Tisztelt válaszolók!
Azt szeretném megkérdezni,hogy jogszerű-e pénz büntetést fizettetni 17 éves tanulóval szemben? Fiam tegnap helyijáratos buszon(nem BKV) közlekedett április 5-ig érvényes bérlettel.Igaz,rá kellene írni a diákigazolvány számát,de ez szeptember óta nem érkezett meg, többszöri érdeklődés után sem.Jogos a büntetés?A pénzbüntetés?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat.
BKV bliccelés büntetés
Nem értelek titeket, minden szolgáltatásért fizetni kell, hát az utazásainkért is.
Azt hogy az ügyvédi irodáknál és BKV-nál nem teljesen egyeznek a személyes adatok annak oka van: pl: az ellenőr zajos helyen kézben tartva papírra ír, közben ráadásul másolja az adatokat(próbálja ezt meg vki 8 órán keresztül csinálni) nem lehet kellemes.
Itt mindenki azon van h. segítsenek neki hogy tud kibújni az alól h. fizetnie kelljen, az eszébe sem jut h. persze az én saram és lehet részletfizetést kérni akkor kifizetem.
Írt egy anyuka h. a kislánya sosem jár arrafelé ahol megbüntették, kérdezem én: honnan tudja, biztos el fogja árulni ha úgy is történt?
Ha vki pedig teljesen biztos abban h. nem büntették meg akkor miért nem jár utána, miért nem tesz feljelentés, hisz a BKV-nak, Ügyvédi irodának megvan a jegyzőkönyv, nekik nem kell bizonygatni semmit, mostmár az ügyfél következik, bizonyítsa h. tényleg nem tartozik-ez az ő érdeke is.
Iwiw: nyilvános adatokról beszélünk, akkor mi a probléma?
Kedves Trigun,
valószínűleg azért kaptad meg a részletfizetési megállapodás pár napon belül mert az az ügyvédi irodánál megvan, viszont a jegyzőkönyvet külön ki kell kérni a BKV-tól ami sajnos hosszadalmas folyamat, ez nem az ügyvédi iroda hibája. Csak fölöslegesen nem fognak minden anyagot elhurcolni, nincs mindenkinek szüksége rá.
Kedves Fórumozók!
Számtalan bejegyzést elolvastam itt a BKV mizériával kapcsolatban, ami között -mint tudjuk- sok jogos követelés van.
Fel tudna valaki világosítani, h tényleg elévül-e 5 év után ez a követelés vagy csak akkor, ha -mint ahogy "egyjogász" írta 10 napja-, "ha 2004 (ill. 2008. januárja) óta nem szólítottak fel bizonyítható módon (tértivevény) a tartozás megfizetésére, a követelés elévült."?!
Mert azért ez nem mindegy...
Nálam spec. 2004-es bliccelésekről van szó, amire Én ugyan már nem emlékszem, de ebben az is benne van, h lassan 5-ik éve egy árva levelet sem kapok, így lehet, h csak az Én memóriámmal vannak gondok...
De ha kaptam volna 2005-ben, akkor csak 2010-ben évül el? Vagy a tartozásra való felhívásnak/figyelmeztetésnek esetleg semmi köze az elévüléshez?
Tudja ezt valaki biztosan?
Köszi előre is!
C.
Szia, kedves Mukika!
Igen a szolgáltatásért fizetünk, de a szolgáltató fizet nekem mikor sztrájk van, vagy csak simán alszik a sofőr és kések a meloból? Jah meg mikor rendszeres leáll a busz?
Mukika, persze igazad van, nem tudnák tárolni sem a sok anyagot, de ha én kérem a megállapodás mellé, akkor ő miért azzal együtt küldi el?
PL: először elveszik a jogsid és utána mondják meg, hogy gyorsan hajtottál?
Trigun, nem a BKV-t akarom védeni, persze ők is javíthatnának a járatokon, dolgozókon, de azért kisebb arányban késik a busz, vagy áll le mint ahány ember nem vesz jegyet egy-egy útra. Vannak akik évek óta bliccelve közlekednek. Az internet szolgáltatás is le szokott állni, azt a díjat mégsem vonják le amikor kiszámlázzák nekem. De szükségem van a netre ezért kifizetem. El kell jutnom a munkahelyemre ezért megveszem a bérletemet.
Az ügyvédi iroda minnél előbb akarta a megállapodást veled, hiszen ők is határidőkkel dolgoznak (így neked is megadott hat.ideig kell fizetned) Ugye ez így van? De át nem vágtak, amint lehetőségük volt postázták neked a jegyzőkönyvet.
