád a Munka Törvénykönyv?
Merthogy az meg kifejezetten rögzíti, hogy a jogalap nélküli kifizetést 60 napon belül vissza lehet követelni (ha jól értem nálad ez már meg is történt) - és a visszakövetelés alapján nyilván vissza kell fizetni.

Ahogy többen is írták a pénzintézetek minden tartzakciót rögzítenek, így természetesen nyoma van annak, hogy a pénz hozzád került. Az meg, hogy kinek a hibája a téves utalás (munkáltató, bank) teljesen lényegtelen.

monalisa1 # 2007.08.15. 07:39

Arról meg nem is beszélve, hogy a téves utalás miatt a banki ügyintéző felel.

Sücy # 2007.08.15. 07:29

Röpke hozzátétel (amellett, hogy vissza kell utalnod, akár a diákszövetség költségére...), hogy elvileg a banknak ellenőriznie kellene az utaláskor, hogy a kedvezményezett számlaszám tulaja megegyezik-e a feladó által megadott kedvezményezett nevével.

Incitatus # 2007.08.14. 19:16

Jogalap nélküli gazdagodásnál nincs jelentősége a hibának. Megillet vagy nem? Ha a boltban rosszul adtak neked vissza, az se a tied. A Te esetedben ráadásul utalásról van szó, tehát bizonyítani se lesz nehéz.

guba # 2007.08.14. 17:57

A jogalap nélküli gazdagodástól ez egy kicsit súlyosabb értékelést is nyerhet: jogtalan elsajátítás:
Aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, avagy nyolc nap alatt a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, úgyszintén aki a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja vagy nyolc nap alatt vissza nem adja, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Zols # 2007.08.14. 17:36

De ez nem tartozás, hanem egyszerüen hibáztak és félreutalták a pénzt. Nem az én hibám.

Incitatus # 2007.08.14. 17:33

Jogalap nélküli gazdagodás tipikus esete. Jobb, ha minél előbb visszafizeted, mert fizetési meghagyással és utána polgári perben is visszakövetelhetik, és többe fog kerülni, mint maga a tartozás. Az utalásnak meg persze hogy marad nyoma.

Zols # 2007.08.14. 17:23

Kéne egy kis segítség. Az egész történet ott kezdődött hogy júniusban melóztam diákszövetkezetnél. Ez eddig ok, de most kiderült hogy a júliusi elszámolásokat összekeverték és egy gyerek 49.000 FT-ját nekem utalták. Ezt nekem elvileg bekéne vinnem a szövetkezetbe, de mivan ha elköltöm inkább, és aztmondom nekem nem jött semmi? Erről van úgymondjam "log", vagy akármi? Ha esetleg ki is derül hogy elköltöttem mik a következményei? (elmúltam 18..) És ha elköltöm a gyerek megkapja a fizetését? Vele nem akarok szemét lenni, de ezt most egy szerencsés napnak veszem, hisz igazából ez nekem szerencse, nem az én hibám. (ja és már hívtak hogy bekéne vinnem)