Mindenkit üdvözlök. Közel 13 éve foglalkoztat egy kérdés, amelynek eldöntésére valószínűleg nagyon hozzáértő jogász segítségére lenne szükségem. A témát akár vitaindítónak is lehet tekinteni, bár lehet, hogy csak számomra érdekes, mert engem nagyon közelről érint. Nevezetesen pedig az, hogy szerintetek alkotmányos-e a társbérleti jogviszony? Elsőre lehet, hogy banális a kérdés, de gondoljatok bele. Én, mint az egyik társbérlő egyenesági leszármazott (és a későbbiekben a lakásbérleti jogviszonyt folytató személy) unokája, - aki oda is születtem, ott éltem a szüleimmel együtt 6 éves koromig, most pedig 14 éve ott lakom - csak úgy jelenthetném be a lakásba a férjemet, ha a társbérlő írásban beleegyezik. Nos, ez rendben is lenne, ha a viszony nem mérgesedett volna annyira el, hogy már beszélőviszonyban sem vagyunk egymással. De ez csak egy probléma a sok közül, mely szerintem alkotmányos és emberi jogokat sért. Kíváncsi lennék, mi erről a véleményetek. Kérlek, minél többen szóljatok hozzá a kérdéshez, annál többet tanulhatnék tőletek. Lehet, hogy az EU-ba lépéssel a lakástörvény ezen passzusát is átgondolják? Vagy lehet, hogy olyan kevés már a társbérlet Magyarországon, hogy ez senkinek sem tűnik fel? Azért azt még elmondom, hogy a társbérlet jelentése röviden annyi, hogy egy önkormányzati lakást 2,3,4 társbérlő (és annak családja)részére utalt ki annak idején a tanács. Ezek nagy része aztán szépen, kihalásos alapon megszűnt, illetve az utolsó élő társbérlő megkapta. A mi helyzetünk azonban igen különös, hiszen én 36 éves vagyok, a társbérlő pedig 20. Magyarul előttünk az élet...
Várom hozzászólásaitokat, előre is köszönöm,
Henriette