Gyámügy kötelezettsége, határidő


rigoz # 2019.03.24. 08:56

Tisztelt Andy57!

Hivatalbóli eljárásban az ügyintézési határidő alapvetően 60 nap, ezt jól tudja, azonban annak túllépése esetén az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 43. §-a szerinti, függő hatályú döntés hatályosulásához fűződő jogkövetkezmények nem társulnak, így nem gyakorolható a kérelmezett jog és az sem áll be, hogy a gyámhatóság határozatának hiányában a számadást elfogadottnak kell tekinteni.

Az ügyintézési határidő kétszeres túllépésének esetére van az Ákr. 103. § alapján jogkövetkezmény, miszerint ez esetben a jogsértés tényének megállapításán, a jogszerű állapot helyreállítására kötelezésen és a további jogsértéstől eltiltáson túl más jogkövetkezmény nem alkalmazható (pl.: bírság) és ugyanazon tényállás mellett újabb eljárás nem indítható.

Javaslom forduljon panasszal az illetékes megyei kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztályához, mint felügyeleti szervhez!

Andy57 # 2019.03.14. 12:05

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám demens beteg és én vagyok a hivatalós, bírói végzés által kinevezett gyámja. uglóban a szeptemberi számadást a gyámhivatali ügyintéző 2 hét alatt ellenőrizte és elfogadta, levélben tájékoztatva.
Kőzben elköltöztünk Kőbányára és a Pesti úti Idősek otthonába került Édesanyám. Így a számadást a XVII-dik kerületi gyámügy felügyeli.
2018 szeptember 15.-én leadtam a számadáshoz szükséges iratokat, dokumentumokat, számlákat, egyszóval mindent.
A gyámügyes "hölgy" belekötött, hogy nem igényelhetem Édesanyám nyugdíját az én bankszámlámra, mert nem átlátható és postai úton kérjem. A banki kivonaton fel van tüntetve, hogy mikor, mennyi nyugdíj átutalás érkezett. A bankkártya éves díja több, mint 5 ezer forint. A postás hozza most Édesanyám nyugdíját és mivel magas nyugdíja van, a postásnak is kell adnom (500.-Ft) különben nem hozza ki és másnap 5-6 órákat állhatok sorba a pénzért. Szóval ez 1 év alatt + 6000.- ft. Gyámügyi számla nyitására kötelezett, persze ezt csak az Ő általa megírt JOGERŐS GYÁMÜGYI HATÁROZAT alapján lehet intézni. Ez még a mai napig sincs meg. És semmi sincs meg. Nem értesítet, hogy a számadás elfogadásra került, avagy sem, nagyon sok dolgot nem akar elszámolni, ami Édesanyám érdekeit is védik. Pl. utazási kts, gáz,- villany.- óra alapdíj, közös költség ráeső része, ingóság biztosítás, stb. Mivel én csak a lakás fenntartása miatt járok az ingatlanba, mivel a fele része az enyém Édesapám halála után (de nem vagyok bejelentkezve erre a címre, mert van saját lakásom) takarítani, levelek miatt, és egyéb tennivalók miatt.
Szóval 2019. március 14.-éig nem tudom, hogy a SZÁMADÁSSAL MI A HELYZET.
Ha jól tudom és a zuglói gyámhivatali ügyintéző is 60, AZAZ HATVAT NAPOS HATÁRIDŐRŐL TUD. HA MEGHALADJA A 60 NAPOT, AUTÓMATIKUSAN ELFOGADOTTNAK TEKINTHETŐ A SZÁMADÁS.

Ha valaki tud segíteni, hogy valóban így van, vagy más törvények vannak, kérem segítsetek és írjátok meg.

Előre is köszönöm a segítséget!
Andy