Rendelkezhet-e a munkavállaló a szabadidővel, ha igen, milyen feltételek mellett??
( szombat, vasárnapi oktatás... annak eredményességéről, értelméről most nincs szó)
Rendelkezhet-e a munkavállaló a szabadidővel, ha igen, milyen feltételek mellett??
( szombat, vasárnapi oktatás... annak eredményességéről, értelméről most nincs szó)
szóval a munkaadó rendelkezhet e... kihagytam.
hibasan mukodnek az ekezetek itt.
A munkaidőn kívüli idővel a munkáltató semmilyen körülmények között nem rendelkezhet.
Más kérdés, hogy a munkáltató a törvéynes keretek között túlmunkát rendelhet el, és ezt akár hétvégére is elrendelheti, akár úgy is hogy akkor tart oktatást. Ezért azonban köteles a túlmunka és a hétvégi munka pótlékait kifizetni. És a túlmunkavégzés maximális idejére vonatkozó szabályokat is be kell tartania.
Ezek az általános szabályok. Ettől eltérő lehet pl vezető állású munkavállalók esetében a dolog, vagy ha kötetelen (nem rugalmas!!!!) a munkavállaló munakidőbeosztása, és kifejezetten szerepel benne, hogy a munakvállaó a rendes munkaidőn túl is köteles munkát végezni külön díjazás nélkül.
A munkaidőn kívüli idővel a munkáltató semmilyen körülmények között nem rendelkezhet.
Más kérdés, hogy a munkáltató a törvéynes keretek között túlmunkát rendelhet el, és ezt akár hétvégére is elrendelheti, akár úgy is hogy akkor tart oktatást. Ezért azonban köteles a túlmunka és a hétvégi munka pótlékait kifizetni. És a túlmunkavégzés maximális idejére vonatkozó szabályokat is be kell tartania.
Ezek az általános szabályok. Ettől eltérő lehet pl vezető állású munkavállalók esetében a dolog, vagy ha kötetelen (nem rugalmas!!!!) a munkavállaló munakidőbeosztása, és kifejezetten szerepel benne, hogy a munakvállaó a rendes munkaidőn túl is köteles munkát végezni külön díjazás nélkül. Ebben az esetben viszont soha nem követelhetik meg tőle, hogy bizonyos időpontban a munakhelyén legyen, vagy igazolja hogy hány óra effektív munkát végzett.
köszönöm.
sajnos nálunk jellemző hogy hétvégére hirdetnek ilyen jellegű programot.
Sajnos ha valaki ezeket a hétvégi elfoglaltságokat ilyen-olyan indokkal elhalasztja ( vidéki, családi problemák, no meg alapvetöen hétvége..), az keményen szankcionálják. Az 'oktatás' mélysége, hatékonysága, értelme megkérdőjelezhető, ezek inkább olyan mondvacsinált programok, 'mutatni kell' valakiknek valamit.
Kifizetni ezen szabadidőt semmilyen körülmények közöt nem teszik.
Ez jogellenes perelhetsz érte, de ha a dolog rendszeres, akkor rendkívüli munkáltatói felmondásra is indok lehet.
rendkivüli munkáltatói felmondás??
miért??
Mifelénk egyébként semmit sem divat leirni, általában minden szóban hangzik el, a cég szinte soha nem mond fel, hanem kikényszeritik a közös megegyezést.
Munkavállalói, bocs...
Amit nem írsz le az nincs is. felmondás csak írásban érvényes.
Hogy tudják kikényszeríteni? Az csak akkor lehet, ha a munkavállaló füle mögött is van vaj.
sajnos ez a hétvégi oktatás ismét remek alapot szolgáltatott arra hogy a évi béremelést megvonják ( 7% ), amit szóban közöltek, irásban ismét nem jelent meg. Ez a 2. alkalom hogy 'koholt' indokkal elmaradt a béremelés, és ismét megvalósult a hátrányos megkülönböztetés. Sajnos elég gusztustalan ember a vezetőnk, és aki ugymond nem hódol be, igy jár.
Érdekes hogy előző héten is volt oktatás, arról oklevelet adtak ( semmit nem ér ) de pént nem járt mellé, eme 'kamu' oktatást viszont negativan, de jutalmazták.
Hihetetlen egy banda.
Ha jol tudom, az ilyen jellegu hatranyos megkulonboztetes tilalom ala esik, es egy esetleges munkaugyi per folyaman a munkaltatonak kell bizonyitani azt, hogy
_nem_ tortent hatranyos megkulonboztetes !
igen ám, de ha perre viszem a dolgot, oda a melóhely. ( bár nem biztos...) bár nemtudom érdemes e ilyen helyen hoszabb távon melózni.
Na most éreztél rá a dologra...
Egyébként ha bepereled őket, és ezek után felmondanak, akkor igen kíváncsi lennék az indoklásra. mert neked elég lesz csak azt állítani, hogy a per miatt mondtak föl, aztán ők bizonyíthatják, hogy nem, az indoklásuk valós, kíváncsi vagyok melyik bíró fog nekik hinni?
A hatarozott ideju szerzodes nagyon hasznos ilyen esetekben :D
Ha mar itt tartunk, mennyire lehet az ilyen
hatarozott ideju szerzodesekkel 'trukkozni' ?
