Elakarják lopni az ötletem!!! - milyen jogaim vannak?

diemd # 2003.07.11. 08:25

Azt mondtak az artisjus jogaszai, hogy otletet levedeni nem lehet Magyarorszagon. A szabadalmi hivatalban egy vagyonba kerul, de ha valaki hasonlot csinal nem lehet mit csinalni. Nem vedi az embert semmi...

Nagy Péter # 2003.07.10. 13:59

A temaban ket lehetoseg van:

1. szerzoi jogvedo hivatal (artisjus), bejelentes ez kb 10 e Ft koltseg
  2. szabadalmi hivatal (hpo), vedjegy oltalom igeny

A ketto esetebn ha nem a teljes anyagot hozta nyilvanosagra bizonyitani kell a sajat otlet valodisagi alapjat.

Ha hasonlo bejelentes tortent szabalyos eljarasban meg lehet tamadni a bejegyzest.

Kesobiekre javaslat:

• csak nagyjabol adjuk meg mi az otlet abbol ne lehesen a teljes otletet rekostrualni
  • atadasrol keszuljon jegyzokonyv jog fentartassal
  • ha ragaszkodna a teljes anayghoz felalni es ot hagyni oket szo nelkul.

Nagy P.

diemd # 2003.07.04. 10:22

Hat feltettem az internetre az otletem. Minden miniszteriumba elkuldtem a tamogatasukat kerve, ha most megnezed lathatod, hogy miert olyan fontos ez az 'otlet-lopomnak'. Sok tamogatast nyerhet az EU-tol es a kormanytol, de nem a sajat dolgaval. Nyilvanosagra hoztam, tehat ami mintapeldany van nala az az en szerzoi jogvedelmem alatt all es nem kert ra irasbeli engedelyt. Erdeklodesek meg vannak. :)

itt megnezheted:
http://hide-.uw.hu/
http://free.x3.hu/hide

diemd # 2003.07.02. 11:16

Köszönöm a segítségedett, már beszéltem velük, de igazából ök is azt mondták, hogy az ilyet csak bíróságon lehet rendezni. Ez egy olyan ötletet tartalmaz, ami sem Magyarországon, sem Európában nincs (nem írhatom sajnos a teljes leírást). Magyarországon biztos nincs. Az illető aki 'lenyúlná' arra alapoz, hogy legfeljebb az ötletet viszi el, más grafikussal megcsináltathatja. Ennyit a védjegyről... Erre nem tudok mit lépni és hát hogy bizonyítsam be, hogy én találtam ki az egész stratégiát? Ezen újság alapján(+ötleteim) egy ifjúsági szervezetett, web-lappal, programokkal stb lehet létrehozni. Ezzel az ötlettel nem 1-2 milliót kaszál, hanem nagyon-nagyon sokat. Van aki azt tanácsolta, hogy mivel (elég valószínű) politikai érdekeltségek is lennének benne a másik pártnak adjam el az ötletet és ők gyorsabbak lehetnek, ha tudják ki mire készül... Ez már sajnos politika. Vagy perelhetek és ha valami minisztérium és párt áll a 'lenyúló' mögött akkor fölköthetem a gatyómat.

Leiterjakab # 2003.07.02. 10:13

Azt tudnám tanácsolni, hogy böngészd végig az ARTISJUS és az
MSZH honlapját.

www.artisjus.hu
www.mszh.hu

(ez itt a reklám helye:)))

Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.07.02. 10:09

Kedves Diemd !

Ha jól értem az ötleted tárgy egy újság.ez mint szellemi alkotó tevékenység eredménye a szerzöi jogról szóló 1999. év LXXVI. tv. védelme alatt áll, szerzöi alkotás amit nem kell 'levédetni', mert a szerzöi jogvédelem a szerzöt a mü meg alkotásának pillanatától illeti meg.H azonban valamilyen sajátos felirat, rajz , kép, logó stb. van a címlapon stb. amit  állandó jelleggel kívánsz használni akkor erre védjegyoltalmat kell kérni a Magyar Szabadalmi Hivataltól.Ha a minisztériumnak szeretnéd 'eladni' az ötletedet felhasználási szerződést kell kötni velük, csak ez alapján hasznosíthatják az ötleted, de ha védjegyoltalmi bejelentést nem te e kéred meg akkor természetesen nem te fogod azt megkapni, hanem aki a védjegyoltalmi bejelentést benyújtotta.

