elhunyt hűtési díj?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.09. 12:13

Milyen messzire jutottál attól a problémától, hogy a halott hűtéséért fizetni kell.

Egyébként igazad van: fizesse csak az egészségbiztosító a sírgondozást és a jubilleumi gyászmisét is.

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.07.09. 11:29

"Elég abszurd lenne a holttest hűtését egészségügyi szolgáltatás gyanánt a biztosítóra terhelni."

kbs
Kedves KBS!

Ne haragudj, Te vagy abszurd! Igenis a kórháznak megvan az adott darabszámú hűtőrendszere (amit sajnos tapasztalatból tudok, hogy csaknem állandó jelleggel nem elég nekik, annyira szűkre szabott a keretszám, és hűtés nélkül tárolják a halottakat. Durva ez nagyon, mindenesetre az ANTSZ pontosan előírja, hogy 4 fokon kellene tárolni a holttesteket, ehhez képest néhol ami megy, tudod az megint csak abszurd.
De mint olyan, ha szerencsétlen meghal a kórházban, igenis az Egészségbiztosítóra, kórházi finanszírozásra tartozik az is, hogy megfelelő módon helyezzék el ill. tárolják a halottakat. Neked ez miért abszurd?

Sajnos nagyon jó üzlet a halál, nekem is van benne kegyetlen, lelketlen, oda nem való emberektől szerzett tapasztalatom. De van értelme itt nálunk az emberi méltóságról, kegyeletről beszélni a halál után is természetesen?
Bence

Zoltanuss # 2008.07.09. 09:39

És még lehetne folytani. Pl. a pap vagy a világi búcsúztató díja , ami mellesleg a legszelidebb tételek egyike (10 - 15 eft és az csak beszél egy jó félórát) - mert beszélni közönség elött az emberek többsége nem tud, tehát rábizza 'szakemberre' (pap - búcsúztató stb. Így jön ki manapság a legszerényebb temetés is olyan 200 - 250 eft -ra (vagy tán több lényegesen ??)- Van pl. egy olyan tétel szemfedél 9000 ft urna átvételidíj 8500 ft.

Playmobile # 2008.07.08. 19:44

Ismerősöm beszámolója alapján:

2008. tavasza, vidéki kisváros

5000 Ft/nap - hűtési díj
10000 Ft - öltöztetés (hamvasztás miatt csak egy db. hálóing)
15000 Ft - koporsóbatételi díj (!)
És még az elhunyt mindig a kórházban van... Boncolás miatt 4 nappal számolva ez 45000 Ft.

A temetkezési vállalkozó lehúzásairól nem is beszélve pl. urnafülke fedelének le- és felcsavarozása 18000 Ft. Hosszasan lehetne sorolni... És sajnos a fellelhető vállalkozások mindegyike ilyen árakkal dolgozott, a kórház pedig sajnos adott volt.

Egyjogász # 2008.07.08. 17:06

Én úgy tudom a díj megfizetését a fővárosban a Főv. Önkormányzat rendelete írja elő.
"Nem kifizetni" nemigen lehet, mert addig nem adják ki azt az orvosi papírt, amit le kell adni a halotti anyakönyvi kiállításához (ami pedig kell az eltemettetéshez és a további hagyatéki ügyintézéshez)
Ez van....sajnos. (Nekem is tavaly hunyt el Édesapám, úgy hogy a "gyakorlatból" ismerem a kérdést, egyébként a kórházban is szabadkoztak, hogy bocs, de nem ők találták ki, ők egy jogszabályt hajtanak végre.)

nandy # 2008.07.08. 16:03

5 évvel ezelőtt Törökbálinton nem kértek a hűtéséért díjat. Amikor rákérdeztem, miért nem, a válasz ez volt: itt az Önkormányzat fizeti. Valószínűleg az Önkormányzatoknál van az eb elásva.
De a boncmester kért 5 ezret, cserébe kaptunk egy sajtfecnire írt "nyugtát".

Budapesten 8 napért fizettünk 13 ezer valahányszáz forintot akkor, 5 és fél éve (számlát kaptunk róla). Itt viszont a boncmester semmi többet nem kért.

Megjegyzem, egyik helyen sem próbáltak temetési vállalkozót ajánlani.

Zoltanuss # 2008.07.08. 15:08

Megtalaáltam :
amig meg nem kapom a halotti bizonyitványt?

Ezt nem adták ki a rokonomnak ilyen /olyan ál hivatkozással.

Zoltanuss # 2008.07.08. 15:06

KBS- től
abszurd lenne a holttest hűtését egészségügyi szolgáltatás gyanánt a biztosítóra terhelni.

Miért ? Ez csak megegyezés kérdése !!!

Meghal valaki egy kórházban - elrendelik a boncolást - ilyen /olyan okok miatt. Pl. azért, hogy ellenőrízzék a kezelő orvosok diagnozisának helyességét, vagy egyszerűen, hogy okuljanak a betegségből, ami esetleg a további más hasonló kezeléseknél hasznos lehet - tehát nem az elhuny ill. nem a hozzátartozók érdeke általában a boncolás.
Akkor tovább - érdekeltek az orvosok is ill. a kórház, mint intézmény, hogy a halál és a boncolás között bizonyos idő eleteljen.
Erre biztos nem fizet rá !!!!