Mi a helyzet akkor, ha valahol a fizetesemelest, ceges auto hasznalatat, egyeb juttatasokat
(amelyek termeszetesen mindig 'opcionalisak')
a legtermeszetesebb modon hasznaljak az ilyen jellegu diszkriminaciokra ?
Nagyon nehéz diszkriminációt bizonyítani a béremelésnél, mivel a béremelés különbségének, csakúgy mint abér különbségének igen sok jogszerű oka lehet.
De ha van két egyforma munkakörű munkavállaló, akik munkájának eredménye valamiylen módon értékelt, vagy mérhető, akkor nincs apelláta, ha azonos eredmények esetén különböző a bér vagy béremelés.
Jelen esetben a diszkrimináció csak úgy lenne bizonyítható, ha bizonyítani tudnátok, hogy a béremelés a tréning miatt maradt el, ez ugyanis jogellenes indok volna a fent már részletezett okokból.
De! Amennyire en tudom azt, hogy _nincs_ diszkriminacio, azt a munkaltatonak kell bizonyitania !
Természetesen.
De ha te perelsz, és állítod hogy van diszkrimináció, akkor annyit azért meg kell mondanod te miben látod ezt.
Mondjuk azt mondod, hogy szerinted diszkrimináló az, hogy te nem kaptál annyi béremelést mint egy más munakörű más beosztású más gyakorlattal és végzettséggel rendelekező kollegád. Erre a bíró azt mondja, hogy na és? Ez nem diszkrimináció, hanem differenciálás, a munkakör, végzettség, gyakorlat, stb. alapján.
A munkáltatónak itt elég bizonyítani, hogy ez más munkakör, gyakorlat, végzettség, stb.
Es ha azt mondom, azert nem kaptam fizetesemelest, mert az 'onkentes'
hetvegi oktatasokat nem komaltam ?
Ez mar nem differencialas, hanem
diszkriminacio, es mint mondtad, ez
jogellenes indok.
Igen azt mondod, ő meg nem az mondja. Hanem azt, hogy azért mert neked más a munkaköröd, a teljesítményed, mint azoké, akikhez képest magad diszkrimináltnak véled. Innentől neked is bizonyítanod kell, hogy neked van igazad. Pl. azzal, hogy senki nem kapott aki nem jelent meg azon az oktatáson. De ez akkor is nagyon bonyolult. Nincs olyan hogy jár valakinek fizetésemelés. És a differenciálás nem tilos, ezer, meg ezer jogszerű indoka lehet. Ezek mögé könynen el lehet bújtatni egy jogellenes indokot.
The big cat...
az esetemben mint mondtam, azonos a munkakör azonos a besorolás azonos a munkaköri leirás. De a bér 106000 vs 176000 egyazon 'beosztásban'. Nekem 5 éves munkatapasztalatom van itt a másiknak 11. De itt nem lehet fejlődni 20 év alatt sem, mert nincs új a nap alatt. Jelen esetben ügyintézők dolga ugyanaz, és a munkánk tekintétében nem történtek 'mérések'. Egyébként minden dokumentet begyüjtöttem, mert kezd elegem lenni, igenis egy ember 'hatalmaskodásán' múlik a dolog.
Mig a közvetlen vezetőm megadja a jutalmakat ( még szerencse, mert e nélkül nemtudmo már mi lenne ), addig a közvetlen vezemőm felettese a saját hatáskörében lehúzza a béremelést. Alig ellentmondásos... Itt szimpatikus vagyok, ott nem. Lehet hogy ez nem 'diszkrimináció'.
Lehet hogy részinformációkat adok, de ha egyben látnátok az esetet...
Hogy is irjam le, 2 éve húzodik a 'tragédiám', és muszály lenne lépni.
Ez már így együtt sokkal inkább bizonyítható diszkrimináció. Ehhez még az kell, hogy legyen valami teljesítménymérce ami alapján látható, hogy telejsítménykülönbség sincs. Egyébként a huzamos idejű ilyen hozzáállás is alátámasztja a diszkriminációt.
Ha komolyan gondolod, fordulj ügyvédhez, és pereld be a céged.
Cat, beszélhetnék egyet email-ban, leirnám a teljes esetet.
nos?
:(
Leírhatod e-mailben az esetet, és megpróbálok segíteni természetesen, de konkrét jogi tanácsot adni így anonim módon nem tudok adni, már csak a te védelmed érdekében is, nem lenne etikus anonim módon biztatni valakit, és a bíróság döntését megjósolni senki sem tudja, még a konkrét tényállás részletes ismeretében sem.
Ezért javasoltam, hogy fordulj ügyvédhez, ha komolyan gondolod, aki felelősséggel (és felelősségbiztosítással) tud neked tanácsot adni.
Itta fórumokon leginkább csak afféle általános jogi útmutatás tudunk adni, és esélyeket latolgatni.
a teljes esetet nem szeretném itt publikálni. És kizárólag a magánvéleményedre vagyok kíváncsi. Természetesen mindenképp munkaügyi jogászt fogok felkeresni az ügyben, de érdekel más véleménye is, hátha 'több szem többet lát', és Én is egy kicsit kikupálodom, esetleg mire érdemes figyelni.
irok mailt.
irtam mailt..
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |