Elállás vásárlástól


Zsuzsanna69 # 2022.09.16. 06:36

Tisztelt Fórumozók!
Idén áprilisban megrendeltünk egy pergolát egy olyan cégtől, akik erre szakosodtak. 5 hónap alatt eljutottak egy majdnem kész állapotig. Ez azt jelenti, hogy áll a 4 lábán az aluminium váz, tetején polikarbonát, viszont a lábakat egy 6 cm vastag, általuk öntött betonba fúrták le, ami nem szélesebb mint maga az oszlop. A megrendelt redőnyt még nem hozták ki és ezáltal felszerelve sincs, valamint egy bádoglemez hiányzik még a tetejéről.
Az esti esőzések után a polikarbonát lamelláiban áll a víz, amit egy másik szakember figyelmeztetett, hogy heteken belül bezöldül az algától.
Áprilisban a megrendelésnél jeleztük, hogy mi élni szeretnénk a családi felújítási támogatással, tehát már szorít az idő.
Az elmúlt 5 hónapban rengeteget telefonáltunk nekik, mindig időhúzásra mentek. Most hogy már majdnem kész, de ez a szerkezet minden sebből vérzik, szeretnénk elállni a vásárlástól, és már nem bízunk benne, hogy idén tökéletesen orvosolnák a hibát.
Áprilisban az árajánlatuk felét már kifizettük. Most jeleztük, hogy vagy vigyék el és adják vissza az előleget, vagy mi meghirdetjük és megpróbáljuk visszakapni a beinvesztált pénzünket.
A kérdés: ez utóbbi, tehát hogy mi eladjuk ha nem viszik el, jogilag járható-e?
Köszönöm a segítséget.

osztap # 2022.09.16. 11:56

Zsuzsanna69,

A kérdés: ez utóbbi, tehát hogy mi eladjuk ha nem viszik el, jogilag járható-e?

Nem ilyen egyszerűen. A pergola most nem a Ti tulajdonotok. Ezért eladni sem tudjátok.

A helyetekben küldenék a cégnek egy tértis levelet, amiben a Ptk 6:154 § szerint tűzök egy póthatáridőt a pergola befejezésére és átadására, a már felfedezett hibák kijavítását beleértve, pl. a levél átvételétől számított egy hetet (vagy amennyi idő alatt reálisan befejezhető - nem vagyok pergola-szakértő). Azt is leírnám, hogy ha ez a határidő eredménytelenül telik el, úgy Ti a szerződéstől elálltok, és felszólítjátok, hogy fizessék vissza az előleget és szállítsák el a pergolát, újabb egy héten belül, mert ha nem teszik, akkor Ti azt hulladékként fogjátok kezelni.

Ha erre nincs mozgás, akkor indíthattok fizetési meghagyást a cég ellen az előlegre meg esetleges költségeitekre, és azt csinálhattok a pergolával, amit tudtok. Egy dolgot nem lehet: Összességében több pénzt beszedni, mint amekkora (bizonyítható) károtok keletkezett a vállalkozó szerződésszegése miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.16. 12:06

Miért ne lenne az övék?

Zsuzsanna69 # 2022.09.16. 12:18

Kedves Osztap!
Ez jó ötlet, csak kár hogy az idő ellenünk van. Mi mindenképp még idén szeretnénk élni ezzel a családtámogatásos lehetőséggel, mely szerint akár a felét is visszaigényelhetnénk. Jelenleg 900 ezer forintunk áll benne (ez pont a fele), tehát ha nem a miénk jogilag, akkor az eladóé sem. Vagy mindkettőnké? Ha most heteket várunk, még ezt az összeget sem fogom megkapni érte, mert be fog zöldülni (ugyanis én nem tudom szétbontani hogy a cellákban megrekedt víz távozzon).
Azt a részt, hogy mi hulladékként kezelnénk ha nem szállítják el adott időre, ezt nem igazán értem.
Köszönöm segítségét

