pótszabadság kiadása

benko laszlo # 2003.07.02. 12:59

Sziasztok !

Igaza van a munkáltatónak abban hogy a gyerek után járó pótszabadságot (2 nap) azért nem adja ki nekem mert az anya otthon van vele gyesen, és tulajdonképpen csak az egyik szölő veheti igénybe. Ez a szülő most mindenképpen a gyesen lévő anya.

Vagyis ameddig az anya gyesen van (a gyerek 3 éves koráig) addig nem jár nekem a dolgozó férfinak a +2 nap ?

Benkő Laci

viktor

the big cat # 2003.07.02. 13:35

A munkáltatód több ponton is tévedésben van, hiszen a pótszabadság a gyermek neveléséből nagyobb részt vállaló szülőt illeti meg, aki nyilván a gyesen lévő anya, csakhogy ezt a munkáltató saját hatáskörben nem döntheti el, hanem a szülők döntésére van bízva, így még ha tud is a gyesen lévő anyáról nem kérdőjelezheti meg, ha te úgy nyilatkozol, hogy te kívánod igénybe venni, mert közös döntésetek alapján te veszel ki nagyobb részt a gyermek neveléséből. Ehhez azonban kell az anya munkahelyéről is valami igazolás, hogy ott nem veszi ki.

Továbbá, ha gyesen van az anya, akkor ő nem is veheti ki ezt a szabadságot, mert a gyes ideje maga már fizetésnélküli szabadság, tehát a pótszabadságot kizárólag az apa veheti igénybe ilyenkor.

Amúgy attól, hogy gyesen van, egyébként nem veszik el ez a pótszabadság, amikor visszatér a gyesről akkor el fogják neki számolni, a többi szabadságokkal együtt. Mármint azt ami a terhességet megelőző és követő táppénz, valamint a gyed időszaka alatt összegyűlt. A gyes alatt ugyanis nem jár, mint azt már mondtam.