Mukika, nem hiszem hogy annyira határidő, mert az első levelet a kedves Kováts simán küldte, de én normális emberként átvettem, elolvastam és felhívtam őket, pedig szarnom kellet volna rá, már elnézést a kifejezésért..
igazából nehogy már 4 éves tetteimért 1x küldjék ki, más embernek ennyi a fizetése, még ha részletre is kell fizetni akkor is sok!
jah és én 51.6% adózok ennyiből bekaphatják, a benzin ára leesett a béka segge alá, a bkv vonaljegy ára felment!!!! Hol a korrekció?
Cupocska!!!!
Ha egy kicsit visszaolvasol a topicban, láthatod, hogy a 20/1981. (VI. 19.) MT rendelet
a közúti személyszállítási szerződésekről alapján a villamoson való közlekedéssel összefüggő követelések egy év alatt elévülnek.
Azaz ha 2004 (ill. 2008. januárja) óta nem szólítottak fel bizonyítható módon (tértivevény) a tartozás megfizetésére, a követelés elévült.
Olvass figyelmesebben;)
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Kováts Sebestyén úrtól megkaptam a tegnapi nappal a választ a levelemre. Miszerint nem vagyok hajlandó kifizetni és nem ismerem el a tartozást, és amúgy is elévült.
Az ügyvédi iroda ezt elismerte és Sebestyén úr azt irta hogy lezárták az ügyemet, csak a metrós bünti alól nincs kibúvó mert ott 5 év az elévülés.
Szóval szerintem irjatok levelet és hivatkozzatok az elévülési időre, ha az 2001-2007 között keletkezett büntetés (autóbusz, troli, villamos) nem kell kifizetni!!!!!!
Kedves Karesz21!
Mondtam volna, h villamoson utaztam? Nem hiszem.. :p
Lévén, h ez elvileg buszos utazás volt...
Tehát... újratárgyaljuk, h ki olvasson figyelmesebben? ;)) :P
A kérdésem amúgy is arra vonatkozott, h bármilyen elévülési időbe beleszámít-e, ill. módosítja-e, h adott személy tájékoztatva volt-e a blicceléséről.
De Tami77 leveléből ítélve nem. Hurrá! :)
Köszönöm mindenkinek a szupergyors reakciót!
Kellemes estét!
C.
Ezt egy másik, kis eldugott topic-ból kukáztam. Hátha valakinek hasznos lesz a második fele...
"ObudaFan # e-mail 2009.01.23. 21:52
Ha autóbusszal, trolibusszal, villamossal utaztál, és nem volt közben felszólító levél, akkor elévült. Ha metróval, földalattival, akkor nem. Ha elévült, de amit kaptál az a bíróságtól jött, és egy fizetési meghagyás, akkor a kézhezvételtől 15 napon belül ellentmondást kell benyújtanod, különben jogerős lesz.
Ügyvéd – Budapest
obudafan@freemail.hu
http://members.chello.hu/tarczay"
Ez persze újra felveti a kérdést, h mi van, ha volt felszólító levél? Akkor annak kézhezvételétől még 1 vagy 5 év az elévülés?
C.
A felszólító levél kézhezvételétől számítva újra indul az egy év.
És természetesen 1 év indul újra, nem öt. Hiszen az elévülési idő 1 év.
Egy kis összefoglalás, úgy látom elég tipikusak a problémák. Berakom a BKV-s topicokba:
1.) ELÉVÜLÉS
A 20/1981. (VI. 19.) MT rendelet a közúti személyszállítási szerződésekről 1. § (1) bek. szerint a rendelet hatálya az autóbusszal, trolibusszal, villamossal vgy személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállításra, továbbá a járművek bérbeadására terjed ki.
E körben a személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el.
Az Ombudsman szerint vitatható, hogy ez miért nem terjed ki a HÉV-re, METRO-ra, stb. is, de ez a vélemény nem jogszabály
Ha a követelés keletkezése óta 1 (5) év eltelt,a követelés elévült, ami azt jelenti, hogy bírósági úton nem érvényesíthető. Az elévülést kizárólag olyan felszólítás szakítja meg, amelynek általad történő átvételét bizonyítani tudják (tértivevény, vagy ha visszaírsz, hogy megkaptad).
Így ugyan az ügyvéd felszólítgathat, hogy fizess, de ha nem fizetsz, nem tud mit csinálni. Úgy látom arra játszanak, hogy a laikusok egy ügyvédi felszólításra becsinálnak és fizetnek. Ha elévülésre hivatkozol, az ügyvédnek kell bizonyítania, (általad bizonyítottan átvett okirattal), hogy felszólítottak a tartozás megfizetésére és az elévülés megszakadt.
2.) BIZONYÍTÁS
Erről egy olyan aranyos információ volt a BKV honlapján, ha a BKV követel rajtad valamit, neked kell „tisztázni magad“ (azaz bizonyítanod, hogy nem is lógtál). Ez tévedés, a BKV-nak kell bizonyítania, hogy megalapozott a követelése. A bíróság e körben azért minden pimflit nem fogad el, így ha pl. aláíratlan, vagy nem általad aláírt jegyzőkönyvet lobogtatnak, az a bíróság előtt nem bizonyíték.
