Ha azt kérdezed, köteles-e lenyelni a munkáltató azt az összeget, amivel többet vont, akkor azt mondom, nem köteles. Betudják a többletet a hátralékba.
Letiltás bérből
Köszönöm Kovács Béla Sándor!
A lévélben leírt első kérdést, hogy látod?
Hát nem a B-t.
Melyik variációt kell alkalmazni??
Ha azt a banki kölcsönszerződést közokiratba foglalták, akkor az bizony külön per nélkül is végrehajtható (pl. letiltható). Erről téged nem is értesítenek előre.
Könnyen előfordukhat, hogy kézbesítési vélelem folytán jogerőre emelkedett, végrehajthatóvá vált egy fizetési meghagyás úgy, hogy nem is tudsz róla.
De ez mind csak találgatás, a lényeg: egyáltalán nem lehetetlen, hogy az a letiltás jogszerű.
Segítségre lenne szükségem a Vht. 61.-63. §-ához, hogy hogyan kell számítani a letiltás összegét.
- nettó bér: 70.000Ft
levonás 33% -23.100Ft
kifizetendő 46.900Ft
Tehát a levonás után maradó összegnek kell nagyobbnak lennie, mint a legkisebb öregségi nyugdíj.
- nettó bér: 70.000Ft
levonás alól mentesített: 28.500Ft
levonás:(70.000-28.500)*33% -13.695Ft
kifizetendő 56.305Ft
Melyik variációt kell alkalmazni??
Akkor rosszúl tettem fel a kérdést. Tehát jól tudom e, hogy egy banknak nincs joga letiltatni a munkabérből?
Figyelmetlen voltam mert néhány hozzászólással lejjebb más meg is van a válasz:
De KBS-nek igaza van, én hasonló esetben biztos, hogy a bérelszámolásnál érdeklődnék azonnal, hogy mi alapján történt a levonás – minden fajta okirat nélküli banki megkeresésére biztos hogy nem vonhat a bérből a munkáltató.
Biztos vagy benne, hogy pusztán a te leveled alapján meg lehet mondani, hogy igazad van-e?
Azt hiszem úgy tudnám elmondani a gondomat a legkönnyebben, ha bemásolom ide a munkaadómnak küldött levelemet, abba benne van minden. A kérdésem az lenne, hogy az első esetben (téves letiltás) van e esélyem a munkaadótól visszakapni ezt a számomra tetemes összeget, úgy, hogy a volt feleségemet semmilyen anyagi kár nem éri. A második bankos letiltás ügyben pedig az lenne az egyszerű kérdésem, hogy igazam van e. Előre is köszönöm a segítséget.
Alulírott....... dolgozója a következő két problémámmal fordulnék Önhöz:
A Budai Központi Kerületi Bíróságtól „Bírósági Letiltó Végzés” érkezett ellenem 2/AVH. 1545/08/1 számon gyermektartásdíj és hátralékos gyermektartásdíj ügyben. A végzésben a bíróság 88 000 Ft. hátralék, és havi 8 000 Ft. gyermektartásdíj letiltásáról rendelkezett a Budai Központi Kerületi Bíróság 8.P.XII.30.383/1999/6. sz. jogerős ítéletére hivatkozva.
2008 július havi számfejtéstől kezdődően Önök elkezdték letiltani a munkabérem 30%-éka erejéig a hátralékos összeget, valamint a tárgyhavi 8 000 Ft. helyett a munkabérem 20 %-kát álláspontom szerint tévesen. A fent említett jogerős ítéletben (amelynek másolatát melléklek) a bíróság nem a mindenkori munkabérem 20%-ról rendelkezett gyermektartásdíjként, hanem havi fix 8 000 Ft-ról a volt feleségemmel kötött megállapodás alapján. A ...... érkezett letiltói végzésben is havi 8 000 Ft. szerepel nem pedig a munkabérem 20 %-ka. Az is nyilvánvaló, hogy ez azért kerülte ez el a figyelmüket, mert a formanyomtatványon javítva van a 20%-ról szóló rész, de ez a javítás egyértelműen látható.
Fentiekre hivatkozva kérném ügyem kivizsgálását, valamint 2008 július havi számfejtéstől 2008 október havi számfejtésig a munkabéremből levont 20%-ék és a jogos 8 000 Ft. közti különbözet visszafizetését, és a 2008 november havi számfejtéstől, csak a végzésben meghatározott 8 000 Ft. letiltását.
A másik részemről vitatott letiltásról a következőket kívánom előadni:
Munkaviszonyomat a ............. 2008. 06. 02.-án kezdődött. Rögtön az első fizetésnél döbbenten láttam, hogy bírósági letiltás jogcímen letiltották a fizetésem 50%-át. Mentem is reklamálni, mivel tudomásom szerint semmiféle bírósági letiltás nem volt ellenem, és reklamációmra a következő választ kaptam:. A .......................... még 2005-ben megszűnt munkaviszonyomról szóló munkáltatói igazolásomon szerepel a ..... bank által a munkáltatónak benyújtott illetmény levonási kérelem egyszer egy több mint 600 000 Ft.-os tételre, valamint egy kb. 40 000 Ft-os összegre. Véleményem szerint a ......... banknak ezek a követelései nem jogosak, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy ezeknek az összegeknek a letiltása álláspontom szerint törvénybe ütközőek. Ezt a kijelentésemet a Munka Törvénykönyve a Munkabér védelméről szóló 161§ 1. bekezdésére alapozom, amely egyértelműen kimondja, hogy „A munkabérből való levonásnak csak jogszabály, végrehajtható határozat vagy a munkavállaló hozzájárulása alapján van helye; ettől érvényesen eltérni nem lehet.” Mivel esetembe semmilyen bírósági vagy végrehajtói határozat, se jogszabályban meghatározott tényállás, se általam akár írásban, akár szóban történ hozzájárulás nem áll fent, ezért kérném, hogy a ....... banknak a munkabéremből semmilyen összeget ne utaljon át, ne vonjon le a fizetésemből, csak ha erről bármilyen jogerős bírósági, és ezt követően végrehajtói határozat születik.
