1987-est? 5 éven belül? Valami gond van a kérdéssel, mert 87-ben még nem volt 5 éves időkorlát (még 97-ben sem). Mellesleg azóta lényegében minden építésügyi jogszabály változott, így az akkori terveket "újra érvényesíttetni" nem lehet, azokat a tervezőnek le kell ellenőriznie, és aktualizálnia. Lehet bármely jogosultsággal rendelkező tervezőt is választani, de mivel szerzői jogvédett termékről van szó, ahhoz, hogy más tervező belenyúljon a tervbe, vagy azt felhasználva újat készítsen, kell az eredeti tervező (vagy az esetleges halála esetén 70 éven belül annak örököseinek) a hozzájárulása. Ha lehet, érdmes az eredeti tervezőhöz fordulni.
Ezek szerint úgy véled, hogy lejárt az eredeti építési engedély is (hiszen másképp egy terv hogyan is veszíthetné az érvényét?). Ebben az esetben ismételten építési engedélyt kell kérned.
Építés ügyi segítség kérés!!
Abban szeretnék segítséget kérni , hogy van egy 1987-es tervrajzunk, amit 5 éven belül kellett volna megvalósítani.Ezt kivel hol és mennyiért tudnánk újra érvényesíttetni?
Előre is köszönöm
Én csak annyit, hogy adott esetben ne feledd a média erejét, mert ha kell akár egy főfő atyaúristenre - a magasságos hivatalra - is rá lehet zúditani a közvéleményt...
Kedves femír!!
Nagyon köszönöm válaszod,de sajnos a szomszéddal nem lehet még szóbaállni sem,mert ő egy ilyen banya!!!Nem szeretném bíróságig húzni az időt a tető felrakásáig,de ha ide kerül a sor úgy is nekünk ítélnek,mert nincs ott a "miért"!Most az ügy éppen a főfő atya úristennél van épp,de várnunk kell még rá,mert sok idő az átfutás.Köszönöm szépen még1x a válaszod!!!
Kedves Családanya,
Sajnos a szomszédod fellebbezési kedve ellen, nem sokat tudsz tenni. Azt kell mondjam, hogy Ő csupán állampolgári jogával él. A visszaperlést én nem gondolom megoldásnak, már csak azért sem, mert úgy tűnik Ti is ott szeretnétek hosszabb távon berendezkedni ahol most laktok, és a szomszédotok is valószínűleg nem a költözése közepette fellebbezget. Jó hír, (noha ez is évekig eltarthat), hogy amennyiben a tervezett építkezésetek a hatályban lévő jogszabályoknak megfelel, a bírósági tárgyalás után (amennyiben ott számotokra kedvező itélet születik), a szomszédotoknak már nem lesz több jogorvoslati lehetősége, és szabad a terep a tovább építésre.
Részedre mindezek ellenére, mégis az lehetne a legcélravezetőbb megoldás, ha a szomszédotokkal vita helyett peren kívül, vádaskodások nélkül, megtudnátok egyezni. Tartom valószínűnek, hogy ha szóba állnátok egymással kiderülhetne mi az ami a bővítésetekben a szomszédotok által vélt vagy valós érdekeit sértené (beárnyékolás, magas fal stb.).És egy kompromisszumos megoldás esetében esetleg a szomszédotok sem tartaná indokoltnak a további pereskedést. Igazából ez lenne a leggyorsabb és legcélravezetőbb megoldás.
Jó napot kívánok!!
Nagyon röviden írnám le a történetem ide...
lakásbővítésről lenne szó..engedély nélkül kezdtük el,mert nem gondoltuk,hogy szükséges,mert ennek bővítmény helyén egy 3 nm kiesebb épület állt annó.A lényeg a lényeg,hogy a szomszédnő feljelentett ez miatt.Megszereztük az összes papírt ami kellett...tervrajz..stb stb....Kijöttek az építés ügyről..felmértek..mindent megnéztek...és mondták semmi baj,,, megjön a határozat..csinálhatjuk tovább...meg is kaptuk..de a szomszédnő állandóan belekötött valamibe..és már vagy 4x lebbez fel ellenünk...ok nélkül.Mentesség miatt neki ez egy fillérbe sem kerül..mert minden féle okokra hivatkozva megkapja...ami nem járna neki!!!!!!!Most kaptuk meg a végleges végleges engedélyt..de erre is fellebbezett..de már a bp fő atyaúrístenhez fórdúlt.nagyon szépen kéer segítsen valaki,mert 6 éves kislányom is kárát látja már ennek..egy szobában nyomorgunk..és egy kedves szomszédnő miatt nem tudom biztosítani saját gyermekem részére a megfelelő körülményt.Nem tudom már kihez fordúlhatnék ez ügyben...nagyon elvagyunk keseredve már:(((
Hálás lennék ha valaki tudna nekem segíteni bármilyen formában!!!!!!!Még abban is szeretnék segítséget kérni,hogy hová mehetek abban az ügyben,hogy vizsgálják ki a mentességét,mert ő már több kárt okozott ezzel az államnak,mert már csak keftelésből is jelentget bárkit,mert neki úgysem kerül pénzébe ez!!!Nagyon szeretném ha neki is,mint minden más plgárnak...pénzébe kerülne ez!!!Azért,mert hazudozik,hogy megkapja a mentességet.
Nagyon köszönöm...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02