Zsuzsanna69 # 2022.09.16. 12:18

Kedves Osztap!
Ez jó ötlet, csak kár hogy az idő ellenünk van. Mi mindenképp még idén szeretnénk élni ezzel a családtámogatásos lehetőséggel, mely szerint akár a felét is visszaigényelhetnénk. Jelenleg 900 ezer forintunk áll benne (ez pont a fele), tehát ha nem a miénk jogilag, akkor az eladóé sem. Vagy mindkettőnké? Ha most heteket várunk, még ezt az összeget sem fogom megkapni érte, mert be fog zöldülni (ugyanis én nem tudom szétbontani hogy a cellákban megrekedt víz távozzon).
Azt a részt, hogy mi hulladékként kezelnénk ha nem szállítják el adott időre, ezt nem igazán értem.
Köszönöm segítségét

osztap # 2022.09.16. 12:30

KBS - nyilván attól függ, hogy hogyan állapodtak meg (szerződés, ÁSZF). De én nem nagyon láttam olyan vállalkozót, aki befejezetlen termelést nem tartja tulajdonában. Általában befejezi és átadja a kész cuccot, és akkor történik a tulajdonjog átszállása (Ptk. 5:38).

A konkrét esetben ezt az is alátámasztja, hogy a vevők valószínűsíthetően nem kaptak még számlát (az előlegszámla más tészta). Pedig azt az Áfatörvény szerint a teljesítéstől számítva legkésőbb nyolc napon belül ki kell bocsátani.

Zsuzsanna69 # 2022.09.16. 12:52

Előlegszámlát kaptunk.
Egyébként a megrendelt méret sem stimmel, mert 2500x5000 mm-es méretet rendeltünk, az egyik rövidebb oldalára redőnnyel, azonban 2650x5250 mm lett a méret, amikor összeszerelték meg is döbbentek, hogy más a méret. Ennek ugyan örülnöm kellene hogy nagyobbat kaptam, csak így az egyik sarka lelóg a teraszról bele egy kavicságyásba. Szóval ragaszkodhatnék az eredeti mérethez, azonban mivel nekik is meg kell rendelni az aluminium profilt, így biztosan kifutnánk az idei évből.

osztap # 2022.09.16. 13:30

Zsuzsanna69,

Azt hiszem, kifogtátok a szakma krémjét.

Nézd meg, mi van a szerződésetekben meg a cég ÁSZF-jében, ha van. Ha semmit nem ír, a cég számlát (nem előlegszámlát) nem küldött az eddigi teljesítésről, és direkt nem adta nektek át a cég a befejezetlen pergolát (ez általában egy sajtpapír, hogy ő átadja, Ti átveszitek), akkor szerintem az a cég tulajdona, amint alább írtam. Nektek meg van 900 eFt követelésetek a céggel szemben. Ha elálltok a szerződéstől, nektek vissza kell adni a pergolát, nekik meg a 900 eFt-ot plusz a bizonyítható károtokat. (A hulladékként kezel azt jelenti, hogy akár hívhatsz egy lomtalanítót, és az egész dolgot elvitetheted a szeméttelepre.)

Ha a támogatási határidőbe nem fér bele, hogy egy másik céggel építtessetek pergolát, akkor lehet, hogy érdemesebb inkább ragaszkodnotok a teljesítéshez (tehát nem álltok el), de az ő szerződésszegésük (késedelem a szerződés szerinti teljesítési határidőhöz képest) miatti károtokat követelni rajtuk a Ptk. 6:142 § szerint. Ez lehet az, hogy elestek xFt támogatástól. Ahhoz is ragaszkodtok, hogy a megrendelt méretet szállítsák. Ezekre érdemes már most felhívni a figyelmüket egy tértis levélben, összegekkel, dátumokkal.
Ha ők ezután majd mondjuk februárban befejezik a pergolát, utána számláznak, akkor Ti a Ptk 6:49. § szerint beszámítjátok a követeléseteket, amikor fizettek, és küldtök nekik erről egy nyilatkozatot.

Zsuzsanna69 # 2022.09.16. 13:58

Kedves Osztap!
Átnéztem a papírokat amiket kaptunk tőlük, sajnos semmilyen határidő nem szerepel rajta.

osztap # 2022.09.16. 14:31

Zsuzsanna69,

Ez komoly baj, és lecke a jövőre nézve. Még egy ajánlatban, emailban, weblapon sem mondják, mennyi idő alatt vállalják?

Végső esetben a Ptk. 6:35. § (3)-ra tudsz támaszkodni, de ezt nyilván máshogy értelmezi majd a vállalkozó és Ti.
(3) Ha a teljesítés idejét az (1)-(2) bekezdés alapján nem lehet megállapítani, a kötelezett a teljesítés előkészítéséhez szükséges idő elteltével köteles teljesíteni.
Ezen el lehet pereskedni, és majd szakértő fogja megmondani, hogy mennyi az annyi. Persze, nem ingyen és nem gyorsan.

