Kedves lehtséges segítőim!
Milyen lehetőségem van akkor, ha el akarják lopni az ötletem?
Részletezve a dolgot:
Még tavaly év végén megismerkedtem egy fickóval, aki pályázatírásban segített nekem, meg üzleti tanácsokat osztogatott egy alapítvány nevében. A pályázatom végülis nem nyert de neki nagyon tetszett, és többször is hangoztatta, hogy azért csinálja mindezt, hogy nagy ötletbe bekapcsolódhasson. Nagyon segítőkész volt mindíg, és nagyon kente-vágta az üzletet. Szerintem. Gyanússsá vált egy kicsit a dolog, hogy neki még egyetlen (álítólag) nagy üzleteiből még mindíg albérletbe lakik... na mindegy (gondoltam) fő a bizalom!
Egyszer összejöttünk és megemlítettem, hogy gyerekújságokat is tervezek, erre mondta, hogy vigyem el neki hátha tud benne segíteni. (Az ötlet akkor született amikor épp tévét néztem de nem szívesen adom most ki ha nem baj).Persze elvittem. Mondta, hogy 2 hét múlva jelentekzik. Nem jelentekezett, én felhívtam, hogy mi újság de nem tudott semmit mondani. Nem baj gondoltam, mert egyik kedves ismerősöm mondta, hogy segít az én jól kiatlált ötletemet bejutattni az Oktatási Minisztériumba. Szépen összepakoltam hozzá az üzleti terveket és kinyomtattam mégegyszer a bemutató számokat. Most már minden egyes oldalra feltettem az aláírásomat a biztonság kedvéért (a fazonnál nem volt aláírva... de a számítógépemen van az anyag). Nos miután leadtam az OM-be 2 hét múlva megjelent a fazon, hogy beszéljünk. Találkoztunk és mondta, hogy mekkora jó ez az ötlet, a megszerkeztés, a rajzok, a név stb. Csináljak egy projekt tervet és ő leadja egy valag minisztériumba. Ja! És az ő cége szívesen felvállaja ezt a munkát... Nagyon nem volt szimpi ez az ötlet, hiszen én találtam ki az egészet...a stratégiát... meg mindent. 2 nap múlva felhívott (elég lekezelően), hogy csináljam a dolgot, mert két másik minisztériumi belsős emebereinek is megmutatta és nekik nagyon tetszett. Szigorúan megbízható embereknek mutatta meg, hogy nehogy elvigyék az ötletét. Nagyon rossz érzésem támadt és kértem tőlle egy személyes találkozót és, hogy mondavcsinált indokkal hozza el a leadott anyagomat. Találkoztunk... Rögtön az elején közölte, hogy én döntöm el, hogy mit akarok. De! Az újágaimat egyedül is megcsinálja! Az Én ötletemet!!! Sőt, ha esetleg mégis megakarom csinálni csak úgy tehetem, hogy ő levédeti a szerzői jogokat (vagy mi) és nekem elsődleges jogom lesz a készítésre, használatára. De ha bármit hibázok elvesztem az újságomat. Ígyis-úgyis... :( Mert nekem amúgysincs erre kapcsolatom. Nemtudtam erre mit lépni azt mondtam rendben. Hát mintnemondjak sokat sírtam miatta....
De biztos van valami joghézag... Én vagyok az egésznek a szerzője, kitalálója. Alanyi jogon nekem nem jár védelem? Valami olyat olvastam, hogy azé a szerzői jog aki legelőször nyilvánoságra hozza. Ha felrakom a netre a nevemmel (és kis c betűvel), és a teljes projektet, akkor megtarthatom? Védelem alatt áll?
Várom bárki válaszát, nagyon sűrgős!!!
Nagyon köszönöm!