BKV bliccelés büntetés

Művésznő # 2010.01.15. 09:11

Sziasztok,

Gondolom rajtam kívűl elég sokatokat felháborít a mostani sztrájk-helyzet, aminek köszönhetően elég nehézkes a közlekedés leszámítva a metrót, és a trolikat.
Ami még jobban felháborít engem, hogy január 11-én megvettem a havi bérletemet, mint általában. A sztrájk rögtön másnap megkezdődött, és az én 9400 forintos bérletem azóta csak feleslegesen pihen a táskámban. Immár 4. napja. A tervem, hogy a bérletem lejárta után annyi napig bérlet nélkül közlekedek, amennyi ideig a sztrájk tart, hiszen így lenne úgy használható a bárlet, hogy ne legyen veszteségem.

A kérdés csak az, hogy ez milyen jogkövetkezményekkel járhat?

Köszönöm a válaszokat

Rexor # 2010.01.15. 09:59

Azt hallottam, hogy a BKV tervezi a havi bérlet meghosszabítását a lejárat után, így kártalanítja az utasokat. Várd ki a végét :) Egyébként lehet most is BKV-val közlekedni, csak nehezebben (illetve én rosszabbra számítottam).

Rexor # 2010.01.15. 10:08

Rémálmotok: segítséget kértek itt, nem azt, hogy kioktass valakit. Miért nehéz elképzeleni a szituációt, hogy az ellenőr ki akart cseszni valakivel? Nem mindenki olyan dörzsölt mókus, mint ahogy magadról képzeled (bár valószinűleg te sem vagy az...) - ha rendőr igazoltat valakit neki kötelező odaadni a személyi igazolványt (és egyébként kiszolgáltathatja a BKV-nek, de az is igaz, hogy nem a helyszínen). Juddy: tegyél nyugodtan panaszt, de írásban, és kérd a pótdíj elengedését.

Matteo # 2010.01.15. 11:11

Én jegytömbbel utazgatok, mert utazásaim száma nem indokolja bérlet vásárlását. A jegytömböt _és ezzel az utazásaimat_ előre kifizettem, csakúgy mint a bérletesek, ám ugyanúgy nem tudtam használni a járatokat. Jogosnak gondoljátok (nem jogszerűségről kérdezek!) ha legközelebb nem lyukasztok?

Művésznő # 2010.01.15. 12:08

Matteo, ha azt veszed, te még jól is jártál, mert a tömbjegy nem jár le, addig használhatod, amíg akarod, és így 4 napja "ingyen" utazhatsz, ha találsz buszt :)

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.01.15. 12:18

Művésznő! Már vállalta a BKV a bérletesek ellentételezését. Konkrétan, hogy az mit takar talán a bkv honlap tudja eligazítani az utasokat.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.01.15. 12:26

Rémálmotoknak pedig az "Én nem hiszem el ha felszállok egy járműre és lyukasztani akarok akkor azt nem tudom megtenni." csak annyit fűznék hozzá, hogy szegényes a fantáziád, és biztos a "fiatalság" vagy a szerencse az oka a tapasztalat hiánynak. Hasonló szituáció megtörtént már velem vidéken még a miskolci egyetemvárosba menő buszon, de pesten akár többször egy héten a 4-6 villamosokon. Nem kell hozzá több csak egy rosszindulatú ellenőr és egy tömött járat, ami miatt nem tudsz elég gyorsan vetődni a lyukasztó felé, vagy éppen ha a legközlebbi lyukasztó elromlott (bár lehet, hogy szerinted ez is mesebeli körülmény)...De az is elég ha az ember előtt épp lyukasztanak és egy picit elbambul...ezért még nem jár büntetés! Pláne nem jogszerű, hogy nem világosítják fel az embert a befizetési rátákról, körülményekről...
Bár Juddynak is jelezném, hogy ha már átadtad a diákodat, akkor nem volt okos dolog rossz adatot bediktálni, mert ezzel csak a saját jóhiszemű eljárásodat ástad alá, sajnos!