Ettől függetlenül, amit alább írtam, ez azt nem változtatja. Már ha szerinted reális elvárás, hogy 8 hónap alatt (5 hónap eltelt + 3 hónap a támogatás végső határidejéig) elkészüljön a pergola.

Majordomus # 2022.09.16. 20:24

Mi olyan bonyolult egy pergolában,hogy 5 hónap alatt nem lehet elkészíteni?

Zsuzsanna69 # 2022.10.10. 15:57

Kedves Osztap!
Hallgattam Önre, tértivevényes levelet küldtem. Ma érkezett vissza a kézbesítési igazolás, "nem kereste" címmel.
Akkor a következő lépés a fizetési meghagyás.
Ezt hogyan érdemes? Ügyvéddel? Vagy találtam online fizetési meghagyásos oldalt.
A pergolát végig meg kell őriznem az ügy lezártáig?
Köszönettel

osztap # 2022.10.10. 16:48

Zsuzsanna69,

Nem írtad, mi írtál a levélben. :) A tértivevény egyébként mindig jó!

Nyomtatvány és kitöltési útmutató a MOKK honlapján: https://www.mokk.hu/…kerelmek.php
Nincs hozzá ügyvédkényszer, és egy szja-bevallásnál nem bonyolultabb. Bemész bármelyik közjegyzőhöz, kérsz egy FMH-csekket a recepción. Utána kitöltöd a nyomtatványt, befizeted a csekket a postán, ráragasztod a nyomtatványra, és beviszed a közjegyzőhöz (vagy elküldöd neki, igen, tértis levélben). Online is lehet, de ahhoz egy negyvenezres kütyü kell, amivel digitálisan alá tudsz írni.

Ha a szerződéstől szabályosan álltál el, és felhívtad a figyelmüket a levélben, hogy elszállítási határidő eltelte után a pergolát hulladékként fogod kezelni, akkor szerintem nem kell őrizned, de egy kicsit még érdemes. Az FMH, de különösen az első inkasszó koncentrálja az adós gondolatait. Eddig durván 1.5-2 hónapon belül el lehet jutni. Ha pénzedhez jutsz, a cég szinte biztos, hogy észbe kap, és el akarja vinni a pergolát, ami talán mindenkinek egyszerűbb lenne? Nem tudom, mennyi idő megszabadulni egy nem teljesen kész, mérethibás pergolától.
Azt ne feledd, hogy nem profitálhatsz a dologból, a pergola esetleges eladásából befolyó pénz a céggel szembeni követelésed csökkenti. Ezt majd Neked kell jelezned a végrehajtónak, ha oda kerül a dolog.

Zsuzsanna69 # 2022.10.10. 17:23

Tisztelt .........!

Idén áprilisban megrendeltünk önöktől egy 2500x5000 mm-es méretű alumínium pergolát, egyik rövidebb oldalára redőnnyel.
Számla sorszáma: POR-217/2022, megrendelő sorszáma: 14320
Szóbeli megállapodásunk alapján önök 2 hónapra vállalták a kivitelezést.
Április 21-én fizettünk 882.780 azaz nyolcszáznyolcvankétezer-hétszáznyolcvan forintot előlegként amelyről előleg számlát is kaptunk.
Júniusban kezdtünk telefonon érdeklődni, hogy mikor fognak jönni beszerelni, onnantól kezdve csak a halogatás, kifogás ment az önök részéről. Végül augusztus vége felé hiányosan (4 láb helyett csak 2 lábat hoztak illetve redőnyt egyáltalán nem) leszállították az alkatrészeket, és csak szeptember elején kezdték el az összeépítését.
A lábak alá szánt kész betonlábakat nem tudták behelyezni, így egy 6 cm!!!! vastag betonréteget öntöttek a lábak alá, ami semmit nem fog, az első téli fagynál szétfagy. Az első nagyobb szél hatására már el is tört az egyik láb alatti betonrész.
A pergola erős szélben már mozog, ezt a problémát telefonon is jeleztük, így ha egy nagyobb szél hatására elmozdulna és károkat okozna, a felelősség önöket terheli.
A pergola mérete mindkét irányban eltér az általunk megrendelttől, a rövidebb oldala 13 cm-rel a hosszabb oldala 25 cm-rel lett szélesebb mint ami a megrendelőben szerepel, ezáltal az egyik láb már túllóg a terasz burkolatán bele a kavicságyásba.
A pergola tetejére polikarbonátot tettek, amelynek a lamellái az első esőzés óta beáztak, áll bennük a víz. Pár héten belül ez be fog algásodni.

