Letiltás bérből

ius latratus # 2014.09.24. 09:04

Ugye, te sem gondoltad komolyan, hogy erre itt neked valaki érdemben válaszol? Megelőző csapás? Jó barát? MÁK hogy jön ide?
Amúgy én értem mit akarsz, de nem vagy elég kreatív... Ha én lennék a végrehajtó, neked levegőt sem hagynék.

wonderwolf # 2014.09.25. 08:42

Ó bocsánat, hogy ilyen egyenesen belekérdeztem a közepébe. Nem vettem figyelembe a jogászok igen érzékeny és finom lelkét. Máshogy fogalmazok: Van egy cégem és annak egy 3millió forintos kinnlévősége egy magánszemélynél. Bírósághoz szeretnék fordulni az ügyben, de félő, hogy a magánszemély 14 éven át tartásdíjat fog fizetni a gyermeke után, így hiába tiltatom le a fizetéséből a 3millió kinnlévőségem, annak az első részletéhez csak 14 év után juthatok hozzá. Helyes a meglátásom? Prioritást élvez az egyébként élettársi viszonyban élő apa önként vállalt gyerektartása az én követelésemmel szemben? Mert így ha az adós megkeres és felajánl 300ezer forintot a lezárt tartozása fejében, akkor lehet nem várok 14 évig, hanem elfogadom a 10%- ot. Köszönöm a nyugodt, nem rendreutasító, ember és nem bankbarát válaszokat. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.25. 09:24

Az előbb szerintem teljesen mást kérdeztél.

Egyébként igen, az egyezségen alapuló tartásdíjfizetési kötelezettség is privilegizált a végrehajtásban.

borsilla # 2014.10.21. 10:06

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni. 2 éve váltunk el a férjemmel, megállapodtunk gyermekenként 30.000 Ft gyerektartásban. Ez szerepel a bírósági ítéletben is. Közben a fiam betöltötte a 18. évét, most főiskolán, nappali tagozaton tanul. Azóta, hogy befejezte a középiskolát, az apja utána nem fizet gyerektartást. A bíróságon azt mondták, hogy amíg nincs megszüntető végzés, addig fizetnie kell.
Le lehet ezt tiltatni a fizetéséből?
Elég kényes ügy, mivel már nagykorú, de utána már nem kapok se családi pótlékot, se családi kedvezményt, így még nagyobb szükségünk lenne a gyerektartásra.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.21. 15:05

Le.

sinkapera # 2014.12.04. 11:42

Tisztelt fófumozók!
Bírósági végzéssel megállapítottak számomra havi 15000 ft gyerektartást, visszamenőleg márciusig. Letiltást kértem, mert magát nem fizette. Mai nap 14420 ft utalt a munkáltató a számlámra, ez még a megállapított összeget sem éri el, nemhogy az elmaradás is benne legyen. Tudtommal 8 órában minimál bérrel van bejelentve valamint hiteltartozás miatt már van letiltás. Lehet, hogy a hitel miatt márcsak ennyit bírtak vonni, vagy a cég nem vette figyelembe, hogy elsőbséget élvez a gyerektartás? Valamint van e lehetőségem megtudni mennyivel van bejelentve?
Választ előre is köszönöm!

sinkapera # 2014.12.04. 11:42

Tisztelt fófumozók!
Bírósági végzéssel megállapítottak számomra havi 15000 ft gyerektartást, visszamenőleg márciusig. Letiltást kértem, mert magát nem fizette. Mai nap 14420 ft utalt a munkáltató a számlámra, ez még a megállapított összeget sem éri el, nemhogy az elmaradás is benne legyen. Tudtommal 8 órában minimál bérrel van bejelentve valamint hiteltartozás miatt már van letiltás. Lehet, hogy a hitel miatt márcsak ennyit bírtak vonni, vagy a cég nem vette figyelembe, hogy elsőbséget élvez a gyerektartás? Valamint van e lehetőségem megtudni mennyivel van bejelentve?
Választ előre is köszönöm!