Ugyancsak abszurdnak tartom, amikor arra biztatnak, hogy ha valaki arra hivatkozik, hogy nem ő írta alá a jegyzőkönyvet, tegyen feljelentést a rendőrségen. Itt a BKV polgári jogi követeléséről van szó és nem büntetőügyről, így a perben a BKV-nak kell bizonyítania, hogy te írtad alá a jegyzőkönyvet, és nem neked, hogy nem. (Több beírás is mutatja, hogy ezt a feljelentgetést többen is jól megszívták.)
3.) AZ ÜGYVÉD ELJÁRÁSI JOGA
A BKV nevében bármely ügyvéd csak meghatalmazással járhat el, így ha az ügyvéd nem csatol megkereséséhez a te tartozásoddal kapcsolatos ügyre vonatkozó (vagy esetleg általános) meghatalmazást, amit a BKV részéről cégszerűen aláírtak (eredetiben), akkor visszakérdezhetsz, hogy az ügyvéd mi alapján írogat neked a BKV nevében. Az, hogy az ügyvéd neve esetleg szerepel a BKV honlapján, nem jelent semmit, ez nem meghatalmazás.
Tiszta sor.
Köszönjük szépen!
C.
Tisztelt Egyjogász Úr!
Segitségét kérem,vagy tanácsot szeretnék kérni.
A bkv áll velem szemben követeléssel,2004,2005,2006-os években,blicceléssel vádolnak(vegyesen villamos busz metro,cirka 100000ft összegben).Az az egy probléma van,hogy én 20008decemberben aláirtam az irodájukban egy részletfizetési papirt,amit mint kiderült igy útolag nem volt túl bölcs dolog részemröl.Mit tegyek,mert az egyik úr aki az irdában dolgozik azt mondta,ezzel,hogy aláirtam a részletfizetési papirt,a bkv nyugodtan mehet biroságra mert igy elismerem,hogy blicceltem.Mit tegyek?
Kérem segitsen Egyjogász úr
Köszönöm:
libertate
Az alábbiak szerint ezekből a követelésekből lehet, hogy már több elévült 2008. decemberében, elévült követelés esetében pedig az elévülést már nem lehet megszakítani pl. a követelés elismerésével.
Kérdés, mi van pontosan abban a "részletfizetési papírban", tekintve, hogy a BKV-sok is tudnak arról, hogy hónapok óta nagy a felzúdulás az elévült követelések érvényesítése miatt, lehet, hogy ez úgy van megfogalmazva, hogy új jogalapot teremt a követelés érvényesítésére.
Sajnos későún néztél be ide, ha előbb teszed, tudhattad volna, hogy tértivevény nélkül érkező levélre semmit nem reagálni, aláírni meg aztán végképp semmit.
Mutasd meg azt a papírt, amit aláírtál egy ügyvédnek, a BKV-s biztos nem fogja neked azt mondani, hogy az aláírt papírjuk nem ér semmit.
Sziasztok!
Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy tud-e valaki arról, hogy az ilyen ügyvédi irodáknak sikerült-e bírósági úton érvényesíteni a követelést?
szia Totok!
itt a fórumon még senki nem jelentkezett, hogy az ügyvédi iroda birósághoz fordult volna.
Iwi
A tv-ben erről beszámoltak. Volt akinek a házát elárverezték.
Egyébként biróságon persze, hogy próbálkozik a bkv, illetve a megbizott ügyvédi iroda.
A párommal szemben is fordult már biróságra, de ott a bkv pert vesztett...
Én arra gondoltam, hogy most, augusztus óta mióta a fórumot nézegetem, még itt senki nem jelezte, hogy azóta a Sebestyén ügyvéd úr biróságon érvényesitett volna bármit is..
iwi
köszönöm a válaszokat!
Van esély rá, hogy bíróságra kerül az ügyed!
Arra kell nagyon figyelni, hogy ha levél jön a bíróságtól, azt át kell venni.
Általában fizetési meghagyást küldenek, a kézhez vételtől számított 15 naptári napon belül ellent kell mondani.
Ami azt jelenti, hogy leírod: egyrészt nem ismered el a követelés jogosságát, mert nem blicceltél (innentől a BKV-nak kell bizonyítania, hogy mégis), másrészt hivatkozni kell az elévülésre (mert azt a Bíróság nem vizsgálja automatikusan).
Tisztelt Egyjogász úr!
Köszönöm a választ,ezek szerint,hogy ha már aláirtam a részletfizetési papirt tul sok mindent nem tehetek...
Várok..vagy lesz birósági tárgyalás,vagy nem,ha lesz akkor maximum annyit tehetek ,hogy hivatkozok az elévülésre...
Reméljük a legjobbakat:)
Még egyszer köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02