Mivel többször is jeleztük, hogy számunkra azért is fontos a mielőbbi kivitelezés, mert élni szeretnénk a kormány családtámogatási kedvezményével, így kérjük a pergola kicserélését a szerződésben meghatározott méretűre a megfelelő rögzítéssel a levél kézhezvételétől számítva 10 munkanapon belül, ellenkező esetben elállunk a megrendeléstől.

osztap # 2022.10.10. 18:14

Zsuzsanna69,

Érdemes kivárnod a levél szerinti határidőket az FMH-val, mert addig a követelésed nem járt le, és le nem járt követelésre nem lehet FMH-t kiadatni. Azt, hogy nem tudják, mi van a levélben, ne zavarjon.

A tértin rajta van a visszaküldés dátuma. Tedd fel, hogy aznap átvették. Az azt követő munkanappal kezdődően van tíz munkanapjuk, hogy dolgozzanak. A 10. munkanap lesz a követelés lejárata az FMH-hoz. Annak eltelte után pár nappal szerintem beadható az FMH.

Az FMH indításával párhuzamosan küldenék nekik egy újabb tértis levelet, amiben tájékozatom őket, hogy az előző levélben szabott póthatáridő eredménytelenül telt el, ezért az előző levélben írtak szerint a szerződéstől ilyen dátummal elálltam, és mivel ők nem fizették vissza az előleget, az FMH eljárást elindítottam. A pergola elszállítására kézhezvételtől számítva x napjuk van, különben hulladékként stb. Ezután már nem mondhatják, hogy ők azt gondolták, kicsit tovább őrzöd a pergolát...

Mivel az FMH nincs ingyen és nem azonnal fizet, érdemes lehet telefonon keresni a céget egészen az FMH-kérelem beadásáig, hátha meg tudtok egyezni. Mindenkinek jobb lenne...

Zsuzsanna69 # 2022.10.10. 19:37

Kedves Osztap!
Ha én ezt elszállíttatom hulladékként, arról kell számlát kérjek? Tehát az elszállítótól, a szétszerelő szakembertől meg a hulladékudvartól?
Természetesen a határidőket teljesen kivárom, és a 10 nap elteltével küldök még egy tájékoztató tértis levelet, amiben tájékoztatom őket, hulladékként kezelem tovább.
Telefont már nem veszik fel. Egyébként csodálkozom hogy nem vették át, mert a cím egyben a bemutató termük is, tehát biztosan tartózkodik ott valaki. De ez már legyen az ő bajuk.
Hálásan köszönöm a segítségét.

osztap # 2022.10.11. 05:40

Ha én ezt elszállíttatom hulladékként, arról kell számlát kérjek?
Igen. Ezzel tudod igazolni a költségeidet, ha később azokat is be akarod a cégen hajtani.

a cím egyben a bemutató termük is,
A biztonság kedvéért nézd meg az e-cégjegyzékben a cég székhelyét. Oda küldted a levelet? Ha nem, akkor újra kell küldened, mert máshol nem kötelesek átvenni. Ez független attól, hogy a székhelyen van-e állandóan ember, vagy sem.

Zsuzsanna69 # 2022.10.11. 06:39

A weboldalukon néztem. Ott úgy van megadva az elérhetőség, hogy P...Ablak, utána a cím. Én erre küldtem. A cégjegyzékben viszont Tak-G...Food Kft, a cím viszont ugyanaz. Akkor ezek szerint a megnevezésbe bele lehet kötni annak ellenére, hogy a cím ugyanaz? No nem gond, újból feladjuk.

osztap # 2022.10.11. 07:01

Akkor ezek szerint a megnevezésbe bele lehet kötni annak ellenére, hogy a cím ugyanaz?
Hát igen. Újra kell küldeni, a cégjegyzék szerinti cégnévre és székhelycímre. A cég különben azt mondja majd, hogy ők át akarták venni a postán, de a postai ügyintéző nem adta oda nekik (egyébként joggal).