Budapest 2008. november 10.
Ügyeimbe történő fáradozását előre is megköszönve, Tisztelettel:
Egyformán kell. Nem részesítheted egyik gyermeket sem előnyben a másikkal szemben.
Sziasztok!
Egyik munkavállalónk munkabéréből gyermektartásdíjat kell vonnom.
A gyermektartásdíjat két személynek utalom.
Munkavállalónk októberben táppénzen volt. Az egyik jogosultnak 16,6 %-ot, de legalább havi 15000 ft-ot kell utalni, a másiknak 216,6 %, havi 2 15000 ft-ot. Munkavállalónk járulékokkal csökkentett nettó bére 78 322 ft lett. Így az első jogosultnak a progi 15 000 Ft-ot vont le, a másik jogosultnak viszont nem 30 000 ezret, hanem csak 24 161 ft-ot. A progi helyesen számolt? Megerősítést kérnék.:-) Szerintem igen, mivel a munkabérből max. csak 50-os mértékig lehet levonást eszközölni.
A második jogosult esetében munkavállalónknak keletkezett hátraléka, mivel nem lehetett a béréből a minimum összeget, azaz 30 000 ft-ot levonni?
Köszi a segítséget.
Ancsa
szerinted...?
Telihold:
Ha van Ügyfélkapus regisztrációd, akkor meg tudod nézni az adófolyószámládat a magyarorszag.hu oldalon.
Ha nincs, akkor folyószámla-egyeztetés céljából be kell menni a helyi APH-ügyfélszolgálatra.
Magánszemély esetében jellemzően Szja-, vagy illeték tartozásról lehet szó.
Én más mondtam?
kbs
az inkasszóval az a pici probléma hogy mellékelni kell a cég elleni jogerős marasztaló határozatot. Egyből nem lehet inkasszálni előbb a céget a kezesi felelősségére tekintettel perelni kell. És még egy kis törvényességi felügyeleti eljárást is kaphat a nyakába. Persze a per alatt is fizethet vagy megkezdheti a magától a levonást.
A munkabérből való letiltásnak csak bírósági vagy más hatósági (pl. APEH) határozat alapján van helye.
Úgy hogy jó lenne tudni mi az a "levél", netán egy hatósági határozat?
Levélben kérdezd meg az okát, de legjobb ha személyesen érdeklődsz az ügyfélszolgálati irodán - egyébiránt honnan tudnád meg?!
Üdv!
Az APEH-től kaptam egy olyan szép levelet,hogy 94403 ft. adótartozásom van,amit a munkabéremből fognak majd le.Csak azt felejtették közőlni velem,hogy mégis miért van nekem adótartozásom,és,hogy mikori?Ilyenkor mi van?
És a letiltást elmulasztó munkáltató kezesként felel. Vagyis most már nem csak a kft-tulajdonos mint magánszemély tartozik, hanem a kft maga is. Majd inkasszálják a számláját.
Amennyiben az Önkormányzat mint hatóság "büntette meg, akkor nem szükséges bírósági "megkeresés", az önkormányzat határozata végrehajtható okirat.
Nem tudom Sasfióka milyen banki megkeresésre gondol, mivel kb 15 éve már nem lehet bank "megkeresésére" a munkabérből levonni. A banknak peres vagy nem peres eljárást követően van lehetősége a végrehajtás útján való behajtásra. Persze jelentős többletköltség árán amit azután ráterhel az adósra.
Az önkormányzat hatósági jogkörében kiszabott bírságait munkabérből letilthatja, ugyanaz az eljárás ezután mintha a végrehajtó bocsátotta volna ki a letiltást.
Pl. Mol egyetlen banki megkeresésére, még FIZETÉSUTALÁSI nyilatkozat ellenében SEM fog a munkabérből a bank részére folyósítani. Ha a munkáltatói igazoláson van ilyen nyilatkozat, azt a munkáltatói kitöltésekor át is húzza. És valóban csak bírósági megkeresésre von bármit is a bérből, sehogy máshogy.
1., a munkáltató bírsággal sújtható amennyiben nem hajtja végre a kézhez vett letiltást.
2., A végrehajtás költségei emelkednek amikor majd az ingó végrehajtásra kerül a sor.
Üdv!
Van egy magánszemély, akit az Önkormányzat megbüntetett 10eFt-ra.Ezt nem fizette be, jött a fizetésből való letiltás.
DE ez a magánszemély egyben Kft tulajdonos is, sajátmagától se vonta le a büntetést.
Ilyenkor mi a következő lépés? Kérhet közmunkát vagy, hogy fogják tőle behajtani ezt az összeget?
Lehet, hogy van okirat, de ezt a kérdező nem köti az orrunkra.
Én már láttam olyan bankos hitel-szerződést amelyben benne volt, hogy a hitelfelvevő nemfizetés esetére hozzájárul ahhoz, hogy a munkáltatója a bank részére levonja és átutalja a fizetése X %-át.
A te szerződésedben biztos nincs egy ilyen kitétel?
De KBS-nek igaza van, én hasonló esetben biztos, hogy a bérelszámolásnál érdeklődnék azonnal, hogy mi alapján történt a levonás - minden fajta okirat nélküli banki megkeresésére biztos hogy nem vonhat a bérből a munkáltató.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02