Zoltanuss # 2008.07.08. 14:58

Tovább : - a boncmesterek az egyik kulcsfigurák az élet után - feltrancsirozzák szegény delikvenst - nehogy azt higyjétek a kórboncnok - ő csak figyel és megállapít ezt azt, amit a szakma előír. Aztán a derék mesterek kényekedvére van bízva a szegény hulla.
A mester elsősorban ígyekszik saját temetkezési vállakozójának kiadni a mostmár 'munkadarabot' - ha a megrendelő nem ért elsőnek az ajánlatból, kicsit késleltetik az ügyet - kifogás mindig található - közben ketyeg a már elemzett hűtési díj, ami majdnem azonos - most más hasonlattal egy középkatagóríás szálloda díjával - tehát üzletnek nem rossz - kell egy fém tepsi - némi hűtési energia és kész a mosatási költség se túl magas - egy slagos átmosás megteszi az új ' vendég 'előtt.
A hozzátartozó meg fizet mint a katona tiszt - csak mikor vége a temetésnek döbben rá - nem érdemes meghalni !!

Zoltanuss # 2008.07.08. 14:47

ahol közölték vigyen 12 ezer forintot 5 napi hűtésre!
Én ezt felháborínak tartom.

Az is a javából.

Nem az , hogy hűteni kell, hanem az összeg.
Egyszerű az összehasolítás : mindenkinek van a háztartásban mélyhűtő - számolja ki mennyi 60 - 70 kg hús napi hűtése ! Csak a töredéke ennek az összegnek. Vagy ha morbid - hűtik az élelemiszereket is különféle hűtőházakban is - ugyan azzal a technológiával, mint a halottakat. Ott egy kiló élelmiszer hűtési/fagyasztási költsége kb 2 -3 ft /nap/kg, azaz egy 70 kg -os tömegé kb. 150 - max 200 ft / nap. Tehát az öt nap kb. 800 - 1000ft. Számoljunk némi kegyeleti tényezőt a tárgyalt esetnél, akkor is horrobilis ez az ár. Most ehhez még jön a boncmesterek - mondjuk ki korrupt és maffiózó magatartása, amely abban merül ki, hogy a holttestet ilyen olyan álokokkal szeretik minnél tovább maguknál tartani. Minimum tejelés/kenőpénz, ha valaki azt akarja, hogy időben kiadják.
Példa - egyik hozzátartozóm családtagjának elhunyta alkalmával 3 napot késletették a kiadást, azon álokra hivatkozva, hogy a születési anyakönyvi kivonat nem friss - nem a házassági, hanem az örökérvényű születési a. kivonat - A felvető örülhet, hogy 5 nappal megúszta.
Máskor majd a további temetkezési lehúzókról ! Vannak bőven !!

judijo # 2008.07.08. 12:33

Tisztelt Kovács Úr!
Köszönöm a jóindulatú válaszait, de azert szerencses ember, nem sok halottja lehet a csaladban, sajnos nekem volt egy pár, és soha még nem kértek hűtési díjat, lehet hogy akkor ez még nem volt "abszurd", ma meg már az.
De mi közöm van nekem a kórház belső rendjéhez, tehát hogy mi az eljárás a beteg elhunyta után, egészen addig, amig meg nem kapom a halotti bizonyitványt?
Tanácsot kértem, és az abszurd ahogy itt adja a flegma válaszokat, egy ma hajnalban elhunyt személlyel kapcsolatban! Kell nekem azt tudnom, hogy az elhunytat hűteni kell? Ez a kórház belső ügye és rendje! És ha már fizetni kell érte, akkor miért nem fizethetek akkor, amikor a temetést?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 12:20

Elég abszurd lenne a holttest hűtését egészségügyi szolgáltatás gyanánt a biztosítóra terhelni.

Egyjogász # 2008.07.08. 12:16

A Szent Imrében is ez volt az első amit ki kellett fizetni, a közjegyző a hűtési számlát az eltemettetési költségek között vette figyelembe.

judijo # 2008.07.08. 11:48

Köszönöm a rövid és tömör válaszokat!
En mindenesetre ugygondolom, hogy ez még közel sem a temetési eljárás költségeibe tartozik, mivel még a kórházban van az elhunyt, a temetest pedig csak majd a zárójelentés, halottibizonyitvány megkapása után lehet intézni, nem gondoltam, hogy a temetést másnak kéne fizetni!

nandy # 2008.07.08. 11:43

Van olyan település, ahol nem kell fizetni érte, sajnos Budapest nem tartozik ezek közé.

Nekünk nem kellett előre fizetnünk (Baross u.), csak miután már mindent megbeszéltünk a tem. vállalkozóval, megvolt a hamvasztás időpontja is, utána - hiszen előre honnan tudnánk, mennyi napig lesz ott a halott?

Ha nincs hagyaték, és nektek sincs pénzetek a temetésre, lehet kérni köztemetést az Önkormányzattól.

Ha van hagyaték, akkor nektek kell a temetés költségeit állni, ilyenkor is lehet segélyt kérni az Önkormányzattól, szociális alapon adják. Az a rossz, hogy csak utólag, tehát először ki kell fizetni a számlákat, azt be kell mutatni az Önkorm.-nak, és kb. 30 nap múlva elbírálják a kérelmet, majd fizetnek valamennyit (vagy nem).

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.08. 11:09

A hagyatéki terhek közé tartozik a temetéssel összefüggő valamennyi költség, tehát az örökös kötelezettsége a hivatkozott díj megtérítése.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 10:31

Szerinted kinek kellene?

judijo # 2008.07.08. 09:57

Kérem valaki sürgősen válaszoljon!

Egy ismerősöm nyugdijas édesapja elhunyt a Korányi kórházban, ahol közölték vigyen 12 ezer forintot 5 napi hűtésre!
Én ezt felháborínak tartom.
Mi van ha nem tud fizetni, akkor nem hűtik a halottat?
A temetésig további napidíjat kérnek a hűtésért, és kitudja meddig tart ennek az intézése?
Jogos ez, hogy a hozzatartozónak kell fizetni?
Várom sűrgős válaszukat, amit előre is köszönök!