Engem a titkárnő hívott fel telefonon, aki félreutalta a pénzt. Semmi hivatalos útja (levél stb.) nincs. Ez most így mennyire számít hivatalosnak?
Félreutalás
- 1
- 2
„kifejezetten rögzíti, hogy a jogalap nélküli kifizetést 60 napon belül vissza lehet követelni”
60 napon belül lehet visszakövetelni.
Nem kis különbség.
Ha diákszövetkezet, akkor véletlenül nem vonatkozik rád a Munka Törvénykönyv?
Merthogy az meg kifejezetten rögzíti, hogy a jogalap nélküli kifizetést 60 napon belül vissza lehet követelni (ha jól értem nálad ez már meg is történt) - és a visszakövetelés alapján nyilván vissza kell fizetni.
Ahogy többen is írták a pénzintézetek minden tartzakciót rögzítenek, így természetesen nyoma van annak, hogy a pénz hozzád került. Az meg, hogy kinek a hibája a téves utalás (munkáltató, bank) teljesen lényegtelen.
Arról meg nem is beszélve, hogy a téves utalás miatt a banki ügyintéző felel.
Röpke hozzátétel (amellett, hogy vissza kell utalnod, akár a diákszövetség költségére...), hogy elvileg a banknak ellenőriznie kellene az utaláskor, hogy a kedvezményezett számlaszám tulaja megegyezik-e a feladó által megadott kedvezményezett nevével.
Jogalap nélküli gazdagodásnál nincs jelentősége a hibának. Megillet vagy nem? Ha a boltban rosszul adtak neked vissza, az se a tied. A Te esetedben ráadásul utalásról van szó, tehát bizonyítani se lesz nehéz.
A jogalap nélküli gazdagodástól ez egy kicsit súlyosabb értékelést is nyerhet: jogtalan elsajátítás:
Aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, avagy nyolc nap alatt a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, úgyszintén aki a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja vagy nyolc nap alatt vissza nem adja, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
De ez nem tartozás, hanem egyszerüen hibáztak és félreutalták a pénzt. Nem az én hibám.
Jogalap nélküli gazdagodás tipikus esete. Jobb, ha minél előbb visszafizeted, mert fizetési meghagyással és utána polgári perben is visszakövetelhetik, és többe fog kerülni, mint maga a tartozás. Az utalásnak meg persze hogy marad nyoma.
Kéne egy kis segítség. Az egész történet ott kezdődött hogy júniusban melóztam diákszövetkezetnél. Ez eddig ok, de most kiderült hogy a júliusi elszámolásokat összekeverték és egy gyerek 49.000 FT-ját nekem utalták. Ezt nekem elvileg bekéne vinnem a szövetkezetbe, de mivan ha elköltöm inkább, és aztmondom nekem nem jött semmi? Erről van úgymondjam "log", vagy akármi? Ha esetleg ki is derül hogy elköltöttem mik a következményei? (elmúltam 18..) És ha elköltöm a gyerek megkapja a fizetését? Vele nem akarok szemét lenni, de ezt most egy szerencsés napnak veszem, hisz igazából ez nekem szerencse, nem az én hibám. (ja és már hívtak hogy bekéne vinnem)
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02