Matteo # 2010.01.15. 12:59

Már miért jártam volna jól? Pénzt adtam előre a BKV nak, aztán most gyaloglhatok (illetve kocsival megyek akkor is amikor nem lenne muszáj)

Szünidei Matyiné # 2010.01.28. 17:08

Ide is bemásolom, hátha itt nagyobb a "forgalom"... .)

Hétfőn (25-én) kaptam egy levelet egy önálló bírósági végrehajtótól, miszerint fizessek meg 38000 forintot (BKV büntetés). Felhívtam telefonon, mert nem tudtam, hogy tartozásom van (megnyugodva hátradőltem, hogy minden büntetést kifizettem a BKV-nak).

A végrehajtó nagyon lekezelő volt velem, eszméletlen hangot engedett meg magának, semmilyen információt nem közölt velem. :O
A BKV-tól kaptam felvilágosítást, hogy valóban nincs tartozásom feléjük, de 2002 decemberében összeszedtem egy büntit amit nem fizettem be és ezért ők beadták bíróságra. 2003 decemberében jogerőre emelkedett, 2005 októberében küldték végrehajtásra. Kérdeztem anyukámat, hogy jött-e a végrehajtótól máskor is levél, de ő nem emlékezett rá, én nem élek velük tehát én biztos, hogy nem vettem át. Ő úgy emlékszik, hogy nem jött máskor levél.
Na mindegy, az a lényeg, hogy van egy 8000valamennyi forintos törzstőke, és egy 38000 forintos végösszeg. Sajnos nincs pontos infóm, mert még anyukámnál van a levél, de kb ezeket a számokat mondta.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon kérjem a végrehajtót az összeg részletezésére (kíváncsi vagyok miből tevődött össze a 38000 forint), mert csak ez után vagyok hajlandó fizetni. A kérésem megtagadhatja?

A másik problémám, hogy hétfőn (25-én) vette át anyukám a levelet, de abban fizetési határidőnek 17-e volt megadva (tehát egy korábbi időpont). :O

Nagyon megköszönném, ha kapnék néhány jó tanácsot!

Üdv!

Dr.Attika # 2010.01.28. 17:13

Elévült a BKV követelése, ezáltal a végrehajtási jog is. Ezt közölni kell a végrehajtóval tértivevényes levélben. Ez egy végrehajtási kifogás. Ha ezt nem teszi, akkor nyugodtan végrehajthat.

végrehajtó1 # 2010.01.28. 17:43

Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon kérjem a végrehajtót az összeg részletezésére (kíváncsi vagyok miből tevődött össze a 38000 forint), mert csak ez után vagyok hajlandó fizetni. A kérésem megtagadhatja?

Menjen be (ügyfélfogadási ídőben)és neki kötelező jegyzőkönyvezni hogy miért ment be és mit kért illetve hogy ő mit tett ez ügyben.

Valamint írja meg panaszát a kamara etikai bizottságának valamint a megyei bíróság elnökének.
Mindenhonnan fog választ kapni.

Ne hagyja magát!Emlékeztesse a végrehajtót arra hogy ha Ön és még sok más ügye nem lenne akkor ő éhenhalna..:)

Szünidei Matyiné # 2010.01.28. 17:45

Köszönöm szépen a gyors választ!
Az a gond, hogy ez már nem a BKV követelése, hanem a bírósági végrehajtóé. Ebben az esetben is lehetséges az elévülés?
Még nem késtem el ezzel a tértivevényes levéllel?
A fizetési határidő január 17-e, 25-én vette át édesanyám a levelet (ajánlott, tértivevényes), esélyem nem lett volna időben fizetni. :(

Szünidei Matyiné # 2010.01.28. 17:51

végrehajtó1
Önnek is köszönöm! :)

Van fizetési hajlandóságom (ez természetes), de nyilván szeretném tudni, hogy mire adok ki 38.000 forintot. Annyit tudok, hogy ebből 8900 a BKV büntetés, a többiről fogalmam sincs. Nyilván van levelezési ktg és a végrehajtó díjazása, kamat (?).