Tomi0316 # 2014.12.12. 11:02

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném ha valaki hasznos tanácsot adna, mielött vállalkozói formát váltok.
Jelenleg egy Kft ügyvezetője vagyok, ahol be vagyok jelentve minimálbérrel, amiből szépen a felét le is tíltja a végrehajtó.
Jövő évben KATA-s szeretnék lenni, ahol előreláthatóan 500 eft lesz a jövedelmem, amiből kötelezően nekem 50,000 ft-ot be kell mindig fizetnem. Ezt eddig értem............de mi a helyzet a nálam lévő 450eft-al???? Arra tudnak vérehajtást foganatósítani???
Nagyon köszönöm a választ!
Tomi

gerbera317 # 2014.12.13. 13:42

Fél millió a havi nettód, mégis végrehajtott tartozásod van? Nojszen...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.13. 16:35

Annak már nem a felét tiltják.

Enigma99 # 2014.12.14. 09:26

Tisztelet fórumozók.
Segítségüket szeretném kérni ha lehet.
A problámám a következő lenne: sajnos elvesztettem az állásomat és ennek folytán nem tudtam fizetni a hiteleimet, ami sajnos végrehajtóhoz került. Pár hónapja találtam újra munkát, amiről természetesen a végrehajtó is tudomást szerzett. Kezdetben 33%-ot vontak le a nettó fizetésemből amiről kaptam végrehajtói papírt is. Viszont a minap a bérpapíromról értesültem arról, hogy 50%-ot vontak le a nettó béremből. Végzést, papírt én nem kaptam erről. Utána olvasgattam az interneten és találtam erre vonatkozó törvényt de sajnos nem igazán tudom értelmezni. A törvény arra vonatkozik, hogy mentesül a végrehajtás alól az öregségi nyugdíj legacsonyabb része ami most tudtommal 28.500 Ft. A kérdésem evvel kapcsolatos lenne. Nos, ezt a 28.500Ft-ot le kellene-e vonni a nettó béremből és csak a fentmaradó rész lehetne 50%-ig tiltható, vagy az a lényeg, hogy minimum ennyi fizetésemnek maradnia kell a letiltás után? Most nekem a nettó fizetésem felét levonták ami 49.000 Ft, sajnos ez a megélhetésre nem elég. Előre is köszönöm a segítséget

gerbera317 # 2014.12.16. 13:13

Valószínűleg legalább 2 végrehajtás folyik ellened, így 50% vonható a béredből. Az, hogy nem tudsz, csak 1 végrehajtásról, nem a végrehajtó mulasztása. Érdeklődj a végrehajtónál.

Angelicasol # 2014.12.16. 13:32

Fordulj mondjuk a munkáltatódhoz, hogy tájékoztasson mivel terhelik a béred. Egyébként az a letiltás mindig a nettó összegből történik azzal a kitétellel, hogy az adós részére meg kell hagyni a mindenkori öregségi nyugdíj minimális összegét, azaz az általad is mondott 28.500 forint kell maradjon a számládon.

De ha valóban több végrehajtás folyik ellened, akkor tudnod kellene, hogy milyen jogcímeken.

gerbera317 # 2014.12.16. 14:03

Fordulj mondjuk a munkáltatódhoz

Akár még az is: 76. § (1) a) A munkáltató kötelessége, hogy legkésőbb a letiltás átvételét követő munkanapon értesítse az adóst a letiltásról.

Angelicasol # 2014.12.16. 14:13

A letiltás tényéről szerintem értesítve van, mondjuk a bérpapírral, de hogy milyen jogcím alapján, milyen tartozásra az szerintem már más kérdés és ezt tisztázni első körben a munkáltatónál lehet.

gerbera317 # 2014.12.16. 15:29

A "letiltás átvételét követő munkanap" nagyon ritkán azonosítható a bérpapír ismertetésének a napjával.