Viszont egyszerűsítheted az életed. Világosan írd meg már ebben a levélben, hogy az átvételtől számítva x munkanap alatt nincs a pergola megcsinálva, Te elállsz a szerződéstől, ÉS felhívod őket, hogy az elállás után ők y napon belül fizessék vissza a pénzt a számládra, és z napon belül vigyék el a pergolát, különben FMH + elszállítás hulladékként...
Így elég lesz csak ez az egy levél.

Zsuzsanna69 # 2022.11.16. 16:20

Kedves Osztap!
Ügyvéd által is elküldtük a levelet tértivevényesen, ma jött vissza, nem kereste címszóval.
Ügyvédnő most alszik rá mi legyen tovább. Az biztos, hogy fizetési meghagyással fogunk élni. De az ügyvédnő gondolkodik, hogy milyen összeg legyen benne. Mert mi van akkor, ha ezt sem veszi át? Akkor bíróság? Vagy ha átveszi és ellentmond? Akkor nekem kell szakértőkkel bizonyítanom az igazamat?

osztap # 2022.11.16. 21:48

Zsuzsanna69,

Ha a cégjegyzék szerinti cégnévre és székhelyre küldött leveledet nem vették át, azt úgy kell tekinteni, mintha átvették volna azon a napon, amikor a posta visszaküldte (rá van írva a tértivevényre).

Ha a cég nem veszi át az FMH-t, attól az még jogerőre fog emelkedni, ha nem mond neki ellent kézbesítéstől számított 15 napon belül (ami nem egyszerű, ha nem vette át). Onnan pedig végrehajtható. Amikor kéritek a végrehajtást, akkor kiküldenek a cégnek egy végrehajtási lapot. Mivel a cég az FMH-t nem vette át, az FMH-törvény ad neki még egy utolsó lehetőséget, hogy ekkor 15 napon belül ellentmondjon. Ha nem mond ellent, akkor rendben folyik majd a végrehajtás, várhatóan először inkasszózni próbál majd a végrehajtó.

Ha a cég ellentmond (akár átvette az FMH-t, akár nem), akkor az FMH perré alakul. A bíróságon bizonyítanod kell, hogy a követelésed jogos. A módja attól függ, hogy pontosan mit akarsz bizonyítani. Ha csak azt, hogy nincs kész a pergola, egy fotó is elég lehet. Szakértő akkor kell, ha egy laikus számára nem nyilvánvaló a dolog. A bíró nem hülye, csak nem pergola-szakértő. :)

Majordomus # 2022.11.16. 21:58

Ha beáll a kézbesítési vélelem akkor léphetsz tovább.

Kb 1 milla nem kis pénz,azért már illene rendes munkát végezni.

Zsuzsanna69 # 2022.11.17. 07:53

Kedves Osztap!
A kivitelezése miatt reklamáltuk meg és kértük a javítását vagy a bontását. Ha perre megy, akkor valószínű ők azt fogják állítani, hogy jól végezték a kivitelezést. Fotóim már vannak arról, hogy 5 cm-es betonágyat csináltak a lábak alá, ami kicsit veszélyes, mert ez egy szabadonálló pergola, nincs falhoz fúrva. Így egy nagyon erős szél mozgatni is fogja tudni. Ha mégis szakértőt kell hívni, azt ilyenkor kivel fizettetik meg? Én úgy tudom nekem kell majd állni. Illetve félek attól, hogy ez egy KFT, esetleg trükkökkel kibújik a végrehajtás alól.

osztap # 2022.11.17. 08:32

Zsuzsanna69,

Ha mégis szakértőt kell hívni, azt ilyenkor kivel fizettetik meg?
Mivel a Te érdekedben áll, hogy a bíróság elfogadja, hogy a pergola rossz, ezért Te. DE: Kérheted a bíróságtól, hogy ha Te nyered a pert, akkor a cég fizesse meg Neked ezt a költséget, az összes többi perköltséggel együtt.

Illetve félek attól, hogy ez egy KFT, esetleg trükkökkel kibújik a végrehajtás alól.
Azért nem akkora összegről van szó, hogy büntetőeljárást kockáztasson miatta az ügyvezető/tulajdonos...

Egyébként, ha a cég ellentmond, a döntés a Te kezedben van, hogy folytatod-e a bíróságon. Ha nem adsz be keresetlevelet, akkor ott a vége.

Majordomus # 2022.11.17. 20:41

A szakértő díja a pervesztes költsége,de neked kell megelőlegezned.

Szerintem nyertes ügy,de ügyvéd javallott.