Arra gondoltam, hogy ezt a kérelmem ajánlott-tértivevényes levélben nyújtom be hozzá, mert sajnos nincs lehetőségem és időm hétköznap (nap közben) ezért leutazni vidékre.

grungez # 2010.03.12. 10:07

Tiszteletem!

Mai napon kézhez kaptam egy Ügyvédi irodától Bkv pótdíj-tartozásról szóló levelet.
2005 06 04 -es eseményt jelöl. (már majdnem letelt az 5 év ..)

Tőketartozás : 22 572 ft, Ezt 5 napon belül fizessem be, különben ...nem állítjuk le az Ön ellen kezdeményezett a pótdíjtartozás beszedési eljárást és igy további költségekkel növekedett tartozást leszünk kénytelenek Önre terheltetni..

Valahol olvasatam , hogy 1 év az elévülési idő, valahol 5 évet olvastam.
Most akkor mennyi?

Bár átvettem a levelet, aláírtam, (de minek?) miközben nem is az én nevem szerepel rajta, de a cím az jó. A csekk sem az én nevemen szerepel.

Jól gondolom e, ha nem is az én nevem van, igy nem tudják akkor behajtani ? Igy akkor nem is kell befizessem?
Fel kell vennem a kapcsolatot az ügyvédi irodával, vagy a bkv-val, hogy kaptam egy ilyen csekket, hogy nem is az én nevemre szóló , és felejtsenek el?

Elöre is köszönöm szépen a választ.

grungez # 2010.03.12. 10:11

http://www.jogiforum.hu/forum/32/17735

igy utolag rá találtam erre a fórum cikkre.
De a kérdésem továbbra is fenn áll.

pazs # 2010.03.12. 10:29

Ha nem a te neved+címed van rajta, akkor nem is neked szól a felszólítás, ne foglalkozz vele. Ha felhívnád az ügyvédi irodát és véletlenül elismernéd, hogy egyébként blicceltél akkor, csak rossz név van a borítékon, még vérszemet kapnának...
az egy év-öt év dilemmád megoldódott akkor, ugye?

grungez # 2010.03.12. 10:43

Igen, köszönöm szépen a gyors választ.

Közben utána olvastam itt a fórumon is , néztem google-vel , is, megprobálja a bkv ugyanazt mint pár éve , behajtani a lehetetlent.
Mivel Villamoson történt az eset, ezekszerint egy év az elévülési idő, ha jól olvastam.

Bár a cím azonos, de név nem. Igy én is úgy gondoltam, kár foglalkozni vele.

Mégegyszer köszönöm.:)

medoweb # 2010.03.17. 16:39

Üdvözletem!

Az lenne a problémám, hogy, egy ismerősömet ma a BKV ellenőr leszállíttatta a villamosról és meg akarta büntetni, de az ismerősöm nem mutatta meg az ományát majd elment a helyszínről mert az ellenőr rendőrt hívott. Mire a rendőrök odaértek, már nem találták a barátom. A kérdésem az lenne, hogy ezután az ellenőr léphet bármilyen jogi intézkedést? És ha igen, mennyi lenne ez esetben az elévülés.

Próbáltam visszakeresni korábbi témákban, de nem találtam igazán választ.