Edefede # 2014.12.29. 09:12

Üdvözletem!
A mai napon kaptam a végrehajtótól egy levelet, amiben tájékoztat, hogy a letiltás felfüggesztését visszavonja!
A munkáltatómat már értesítette is erről a döntéséről!
Hogy teheti meg ezt?
Úgy tudom még nincs vége a letiltások felfüggesztésének!
Ez nem a jogszabályok megszegése, amit tesz!?
Mit tegyek?
Válaszukat előre is köszönöm!

konyv98 # 2015.01.24. 15:42

Kedves fórumozók, szakértők!

Bérszámfejtőként az alábbi problémám akadt, és sajnos szakmai fórumainkon sem egységes az álláspont, valamint a MT. és a bírósági letiltásokról szóló.

Munkáltató letiltási rendelvényt kapott egyik munkavállalójára vonatkozóan helyi adótartozása miatt . Ezt követően a munkavállaló jelezte, hogy ő tartásdíjat fizet három gyermeke után. A tartásdíjról felek járásbíróságon megállapodtak, az erről szóló jegyzőkönyvben az szerepel, hogy a jogosult hozzájárul a fizetési kötelezettség kéztől történő teljesítéséhez.
Eddig a munkáltató közreműködése nélkül, önként teljesítette tartásdíj kötelezettségét a munkavállaló nettó munkabéréből.
A helyi önkormányzat letiltásának érvényesítése esetén a munkavállaló nettó jövedelme már nem fedezné a megállapodásukban rögzített tartásdíj összegét.

Munkáltatóként tekinthetjük-e ezen jegyzőkönyvet a MT. 161. §. szerinti végrehajtható határozatnak?
Az nyilvánvaló, hogy a letiltási sorrendben a tartásdíj az első, jelen esetben azonban a munkáltató nevére szóló letiltási kötelezettség nincs.

Köszönet a válaszért

imike19 # 2015.01.26. 12:56

Tisztelt Fórumozók, Szakemberek!

A havi nettó jövedelmem 106-107.000-Ft. A munkáltatóm levonja a Bíróság által meghatározott 75.000-Ft. fix összegű gyermektartásdíjat (a másodfokú Bíróság fix összeget állapított meg, ami 75.000-Ft.és kivette az első fokú határozatban még szereplő 50%-ot.), valamint a felé lévő 19.500-Ft-os tartozásom, és, hogy teljes legyen az ellehetetlenítésem, még 7.500-Ft.végrehajtói járulékot is. Tehát nekem utal 4-5.000-Ft-ot.
Kérdésem, hogy ezt megteheti-e, és, ha igen, milyen törvény alapján?
Kérdésemre, munkaadóm bérszámfejtője azt a választ adta, hogy mivel fix összegű a tartásdíj, ezért nem vonatkozik rám az 50%-os letílthatósági korlát.

gerbera317 # 2015.01.26. 14:18

"valamint a felé lévő 19.500-Ft-os tartozásom"

jézusmárjauristen!!! 8-o

Bármennyi fixet állapított meg a bíróság, a 107 ezer Ft nettó fizetésnek legfeljebb az 50%-a tiltható le. És még az sem lesz mind a vh-kérőé, hanem csak 45.45%, mert 4.55% a végrehajtót illet meg. Más letiltásra pedig nem is futja belőle.

Fel kell szólítani a munkáltatót, hogy haladéktalanul hagyjon fel a letiltás szabályainak törvénysértő megsértésével.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.26. 15:02

Na, jó. De ha az a "felé lévő" tartozásom fizetési előleg, akkor azt az 50% kiszámításakor nem kell figyelembe venni.
Persze, a 75K akkor is sok. (Más kérdés, hogy ha a 75K fix összeg, és a letiltás kevesebb, akkor folyamatosan hátralék keletkezik.)

gerbera317 # 2015.01.26. 15:57

Igazából nem derül ki, hogy a kérdezőnek kinek és hány feléje levik tartozása, úgyhogy én csak általános érvényű választ adtam. Ha pontosítja a kérdését, esetleg pontosabbat és érdemibbet is kaphat.

imike19 # 2015.01.30. 11:51

Tisztelt Szakértők!

