Előfordul...
Bíróként eljárni.......
NA ja, nem rég volt a be szigorlatom aztán egy kicsit úgy látszik beszűkűlt a látásom. Ami eljárásjog az csak Be lehet...(nagy hülye vagyok)
bausan
Kedves Józsi!
Fogalmam sincs, hogy miért van ez a kitétel a Be.-ben. Meg arról se, hogy mi köze a Be.-nek ennek az ügyhöz?
Jó de akkor miért szerepel ez a kitétel az új Be. ben?(399. § (1))
Nem lehet az , hogy az alapügynél volt egy illetékességi összeütközés, kijelölték az eljáró bíróságot de a perújítási kérelem elbírálását követően már nem lehet az ügyet visszaküldeni az alapügyben eljárt bírósághoz mivel pl.: valamilyen kizáró ok merült fel???
Kicsit elvesztem a dologban:ha megyei bíróság járt el az ügyben akkor az alperesnek a perújítási kérelmet az itélőtáblánál mint a döntésre jogosult bíróságnál müködő ügyészhez kellett volna benyújtani, nem?
bausan
Szerinted perújítás benyújtása esetében melyik bíróság az illetékes még az elsőfokon eljárt bíróságon kívül, ahová az ügyet át lehetne tenni?
Ha jól memlékszem át lehet tenni az ügyet bármely más hatáskörrel és illetékeséggel rendelkező bírósághoz is.( tehát nem csak az alapügyben eljárt birósághoz.)
bausan
Köszönöm a válaszokat!
Pedig egyszerű, az a kérdés, mit tennél, ha te volnál a kiszignált bíró a másodfokú bíróságon.
Én hivatalból átteném az ügyet az illetékes elsőfokú bírósághoz, mivel a perújítási kérelem rájuk tartozik. Kész. Azután majd ők vizsgálják, hogy határidőn belül nyújtották-e be, és hogy a perújítási kérelemben foglaltak megalapozzák-e a perújítást. Véleményem szerint egyébként az adott ügyben adott indokokkal nincs helye perújításnak.
Én ebbők semmit nem értek
Hol vannak a bírók?:-)
Kérlem segítsenek a következő feledat megoldásában!
Január 10-én a megyei bíróság kihirdetett ítéletével megváltoztatja az elsőfokú ítéletet, helyt ad felperes keresetének, és kötelezi alperest 1.000.000 Ft tőke, kamatai, valamint a perköltség megfizetésére. Az alperes a másodfokú ítéletet 2000. március 1-én kapja meg. Elhatározza, perújítást kezdeményez. A perújítási kérelmet 2000. augusztus 20-án nyújtja be a másodfokú bírósághoz, és abban ugyanazokat a jogi és ténybeli érveket ismétli el, amelyeket az alapeljárásban már részletesen kifejtett. Hivatkozik a másodfokú bíróság ítéletében fellelhető jogszabálysértésekre is. Járjon el bíróként e beadvány tekintetében!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02