A szerzöi jogok a szerzöt illetik meg, ö dönthet a mü nyilvánosságra hozataláról, aha a szerzői alkotást engedélye nélkül hozzák nyilvánosságra bírósághoz fordulhat.
 Jó volna persze tudni, hogy mit tartalmaz az ötleted, mert így nehéz eldönteni látatlanban, hogy védjegyoltalomról is lehet-e szó a te esetedben vagy sem.

Üdvözlettel,

Leiterjakab

diemd # 2003.07.02. 07:26

Kedves lehtséges segítőim!

Milyen lehetőségem van akkor, ha el akarják lopni az ötletem?

Részletezve a dolgot:

Még tavaly év végén megismerkedtem egy fickóval, aki pályázatírásban segített nekem, meg üzleti tanácsokat osztogatott egy alapítvány nevében. A pályázatom végülis nem nyert de neki nagyon tetszett, és többször is hangoztatta, hogy azért csinálja mindezt, hogy nagy ötletbe bekapcsolódhasson. Nagyon segítőkész volt mindíg, és nagyon kente-vágta az üzletet. Szerintem. Gyanússsá vált egy kicsit a dolog, hogy neki még egyetlen (álítólag) nagy üzleteiből még mindíg albérletbe lakik... na mindegy (gondoltam) fő a bizalom!
Egyszer összejöttünk és megemlítettem, hogy gyerekújságokat is tervezek, erre mondta, hogy vigyem el neki hátha tud benne segíteni. (Az ötlet akkor született amikor épp tévét néztem de nem szívesen adom most ki ha nem baj).Persze elvittem. Mondta, hogy 2 hét múlva jelentekzik. Nem jelentekezett, én felhívtam, hogy mi újság de nem tudott semmit mondani. Nem baj gondoltam, mert egyik kedves ismerősöm mondta, hogy segít az én jól kiatlált ötletemet bejutattni az Oktatási Minisztériumba. Szépen összepakoltam hozzá az üzleti terveket és kinyomtattam mégegyszer a bemutató számokat. Most már minden egyes oldalra feltettem az aláírásomat a biztonság kedvéért (a fazonnál nem volt aláírva... de a számítógépemen van az anyag). Nos miután leadtam az OM-be 2 hét múlva megjelent a fazon, hogy beszéljünk. Találkoztunk és mondta, hogy mekkora jó ez az ötlet, a megszerkeztés, a rajzok, a név stb. Csináljak egy projekt tervet és ő leadja egy valag minisztériumba. Ja! És az ő cége szívesen felvállaja ezt a munkát... Nagyon nem volt szimpi ez az ötlet, hiszen én találtam ki az egészet...a stratégiát... meg mindent. 2 nap múlva felhívott (elég lekezelően), hogy csináljam a dolgot, mert két másik minisztériumi belsős emebereinek is megmutatta és nekik nagyon tetszett. Szigorúan megbízható embereknek mutatta meg, hogy nehogy elvigyék az ötletét. Nagyon rossz érzésem támadt és kértem tőlle egy személyes találkozót és, hogy mondavcsinált indokkal hozza el a leadott anyagomat. Találkoztunk... Rögtön az elején közölte, hogy én döntöm el, hogy mit akarok. De! Az újágaimat egyedül is megcsinálja! Az Én ötletemet!!! Sőt, ha esetleg mégis megakarom csinálni csak úgy tehetem, hogy ő levédeti a szerzői jogokat (vagy mi) és nekem elsődleges jogom lesz a készítésre, használatára. De ha bármit hibázok elvesztem az újságomat. Ígyis-úgyis... :( Mert nekem amúgysincs erre kapcsolatom. Nemtudtam erre mit lépni azt mondtam rendben. Hát mintnemondjak sokat sírtam miatta....
De biztos van valami joghézag... Én vagyok az egésznek a szerzője, kitalálója. Alanyi jogon nekem nem jár védelem? Valami olyat olvastam, hogy azé a szerzői jog aki legelőször nyilvánoságra hozza. Ha felrakom a netre a nevemmel (és kis c betűvel), és a teljes projektet, akkor megtarthatom? Védelem alatt áll?

Várom bárki válaszát, nagyon sűrgős!!!

Nagyon köszönöm!