Köszönöm a hasznos válaszaikat, és ezúton pontosítaanám a kérdéseim!
A 75.000-Ft gyermektartásdíjat már a végrahajtó tíltatja le a béremből, mivel az exnejem végrehajtásra adta az ügyet, ugyanis az előző munkahelyemen a bérem 50%-át vonták, ami az akkori bérem alapján 45-50.000-Ft volt. Ebből kifolyólag hátralékom keletkezett.
Egyébként, nincs egyéb tartozásom már, mert az eredeti kérdésemben felvetett, a cégem "felé" meglévő tartozásom kiegyenlítődött.
Tehát a lényeg, ( ha jól értelmezem )hogy a bérem minimum 50%-át meg kellene kapnom, akármekkora is a letíltás összege!?

Ui.: A "jézusmárjauristen!!!"-t is illik tudni leírni helyesen a "8-o"-ban!!!
Mindezek felett, külön köszönöm gerbera327 válaszát! :)

gerbera317 # 2015.01.30. 15:15

A végrehajtó nem konkrét 75 ezret tiltott le a béredből, hanem legfeljebb 75 ezret, ha az meghaladja a nettó béred 50 százalékát, vagy legfeljebb a nettó bér 50 százalékát, ha az nem éri el a 75 ezret. Az öregségi nyugdíjminimumhoz igazodó mentesség gyermektartás esetén nem áll fenn. Igazán kár, hogy a munkáltatód ezt nem érti.

Jelentsd be a végrehajtónak, hogy a munkáltató több mint 50 százalékot levon a béredből, megszegve ezzel a Vth. 61. § (2) szerinti szabályt. Kérd a végrehajtót, hogy utasítsa a munkáltatót a levonási szabályok betartására, kilátásba helyezve a 45/A. § szerinti szankciót. Ha a végrehajtó ennek nem tenne eleget, végrehajtási kifogást is benyújthatsz a mulasztása ellen.

Mi tartott ilyen sokáig? Itt a hó vége, a most számfejtett levonást megint buktad. OFF A tartozás peidg valakivel szemben áll fenn (csak mert látom, nem értetted a célzást). ON

Pyro_san # 2015.03.02. 15:43

Tisztelt szakértők!

A segítségüket szeretném kérni munkabérből történő levonás kérdésében.

A helyzet:
Nejemnek van egy végrehajtásra került diákhitel-tartozása, ami végül eljutott abba a stádiumba, hogy a béréből havonta levonnak.
A nettó bére havonta: kb 100.000ft
A levonás mértéke munkavállalói oldalról 33%, a maradékot kiutalják.
Ezután a NAV a számláról levon változó összeget, erre szabályszerűséget még nem sikerült találni, gyakorlatilag mikor mennyit.

A mostani fizetésénél ez konkrét számokkal így néz ki:

• nettó fizetés: 103.000
  • munkáltatói levonás utáni utalás: 68.000ft
  • számláról levonás NAV által: 55.000ft

Tehát maradt 13.000ft a 103.000ft-ból.

A kérdések:

• Ez törvényes-e egyáltalán, hogy a munkabér ~87%-át levonják?
  • Egyáltalán lehet kétszer vonni egy tartozás miatt?
  • Ha nem törvényes, milyen lehetőségeink vannak?
  • A mostani levonást már buktuk, vagy van lehetőség korrekcióra?
  • Mennyi időbe telik ezt korrigálni? (Értem ezalatt, hogy egy x éves jogi huzavona, és addig vonogatnak így, vagy van lehetőség elérni, hogy jövőhónapban már ne vonjanak ennyit?)

Elnézést ha hosszúra nyúlt, a válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!