BKV bliccelés büntetés

Ildikóka82 # 2009.10.26. 17:05

Szia szusi!

Hasonló dolog történt velem pár hete...
Elkaptak az ellenőrök és azt mondták, hogy jobban járok ha a helyszínen kifizetem a 6e-t...kellőképpen betojtam, így ki is fizettem, természetesen papírt semmiről sem adtak ki, hanem egy lejárt érvényes bérletet adtak oda...
Tuti, hogy nem volt szabályos, az a 6e. az ellenőrök zsebébe ment (cserébe nem indítottak el ellenem semmit, remélhetőleg utólag nem kapom meg az értesítést.....)

Iwikó

Bogci # 2009.10.26. 20:09

Kedves Fórumozók!

A mai napon az egyik családtagomat megbüntették a buszon! Mielőtt felszállt eszébe jutott, hogy a bérletét a másik táskájában felejtette, de remélte nem lesz nagy baj. Az ellenőrök felszálltak "álruhában". Mikor észrevette őket, felállt, hogy leszálljon, de odasietett az egyik és leszállt vele. Ő mondta neki, hogy van bérlete, csak otthon hagyta stb.stb, erre az ellenőr közölte, hogy akkor 12000Ft vagy Akácfa utca 3600.(közben az adatokat rögzítették)Az ellenőr a 12000csekket írogatta, mikor mondta az ismerősöm, hogy ő nyugdíjas és nincs ennyi pénze. Erre azt válaszolta az "úriember", hogy "akkor kérjen kölcsön a szeretőjétől" (szó szerinti idézet). Erre az ismerősöm pedig otthagyta.

Lehet, hogy ezek a kérdések szerepeltek a fórumban már, de amiket találtam arra nem történt válasz. Kérlek segítsetek, akár abban, hogy jogilag ki-mi tehet, vagy tapasztalattal:
Kérdésem:
Nem kapott csekket, de az adatait felírták, most menjen be az Akácfa utcába és mesélje el, hogy csekk nincs és kérje hagy fizesse ki a büntetés?
Nem írt alá semmit, ez jelent valamit, számít? Én józan paraszti ésszel azt gondolom, ha nem írom alá akkor nem tehetnek semmit, mint ahogyan egy szerződés és semmi sem érvényes aláírás nélkül.
Szóval most mi az okos ilyen helyzetben?

Kérem és köszönöm a segítségeteket
Bogci

hunyó (törölt felhasználó) # 2009.10.28. 08:07

üdv minden ellenőr által zaklatottnak! az én törénetem tegnap esett meg velem ahogy a mozgólépcsőn igyekeztem kiérni az utcára. az ellenőr észrevette,h kétszer van érvényesítve a jegyem (mellesleg megjegyzem,hogy én nem vettem észre, hogy halványan ki volt lyukasztva) ,ezért megbüntetett. Én azonban a rég lejárt diákomat adtam oda ahol a 8 évvel ezelőtti más városból való címem van lejegyezve. attól félek, hogy kinyomozzák az új címem..ha valaki esetleg tudna tájékoztatni azt megköszönném.
és még annyit,h ha lebuknék és tényleg nem tudom kifizetni a tartozást, akkor le hehet közmunkával dolgozni, estleg bebörtönöznek? mert én inkább leülöm

végrehajtó1 # 2009.10.28. 09:16

és még annyit,h ha lebuknék és tényleg nem tudom kifizetni a tartozást, akkor le hehet közmunkával dolgozni, estleg bebörtönöznek? mert én inkább leülöm

Közmunkával ezt nem lehet.Nincs börtön sem.:)

nandy # 2009.10.28. 10:15

Bogci:

Nem a büntit kell befizetni, hanem a bérletet kell bemutatni, és annak díját megfizetni. Minél előbb.

noa84 # 2009.10.28. 20:42

hjkh

noa84 # 2009.10.28. 21:02

Először is bocsánat az előbbiért!
Kicsit morci lettem mert leírtam a storymat, de nem jelent meg, csak eltűnt az egész, bezzeg a köv. hülye próbálkozásom elment. Mindegy, sajnálom.

Az esetem nem a bkv-hoz kapcsolódik ugyan, hanem egy másik közlekedési társasághoz(pontosabban az általa ellenőrzéssel megbízott céghez), de a történetem hasonló hiszen én is kaptam egy fizetési felszólítást, bár jócskán megkésve, illetve ezzel talán felhívom az emberek figyelmét, és nem esnek ugyanebbe a hibába.

Szóval kaptam egy fizetési felszólítást, mely szerint én 2009.10.07-én megszegtem az érvényben levő utazási feltételeket, és az ott átvett pót és viteldíj csekkeket nem fizettem be 30 napon belül, megjegyzetm a fizetési határidő is 2009.10.07-re lett megállapítva, de ami a legfontosabb, hogy én nem utaztam azon a napon!
Először arra gondoltam, hogy valaki felhasználta az adataimat, de miután felhívtam őket kiderült, hogy a megszegés 2007.06.28-án történt. Ekkor már tudtam miről van szó. Én akkor diákként utaztam egy távolsági járattal és kaptunk egy ellenőrzést, ami nem zavart, mert úgy gondoltam , hogy minden rendben van, míg nem rám került a sor és kiderült hogy ingyen jegyet kaptam( mindenkinek adnia kell jegyet a sofőrnek, még a nyugdíjasoknak is akik ingyen utaznak, és ilyet kaptam én is, sajnos) először azt hittem hogy véletlen, hiszen sok idős utazott, mivel egy fürdőnél is megáll a busz, de kiderült hogy több diáknak is ingyenes jegyet adott. Ekkor az ellenőr felvette az adataim, én azt hittem azért hogy jegyzőkönyvbe vegye, hogy mi történt, de nem, csak a csekkeket állította ki a nevemre, majd odaadta és közölte hogy viegyem előre a sofőrnek,mint ahogy a többiek, ha nem akarom kifzetni, naná hogy nem akartam( hiszen én kifizettem a diákjegyem, és akkor még engem bűntetnek meg?) szóval odaadtam neki és máig úgy hittem ( én naív) hogy befizette őket.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan is van ez az elévülési idő, hiszen több mint 2 évig semmilyen felszólítást nem kaptam, és most hogy küldték rossz dátum szerepel benne, illetve a megemelt pótdíj + a teljes összegű viteldíj(pedig én diákként utaztam) ki kell ezt nekem fizetnem? Fizetési meghagyásos eljárással fenyegetőznek.
Vajon a sofőr mit kapott érte, megrovást, vagy kirúgták, vagy azóta is elteszi a pénzeket? hiszen sztem nem sokan nézik meg milyen jegyet kapnak( már ha látszik rajta egyáltalán vmi, olyan halovány) én is csak zsebre raktam , hogy meglegyen, ha esetleg ellenőrzést kapunk. Nem gondoltam hogy átver mikor még a diákot is elkéri, anélkül nem adhat diákjegyet, illetve amúgyis kedvezményesen utaztam, nem gondoltam hogy így is érdemes illetve át lehet verni.

Bogci # 2009.10.29. 15:25

Köszönöm nandy!

Ami igazából az érdekes kérdés volt, az az hogy ha nem írta alá, akkor is ugyan úgy majd jönne a büntetés? Mert én hallottam és gondolom is, hogy aláírás nélkül érvénytelen.

rémálmotok # 2009.10.30. 17:10

Bogci

A büntetés után 8 napon belül be kell minden féleképpen mutatni a bérletet és befizetni a bérletbemutatásos összeget. Még mindig olcsóbb mint a 30 napon belüli bírság 12.000 forint.

Nm jelent semmit ha nincs aláírva a jegyzőkönyv, hisza jegellenőr nem foghatja meg az utas kezét, hogy írja alá. Viszont ha az utas saját íratából /szemályi igazolvány, diákigazolvány, lakcíkártyából/ történt az adatfelvétel az pont elég bizonyíték nekik. hogy az adott utast büntették.

Ha kicsúszott a bérletbemutatásos összeg befizetéséről akkor kérjen a 30 napon belüli pótdíjösszegre részletfizetési lehetőséget. Ha ezt nem teszi meg ez az összeg a bünteés után 30 nappal 24.500 ft.-ra emelkedik sajnos.

A pótdíjösszeget leülni börtönben nem lehet. A 24.500 ft.-os összeg amúgy jócskán megemelkedik amire ehez a szakaszhoz ér az ügy. Végrehajtóhoz kerül az üg és a végrehajtó minden eszközt megfog, hogy érvényesítse a követelést. A járandóságból fog elöször vonni. A járandóság 33%-át levonhatja.

Süni8 # 2009.11.14. 14:09

Sziasztok!
Én szerdán kaptam egy felszólító levelet hogy fizessek be 24500 Ft-ot 5 napon bebül egy 2006/2007-es bliccelés miatt a BKV-nak.
Ez két dolog miatt nagyon érdekes..Egyrészt, 2005 szeptemberében elhagytam a diákomat, nem tettem feljelentést, nem is kerestem ( gondoltam minek, hiszen egy csak egy diákigazolvány) fogalmam sem volt hol hagyhattam el. Igényeltem egy újat, és a köztes időben ideiglenes igazolvánnyal közlekedtem.
Másrészt, soha nem volt még példa arra hogy blicceljek, mindig rendben volt a bérletem és az igazolványom.
Elképzelhető hogy valaki megtalálta az igazolványomat, és visszaélt az adataimmal??? Amennyiben ez így történt, azt kell mondjam, elég hülye volt szegény, mert a matricám érvényessége lejárt, ennek ellenére mégis bepróbálkozott vele...?
Én ezt az összeget nem vagyok hajlandó kifizetni! Diák vagyok, nekem sajnos nem telik ilyen dolgokra...arról nem is beszélve hogy teljesen jogtalanul követelik rajtam azt a pénzt!
Hogyan tudom magam tisztázni? Segítsetek!!!

Egyjogász # 2009.11.14. 18:07

Milyen járművön utaztál? Nem évült el?

Süni8 # 2009.11.14. 21:01

Hát elvileg metrón történt a dolog...de mint azt írtam, én akkor nem voltam ott!! Egyenlőre szellemileg is épp vagyok, tehát biztosan emlékeznék rá hogy egy ilyen dolog megtörtént volna velem...ezért nem is értem a követelőzést részükről.
Azt tudom hogy a metrós bliccelésért járó büntetés 5 év után évül el.
Esetleg rendőrséghez kellene fordulnom? De ők ezzel tudnak is kezdeni valamit? Egyenlőre tényleg azt hiszem hogy valaki megtalálta az elveszett diákigazolványomat és visszaélt vele...Megnéztem a BKV honlapját, és ott azt javasolták hogy forduljak ilyen jellegű problémával a rendőrséghez, és akkor majd ők kiderítik..nahde amilyen "kiváló" munkát végeznek nem igazán bízom abban hogy segítenek pontot tenni az ügy végére, sőt attól tartok hogy esetleg hosszú évekre elnyúlik a dolog.

nandy # 2009.11.14. 22:13

Egyelőre ne tegyél semmit... Majd ha tértis levelet kapsz a BKV-tól, ügyvédjétől, vagy a bíróságtól, annak mondj ellent.
Ha tutira nem te voltál, akkor vélhetően a te aláírásod sem fog szerepelni a "bizonyítékon"...

nandy # 2009.11.14. 22:14

Jah, a rendőrség nagy ívben sz.ni fog az ügyedre... Bizonyítson a BKV a bíróság előtt... nem tud.

rémálmotok # 2009.11.16. 16:49

A 24.500 ft 2009-es büntetést takar. 2009-ben ennyi a 30 napon túli pótdíjösszeg. 2006-ban 14.000 ft. 2007-ben meg az eelső félévben 15.000 ft a második félévben 20.000 ft a 30 napon túli pótdíjösszeg. Sehogy nem jön ki a 24.500 ft.
Az elhagyott, ellopott diákot a legkönnyebb leigazolni hisz az oktatási hivatal leigazolja Neked mikot milyen sorszámú diákigazolvány volt a birtokodban.

Süni8 # 2009.11.16. 17:43

Hát ebben a levélben 24500 ft-os tartozásról van szó..Akkor lehet hogy elbarmolták..
Köszönöm a segítséget!

rémálmotok # 2009.11.20. 06:30

Az, azt jelenti, hogy 2009-ben büntettek meg. Ha volt ilyen arra emlékezni kellene. Ha nnem volt akkor nézd meg milyen okmány van feltüntetve és emlékezz nem volt- e íratelhagyásod. Ha volt és nem Téged büntettek akkor valaki használja az íratodat. Ez egy bizonyítható dolog.

macskás # 2009.11.20. 12:59

Tisztelt Fórumozók!

Teljsesn fel vagyok háborodva. A lányom középiskolás. Metrón jár iskolába. Minden hónapban megveszem neki a bérletet, nehogy baj legyen, mert ugye minden metróbejáratnál ott állnak az ellenőrők.
Pár napja megállították, elvették a diákját, és nézték hátul a matricát. Erre az évre még nincs, mert az iskola nem szólt, hogy lehet érte menni.
Hiába mondta, hogy miért nincs, négyen közrefogták,felírták az adatait, és adtak neki 12000 Ft büntetésről csekket, azzal a vigasztalással, hogyha beviszi a matricát az Akácfa utcába "csak" 3000 Ft.
Mondta az osztályfőnöknek, aki kiosztotta azonnal a matricákat, és elment a gyerekkel az Akácfa utcába, és elmondta, hogy az iskola most osztotta ki, és itt van, és kéri, hogy töröljék. Még az iagzgatóhoz is bementek, aki azt mondta sajnálja , ezt nem lehet törölni.
A gyerekem itthon pánikolt, hogy mi lesz most, annyira , hogy odaadtam a 3000 Ft-ot, és lemondtam arról hogy majd én bemegyek és elbeszélgetek a BKV-sokkal.
De azért fortyogok ám magamban!
Szemétségnek tartom, és bár idáig is megvolt a véleményem a BKV-ról, ha lehet ez tovább romlott.
Cic

alakinere # 2009.11.24. 16:46

Sziasztok!

Végig olvastam a fórumot és a vonatkozó jogszabályokat is, de nem találtam segítséget az ügyemre.
Remélem tudtok segíteni.

Mindenkihez hasonlóan kaptam egy sima levelet még tavasz végén. Nem volt meghatalmazás csatolva, sem rendes aláírás, pecsét..stb. csak egy bankszámlaszám és hogy 5 napon belül utaljak 40valahányezer ft-ot különben eljárás indul ellenem.

Még aznap írtam a két megadott email címre egy hosszú, ám korrekt hangvételű levelet, hogy

• mit jelent az 5 napos határidő (5 munkanap?), plusz mitől számolják, ha nem tértivevénnyel érkezett (a dátumhoz képest 1 héttel kaptam meg eleve)
  • mit jelent, hogy utolsó felszólítás, mert nem kaptam előtte SEMMIT arra a címre
  • kértem, hogy küldjék el nekem a jegyzőkönyvek fénymásolatát, mert emlékeztem hogy megbüntettek (ezt nem részletezem) kb egy éve villamoson, de nem tudtam, hogy lejárt-e az egy év illetve, hogy miért 40xezer, amikor 24000 körül kéne lennie.
  • jeleztem, hogy abban az esetben ha a büntetés jogos mihamarabb szeretném rendezni a tartozásom.

Úgy gondoltam egy nem hivatalosnak tűnő levélre nem utalgatok egyből pénzt (jártam már úgy, hogy kamu t-mobilos csekket kaptam...vodafoneos vagyok)
Nem történt semmi két hétig, próbáltam a megadott számot hívni kétszer is, de üzenetrögzítő válaszolt csak. Nem foglalkoztam ezzel többet.

Viszont 5 nappal ezelőtt kaptam egy fizetési meghagyást a városi bíróságtól arra a címemre, ahova ugyan be vagyok jelentve de nem lakok 5 éve kb.
Hazautaztam szabadságot kivéve több mint 200km-t. Átvettem és ehhez volt csatolva egy db büntetési jegyzőkönyv illetve egy átvételi elismervény egy csekkről, amit a címen élő mostohatapám vett át, akivel kb 5 éve a kapcsolatot sem tartom.

Mindenképp szeretném jelezni a tartozásom, ezt már jeleztem is, mert a jegyzőkönyvből kiderült, hogy 1 hónap híján nem járt le az a bizonyos egy év.
Az összeg a negyvenvalahányezerről már csak 24000 körül van, viszont megspékelve mindenféle eljárási összegekkel és az ügyvédi iroda neve nem azonos azzal, akitől a levelet katam.

Annyit szeretnék csak tudni, hogy mit tehetek?
Mert a büntetést kifizetném, már az elején jeleztem hogy szeretném, de ha lehet részletekben..nem tudom ilyen eljárás után van-e lehetőségem.
Plusz nem értem miért egyből bíróságra kell menni?
A bíróságnak miért tudják csatolni a jegyzőkönyv fénymásolatát, nekem miért nem?
Ha akkor csatolják és látom a dátumon, hogy valóban nem járt le, befizettem volna akkor.
Miért nem erre a címre küldték a felszólító levelet, amikor az ügyvéd tudott erre írni egyből (be vagyok jelentve ide).
Miért nem reagáltak a levelemre?
Szerintem jóhiszeműen jártam el, ha bíróságra kerül az ügy, mert ellentmondással élek ott el tudom intézni szerintetek, hogy CSAK a büntetést fizessem ki és azt is részletekben? Mert nem hiszem, hogy jogos rám varrják az ügyvédi + eljárási költségeket is.
Remélem tudtok tanácsot adni, mert egyelőre nem tudok ügyvédhez fordulni ez ügyben, örülök ha ki tudom fizetni a büntetést. Ügyvédismerősöm viszont sajnos nincs.
Köszönöm előre is, ha tanáccsal tudnátok szolgálni.