Előre is köszönöm a segítséget!

pazs # 2010.03.17. 16:45

Az elévülés egy év. Honnan tudjátok, hogy kiment a rendőr és hogy nem volt ott a barátod? Egyébként az ellenőr illetve a BKV tehet még lépéseket, de ha nem tudja, ki ellen?

medoweb # 2010.03.17. 16:50

Onnan tudja, hogy kiment a rendőr, hogy miközben ment el a helyszínről akkor látta, hogy megérkezett a rendőrautó az ellenőrhöz. Igen, épp ezért kérdeztem, hogy maximum személyleírást tudna adni az ellenőr, adatokat nem. Milyen lépéseket tehetnek ez ügyben?

keksz012 # 2010.03.30. 16:50

Sziasztok!
Léci segitsetek,fontos lenne!! Pár napja otthon hagytam a bérletem és megbüntettek a buszon.Alá is írtam ,és később megtudtam hogyha beviszem a bérletem 2napon belül csak 2 ezer forintot kell fizetnem.Be is vittem még aznap, már fizetném be,amikor a nő aztmondja, hogy van egy 15.ezer forintos rendezetlen tartozásom 2007 óta...és hogy ezt addig nem fizethetem be.Mondom az lehetetlen mert tudnék róla.De hogy nem, és hogy alá is írtam.Mondtam hogy az is lehetetlen, mert emlékeznék rá nem élek fogyatékkal.Egyszer megbüntettek akörül,de helyben befizettem 6ezer forintot mert kicsi voltam és épp gazdag.Lehet az,hogy ők azt úgy jegyezték fel,hogy nem fizettem be?Mert ha igen az gonosz dolog volt tőlük. A mostani tartozásom a 2ezres meg le fog járni,és lesz belőle még több.
A kérdésem az lenne hogy: Hogy lehet hogy 2007 óta van egy tartozásom és egy darabka levelet sem kaptam róla?És hogy lehet hogy 3éve növekedik és nem 2százezer millió? A másik meg hogy mekkora pra lehet belőle, ha a fentieket lekakilom és nem rendezem?
köszönöm előre is :)

monalisa1 # 2010.03.30. 20:03

Mutassák meg a 2007-es eset jegyzőkönyvét és azon ellenőrizd a személyes adatokat, valamint külön is figyelemmel az aláírásrt. (Nem ritka hogy valaki másnak az adatait -név, lakcím- diktálja be lebukáskor, és az aláírás is hamis...)

Ha mégis tiéd az eset végül is az 5 év elévülési időn belül van, ergo "most" szóltak: fizess...

Ha sz*rd le a dolgot mert ha eddig nem de mostantól rád fognak szállni és valamiképp bevasalják rajtad.

Próbáld elérni hogy 15+2=15e Ft-ért a két eset ezennel legyen lezárva., ha kell kérj 3x5 ezer Ft-ra részletfizetési csekket.

"Lisa"
laikus hzzászóló

nakagava # 2010.06.14. 11:11

Sziasztok,

Kérdésem a következő: a ptk. szerint 5 év az elévülési idő, a 20/1981. (VI. 19.) MT rend. szerint 1 év. Évekkel ezelőtti követelés-behajtásnál mire hivatkozzak, melyik a mérvadó? Jogos, vagy nem? Gondolom a ptk. "magasabb szinten" van, mint egy MT rend. De akkor miért mond az egyik a-t a másik b-t?
Köszönöm a válaszokat előre is!

Akos1985 # 2010.10.04. 08:53

Sziasztok!

Grungez hozzászólását, illetve kérdését szeretném kibővíteni, hogy ha az én nevem, címem és többi adatom stimmel, de aláírás nem. Akkor a behajtási folyamat ugyan olyan lefolyású, mint az általa belinkelt oldalon leírtak ( http://www.jogiforum.hu/forum/32/17735 )?

Előre is köszönöm a választ!

Akos1985 # 2010.10.04. 09:21

Utólagosan annyival bővíteném ki, hogy okirataimat (január 4-én) elhagytam, s pár nap múltán (január 5. reggel) a postaládámban visszaküldték névtelenül. Rendőrségi feljelentést nem tettem, mivel időm nem volt. A büntetés január 4-én történt. Nekem érvényes arcképes bérletem volt.