sihanada # 2010.01.06. 20:11

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hogy az alábbi esetben mitévő legyek.
Ez év októberben elkaptak, mert lejárt ideiglenes diákkal utaztam, a csekkre ettől függetlenül, azt írta h nem volt jegyem, linkségemből fakadóan, nem mutattam be azóta sem a bérletet az érvényes diákigazolvánnyal(a bérletemre még nem volt ráírva a diákszám, de ezt nem vette észre).
Levelet még nem kaptam.(tehát érvényes hallgatói jogviszonyom és bérletem is volt, csak elfelejtettem elmenni ezt igazolni)

Előre is köszönöm!

Judddy # 2010.01.10. 11:29

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Az esetem az alábbi volt. Felszálltam a helyi járatos buszra, az ellenőr közvetlen mögöttem. Nem volt időm még lekezelni a jegyet mire odaért. Elkérte, az pedig nem volt lekezelve. És eskü, nem akartam bliccelni. Azt mondta adjam neki oda az üres jegyet, igazolványt kért. Nem volt nálam. Odajött egy rendőr, hogy igazoltassam magam. Mondtam neki, hogy ha ő jön ide, akkor sincs nálam igazolvány. A diákomat viszont odaadtam. Azon nincs rajta anyukám neve. Kérdezték én viszont mást mondtam. Adott egy csekket és azt mondta majd fizessem be. Az üres jegyemet elvette. A papírt alá kellett írnom, ám arra csak két hullámvonalat tettem. Este utánaolvastam, és kiderült, ha a helyszínen fizetem ki az egyébként jogtalan büntetést, akkor negyed annyiba kerül. Ez a lehetőség nekem fel sem lett ajánlva. Mit tegyek most? Hol tudok panaszt tenni? Mi a megoldás ilyen esetekben?? Előre is köszönöm!

rémálmotok # 2010.01.10. 12:39

Bitos a viselkedésed nem engedte meg a helyszíni ptdíjazást. Még Te akarsz panaszt tenni? Jegy nélkül utaztál és nem akartál igazolványt adni??? Aki lukasztani akar az tud is lukasztani. Aki nem akar csak ha jön az ellenőr azt már bizony nem minden esetben hagyják lukasztani.

Judddy # 2010.01.10. 18:12

A viselkedésem mindössze annyi volt, hogy jónapot kívánok és hogy mondtam hogy nincs nálam igazolvány, csak diákom volt. Nem hiszem, hogy paraszt módon be kellene szólnod bárkinek is, hacsak nem ellenőr vagy te is. És igen, én akarok, mert olyat még nem láttam, hogy rögtön mögöttem felszáll az ellenőr és mielőtt előkotorhatnám a táskámból, már kérné is. Akartam lyukasztani, mert nem is egy jegy volt nálam. És ha csak bunkó módon tudsz megnyilvánulni, akkor azt otthon kellene, mert a kulturált embereknél ez nem menő, inkább ciki.... Lukasztani meg nem tudom melyik falu szélén szoktak....

rémálmotok # 2010.01.11. 16:29

Neked meg valószínűleg otthon kellene kioktatnod akárkit is. Én nem hiszem el ha felszállok egy járműre és lyukasztani akarok akkor azt nem tudom megtenni.
Akácfa utca 17 szám alatt teheted meg a reklamációdat, de ezt is minél hamarabb kellene tegyed, hogy bele férj a 8 napban. Bár nem hiszem, hogy hatásos lesz.

rémálmotok # 2010.01.11. 16:33

Tudod, ha én nem érzem egy picit sem jogosnak a üntetést, nem, hogy igazolványt nem adok Neki oda de még tovább is sétálok.
Ja és ha már rendőrt is hívtak hozzád, nyugodtan tájékoztathattad volna a biztos úrat, hogy nem szolgáltathatja ki harmadik szemálynek az adataidat.
Az, hogy nem volt rajta a diákodot az anyukád neve, nem számít. A bm így is ki fogja tudni szolgáltatni az adataidat, maximum még rossz pontnak veszik azt is, hogy hazudtál az anyukád nevével kapcsolatban. Majd beigazoltatják veled az adott időben használt diákigazolványod számát.